Jeklena (kovana) ponev

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

14. feb 2012 12:01

666, ne vem kako bi pospešil nastajanje patine, kakor koli jo že definiramo, vendar pa lahko povem iz lastnih izkušenj: takšne ponve so odlične, če se jih čim več uporablja. Neki kuhar je nekoč rekel: "Imam ponev iz kovanega železa, ki sem jo nehal uporabljati in se mi nanjo vse prime. Zakaj se vse prijemlje? Ker jo ne uporabljam. Zakaj jo ne uporabljam? Ker se vse prime." Kakorkoli, uporabljajte ponev čim več, ne perite jo z detergentom, pa bo.



Miroslav Vulović

Sporočilo je spremenil(a) sarabande dne 14. 2012 12:01

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

14. feb 2012 14:32

Meni ni jasno, zakaj bi nekdo kupil nekaj, česar očitno ne zna uporabljati.

Še za začimbe, ko sem jih enkrat začela masovno kupovati, sem najprej pregledala po receptih, v katerih sem jih lahko uporabila. Da bi pa kupila posodo ali aparat in potem postavljala vprašanje: Kaj naj zdaj s tem? V tem primeru je odločitev jasna: ČE ne vem, kaj z njo, je ne rabim.

Isto velja za obleke. Če ne vem, kaj bi z njim, niti najcenejšega kosa ne kupim.

Vanja

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

14. feb 2012 14:44

Počasi me mineva potrpljenje... "Očitno ne znam uporabljati"? Vi pa očitne ne znate brati! 

"Praktično" mi je jasno, hotel pa sem znanstveno razlago. S tako posodo se ne srečujem prvič.

Ob celem kupu milo rečeno neuporabnih, bolje rečeno pa žaljivih in osebnih pripomb nekaterih sem dobil tudi prijazno in umestno razlago nekaterih drugih.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

14. feb 2012 14:59

666, za znanstveno razlago se obrni na NFT, tukaj imaš link. Ni , da se ne bi našel strokovnjak, ki ti bo znanstveno objasnil (skoraj) vsa tvoja vprašanja v zvezi z magično ponvijo. Mi tukaj kuhamo kljub temu, da ne vemo in razumemo vsega v zvezi s tem tvojim problemom.

rimljanka

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

14. feb 2012 15:05

rimljanka, saj so se dejansko našli ljudje tudi tukaj na kulinariki, ki so mi prijazno odgovorili. Ni mi žal, da sem tu vprašal. Žal mi je le, da je toliko ljudi čutilo potrebo po udrihanju mimo teme in po meni.


Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 14. 2012 15:05

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

14. feb 2012 15:18

Ne vidim sicer nobenega udrihanja po tebi, pa tudi odgovora na tvoja vprašanja iz predzadnjega posta ne. Ampak, pomembno je, da si ti zadovoljen.

rimljanka

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

25. mar 2012 16:13

Javljam se po daljšem času eksperimentiranja z različnimi ponvami ter načini (in olji) za prekaljevanje (dokler mi ežoj ne ponudi boljše besede, bom to imenoval tako). Dragocene so bile zlasti informacije in napotki glede prekaljevanja vokov, torej glede tega, kako se golega jekla lotevajo Azijci.

 Ugotovitve:

1) Temnejša, nebleščeča, "nerjaveča" plast očitno nastane s segrevanjem gole kovine na zelo visoko temperaturo; efekt sem uspel ponoviti: na največji vročini sem ponev pustil kake pol ure; prešla je vse barve mavrice (in še česa), na koncu pa je bila temnomodrosiva - kot na začetku. Po azijskem izročilu nekateri vok prekalijo celo samo tako: za dolgo časa ga držijo na zelo visoki temperaturi. Nekateri vmes po njem premetavajo skodelico morske soli, nekateri pa soli dodajo še kapljico olja.

2) Namen krompirja, kakor je priporočal proizvajalec, očitno ni bil indikatorski; v Aziji se npr. po prvem prekaljevanju voka najprej v njem poogleni poljuben sesekljan luk (Allium spp.), raszlagajo pa to tako, da ta luk pobere iz ponve "okus po prežganem in po kovini". Menda k temu pripomorejo žveplove spojine, ki jih vsebujejo luki (kako je s tem, kemiki?). Ugibam, da bi bil namen krompirja podoben.

3) Vloga soli je očitno abrazivna; po prvih nekaj plasteh patine ima ponev "madeže" - temnejše lise. Ti gredo z drgnjenjem stran oziroma pristanejo v pripravljeni hrani, če se jih ne odstrani poprej, kar očitno doseže prav sol. Pojav madežev je torej normalen za sveže prekaljeno ponev, sprijazniti pa se je očitno treba tudi z lisastimi prvimi obroki 

Upam, da bodo komu prav prišle moje izkušnje. Meni so že

the tina  

član od: 5.10.2013

sporočila: 302

15. apr 2018 9:50

Bom kar tukaj nadaljevala debato, ker se mi zdi da so jeklene ponve spet pridobile na priljubljenosti. Sama sem do sedaj uporabljala teflonske ponve. Dolgo časa je bilo kaj drugega sploh težko najti, tako da ni bilo preveč izbire. Po nekaj letih kuhanja se mi je prav vsaka teflonska ponev uničila, pa naj je bila še tako kakovostna in jaz še tako previdna. Ta teden sem se zato lotila projekta nakupa nove ponve. Cilj je bil sicer litoželezna ponev, ampak sem na koncu pristala na ponvi iz karbonskega jekla. V teoriji naj bi bila zelo podobna litoželezni, samo malo lažja. Predvsem mi je všeč, da gre za en kos robustne kovine, ki jo zelo težko uničiš s pregrevanjem ali praskanjem.

Moram priznat da je bilo "začinjanje" ponve tudi meni čisto tuje. Proizvajalec je v priporočilih zapisal samo to, da je potrebno ponev pred prvo uporabo samo segreti skupaj z oljem da ponev potemni, in to je to. Tudi jaz sem zasledila metodo s krompirjem in soljo na YouTubu na kanalu Amercia's test kitchen. Skratka, bom čez nekaj časa videla kako se ponev obnese in mogoče sprobala še to metodo, če bo potrebno. Prvi test je bil slanina in jajca danes zjutraj. Absolutno ne morem reči da se ni nič prijelo, ampak sem pa uspela jajca iz ponve dobiti s celim rumenjakom, tako da je bilo še kar uspešno. Baje je z vsako uporabo boljše, tako da bomo videli.

Kakšne izkušnje imate pa vi s ponvami? Uporabljate litoželezno/teflon/keramiko/kaj drugega?

the tina

Sporočilo je spremenil(a) the tina dne 15. apr 2018 09:51

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

16. apr 2018 13:29

> Baje je z vsako uporabo boljše, tako da bomo videli.

... dodajam, da je treba biti nežen pri čiščenju. Če jo pereš v pomivalnem stroju, potem se bo vsa obloga odstranila. Ali je bilo tudi to omenjeno v navodilih?

rdkapica

the tina  

član od: 5.10.2013

sporočila: 302

16. apr 2018 20:26

rdkapica je napisal/a:

> Baje je z vsako uporabo boljše, tako da bomo videli.

... dodajam, da je treba biti nežen pri čiščenju. Če jo pereš v pomivalnem stroju, potem se bo vsa obloga odstranila. Ali je bilo tudi to omenjeno v navodilih?

rdkapica

Ja, je bilo omenjeno.  Tudi uporaba kakršnihkoli detergentov pri ročnem pomivnju je odsvetovana. Po vsaki uporabi jo je potrebno tudi dobro osušiti, da ne začne rjaveti in pa ni dobro, da je preveč dolgo v stiku s čim kislim. Predvidevam, da kakšna rižota odpade. Jaz sem jo do sedaj po pranju in sušenju še čisto na tanko namazala z oljem... je ta korak odveč? Razmišljam če mogoče olje postane žarko, ko tako stoji en dan v omarici.

 

Kakorkoli, danes je bila za kosilo zapečena klobasa v ponvi s krompirjem, čebulo in korenjem, ampak se je kar konkretno prijelo. Pomojem sem ponev narobe "začinila" (najbrž prenizka temperatura premalo časa). Po večerji sem zato po čiščenju ponev malo bolj pogumno ponovno "začinila"... najbrž škodit ne more. Nobenega občutka nimam koliko je normalno, da se prime. Stari starši so svoj čas vedno uporabljali take ponve, pa se je vedno vsaj do neke mere prijelo. Po drugi strani pa na spletu gledam kako se pečeno jajce veselo kar pelje po ponvi. Vsekakor je možno, da stari starši niso pravilno skrbeli za ponev... na spletu se pa tudi najde vse, česar se lotiš poiskat, pa naj bo realno ali ne.

the tina

Sporočilo je spremenil(a) the tina dne 16. apr 2018 20:34

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti