Blejska grmada po prvotnem receptu

maja82  

član od: 10.2.2012

sporočila: 1

tema odprta - 10. feb 2012 15:44 | ogledi: 10.083 | odgovori: 3

Pozdravljeni, zanima me ali bi kdo poznal tisti prvi, pristen recept za Blejsko grmado. Moja babica, ki je bila Blejka, je moji mami govorila, da ta Blejska grmada z biskvitom sploh ni prava in da se je prava delala iz suhega kruha (suhih žemjic). Žal je babica že pred leti umrla in z njo recept, saj ga ni posredovala naprej. Zanima me ali kdo pozna ta recept?

lp

maja82

pinch  

član od: 18.2.2009

sporočila: 89

10. feb 2012 23:26

hej...tole sem zasledila na nekem drugem forumu... je sicer omenjen kruh v spodnjem delu recepta ampak so tudi omenjena jabka...

 

Blejska grmada
Za biskvit potrebujemo:
10 jajc
25 dag moke
25 dag sladkorja
2 dag kakava v prahu
Vanili krema:
1 liter mleka
5 jajc
14 dag sladkorja
14 dag moke
1 zavitek vanili sladkorja
Sladkorni sirup:
30 dag sladkorja
1 liter vode
0.5 dl ruma
10 dag rozin
Potrebujemo še 50 dag mletih orehov, sladko smetano in jedilno čokolado
Biskvit pripravimo kot za torto. Pečemo ga v pravokotnem pekaču. Polovica biskvita naj bo temnega (dodamo kakav v prahu ). Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in razdelimo na štiri enake rezine.
Sirup pripravimo tako, da sladkor in vodo prevremo, vanj dodamo rozine in rum. Ohladimo.
Za pripravo vanili kreme najprej ločimo rumenjake od beljakov. V rumenjake vlijemo 2 dl hladnega mleka, dodamo moko in gladko zmešamo. Kot za puding. Dodamo ostalo mleko, ki smo ga zavreli in s polovico sladkorja in vanilijo skuhamo v kremo. V vročo kremo dodamo še sneg beljakov, kateremu smo med stepanjem dodali preostali sladkor, ter vse skupaj narahlo premešamo.
Ostane nam še, da grmado zložimo v primerno posodo visoko 15 cm. Najprej v posodo položimo plast svetlega biskvita , navlažimo s sladkornim sirupom, potresemo z mletimi orehi in rozinami in pokrijemo z vanili kremo.Ta postopek ponovimo s temnim biskvitom, pa zopet s svetlim tako , da končamo s temnim, katerega po vrhu tenko premažemoz vanili kremo, narahlo potresemo s kakavom in ohladimo. Hladno grmado z žlico oblikujemo v manjše grmade, okrasimo s stepeno smetano in po vrhu pokapamo s stopljeno čokolado.
ali
4 dan starim žemljicam oz. 1/2 kg dan staremu kruhu obribaš skorjico, narežeš na po cm debele rezine in namočiš v četr litra mleka. Olupiš l kg ne preveč kislih jabolk in jih nalistaš. Namastiš manjši pekač (recimo 20x25 cm). Na dno položiš plast odcejenih kruhovih rezin. Gor daš plast jabolk, če hočeš,potreseš z v rum namočenimi rozinami, ni pa nujno, lahko tudi z bolj grobo zmletimi orehi, povrh potreseš s cimetom zmešan kristalni sladkor (pač kolikor misliš, da ga je treba), pokriješ z naslednjo plastjo kruha,...ponavljaš, dokler imaš vse sestavine, tako, da je na vrhu krušna plast.
Zmešaš 2 rumenjaka, malo sladkorja in 1 lonček kisle smetane (ok, tudi jugurta je v redu,), preliješ čez po celi površini, pečeš dobre 3/4 ure na 200 stopinj celzija.
Vzameš iz pećice, po celi površini porazdeliš malo osladkan sneg iz 2 beljakov, daš nazaj v pečko in pečeš dalje, dokler sneg ne zarumeni.
Vzameš ven in postrezeš
a) toplo - mljaska!!!
b) hladno - še vedno mljaska, samo havbica iz snega pade skupaj
pinch

maja82  

član od: 10.2.2012

sporočila: 1

11. feb 2012 11:23

Super, najlepša hvala. Meni ni uspelo najti na nobebem foromu ..

Bom posredovala mami, da narediva to zgubljeno sladico

pip

maja82

pinch  

član od: 18.2.2009

sporočila: 89

11. feb 2012 23:34

me veseli, da smo našli izgubljeno grmado :)

magar objavi recept pa slikco še zraven, ko bo pripravljeno

pinch

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti