Hiša ali stanovanje

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

9. feb 2012 13:49

Zase lahko rečem, da nekako ne bi mogla živeti ne z mojimi in ne z njegovimi, raje na svojem.... vsaj ne v neposredni bližini. Se imamo super, ko smo skupaj, trenutno sva z mojim v tujini, tako da so še bolj vsi veseli, ko sva doma :))). Sva pa bila pri moževih starših v bloku nekako 3 mesece preden sva se preselila v tujino.... nič, luštno smo se imeli, je pa res, da nisva bila neodvisna in da sva morala upoštevati še koga. Za kratek čas se ni problem prilagoditi, problem je po mojem na dolgi rok. 

Stroški pa so itak povsod, vedno se kaj najde :)

 

LP

 

Saša

brusketka  

član od: 11.11.2011

sporočila: 97

9. feb 2012 13:52

ja saj stroški so povsod. Samo me pa res zanima kako je s temi novimi hišami. Saj seveda da se vzdruje, ampak pomejem je razlika med staro in novo gradnjo.

brusketka

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

9. feb 2012 13:54

Brusketka, ko sem tole prebrala mi je pa šel pritisk v višave  Glej, če je ona tko navezana na tisto hišo, naj živi v njej. Njena stvar, njena pravica. Je njena odločitev, sprejeti jo bo morala z vsemi plusi in minusi, jasno. Ti nisi dolžna svojega življenja prilagajat njej, niti slučajno ne. Zakaj, zato da bo njej udobno,  ti se boš pa ob tem slabo počutila? In verjemi, da če zdaj pri tem vztraja bo tudi pri tem kakšne zavese boš imela v spalnici in kako pospravljene krožnike.  To da je njej kao vseeno, naredita vidva po svoje, sin pa da bi ostal pri njej, da ne bo sama v tako veliki hiši.... točno to sem poslušala pri bivšem in še kje. Znajo tele mamice dobro zmanipulirat svoje sinčke, da ne oni ne ti ne boš opazila. 

In nenazadnje, če se že zdaj ne počutiš dobro ob le misli na to - kako boš potem živela s tem celo življenje? Če ti fant obljublja, da v kolikor ti ne bo, se bosta pa kasneje selila na svoje - po vsem kar si napisala močno močno dvomim. Zdajle bi obljubil karkoli, da te prepriča, potem pa.. hm. Glej, če te ima iskreno rad, bo upošteval tudi tvoje želje. Zdaj. Sicer pa sama veš.  Pa nočem bit zdaj nekaj paranoična, daleč od tega. Le življenje se ne obrne vedno tako kot smo sanjali da se bo. 

Mamamia, takih primerov kot je tvoj, je zelo malo. Me pa iskreno veseli da so. 

OlivaB

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. feb 2012 13:56

Potem je po moje bolje, da greš pod isto streho, če že zdaj meniš, da znajo biti težave, četudi zgolj zavoljo tvojih pomislekov.

Jaz navezanost "na stene", kot praviš, povsem razumem. Tako moja mama kot tašča vztrajata pri bivanju v hišah, čeprav je prostora nekoliko preveč, kot ga potrebujejo. A ustvarjanje ima svoje posledice in povsem razumem, da se nekdo težko odreče hiši, ki jo je sezidal in mu po čustveni plati nekaj pomeni. Nam se zdi to morda neekonomično, a dokler zmorejo ...

 

@andreja m:

Ja,čaki no-saj tudi v blokih so stroški-zamenjava oken in te stvari...

Ja, seveda: samo je razlika menjat pet oken in dvojna balkonska vrata v stanovanju in 15 povsem nestanadardnih oken, kot jih imamo mi v hiši. In streha: v bloku se razdeli na toliko in stanovalcev, pa še na obroke gre, mi smo pa za menjavo strehe in kolektorje na njej (imamo vsaj vodo ogrevano) plačali skoraj 30 tisoč evrov. Saj, razdelili smo na tri dele, ker smo pač tri družine, ampak vseeno je razlika, kaj praviš?

Dejstvo je, da so stroški v hiši višji od stroškov za stanovanje (imam oboje in zato vem iz prve roke). Gre za to, ali si za višjo kakovost bivanja v hiši pripravljen in zmožen imeti toliko in toliko več stroškov, ali pa si raje v stanovanju in si privoščiš kaj drugega. To pa vsak zase najbolje ve.





 

mamamia

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

9. feb 2012 14:02

Mamamia, tudi strehe na blokih so enormno drage. Stanovalci vsak mesec odvedemo toliko in toliko v naprej oz za poplačevanje kredita. Le tega pa lahko dvigneš tudi pri menjavi strehe na hiši, ni tako? Prav tako okna. Če imaš tri spalnice, vsaka ima okna 2 m2, stanejo okna enako če jih montiraš v blok ali v hišo. Na srečo se danes večinoma delajo enodružinske hiše, ne več 'za bodoče tri generacije' 

OlivaB

ultranova  

član od: 30.11.2010

sporočila: 529

9. feb 2012 14:11

brusketka,itak si se že odločila.Verjetno iščeš samo potrditev.Strahov imaš,da bog pomagaj,tako,da tudi,če se ne bi kaj dogajalo,bi se v tvoji glavi in potem bi se verjetno tudi pokazali v realnosti.No,jaz menim,da se je treba prilagajat povsod,v bloku sostanovalcem(razen,če jih daš na ignor ampak,ni fajn),Doma je treba najti sožitje.Po moje dandanes preveč prevladujejo neki strahovi iz davnih let,ko so bile tašče glavne,mlada se je mogla prilagajat,pa še obe sta bile doma(no,skoraj povsod).Danes so časi drugačni,tudi tašče imajo svoje hobije,družbo,na drug način so zaposlene in niti slučajno vsaka tašča ne živi samo zato,da pride v hišo snaha,pa da si da duška z komando in podrejanjem.

Pri nas doma nas je bilo vedno 6 do 8 pod eno streho,skoraj podobno je danes,pa si drugačnega življenja ne znam predstavljati.Monotonosti v kotu hiše z 200m. Hvala za take rože.

Življenje je takšno,kot si ga naredimo,res,da se kje ne da,tam je potem res najbolje iti na svoje,če je možno.Drugače ni lepšega,kot velika družina,ki premore skupaj solze in tudi radosti.

ps

sem 2x tašča in imam  taščo



ultranova

Sporočilo je spremenil(a) ultranova dne 09. 2012 14:24

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. feb 2012 14:27

brusketka je napisal/a:

hja:D

Dejstvo je, da sem doma vedno gledala kako je hiša požirala ves denar. Pa streha, pa okna, pa nekaj se pokvari, pa barvat to pa ono, ... Kot otrok nisem bila nikoli na morju, ker je bilo vedno nekaj treba...

Res pa je da je hiša velika in potratna. Prav tako je pri fantu. Cela galeja brez konca...POTRATNA!

Nisem prepričana kako je s temi novogradnjami? ali je kaj drugače?

Dejstvo je samo, da ne želim postati suženj hiše, ampak si tako želim vrt in teraso z žarom. Zaenkrat sva še sama, ampak si v prihodnosti želiva enega ali dva dr. plenic in joka:D

Fora je pa še tukaj, ker če greva mi2 na svoje ostane njegova mama praktično sama v veliki potratni hiši...Zato je želel moj, da si narediva mansardo ampak jaz to zelooooo težko sprejmem....pa ne zardai tega, da bi bilo z njo kaj narobe ampak zaradi sebe, ker se poznam. Ne maram nadzora in se bojim, da bom probleme videla tam kjer jih morda ni. Že moji so tako vtikljivi v vse in vsako malenkost plus cela žlahta. Saj moj reče pa naša mami ni taka....Ja morda ni, ampak se mi zdi, da bi se težko navadila in sprostila. Imam idejo, da bi tudi ona prodala hišo, si kupila stanovanje in mi2 tudi, zraven bi pa dali vsak pol za en vikend s teraso in žarom ter vrtom, ampak se ona ne želi ločit od bajte, ki sta jo z možem sama gradila (ločena). Pač navezanost na hišo. Odnose z njo imam super, ampak se bojim da bi jih jaz sama pokvarila ko bi videla probleme kjer jih ni...ubistvu nikoli ne veš. Že res da so velikokrat problemi s taščami ampak sem mnenja, da smo usi malo krivi zanje.

Želim si da bi razumela, da so te bajte samo stene, da ima otroke in snaho(še neuradno), ki jo ima rada in ji bo pomagala če jo bo potrebovala, ampak mislim, da se držati hiše ni vredno. Dejstvo je tudi, če se zaradi stroškov odločiva za manše stanovanje bo moj še vedno obremenjen s stroški ki bi bili s hišo...mislim ne obremenjen pač želel bo pomagati (razumljivo) in če gledaš tako si potem na istem, če greš v mansardo v hišo in si delite stroške, samo svojega ne rabiš kupovat. Je pa res da ona podpira najino odločitev kakršna koli že bo...ampak dejstva so jasna.

Nočem pa biti do nje vsiljiva in ne mislim nikomur narekovati življenja, ampak...jaooo . Saj pravim vesela bom če jo bom imela blizu, samo ne iste hiše...nebi se počutila vredu.

Nevem...Mene to zelo obremenjuje. Pri nas miru ni in ne predstavlajam si imeti tu družino. On pride vedno do zaklučka, da morda je najbolje iti k njemu...

Jaz bom vstrajala na svojem, da ne, ker se mi zdi ta odločitev zelo pomembna zame in za moje bodoče otroke.

 



brusketka

 

Meni slovenksa navezanost na hišo ne grein ne gre  v glavo. So me zadnjič razsvetlili, da je prodaja le te kot ena gromozanska sramota. Čemu le? Hiša so le 4 stene, življenje je tisto, kar se dogaja za njimi.

 

Po tem, kar opisuješ, ostani v hiši pri kateremkoli od staršev ravno dovolj časa, da bosta nekaj prišparala, potem pa čimprej na svoje. V tem času boš tudi videla, če sploh lahko skupaj živite. Predstavljam si, da ne.

In, za boga, nikar ne vlagaj denar v objekt, ki ni tvoj.

 

P.S: TAko sva midva začela in po nekaj nekaj mesecih komaj čakala,  da zgasneva na svoje. Imela sva plan, to pa ja. Kot je vajinim staršem hiša v zadovoljstvo, da sta nekaj ustvarila, se bo vama zgodilo enako. In nič ni lepšega, kot sedeti prvi dan v čisto svojem stanovanju in si reči: Če sva tole spravila skupaj, naju res nič ne more ustaviti.

P.S2: Bi rekla, da je primer Mamamie edini tak, ki ga osebno pozam.

 

Vanja

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

9. feb 2012 14:49

OlivaB je napisal/a:

Brusketka, ko sem tole prebrala mi je pa šel pritisk v višave  Glej, če je ona tko navezana na tisto hišo, naj živi v njej. Njena stvar, njena pravica. Je njena odločitev, sprejeti jo bo morala z vsemi plusi in minusi, jasno. Ti nisi dolžna svojega življenja prilagajat njej, niti slučajno ne. 

Samo to bom pripomnila: tudi njej ni treba svojega življenja prilagajati in prodajati lastne hiše, v kateri je zadovoljna.

tulka

brusketka  

član od: 11.11.2011

sporočila: 97

9. feb 2012 14:55

Ja seveda je možno, da se obremenjujem z neumnostmi, pa vendar. Ne nisem se še odločila, ampak  si pa močno želim dovolj besede pri odločitvi in zato pač tudi zbiram razloge oz. informacije, ki jih sama ne poznam....sepravi, da imam tehten razlog zakaj vztrajati ali razlog zakaj popustiti. Sama pač nimam izkušen in lahko samo ugibam o vsem. Rekla bom pač tako, da se mi zdi vredu, če vprašam za mnenje ljudi ki so to že dali skos, sploh na forumu, ker se drugače ne poznamo in so odgovori na moja vprašanja objektivni in korektni brez zadržkov. Se mi zdi da ljudje ki te poznajo so pač ali previdni, ti zavidajo, ali preveč spodbujajo(ti sam daj, saj bo šlo...)

Nekako pri njih PAč delujejo tudi njihova čustva do tebe (dobra ali slaba). Odgovori ki jih dobim tukaj pa so korektni in brez ovinkov. Saj meni se zdi tako:D morda se motim.....

Ljudje smo pač različni:D Use se najde....hehe

brusketka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. feb 2012 14:55

OlivaB je napisal/a:

Mamamia, tudi strehe na blokih so enormno drage. Stanovalci vsak mesec odvedemo toliko in toliko v naprej oz za poplačevanje kredita. Le tega pa lahko dvigneš tudi pri menjavi strehe na hiši, ni tako? Prav tako okna. Če imaš tri spalnice, vsaka ima okna 2 m2, stanejo okna enako če jih montiraš v blok ali v hišo. Na srečo se danes večinoma delajo enodružinske hiše, ne več 'za bodoče tri generacije' 



OlivaB

 

Glede primerjave stroškov za stanovanje in hišo se ne bi povsem strinjala s teboj: za obnovo strehe v bloku plačujemo okoli 50 evrov na mesec, niti ne vem, kako dolgo bo trajalo, sem vse mami prepustila. Pa sproti v tisti sklad.

Ja, lahko vzameš posojilo za streho tudi za hišo: pri nas, konkretno, je to pomenilo 12 tisoč evrov po družini. In ni prišla v poštev prav vsaka kritina, zaradi posebnega naklona strehe. Obrok je seveda bistveno višji kot za tisto stanovanje v bloku.

 

Za primerjavo:

Okna: kuhinja - 4 metre krat en meter, dnevna soba tri metre krat dva  eno okno, štiri metre krat 1,2 metra drugo, spalnica 1,2 krat 1,2 metra, otroške sobe 2,5 krat 1,2 metra plus strešno okno plus ena balkonska vrata ... da ne naštevam spodnjih prostorov - štiri krat dva metra - dve taki okni, plus 4,5 metra krat 2 metra ....

 

Stanovanje pa: tri standardna okna plus balkonska vrata. Vse skupaj malo več kot eno okno v hiši. Etažna centralna, pričakovani stroški.

 

Na srečo je hiša odlično grajena in je dobro izolirana, napeljave so še v odličnem stanju in jih ni potrebno menjavat.

Pa vhodna vrata, nadstreški, 100 m žive meje, ki jo je potrebno rezat - ne me narobe razumet, nič ne jamram, sami smo se tako odločili, je pa res, da so stroški res višji kot za bivanje v stanovanju.

 

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti