Katera hrana napihuje?

Terman  

član od: 11.5.2011

sporočila: 277

30. jan 2012 13:33

@_tisa_

To pravilo načeloma za vso presno sadje. Presno sadje naj bi se idealno vedno uživalo na prazen želodec in po eno vrsto sadja naenkrat (še posebej vse vrste melon). Je pa res, da vedno obstajajo izjeme. Jaz brez problema lahko mešam kivi in banano, jabolko s surovim korenčkom, citruse, pa še kaj bi se našlo. Vendar vztrajam pri tem: če te jabolka napenjajo na prezen želodec, potem so neprimerna hrana zate, ali pa je nekaj narobe z jabolki (plesen, gniloba, olupek, pesticidi, ...)

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

31. jan 2012 3:48

_tisa_ je napisal/a:

Jaz se držim pravila, da so jabolka (in ostalo) moj prvi obrok in šele nato, najmanj po pol ure, pojem kaj drugega: glede na to, da ti odprejo apetit-idealno. Priporočam ti, da jih dobro prežvečiš, kot so pred mano že omenjali. Morda bi preizkusila kakšen teden takšnega uživanja in opazovala reakcijo?

V več virih sem zasledila, da so jabolka zelo zdrava, ampak le zjutraj, zvečer pa se nikakor ne priporočajo...

Upam, da me ne boste totalno skeglale, če uporabim kak izraz narobe ali ker je poenostavljeno napisano.

Meni dolgo časa ni bilo jasno, zakaj do hudirja sem tako preklemansko lačna pol ure po še tako velikem jabolku. Potem so me poučili:  Poleg tega, da je v jabolku nekaj balasta, je večina kalorij v obliki sladkorja. 100g jabolk ima 10g sladkorja (nekatere vrste več)  in ene 2.5g balastnih snovi. Maščob je zanemarljivo malo. Sladkor v jabolku ti poveča količino sladkorja v krvi, potem ti ta kar hitro pade in si spet lačen. (tole je res čist simpl povedano).

Če imaš jabolko kot samostojni obrok, pojej obenem tudi par orehovih jederc, arašidov ipd. Maščoba in proteini v oreščkih bodo naredili svoje, jabolko bo bolj poln obrok in po njem ne boš tako hitro lačna.

Pri nas smo totalno opustili samo sadje kot obrok, ker  je v veliki večini samo sladkor.  Odločili smo se, da verjamemo analizam energetske vrednosti hranil, sadja pa vseeno pojemo čisto preveč. Prav tako smo se odločili,  da alkohol neposredno ne vpliva na pridobivanje teže, ampak na to vpliva tisto, kar poješ, ko (če) si malo tipsy (pod gasom je prehud izraz, ker mene včasih že en kozarček vrže). No o tem smo se tukaj že pogovarjali in mene živ Kristus ne prepriča v nasprotno.

Enako velja za recimo, paradižnik. Če ga narežeš in dodaš malo mozarelle, ali samo žličko olivnega ali bučnega olja, te bo (no, vsaj meni je dovolj) nahranil za vsaj uro, dve dlje, kot pa če bi samo pojedla paradižnik kot jabolko. (kar pogosto tudi počnem ).

Vem, da je govora o napenjanju, ampak pri nas ni popolnega obroka brez poštene porcije zelenjave. In to res poštene.

Ko se enkrat navadiš na velike količine balastnih snovi v vseh obrokih, polnozrnatega kruha, ti ne bo niti kislo zelje ali fižol v zrnju ne bosta prišla do živega.

Moj problem so češnje: Že davno sem se prepričala, da niso češnje krive za to, ampak jaz. Ko jih začnem enkrat grickat...ni konca, dokler jih ne zmanjka. Bohnedaj, da bi imela češnjo na parceli. I know, too much information, ampak ko smo že pri tem...

 

Vanja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

31. jan 2012 10:49

Hvala za tole. Nič preveč informacij. In predvsem za razmisliti in upoštevati.

 

 

 

naor

mali kuhar  

član od: 14.10.2011

sporočila: 748

15. avg 2012 20:57

mene zadnje čase testenine zelo napihujejo. kakorkoli jih naredim, z omako ali brez vedno me napihnejo. zadnjič sem pojedel 80g špagetov, samo kuhanih v vodi in bil sem kot balon. a je morda kaj narobe z mano?

mali kuhar

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

15. avg 2012 22:07

Mogoče je kriva pšenica. Mene je z leti začela povzročati težave bela moka. Bel kruh, testenine... vse je isto. Sedaj pa opažam, da me poheca tudi pražena čebula. Npihnjena sem tudi po sladkarijah, gaziranih pijačah in orehih, zato sem se temu v večji meri odpovedala.

Maxi25

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti