Ribji file na kak način?

Robbus  

član od: 22.1.2009

sporočila: 29

tema odprta - 31. jan 2012 8:51 | ogledi: 18.884 | odgovori: 13

Zelo rad imam ribji file in minuli vikend sem pripravil nilskega ostriža na posteljici iz stročjega fižola, bučk in zelene. Pa bi rad še kakšno dobro idejo? Kako naj pripravim ribji file? Da bo vsakič malo drugače... Hvala!

Robbus

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

31. jan 2012 9:42

V smetanovi omaki s kaprami - sploh fileji lista so odličnina ta način.

 

Lososov file narediš v pekaču. Soliš ga in popraš, daš v malo naoljen pekač in preliješ z mešanico tekoče sladke smetane in veliko koprca (ta začimba se lepo sklada z lososom). Pečeš v pečici na 180 stopinjah okoli 45 minut, postrežeš s širokomi rezanci, v katere naribaš malo tartufa ali pa goljufaš in jih premešaš z malo olja s tartufi. Ali pa vmešaš v rezance malo kaviarja, rdečega ali črnega.

 

Losos je odličen tudi z jabolčno čežano, ki ji dodaš sok limete in ingver.

 

Ali pa na ribje fileje naloži zrezano zelenjavo, ki jo premešaš z zelišči in kakšnimi začimbami, pečeš v pečici in pet minut pred koncem pečenja daš na vsak file še rezino sira ter pustiš v pečici, da se sir zmehča.

 

Ali pa jih malo začiniš s kakšno prirpavljeno mešanico za ribe, spečeš na olivnem olju, zaliješ z malo vina, nekaj minut dušiš in vmes dodaš še malo rožmarina, gre lepo k ribjim filejem.

 

 

 

 

mamamia

zverinica  

član od: 20.7.2009

sporočila: 86

31. jan 2012 10:14

Lososov file sem nazadnje naredila z glazuro iz medu, limone in mešanice začimb za ribe - file daš na pekač, ga premažeš s pripravljeno glazuro, postaviš v pečico na 200°C in ko je videti že lepo pečen, ga prestaviš na 2. rešetko od zgoraj in vklopič način žar, da se zlato zapeče po vrhu.

 

Večkrat naredim file škarpene s sezamom, popečen v ponvi na olivnem olju, ali pa file škarpene z lističi mandljev in malo smetanove omake.

Še največkrat pa ribje fileje samo lepo začinjene spečem v ponvi ali na žaru, za prilogo pa kuskus z zelenjavo ali pa mešano solato.

zverinica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

31. jan 2012 11:23

Narežeš por, pražiš na olivnem olje, dodaš korenček in narezane pelate, rožamrin in baziliko, malo soli, dodaš riž, posuješ z mleto sladko papriko, zaliješ (voda, vino, ribja juha, karkoli pač), tako da je fino polito s tekočino, daš na vrh ribje filete in potem to ponev v pečico na kakih 160 stopinj in je stvar toliko časa notri, dokler riž ne popije vse vode.

Vendelina jr.

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

31. jan 2012 15:58

Minimalistično:

(1) Ribji file soliš in popraš po okusu.

(2) Ga daš v ponev.

(3) Priliješ toliko suhega belega vina in vode (razmerje 1:1), da je file komaj pokrit.

(4) Dodaš kakšno zelišče (rožmarin, žajbelj, pehtran, koper, ...).

(5) Pokriješ in segrevaš, toliko, da tekočina komaj vre.

(6) Kuhaš tik pod vreliščem, nekaj minut, odvisno od debeline fileja. Za povprečno debel file bi moralo zadostovati največ 5 do 7 minut.

(7) Ponudiš s poljubno prilogo, polito s tekočino v kateri se je file kuhal in začinjeno z nekaj kapljicami limoninega soka in olivnega olja.

 

Ali pa:

(1) Ribji file soliš in popraš po okusu.

(2) Ga položiš na čolniček, ki si ga naredil iz alu-folije.

(3) Dodaš na rezance narezano zelenjavo po želji (korenček, gomoljno zeleno, por, papriko, ...).

(4) Dodaš zeliča po svojem okusu in/ali kakšno rezino limone.

(5) Pokapljaš z olivnim oljem.

(6) Zapreš čolniček in pečeš/kuhaš v pečici na 180 stopinj približno 12 minut.

 

Ali pa:

(1) Ribji file soliš in popraš po okusu.

(2) Na en konec dodaš na rezance narezane korenček, por in gomoljno zeleno.

(3) Kos alu folije namastiš z olivniom oljem.

(4) File tesno zviješ v ruladico, ko jo zaviješ v alu-folijo, kakor bonbon.

(5) Tako pripravljene "bonbončke" lahko zmrzneš ali pa kuhaš takoj v kropu približno 5 do 7 minut. Zmrznjene kuhaš 5 minut dlje.

(6) Ponudiš s poljubno omako.

 

Miroslav Vulović

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

31. jan 2012 16:50

- file namočiš za pol ure v mleko, odcejenega (ne osušenega) povaljaš v drobtinah in zložiš v pomaščen pekač, soliš, popraš. Poliješ s stopljenim maslom in bogato posuješ z belimi gorčičnimi semeni. Spečeš.

 

- file pokapljaš z limono, čez čas osušiš in po eni strani opečeš. Preložiš v pekač na peki papir in obložiš z mešanico iz - sesekljane dimljene ribe, drobno sesekljane čebulice, kaper, peteršilja,toliko milerama da je mazavo, začiniš po okusu. Tako obložene fileje zapečeš.

 

-začinjene fileje obložiš s tankimi rezinami avokada, nekaj rakci in zrezane mocarele. Pokapljaš s sladko smetano, spečeš.

-

 

-

 

 

 

 

 

 

Lisa

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

31. jan 2012 19:39

Lisa je napisal/a:

- file namočiš za pol ure v mleko,

Lisa

Čemu to?

Commis débarrasseur

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

31. jan 2012 20:14

Enostavno izpade drug okus. Če ne maraš ali ne prabavljaš mleka, lahko uporabiš kaj drugega, a kombinacija ribji file-mleko- drobtine-maslo-poper-gorčična semena preprosto paše skupaj. Ne trdim pa, da se ne bi izšlo tudi z belim vinom, ribjo juho, pomarančnim sokom,razredčeno sojino omako....Jaz delam pač tako.

Lisa

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

31. jan 2012 20:14

Uf, Uf,........................ predlagam  šefu, da spremini naslov teme v: kako uničiti ribji file!

No, pa še moj piskrček:

Rabimo: eno papriko, en por, eno srednje veliko čebulo, dva ( ali morda tri ) krompirja, dva paradižnika, eno limono, dve vejici rožmarina, litro vina, dve žlice senfa, po želji pa žlico tartar omake, soli po okusu, pol litre olja ( ali po potrebi ). Papriko, por, čebulo in rožmarin narežemo na drobno, vse zmešamo v skledi, rahlo posolimo, damo dve žlici senfa, zmešamo in damo na stran. V ustrezni posodi segrejemo olje, pomokan file prepražimo, da bo lepo zapečen ( ne prevroče olje, od začetka mal bolj, pol pa zmanjšati, pa ne preveč, mora se pražit, ne pa dušit. Limono narežemo na rezine, file okrasimo z rezinami limone. Vmes smo tudi krompir narezali in spekli pom fri ( kakorkoli se napisalo ) in vse postrežemo. Skledo s narezano zelenjavo, vržemo v smeti, razen če imamo zajca ( v tem primeru ne damo senf, pa je lahko nerezano bolj grobo ).

  Po približno desetih letih, se take ribe naveličaš, enkrat poskusiš kuhano, po kateremkoli receptu, in pol si za naslednjih deset let pomirjen.

ežoj

barbara_s  

član od: 21.3.2008

sporočila: 50

31. jan 2012 20:16

Jaz sem pa zadnjič naredila ribji file (ko je lih sezona...) s koromačem in pomarančo.

Eno pomarančo ožameš in sok porabiš za marinado (dodaš še kakšno začimbo, npr. malo peteršilja, krhelj limone, strok česna... pač, po želji). File pustiš nekaj časa v marinadi, potem pa vse skupaj zliješ na pekač. Dodaš še en koromač, narezan na kose; in pečeš pri 180 stopinjah kakšnih 20 minut. In to je to.

 

Sicer pa mi je všeč tudi riba v pečici (file ali pa kar cela) z olivami, pinjolami in suhim paradižnikom. Pa še kakšen krompir in malo korenja zraven, pa smo (in seveda, kakšna začimba...)

barbara_s

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

31. jan 2012 21:22

Hja, Ežoj - jaz že nekaj časa spremljam tvojo kuharijo na drugi temi in sem kar navdušena. Kuhaš zanimivo, zdravo...ampak ni mi bilo jasno, kako lahko ješ ribe samo ocvrte. Zdaj vidim, da drugačnih ne maraš. Tudi jaz pripravljam ribe zelo pogosto, a kot ne bi mogla jesti teletine le kot dunajca, svinine kot pečenke, govedine v juhi - tudi ribe ne morem kar naprej samo cvreti. Verjemi, dobre so tudi drugačne.

Lisa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti