Nekaj kuharskih dilem...zacetniskih, da se ve

Schnugg  

član od: 18.3.2010

sporočila: 53

tema odprta - 28. jan 2012 20:42 | ogledi: 13.180 | odgovori: 39

 

Kako recimo ves, da je jesprenj star. Ali pa polenta?

Sta sla cez rok pa nimam srca, da jih porinem stran. Ali vi skuhate kljub temu ali porinete stran?

Se mi zdi, da kaksne hujse posledice naj ne bi bilo za starimi zitaricami, ali?

Bucke, cukete....jih delate z lupino ali brez?

Jaz jih vedno z. Se mi zdi, da je veliko hranilnega v lupini, ampak vcasih me spravi v zmedo, da pri nas doma ali pri sorodnikih olupijo bucke.

In ce delam kremno juho in buck....je manj *grenka*, ce bi bucke olupila?

 

Ce mi kdo ve povedat, mu bom zelo hvalezna.

lep pozdrav,

 

Schnugg

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

28. jan 2012 20:46

hm, odvisno koliko je potekel rok in kakšne volje si tisti dan, ko stvar stran mečeš. odvisno je tudi od trenutnega stanja na računu in od tega a kuhaš za goste ali zase, in ali slučajno še kakšen družinski član vidi, kaj kuhaš ;)

 

lej, jaz skuham, če rok ni preveč potekel. Kdaj je preveč, imam pa neki lažni občutek, ki ga nisem empirično pridobila.. 

 

Cukete delam vedno Z. Ne vem zakaj bi brez. 1. vzame čas 2. moraš umiti še lupilec 3. pesticidov je največ na lupini. To pa je edini razlog zaradi katerega bi se lahko zmotila in bučko olupila. Bučka sama po sebi je brez okusa, če pa lupine nima, gre pa okus že skoraj v negativ.. Samo "srka" od okoljne hrane. 

www.mojalbum.com/naredilaana

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

28. jan 2012 20:47

Aja, pa prva stvar pri živilih je seveda da je njen izgled, vonj, konzistenca, okus...identičen kot na dan ko si stvar kupila oz je še veljala za svežo.

www.mojalbum.com/naredilaana

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

28. jan 2012 20:53

glede potečenega roka se strinjam z bannanno...sicer pa pomojem ni nič narobe če je npr.ješprenu potekel rok 1 teden. sicer pa se pri nas ponavadi vse prej porabi.

 

jaz bučke-cukete vedno delam z lupino,odrežem oziroma olupim jo samo če je zelo grda, rjava. sicer pa juha iz bučke, ko jo delam nikoli ne greni, tako da ti glede tega neznam svetovat.

 

lp

ledenka_

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

28. jan 2012 21:04

Bučke vedno uporabljam kar s kožo.

 

Ko kaki zadevi poteče rok trajanja, jo večinoma uporabim. Polento, ješprenj, ajdo in podobno vržem proč le, če se notri zaredijo molji, sicer na rok uporabe sploh ne gledam. Jaz še jogurt pojem 10 dni po roku, pa še nikdar ni bil pokvarjen. Mlečne stavri vržem proč le, če začnejo plesneti sicer pa na rok uporabe res ne gledam kaj preveč.

 

Kake juhe iz vrečke, pecilne praške, želatino, suhi kvas, kreme v prahu --- tudi dve leti ali več po roku sem kje našla kakšno vrečko in brez pomisleka uporabila.

 

Seveda se pa z rokom porabe ne gre izgrati pri drugi hrani, salamah, odprtih konzervah, paštetah in podobnem ...

 

mamamia

Schnugg  

član od: 18.3.2010

sporočila: 53

28. jan 2012 21:11

 

 

Ja, to si tudi sama mislim in se tolazim, da zitarice ne poznajo koledarja. Dokler zgleda normalno, moljev ni, navadno pokuham.

 

Kaj pa recimo rumene cukine....delate juho tudi z lupino, kajne?

 

 

Schnugg

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

28. jan 2012 22:56

Glede datuma - odvisno. Jogurte kak teden čez rok še pojem, seveda če je okus ok. Žitarice če zgledajo ok, tudi še kar čez rok. Ampak bognedaj, da vidi to moj fant, začne takoj komplicirat (da ima hrana rok uporabe z razlogo itd.). Pa saj ima po eni strani prav, po drugi pa - z nekaj razumnosti se še marsikaj da uporabit. Pri mesnih rečeh sem bolj previdna.

Čeprav - plesnivo hrano naj bi pa menda morali zavreči vso, ne samo plesni odrezati (pri siru) ali pobrati dol (pri marmeladi ali kompotu). Kaj naredite? Jaz običajno odstranim, kar ni ok, ostalo porabim, razen če je res neuporabno.

Kar se tiče bučk: kupljene olupim, domačih pa ne.

rag_doll

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

28. jan 2012 23:32

Rag_doll , plesnivo hrano , npr. marmelado , kompot itd. VSELEJ brez pomisleka in slabe vesti ZAVRŽEM .

 

Spore plesni gredo v globino , zato ni dovolj odstraniti samo plesnivo plast , ker je taka hrana ( čeprav je na videz čisto OK ) neuporabna in celo zdravju škodljiva . Nekje sem enkrat prebrala , da je kancerogena , torej povzroča raka . ( če se motim , me naj kdo popravi )

Rok uporabe sicer upoštevam , kolikor se pač da , seveda pa za par dni , kak teden odmika ne kompliciram , je pa odvisno za katero živilo gre .

manca51

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

28. jan 2012 23:38

Hm, jaz sira ne zavržem, ko odrežem kak del plesnive skorje, tudi kečap na primer uporabim, potem ko odstranim plesen, za kaj drugega se pa sploh ne spomnim. Če splesni kak mlečni izdelek ga seveda takoj vržem proč, pravzaprav gre v smeti vse, kar splesni,  razen v prvem stavku omenjenih kečapa in sira.

 

Nimam pojma, ali je potem recimo sir ali kečap kancerogen, niti se s tem ne obremenjujem, saj toliko take hrane pa spet ne pojem, da bi me skrbelo. Se zgodi morda dva krat na leto, pa kaj?

mamamia

catcat  

član od: 23.7.2011

sporočila: 148

29. jan 2012 8:46

jaz imam eno vprašanje: vsake toliko časa se mi v moki pojavijo molji. in ne samo tam, tudi na piškotih in čokoladi so.

kako se jih znebit?

trenutno jih res nimamo ,mi je pa žal zaradi vržene moke.

 

jaz pravtakio kot mamamia na kečapu in siru odstranim plesen in potem uporabljamo naprej. se pa mi včasih pri spasiranem paradižniku zgodi, da rata kisel. takrat ga zavržem. tudi jogurte in žitne izdfelke nekaj dni po roku še uporabljam.



catcat



Sporočilo je spremenil(a) catcat dne 29. 2012 08:50

Sporočilo je spremenil(a) catcat dne 29. 2012 08:51

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti