Margarina/maslo - stopljeno ali spenjeno

minchybinchy  

član od: 4.7.2011

sporočila: 13

2. feb 2012 17:51

@ Vanja_v_ZDA Uuu, hvala za razlago. Sem pa slišala, da moraš biti bolj pazljiv pri valjanju, ja, hehe. Sj, po pravici povedano, moram tut tega enkrat poskusit, ker še nisem delala slanih pit in me res zanima, kako to vse skupaj izpade prav s tako narejenim testom. Ali pa sladko - odvisno od lušt, hehe.

 

@sabina muhič Vem, da mora biti maslo na sobni temperaturi, da ga lahko penasto umešaš. Vprašanje ni bilo tako mišljeno. Spraševala sem za razliko med ali stopljeno ali penasto umešano. Ne oboje skupaj.

minchybinchy  

član od: 4.7.2011

sporočila: 13

2. feb 2012 17:59

mamamia je napisal/a:

S stepanjem kokosovega masla nimam izkušenj, uporabljam ga le za čokoladno glazuro.

Glede ameriških receptov ti prav tako ne morem pomagati, nimam izkušenj, tako kot ne s piškoti iz ovsenih kosmičev, suho sadje sem pa dodajala v ene kupčke, za katere sem pa testo penasto stepla, nič stalila.

 



mamamia

 

Vidiš, na čokoladno glazuro tut še nisem nikoli pomislila. Super ideja! Tenkjuuu! :))

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

2. feb 2012 18:02

Welcome any time, draga (sklepam da mlada) kuharica.

mamamia

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. feb 2012 18:24

minchybinchy,

za glazuro je kokosova mast super - dodaš jo čokoladi in ta postane zelo tekoča, tako da se čudovito maže, potem se pa zelo lepo strdi. Poskusi, ne bo ti žal.

Sonja

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

2. feb 2012 18:32

V mikrovalovko dajem maslo mehčati na program za odtaljevanjem ne na največjo moč. Tako se enakomerneje segreje.

peter

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

2. feb 2012 21:20

minchybinchy, bo nekaj takšnega, na tisti prednastavljeni program, po 15ih sekundah pogledam, nato pa na 10 sekund, navadno ni treba dolgo, da postane maslo mehko. Isto počenjam, ko talim čokolado, samo da tam pustim najprej pol minute, nato pa preverjam. nikoli ne stalim do konca, to potem z žlico premešam (je potem hitreje primerne temperature za nadaljnjo obdelavo).

Loni Makaroni

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. feb 2012 4:27

Maslo je pri nekaterih receptih za piškote potrebno speniti skupaj s sladkorjem. Seveda mora biti hladno, z maslom na sobni temperaturi se to ne zgodi enako kvalitetno.

Sladkor povzroči, da v maslu nastanejo majhni mehurčki (ga penimo, a ne ) in je tako moko in ostale sestavine laže inkorporirati z masleno kremo v gladko testo.

Več kot je masla, bolj tanki bodo pečeni kukiji.

Ko govorimo o ameriških chocolate chip cookies, večje kot je razmerje med belim in rjavim sladkorjev, bolj hrustljavi so piškoti. Če eno ali vsa jajca zamenjamo z mlekom, se bodo piškoti bolj razlezli. Načeloma se uporablja tisti rjav sladkor, ki je vlažen.

Ko je maslo enkrat spenjeno (volumen je vsaj 3x začetnemu volumnu po moji oceni), se dodajo mokre sestavine (jajca in mleko ter vanilija se prej vmešajo) in šele na koncu postopoma moka s pecilnim in sodo bikarbono. Ko je testo gladko,  se dodajo čokoladne solzice, oreščki, suho sadje ipd.

Ne glede na recept, ko sem enkrat upoštevala tole pravilo, so postali moji piškoti vrhunski (kot iz kake boutique pekarne)

Še ena skrivnost mojih čokoladnih kukijev je ta, da dodam malo naravne čokoladne arome. Navadno je te nekoliko manj, kot vanilije. In tega tistim, ki jih dobijo od mene, načeloma ne povem.

 

 P.S: Tale in prejšnji zapis sta prosto po eni moji kuharski knjigi, ki ima "znanstven" pristop k peki in kuhanju. Vedno je razloženo zakaj tako in ne drugače. Recepti sami so bolj postranskega pomena. Drugačna tehnika je za "puffy" (bolj biskvitast) in "chewy" piškote.

 

Tista o čokoladni aromi je v resnici moja ideja.  (žarnice kot znaka za "posvetilo se mi je" ni med smeški)



Vanja

 

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 03. 2012 06:16

minchybinchy  

član od: 4.7.2011

sporočila: 13

3. feb 2012 17:31

@mamamia: Sicer lahko rečem, da že s kar nekaj kilometrine, ampak ja. Hočem namreč ogroooomno stvari poskusit tut sama. Enostavno je super občutek, da lahko skoraj vsako stvar narediš sam in jo ni potrebno kupiti. Pa še veliko bolj po svojem okusu jo lahko narediš. Nasplošno pa uživam v celotnem procesu. Že čist nora na to. V najbolj pozitivnem pomenu, seveda.

 

@limnol: hihihi, zj mi pa že lušte delate.

 

@ibiza: Na odtaljevanje torej. Ok, super!

 

@Loni: Hm, zanimivo.

 

@Vanja_v_ZDA: Ful zanimivi namigi. Tole se pa splača shranit.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti