Goveja juha - prosim za nasvete - prvič kuham :)

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

13. feb 2012 16:06

Sicer nisem Al-Ni, ampak tega pa tudi sama ne znam, se bom kar najhitreje lotila tega podviga. Hvala!

 

naor

syu  

član od: 10.9.2009

sporočila: 482

13. feb 2012 18:07

Tale goveja juhica mi je obudila čudovite spomine.

Tudi meni se je zdela bavbav in se jo nisem hotela lotiti.

Govorim za trideset let nazaj.

In nekega dne, ko sem se odselila od staršev pozvoni na vratih moj bratec.

V vrečki je prinesel od mamice vse sestavine za juhico in navodila.

V eni vrečki oprano meso, v drugi vrečki oprana zelenjava, v tretji vrečki zaćimbe.

Vse sem dala v "pisker", skuhala po navodilih in to je bila najboljša juhica v mojem življenju.

syu

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

15. feb 2012 21:44

Syu, kako lepo

mejačka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

15. feb 2012 23:24

Me je zanimalo, kaj ste se tolk razpisale o juhi...in vidim Nolin recept za Osso bucco. Pri nas je danes na mizi, za meso je ovčetina s širokimi rezanci. Tale je bila telepatska.

Naor, se res splača, kar hitro naredi.

A je pri vas meso za osso bucco tudi tako drago, kot pri nas. Govorim o teletini.

Vanja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

16. feb 2012 10:08

Ne vem nobenih cen na pamet, ampak bom pogledala. Čeprav sem pa zadnjič skoraj obnemela, ko sem videla tune v olivi v moji trgovini in na letaku pri konkurenci. Za dve konzervi tune v olivnem olju sem dala 4.99, pri konkurenci pa je bila 3.45 eura, na to pa še popust na kartico. Tako bom poslej bolj gledala, koliko kaj stane, ker to je pa too much!

Sem videla tvoj osso bucco, tako, da ta vikend pride na vrsto!

 

naor

dromat  

član od: 12.2.2012

sporočila: 11

16. feb 2012 12:22

Govejo juho sem kuhal kar nekaj let vendar nikakor nisem mogel dobiti okusa juhe moje tašče. Vse sestavine sem dal kot pri njej a juha je sicer bila juha, a po okusu sploh ne takšna. No, in sem po nekja letih končno prišel do enostavne in okusne juhe.

V 9 (devet) litrski rosfrej lonec dam žličko olivnega olja (ker se mi ne da pomivat še teflonke) in na njej popečem na polovici prerezano čebulo ter kos govejega mesa (cca 1/2kg) in eno govejo kost. Ko se meso na eni starni "pripeče" zalijem do polovice s hladno vodo. Dodam nekaj perutninskega (kost od purana, kost od piščančjih nogic, perutnico,...).

Vržem notri 4 ali 5 korenjev, 1/4 gomolja zelene in 4 stroke neolupljenega česna. Dve žlici paradižnikove mezge ali žlico paradižnikovega koncentrata ali cel paradajz (kar pač imam), 3-4 lovorjeve liste in peteršilj (zelenje, zmrznjeno zelenje ali pa korenine, kar pač imam) ter žlico in pol soli.

Juho dodatno izboljša polovica rumene kolerabe in pa posušen zelen del koromača. Ta da res lep vonj.

To je recimo minimum za dobro juho, vse ostalo pa je toliko boljše. Npr. por in podobno.

Zalijem do vrha z vodo (vsega skupaj je to 6lit vode) in kuham do vretja, nato pa na zmanjšanem plinu, da bi se dva kregala en bi rekel, da juha vre, drugi bi rekel, da to ni nobeno vretje. In tako pustim 2 ali 3 ure zvečer da se kuha. Ob ene 23h pa juho ugasnem in dam na balkon da se do jutra ohladi. Če je hladno, lahko s cedilcem naslednji dan pobereš dol trdo maščobo.

Bistvo je, da juha z vretjem ne izpari tudi vse dišave. Takoj ko zavoham juho še bolj zmanjšam ogenj.

Naslednji dan (nedelja), vzamem ven meso, korenje in česen, ter ju odcedim. Nato precedim vse ostalo in pustim, da se juha malo usede.

 

Za manj maščobe:

Potem pa,...... vzamem v ta namen spravljeno metrsko cevko in jo z elastiko pritrdim v zajemalko ter postavim previdno v precejeno juho. Zajemalka preprečuje, da po cevki ne stečejo preostale usedline. Nato s cevko pretočim juho v posode za zmrzovanje hrane v katere sem prej dodal preostale dele mesa (tako pride meso prav, kadar na hitro pojemo samo juhico). Preostalo juho (usedline in vrhnji del s plavajočimi maščobnimi delci) pa precedim čez papirnat prtiček.

 

Narezan kuhan korenček iz juhe serviram v vsak krožnik in zalijem z zakuhano juho z rezanci ali ribano kašo.

 

Saj verjamem, da takšna juha ni všeč vsakemu ampak mogoče pa kakšen delček postopka komu lahko pomaga.

Sporočilo je spremenil(a) dromat dne 16. 2012 12:24

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

16. feb 2012 12:34

Kako zanimivo, vsak ima svoje trike

Pri nas gre na približno kilo mesa 5 litrov vode. V lonec dam meso in dolijem vodo. Pristavim na štedilnik, potem pa gre noter veliko popra v zrnju (eno poravnano jušno žlico), 5-7 strokov česna, 1 manjša čebula (včasih jo popečem, včasih ne), 2 lovorova lista, 3-5 korenčkov, petršilj (perje ali korenina, kar je), sol (2 žlici), ščep origana in ščep bazilike (poleti kar sveži začimbi, včasih še rožmarin) in 2 brinovi jagodi. Poleti, ko imamo na vrtu, še koleraba in por. Paradižnika pa nikoli nismo dali v juho. Juha vre (kot pri dromatu, čisto minimalno) najmanj 2 uri (ponavadi veliko več ne), potem nekaj časa stoji, se precedi, del jo pojemo isti dan, ostalo zamrznemo. Preden gre v zmrzovalnik, poberem maščobo, ki se je nabrala na vrhu.

JJ

lena70  

član od: 8.3.2008

sporočila: 61

16. feb 2012 13:18

baje je treba juho kuhat tako, da trije kuharji komaj vidijo da vre (op. Ivan Ivačič), sama pa tud solim juho šele proti koncu kuhanja, saj meso če ga prehitro soliš ostane trdno, tako se ti pa kar topi v ustih....

Od dodatkov pa :korenje, por, čebula na rezine prerezana in prepražena, česen z olupkom, zelena (zelenje in gomolj), peteršilj ravno tako, lovor, muškat, luštrek )po domače maggi) poper (cel), paradižnik, paprika, lovorjev list in pa seveda nekaj za lepe oči- nrkaj kurje drobovine.

Sama dam meso vedno v mrzlo vodo in pustim,da počasi vre - v nasprotnem primeru se ti preveč nabirajo pene, kot tudi v juho dam najprej bolj trdo zelanjavo in proti koncu mehkejšo.

Drugače je pa vsa stvar stvar okusa in kot so dejale predhodnjice parkrat poskusi z različnimi recepti, pa boš kmalu ugotovila, katera juha vama najbolj odgovarja..... Veliko sreče in uspeha, če delaš z ljubeznijo ni nič težko in je vse okusno.....

 

LP

lena70

lena70  

član od: 8.3.2008

sporočila: 61

16. feb 2012 13:22

dromat ... delaš kot jaz le da si bolje opisal...

lena70

limona  

član od: 27.8.2003

sporočila: 231

16. feb 2012 13:41

goveja juhica bo zelo dobra, če boš v njej kuhala še košček govejih jeter. To juho zbistri in ji da poseben okus. Če pa jetrca ješ, pa lahko v juhi zakuhaš jetrne cmoke. Boljše juhe si ne morejo omisliti niti bogovi. V kolikor imaš možnost dobiti domačo govedino, je neprimerno boljša od raznih Šparovih, Leclercovih...Za dobro juho je boljša starejša govedina, ta pa se kuha cca 3 ure ali več.

lp

limona

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti