Kaj ponuditi zraven zelenjavne mineštre?

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

8. feb 2012 12:17

Tole je noro dobro, pa hitro se naredi:

http://www.kulinarika.net/recepti/15861/sladice/salzbur

Potem pa še: rezanci z makom, razne zlevanke (lahko so nesladkane, samo s kislo smetano).

Cesarski praženec (šmoren) lahko narediš na več načinov: razdrobljen v ponvi, narezan na kose v ponvi, v pečici, z jabolki ali drugim sadjem, lahko je samo potresen s sladkorjem, če je v kosih, ga lahko namažemo z marmelado, nutelo, ...

Ali pa:

Recimo, en dan skuhaš malo več polente z k omaki, ostanek naslednji dan popečeš, dodaš malo sira, pa je s solato krasna jed.

Star kruh namočiš, dodaš jajca, malo nasekljane salame, šunke (kar imaš v hladilniku), malo začimb, in spečeš.

pirnica

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

8. feb 2012 16:25

pšenični zdrob, skuta in eno jajce, zmešaš skupaj,dodaš še malo sladkorja po želji, lahko vanilin sladkor, ali še limonino lupinico. Oblikuješ žličnike z dvema žlicama in skuhaš v vreli vodi, ki ji dodaš ščepec soli. Postrežeš sladkano, lahko z mletimi orehi, marmelado,..

 

Hitro narejeno.

Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

8. feb 2012 18:22

Pri nas pa imamo poleg zelenjavne juhe ali mineštre najraje domače slivove ali marelične cmoke .

manca51

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

8. feb 2012 23:25

Odvisno, kaj imaš v mislih, oziroma, kaj se vam zdi, da pri sami mineštri "manjka".

Nekateri ne morejo živeti brez mesnih dodatkov pri kosilu, zato v mineštri kuhajo kak kos prekajenih reber, klobaso in podobno. Alora: krožnik mineštre, klobasa, kruh.

Drugim "manjka" nekaj močnatega, zato pojedo ob krožniku mineštre par kosov kruha, nekateri prisegajo na kruhove cmoke, žgance, slane štruklje - pač nekaj "testenega" ... Lahko uporabiš tudi zakuhane žličnike, kot so že nekatere svetovale, vendar te zadeve pač ne gredo dobro z nekaterimi vrstami minešter, kot je npr. jota.

Če ste pri vas bolj sladkosnedni, boste verjetno posegli po nekem sladkem dodatku, ki pa je nasiten (če sem prav razumela vprašanje, bi želeli nek dodatek k mineštri ravno zaradi občutka sitosti). Torej lahko narediš rižev narastek, razne skutne, krompirjeve cmoke, štruklje, palačinke, gratinirane testenine "na sladko", sladek kruhov narastek, "štrudelj" ali kaj podobnega, kar lahko zimproviziraš že dan prej.

 

Meni osebno za kosilo zadostujeta dva krožnika goste mineštre (brez mesa) in dva, trije kosi domačega kruha. Če je za "desert" kak kos domačega sira ali morda polenovka na belo, za namazat na kruh, je OK, če ne pa tudi :) Rada imam goste mineštre, polne zelenjave in krompirja ali stročnic, zato me tudi dobro nasitijo.
Tisti, ki pa imajo raje bolj "tekoče" mineštre, pa ponavadi rabijo še kaj "za zraven" (pri moji tašči imajo bolj ta sistem).

Sin in mož sta ljubitelja kranjskih klobas ali domačih pečenic, pa poleg mineštre ponavadi skuham še kaj od tega. Eden si klobaso zreže in koščke naloži v krožnik mineštre, drugi jo poje po mineštri, posebej.

 

Pri nas je mineštra glavna jed in jo jemo v večjih količinah, tako nas tudi nasiti za tisti dan.

Nekateri pa jedo mineštro kot predjed, pojedo je majhen krožnik, potem pa še neko drugo glavno jed. Odvisno od jedcev in navad.

Kot otrok takih minešter, kot jih kuham zdaj, nisem poznala. Doma smo vsemu rekli "juha" (goveja, zelenjavna, gobova ...) in nikoli teh "juh" nismo imeli za glavno jed, razem morda za večerjo včasih. Vedno se je te "juhe" tretiralo kot nekaj, kar otrok mora pojesti (nekaj na žlico), potem pa je sledil krompir, meso, ribe ... Včasih juh nisem marala, verjetno zato, ker so me silili, danes pa je krožnik dobre kraške jote ali ješprenjke ali ohrovtove mineštre moja najljubša zimska jed :) In vsako (zimsko) mineštro skuham v velikem loncu, da jo imamo za dva dni, je naslednji dan še boljša.

Mojca

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

11. feb 2012 15:38

Ko smo ravno pri mineštrah, sama si fižolove mineštre sploh ne morem pedstavljati na jedilniku, če ji ne sledijo palačinke s češpovim džemom, tako pač je bilo pri nas doma in tako je še vedno. Če je pa kaka druga bolj bistra zelenjavna mineštra, pa štruklji. Mesa tu zraven sploh ne pogrešam.

Smo pa včasih jedli zraven še zgoraj omenjene šnite (brez cimeta), pa jabolka v palačinkinem testu ali pa bučke na isti način.

In moja mami mi je za mojo svetnico par dni nazaj skuhala točno to, zelenjavno mineštro in skutine štruklje.

Loni Makaroni

matjaž  

član od: 13.1.2002

sporočila: 1059

20. jul 2013 12:03

Prosim recepta za kozjanski korejevec in kočevski čušpajz.



Matjaž

Sporočilo je spremenil(a) matjaž dne 20. 2013 12:16

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti