Goveja juha - prosim za nasvete - prvič kuham :)

Al-Ni  

član od: 23.12.2007

sporočila: 149

tema odprta - 11. feb 2012 19:59 | ogledi: 32.018 | odgovori: 52

Jutri bi se rada lotila goveje juhe in to prvič v živjenju. Ekonom lonca nimam, zato bi jo rada kuhala v "navadnem" loncu.

Zanima me kaj vse potrebujem in kako kuhati da bo zares dobra?

Prosim za nasvet:

- točno katero meso naj kupim? (da bo nekaj govedine tudi za pojest)

- katero zelenjavo dodam?

- Katere začimbe dodam?

- Kako dolgo kuham?

Moj si je za jutri zaželel govejo juho, kuhano govedino in "restan" krompir :)

Prosim rešite me čimprej:)

Al-Ni

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

11. feb 2012 20:27

O tem, katero meso vzemi, bi znalo frčati še perje, ker so okusi pač različni. Meni je od govedine najljubši bočnik, tudi za juho, pa obvezno gre zraven par kosti, za juho so dobre tiste ploščate od lopatic, lahko tudi mozgovih (če imaš seveda rada mozeg - tega se da porabiti tudi za cmočke v juho recimo). Tudi bržola da dobro juho, sicer pa povprašaj za nasvet mesarja. Oni že vedo, česa največ prodajo.

Od zelenjave obvezno čebula, par zrn česna, zelena (list in gomolj, ne preveč), peteršilj (list in korenina), par korenčkov. Kaj vse od zelenjave dodaš, je pravzaprav tudi stvar okusa - pač kar imaš: kocen cvetače, malo pora, košček paprike, nekateri dodajo tudi paradižnik itd. Če nisi sigurna, imajo v samopostrežnah dostikrat že pripravljeno jušno zelenjavo, pa si poglej, kaj je tam notri. 

Od začimb sol, poper v zrnju, lovorov list, lahko en ali dva čilija, če imaš rada rahlo pikantno, pa muškatni orešček, lahko malo žafrana (ta je bolj za barvo kot kaj drugega). 

Meso pristaviš v mrzlo vodo. Pene, ki se nabirajo, eni pobirajo, drugi pa ne. Če jih pobereš, je juha sicer bolj bistra, ampak jaz jih kar pustim, ker se potem tako ali tako usedejo na dno in vse skupaj precediš. Kako dolgo jo kuhaš, je odvisno tudi od mesa, če nimaš ekonoma, bo to tam nekje dve uri že treba. Jaz pustim meso vreti vsaj eno uro, preden dodam začimbe, zelenjavo pa kake tričetrt ure pred koncem kuhanja. Mesa vzameš kakih 15 dag na osebo, ampak iz manj kot pol kile mesa je juho kuhati kar škoda, v tem primeru vseeno dodaj malo več kosti. 

Ko je kuhana, jo precediš in zakuhaš kar pač želiš. Meso reži pravokotno na vlakna. 

Pri juhi je najslabše, če je preveč vodena -  poskusi jo in če se ti zdi, da je tako, jo pusti vreti odkrito, dokler ni prava. 

Sicer pa pri juhi velja enako kot pri vsem drugem - vaja dela mojstra. ALi kot je rekel pokojni mojster Ivačič: nič hudega, če prvič ne uspe. Poskušaš tako dolgo, da uspe, in potem naprej delaš enako. 

Drži se!

 

 

Sonja

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

11. feb 2012 20:36

Ker je približno toliko načinov kuhanja goveje juhe, kolikor je gospodinj, okusi se pa prav tako razlikujejo, je težko povedati, kako skuhati juho, da bo res po vajinem okusu. Če vama je všeč juha, kakor jo kuha tvoja ali njegova mama, bi bilo mogoče najboljše, da vprašaš kar eno od njiju. Jaz jo kuham vedno v navadnem loncu in sicer takole: vzamem slab kg govejega mesa (po mojem okusu sta najboljša bočnik in rep) in četrtino stare kokoši, povrh pa še kako mesnato in kako mozgovo kost. V visok pisker dam najprej kuro, kosti, olupljeno čebulo (tiste finte s praženjem ne uporabljam), nekaj na pol prerezanih opranih, ampak neolupljenih strokov česna, nekaj poprovih zrn, košček muškatnega oreščka, kos zeleninega gomolja, kos peteršiljeve korenine in nekaj zelenja od obojega, pa še malo luštreka, če ga zima še ni pobrala. Sedaj na zimo imam v kozarcih mešanico nasoljene zelene in peteršilja, tako da uporabim kar dve ali tri zvrhane žlice te mešanice in nič ekstra ne solim. Vse skupaj zalijem s toliko vode, da je dobro pokrito in da ostane dovolj prostora za govedino, ki jo dodam šele potem, ko juha zavre. Eni dajo noter še cel paradajz ali malo paradižnikove mezge, ampak meni se zdi boljša brez. Potem temeljito zmanjšam ogenj in pustim, da počasi pokrito vre, čez kako uro pa vržem v pisker še korenje in zeleni del pora. Vse skupaj kuham, dokler nista govedina in kura skuhana (ko zapičiš v meso vilice z lahkoto, je tudi skuhana, kar traja ponavadi kako uro in pol, zelo redko jo je treba kuhati dlje - razkuhana govedina in zelenjava nista po mojem okusu). Serving suggestions: meni se zdi zelo dobro, če dam v krožnik malo surovega belega dela pora, narezanega na tanke rezance, povrh polijem vročo juho, nato pa dodam v vsak krožnik še koščke kuhanega mesa in zelenjave, lahko tudi kruhove kockice, povaljane v jajcu in opečene v pečici (prav na Kulinariki sem se naučila, da se da kruhove kocke elegantno speči v pečici na peki papirju in tako niso prav nič mastne). Zelo fancy zakuha je tudi, če daš v krožnik surov (!) rumenjak in ga poliješ z res vrelo juho, tako da deloma zakrkne, potem pa še potreseš z zelenim svežim peteršiljem in drobnjakom. Preostalo juho ponavadi nalijem v plastične pollitrske flaše in jo zamrznem, tako da jo uporabljam za zalivanje rižot in pripravo zelenjavnih minešter. Ko sem njega dni prek študenta delala v eni od ljubljanskih furmanskih oštarij, so tam med pripravo praženega krompirja vedno zlili v ponev še nekaj zajemalk juhe in sicer tiste z vrha, da so ji tako tudi malo posneli maščobo. lp, proxima

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. feb 2012 20:51

limnol ti je natresla veliko nasvetov, jaz bi dodala nekaj pomembnega: takoj ko juha zavre, zmanjšaj ogenj na minimum in potem na majhnem ognju, v delno pokritem loncu, kuhaj naprej. Tako bo juha ostala bistra, četudi ne boš pobrala pen, ki se naberejo, preden zavre (jaz jih ne pobiram).

 

Čebulo, preden jo daš v juho,  prereži na pol in jo opeci na plošči in potem dodaj v juho.Jaz dodam zelenjavo v vodo kar tako, oziroma takoj po začimbah. Ne dodajam cvetače, poleg korenja, peteršilja (korenina, bolj malo zelenja) in koščka  zelena dam le še zeleni del pora. Ampak to so malenkostne razlike, vsaka kuharica sčasoma ugotovi, kaj juhi morda še dodati ali ne, kakor pač ustreza jedcem. Okusi so različni.

 

Pri nas gre v promet juha iz govejega repa, iz reber ali prsi, plus še mesnate kosti zraven. In obvezno dam v juho nekaj perutnine: kurjo drobovino (kedvička, jetra) in kak hrbet, perutnico, največ krat pa kosti od piščančjih prsi, potem ko jih filetiram. Če ni drigega pri roki, vržem noter pač kos kure, ki je pri roki. 

Včasih skuham govejo juhi samo iz mesnatih kosti, ko jih pri mesarju dobim, ker moji niso neki jedci kuhane govedine.

 

Na pol kg do 70 dag mesa daj v juho kakih pet večjih korenčkov, tri do štiri srednje velike korenine peteršilja in malo zelenja, en manjši paradižnik, rezino zelene, eno veliko čebulo, nekaj strokov česna (kar neolupljenih).

Začimbe dodaj na začetku: poper v zrnu (kar kakšno jušno žlico, seveda ne zvrhano), kavno žličko žafrana (ni nujno), dva lovorjeva lista, dva do tri ščepce muškatnega oreška.

To je osnova, jaz drugih začimb ne dodam.

Kot ti je že limnol rekla, daj meso v mrzlo vodo, tako bo juha boljša (če daš meso v vročo vodo, bo meso bolj sočno, juha pa bolj pusta). Soliš jo, ko zavre, potem pa, kot sem ti omenila, takoj zmanjšaj na ogenj, da juha komaj vre, in tako jo pusti kaki dve uri.

 

Brez skrbi, juha bo odlična  tudi brez ekonoma (to je eden kuhinjskih pripomočkov, ki me pušča povsem hladno in ga nikdar nisem imela in ga tudi ne nameravam kupiti; a navade so različne, mnoge prisegajo nanj - stavr navade).

 

Aja, da ne pozabim. Ko po kuhanju izključih ogenj, pusti juho pokrito "počivat", da se povsem umiri (kakih 20 minut recimo, lahko tudi pol ure). Šele potem, ko se sestavine posedejo, jo precediš. Da ti vse ne bo špricalo na ceilki, najprej iz juhe s penovko vzami meso,kosti in zelenjavo, vsaj glavnino, in šele potem se loti precejanja.

 

Naj mi limnol oprosti, če sem kaj ponavljala.

Verjetno ti bo kdo dal še kake druge napotke, je na forumu že kdaj potekala zanimiva debata o goveji juhi. Predlagam ti, da začneš, kot smo ti svetovale, sčasoma boš pa že ugotovila, ali ti kak drug način morda bolj ustreza (recimo pobiranje pen, ko juhazavre, pa eni prvo vodo odlijejo in potem kuhajo znova ...)

 

Glavno pa je, da bo juha tvoj izdelek, pa kakršen koli že bo za prvič.

Uspešno kuho želim, pa užitek ob hrani in po njej.

 

mamamia

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. feb 2012 20:57

proxima je omenila še serviranje juhe. Jaz dam na mizo v skodelicah naribano sveže korenje, posebej sesekljan zeleni del peteršilja, in drobnjaka, ko je sezona. Si potem vsak da v krožnik, kot mu odgovarja.

Lahko pa korenje iz juhe anrežeš na kolobarčke in daš na krožnik, pa si dasta v juho, če ga imata rada.

 

mamamia

Al-Ni  

član od: 23.12.2007

sporočila: 149

11. feb 2012 21:55

Mladi goveji vrat ali podplečje bo ok kos za juho in kasneje za pojest? (to sem opazila v spar katalogu)

Ostalo še naštudiram...hvala za nasvete:)

Al-Ni

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

11. feb 2012 22:11

Ja, bo tudi ok. Jaz jo tudi večinoma iz flama kuham.

Je pa res tako, kot so napisale, vsaka ima svojo filozofijo. Jaz jo vedno kuham cca 2,5-3h. Meso dam v mrzlo vodo, dodam začimbe in pomembno, kot je napisala mamamia da takoj, ko zavreje daš na minimum (da vidiš samo kako voda kroži in skoraj ni mehurčnov). Jaz imam steklokeramiko na 2 stopnjo. Za barvo lahko dodaš tudi malo mlete rdeče paprike (če ni drugega).

Se veselimo poročila o uspehu :D

tamara

Al-Ni  

član od: 23.12.2007

sporočila: 149

11. feb 2012 22:26

Pa je ta kos ok za jest? Ni pretirano masten ali žilav? Torej rečem naj mi dajo goveji vrat ali da mi dajo podplečje? Je to isto?

Joj že nakup tega mesa bo uspeh:)

Al-Ni

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. feb 2012 22:48

Al-Ni, tudi podplečje bo dobro,meso je sočno in bo mehko. Jaz sicer podplečje uporabljam za peko, tudi zrezke iz tega dela naredim, a sem tudi že juho iz tega kuhala, In ne pozabi na kosti, če boš to meso kupila.

Predvsem pa naj ti ne bo nerodno mesarja povprašat, kaj bi ti za juho priporočal. Tudi prsa ali rebra so meni dobra (in cenejša od podplečja).  Ko rebrom kost odstraniš, ostane le sočno meso.

 

Kar pogumno.

mamamia

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

11. feb 2012 23:01

Načeloma ni isto, je pa res, da velikokrat to prodajajo kot isto. Odvisno koliko poznaš meso na videz. Vrat mislim, da veš kateri del je, podplečje se odreže od vratu med zadnjim vratnim vretencem in prvim prsnim.

Jaz kosti nimam preveč rada v juhi, ker se mi zdi, da že samo meso da dovolj maščobe za juho (sploh flam). Je pa res, da je podplečje bolj suho, vendar za potem jesti, kot kuhano govedino pa odlično. Jaz bi raje izbrala podplečje, če bi lahko izbirala. Pa mislim, da vama bo cca 40-50 dag več kot dovolj. Jaz bi na to količino mesa dala nekje 2,5-3l vode kuhat.

tamara

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

11. feb 2012 23:03

Iz vsakega kosa govedine lahko skuhaš juho, le stegno je za moj okus pre suho, žagovinasto, rebra pa so preveč mastna, na repu je bolj malo mesa. Sicer je juha iz repa odlična, glodanje-obiranje repa pa ni za vsakega. Pleče je zelo sočno in precej hitro kuhano. Ravno včeraj sem ga kupila v Sparu, imajo akcijo, nekaj čez 5€ je kilogram. Osnovne sestavine za v juho pa so : čebula, peteršilj, zelena, in korenček.  Lako pa dodaš tudi druge stvari kot so ti že punce pred mano svetovale. Katere so osnovne sem ti napisala samo zato, da se slučajno nebi sekirala če boš pozabila kupit npr.muškatni orešček. Jaz juho kuham brez njega, tudi lovorevega lista in česna nikoli ne dam. Stvar okusa in navade pač.

Želim ti eno dobro govejo juhco. Ko jo boš prvič skuhala, pa se boš sama sebi smejala, kako preprosto je.

mejačka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti