Jeklena (kovana) ponev

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

tema odprta - 8. feb 2012 16:48 | ogledi: 13.302 | odgovori: 31

Pred dnevi sem si nabavil takole jekleno ponev.

V navodilih piše, da je tovarniško prevlečena z zaščito proti rjavenju, zaradi česar da jo je treba namočiti za nekaj časa v detergent za pranje perila (!).

Malo sem se razgledal po internetu. V detergent za perilo baje zato, ker za razliko od tistega za posodo vsebuje tudi pralno sodo (natrijev karbonat).

Krasno bi bilo, če bi mi nekdo kemijsko razložil, ali oziroma kako bi isti učinek lahko dosegel z npr. natrijevim hidrogenkarbonatom ali natrijevim hidroksidom.

Morda se zdi banalno vprašanje, in tudi sam ga načeloma ne bi postavljal, a po tem, ko sem prvič (po površnem branju navodil... ) namočil v detergent za posodo in nato spral, se je na nekaj mestih sicer temne ponve (glej sliko) pojavila gola, srebrikasta kovina. Kaj, vraga, je potem tisto temno sivo, in zakaj na ostalih mestih zdaj ne gre stran ne z drgnjenjem (oz. zelo zelo minimalno) ne z nobeno kemijo, ki sem jo do zdaj sprobal? Je to tista prevleka proti rji? Mislil sem, da se v te namene uporablja mineralno olje...

Kasneje pride morda še kako (kemijsko) vprašanje glede načina prekaljevanja (ili ti vzgajanja patine)  Hvala vnaprej!


Temo je spremenil(a) 666 dne 8. feb 2012 16:51

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

8. feb 2012 17:17

Z mojim šibkim znanjem kemije ti ne bi znala nič pametnega povedati, ti pa močno odsvetujem polivanje ponve z natrijevim hidroksidom (bolj zaradi tebe kot zaradi ponve, se mi zdi). Če vzameš natrijev hidrogenkarbonat, ne vem, kaj bi bilo lahko narobe, to je pač soda bikarbona. Ona soda, ki je baje v prašku, natrijev karbonat, je močnejša kot bikarbona.

Me pa zanima nekaj - ali tisto zaščito proti rjavenju moraš odstraniti? Je namenjena le zaščiti ponve v času prodaje? Potem ti pa ponev lahko mirno rusta?

lp

cervus

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

8. feb 2012 19:28

666, kar se tiče kemije, vam ne morem pomagati. Sam imam podobno ponev iz kovanega jekla (le da je moja popolnoma gladka). Naj vas nič ne skrbi, da je na nekaterih mestih ponev izgubila temno obarvanost. Mislim, da je to plast, ki nastane tekom procesa prekaljevanja in jo določene snovi lahko poškodujejo (na primer kis), kar za samo ponev ne predstavlja nobene škode. Kar se sedaj kaže kot "gola, srebrikasta kovina", je pač golo jeklo. Sčasoma, ko boste ponev uporabljali, bo kovina spet potemnela, če jo le ne boste preveč pogosto pomivali z detergentom. Jaz svojo ponev sploh ne pomivam z detergentom, le z vročo vodo in jo takoj potem pobrišem, da ne zarjavi. Če jo boste pravilno vzdrževali, se vam v njej ne bo nič prijemalo in bo kakor teflonska.

Miroslav Vulović

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. feb 2012 20:02

*ebiga 666, a ti kemija ni ležala, pa si sedel na ušesih: natrijev hidrokarbonat je bikarbon soda NaHCO3. natrijev hidroksid je NaOH, menda najmočnejši lug. Prvi se uporablja za peciva ( skor bi rekel, da lahko delaš kaplice za oči proti ne vem čemu ) drugi se veliko uporablja v industriji, npr. za izdelavo mila in je zelo nevarna kemikalija.

Tole pa čist mim vseh nasvetov in kemije:

jekleno ponev večkrat segreti ( da se začne kadit ) s navadnim oljem in obrisati s papirno brisačo in nikoli ne pomivati s detergentom, in tako uporabljat ( tako sem jaz razumel kitajsko modrost o tem.

 

ežoj

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

8. feb 2012 21:02

Sicer nisem doma v kemiji, ampak bo že držalo, kar je Ežoj napisal. Saj tudi tisti plinski pekači, v katerih se zunaj pripravlja požrtija, seveda v toplejših dneh kot sedaj, tudi tam se posoda samo segreje z malo čistega jedilnega olja, obriše z papirnato brisačo in poplakne z vodo, pa ne rjavi.

janko1

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

8. feb 2012 22:30

elaphus: Ja, zaščito proti rjavenju je treba odstraniti. Namenjena je zaščiti ponve v času prodaje. Toliko o tem proizvajalec in vsi, ki kupujejo in uporabljajo te ponve. Potem pa jo lahko mirno prekalim z jedilnim oljem, kot me je pravilno spet podcenil *ebeni (j)ežoj. V tem smislu se ne razlikuje od litoželezne.

sarabande: Vem vse to, tudi jaz se seveda litoželeznih in jeklenih ne lotevam z detergentom, toda v tem primeru ne gre za patino, saj je večdnevno namakanje v NaOH ni razžrlo (NaOH se uporablja za odstranjevanje stare patine, če želimo ponev npr. na novo prekaliti ali pa če dobimo v roke kako staro/rabljeno ponev - tako sem sam že "preporodil" eno starejšo Etino litoželezno). Če torej ni patina - kaj potem je? Če pa je, zakaj je NaOH ne razje?

ežoj: Tvoje "komentarje" se vedno potrudim vzeti z zrncem natrijevega klorida, a mi gre vedno teže. Sem res zaslužil, da me tako podcenjuješ?

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. feb 2012 23:13

666 je napisal/a:

 .....................................................................

.....................................................................

Krasno bi bilo, če bi mi nekdo kemijsko razložil, ali oziroma kako bi isti učinek lahko dosegel z npr. natrijevim hidrogenkarbonatom ali natrijevim hidroksidom.

 ....................................................................

....................................................................

Kasneje pride morda še kako (kemijsko) vprašanje glede načina prekaljevanja (ili ti vzgajanja patine)  Hvala vnaprej!

 

 

Temo je spremenil(a) 666 dne 8. feb 2012 16:51

Ej, tri šestice, se opravičujem če je tebi zvenelo podcenjevalno, ni bil tak namen, obesil sem se na zgornji stavek, iz katerega sem sklepal o tvojem poznavanju kemije.

Pa, če sem že pri besedi, bi se mogli pomenit o pomenu besed. Uporabljamo iste besede in pod tem razlićne stvari imamo v mislih. Napr. beseda kaljenje in prekaljevanje prihajajo iz metalurgije in pomenijo toplotno obdelavo kovin, ki se sestoji od segretja kovine na določeno ( najraje " točno določeno " ) temperaturo, in potem kontrolirano ohlajanje, v glavnem hitro ohlajevanje, ki se ( hitrost ) kontrolira z medijem, najsi bo voda z/brez natrijevega hidroksida ali kakšno olje................. torej, če nekdo uporabi besedo prekaljevanje pri obdelavi kuhinjskih posod, kako da nekdo, ki pozna pomen besed kaljenje in prelaljevanje iz metalurgije, ve kaj je nekdo pod tem mislil.

Besedna zveza  (..............glede načina prekaljevanja (ili ti vzgajanja patine) je nesmislena, kajti gre za čist različne pojave: patina je neki, kaj se ustvari na nizki temperaturi.................., ah pustimo.

 

ežoj

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

8. feb 2012 23:41

Brez domišljije. Pa brez zamere, upam!

Seveda gre za podcenjevanje. Kako naj pa drugače razumem to, da vedno odgovarjaš na nekaj, po čemer sploh nisem spraševal, začneš pa vedno s tistim sveznalskim "*ebiga"? In zdaj si končal z "ah pustimo."

"Prekaliti" je bil moj poskus prevoda ang. to season oz. nem. einbrennen/einbraten - glagola v pomenu 'narediti patino'. Morda bi moral res dati v narekovaje ta svoj poskus. Kar pa še ne pomeni, da beseda prekaliti prihaja iz metalurgije. Prihaja iz slovenščine. Besede so lahko tudi večpomenske. Kako pa se to reče po slovensko torej?

Še vedno čakam na odgovor na svoje originalno vprašanje: kaj je tisto temno sivo na moji kovani jekleni ponvi, česar ni NaOH ni kis ni soda bikarbona ni "vehementno drgnjenje" (ne, ne gre za metalurški termin, pač pa za moj poskus prevoda ang. elbow grease oz. nem. Muskelkraft, zato je tokrat v narekovajih press).

Pa še to vprašanje: kaj bi lahko bila snov, ki so jo uporabili za zaščito, da jo je treba odstranjevati prav spralnosodo? Pecilna npr. ne bi zalegla? To mi je namreč čudno.

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

11. feb 2012 16:10

Nihče?

Kaj pa, če podam dodatne informacije: proizvajalec navaja, da je treba prvič v ponvi poogleneti nekaj rezin krompirja ob dodatku velike količine olja in soli (!). Zakaj krompir? Zakaj sol? 

 

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

11. feb 2012 17:47

Nimam pojma. Ampak ce ti je ni odstranil NaOH skupaj z vehementnim drgnjenjem, najbrz tudi pri kuhanju ne bo sla stran. Zakaj poogleneti krompir - spet samo ugibam - da dosezes dovolj visoko temperaturo. Sol? Ce jo je potrebno precej, lahko deluje kot abrazivno sredstvo, sicer pa verjetno samo "pomaga" pri dehidriranju krompirja.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

11. feb 2012 18:30

 Aha, krompir kot "indikator", sol pa, da ne šprica preveč, po domače?

To bi šlo. Ampak, ta postopek s krompirjem in soljo je naveden kot metoda za odstranjevanje zaščite proti rjavenju - po črnem pomfriju je treba vseeno še očistiti ponev in potem kot pri npr. litoželezni posodi v pečici ali na štedilniku narediti patino.

Pozabil sem menda še nekaj pomembnega: tista modrikasto-temnosiva barva ponve, skozi katero se le na nekaj mestih prebija kovinski sijaj jekla, ne rjavi.

Vehementno drgnjenje  jo načne (od blizu vidim raze), a stran ne gre. Če malo požokam z izvijačem, se naredi konkretna raza, izpod katere spet - kovinski sijaj.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti