Dieta pri angini pectoris

Levinjav  

član od: 15.11.2005

sporočila: 447

tema odprta - 22. jan 2012 18:57 | ogledi: 20.661 | odgovori: 18

Pozdravljeni,

Na žalost je tudi mene doletelo, da so mi odkrili Angino pectoris.  Poleg tablet mi je bilo rečeno, da moram tudi shujšati, ampak ne z razno raznimi dietami. Držati se moram diete za znjžanje holesterola itd, itd.... tisti, ki to na žalost imate verjetno veste. Sedaj me pa zanima, ker mi že rahlo zmanjkuje idej kaj vse lahko kuham. Vnaprej se zahvaljujem za vaše odgovore.

Lp Levinjav 

Levinjav

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

22. jan 2012 20:56

Eh, ja, nikjer ne veš, kje te čaka.

Mi se s holesterolom v družini spopadamo že 18 let. Spomnim se, da sem najprej uvedla izredno strog režim za nekaj mesecev, ravno toliko, da smo prišli "ob okus"   to pomeni od mlečnih izdelkov le nemastni jogurt in pusta skuta, od mesa adijo mesni izdelki, najokusnejši deli mesa ob kosteh, svinjina, o špehu, masti, ocvirkih niti sanjat! Pet obrokov na dan (tudi jabolko je obrok), pred spanjem vsaj tri ure nič hrane, sladkarije ukinjene in predvsem ogromno gibanja, vsakodnevno.

Z leti sem senavadila na nekaj osnovnih pravil, ki se jih večinoma držim:

- gibanje na svežem zraku, redno

- v obroku z mesom ni masla, smetane, jajc (tudi brez njega te sestavine redko uporabljam)

- edina maščoba v kuhinji je olivno olje

- vsaj trikrat na teden v obrokih ni mesa

- splošno znano uživanje velikih količin zelenjave in sadja

- testenine so brez jajc, iz polnozrnate moke

- sendviči so brez mesnih izdelkov (poleti melancane, paprika..pozimi tuna v konzervi in kislo zelje)

- sladkarije enkrat na 14 dni

- vino (teran) dnevno 1-2 dl

Zaenkrat krotimo ta holesterolni bavbav, včasih bolj, včasih manj.

Kar se jedilnikov tiče, nisi napisala, česa si se že naveličala, kaj največkrat skuhaš, kaj imate radi oziroma, kaj  ne pride v poštev.

Obstajajo tudi knjige o dieti pri boleznih ožilja,  sladkorne bolezni...

Zelo blizu pravili prehrani je predvsem mediteranska kuhinja.

pam, da boš uspešno krotila bolezen!

lp

 

 

 

 



mzm

Sporočilo je spremenil(a) mišzmoke dne 22. 2012 20:57

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. jan 2012 21:57

Jaz sem iz holesterola, sploh pa trigliceridov, pred časom skoraj doktorirala.

Gibanje je izjemno pomembno, s tem da imam blažji režim pri hrani, kot ga opisuje mzm: jem jajca, le da manj kot prej (v povprečju dve do tri na 14 dni), vse vrste mesa, saj mastnega nikdar nisem marala (perutnino seveda brez kože), svinjsak ribica je pa dovolj pusta za dieten obrok-. Teletina je priporčljiva, pa piščančji in puranji file, zajc, kozliček, predvsem pa ribe, ribe, ribe ... (jaz jih itak obožujem). Le da ribe ne pečene v olju, pač pa kuhane; če jih pečeš, naj bo to na čim manj maščobe, pa kožo odstrani, preden jih ješ.

 

Poleg olivnega olja uporabljam vsa rastlinska olja in občasno tudi svinjsko mast, občasno tudi maslo.

.

Kropmir jej kuhan, okus popravi tako, da ga preliješ z malo olivnega olja ali pa dodajaj različna sesekljana zeliča. V pire ne dodajaj masla ali smetane, pač pa na primer naribano svežo zeleno.Ali pa ga pečeš v pećici na peki papriju z zelo malo olja. Ali kuhanega izdolbeš in prirpaviš kak nadev in imaš samostojen obrok.

Niti v času najstrožje diete (bolezen, ne kilogrami) nisem jedla testenin iz polnozrnate moke (ker so mi brez okusa, ne morem si pomagat), a tudi riž sem jedla le bel. Je zdravnik rekel, da če se v glavnem držim drugih omejitev, ni to nič narobe. k

In tako se je po dveh letih tudi izkazalo.

 

Kruh je priporočljiv iz temnih moka, a brez semenja (ker je to polno kalorij). Z oreški, ki so sicer zdravi ib priporočljivi pri marsičem, tudi ne gre pretiravati, enako s suhim sadjem (polno kalorij, in če jih ne pokuriš, nekje ostanejo, kajne?).

 

Tudi pri sadju velja biti previden, saj odvsetujejo vse vrste, ki imajo veliko sladkorja (lubenice, melone, češnje, grozdje - vse to mi je bilo prepovedano). Jabolka so izjemno priporočljiva, pa breskve, predvsem pa jagodičevje in višnje, pomaranče, grenivka ...

 

Izogibaj se suhomesnatim pridelkom, paštetam ... Dovoljena so na primer piščančja prsa v ovitku in podobne zadeve (kupuj tiste z oznako s srcem, za zdravo ožilje), pusta šunka ...

Tudi juhe iz vrečke, kocke in podobno ni na seznamu priporočljivih jedi, veliko skritih kalorij je v takih prirpavkih.

 

Stročnice jej po mili volji - poleg fižola še čičerika, razne vrste leč, grašek.

 

Mlečni izdelki naj bodo iz posnetega mleka.

 

Če se pri vseh skupinah jedi po malem izogneš kakiodvečni maščobi, sladkorju oziroma kalorijam, se po malem nabere.

V vsakem primeru pa brez zmernega gibanja (hoja, po možnosti v hrib, in ni treba pretiravat s hitrosjo, kolesarjenje, plavanje, zmerna telovadba --- na dolgi rok so to najbolj učinkoviti načini).

 

Kvašeno testo (vsebuje maslo, jajca) ni med priporočljivimi za holesterol, enako listanto testo. Pač delaš bolj sadne sladice s posneto skuto, puding skuhan v posnetem mleku, temno čokolado z veliko kakava in malo sladkorja, predvem si pa lahko vse mogoče zavitke iz vlečenega testa privoščih (višnjev, jabolčni, borovničev...).

 

Če nisi tip, ki ne more preživeti treh dni brez mastne svinjske pečenke in praženega krompirja, ti tudi ob dieti zaradi holesterola ne bo zelo hudo. VSe se da, tudi zelo dobro jesti. Malo iznajdljivosti in kombiniranja, pa celo tvoji domači niti opazili ne bodo, da jedo dietno (kot moji niso, ko sem zrezke le opekla na teflonu in jih po malem zalivala z vodo in vinom, dodala začimbe in je bila omaka čisto ok).

 

Veliko raznih soalt jej - mešanih, recimo s kuhanim perutninskim mesom, z ribami ...

 

Saj bo šlo.

 

Kakorkoli, če ti zdravnik česa ni izrevno prepovedal ali odsvetoval, lahko ješ skorajda vse. Le

 

 

 

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

23. jan 2012 10:01

Draga moja Levinja, ne vem, koliko ti bo na prvo branje všeč to, kar ti bom napisala, ampak čez nekaj časa boš tole lažje prebavila.

S tvojo boleznijo se ni za hecat. Ker verjetno si se z njo hecala kar nekaj let. Ker ta bolezen ne pride čez noč. Verjetno si opozorila o holesterolu preslišlala. Pa verjetno si se lažno tolažila s tem, da "pri mojih letih" niti ni tako nenavadno, če človek sopiha, ko hodi po stopnicah. Pa najbrž je bilo tudi precej drugih opozoril, ki si jih preslišala.

Kaj jesti, se mi zdi napačno vprašanje. Bolj primerno se mi zdi vprašanje, kako živeti, da bo življenje kvalitetno. Ker očitno tvoj življenjski stil v celoti je pripomogel k tvoji bolezni in boš morala popravljati na celi fronti. Saj popravljati se da. Počasna hoja vsak dan (ni fazon v razdalji, fazon je v konstatnosti) je super zadeva. Ker, če tega ne boš vsak dan počela, boš zelo hitro na sedem nadstropju ljubljanskega UKC in tam je že mnogo ljudi "shvatilo neke stvari".

 Pa namesto grickalici in čokoladic se poje jabolko. Pa namesto kontinentalnih kulinaričnih packarij z moko in ocvrtim....se v celoti preskoči na mediteransko dieto. In se poje manj. Oziroma, na krožnik se nese samo enkrat, kar pomeni, da je treba pri kuhariji paziti na količine. In razni ocvirkaste zadeve in razne pečenkaste in klobasaste zadeve....to so odslej za tebe preteklost. Prej ko jih definiraš kot preteklost, prej boš na boljšem.

In ne pozabi, tale bolezen te je prisilila, da se naučiš ceniti življenje in uživati v bistvenih stvareh in ne odlašaj s tem.

 

 

 

Vendelina jr.

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

23. jan 2012 14:06

Saj popravljati se da. Počasna hoja vsak dan (ni fazon v razdalji, fazon je v konstatnosti) je super zadeva.

Se zelo strinjam z vsem, kar so napisale predhodnice, s temle stavkom pa še posebej, če bi znala, bi si ga izvezla na prtič, pa ga obesila (saj se še spomnite prtičev s spodbudnimi gospodinjskimi gesli, običajno v plavem vezu, ki so obvezno visele v kuhinjah naših non) in sicer ne v kuhinjo, ampak nekam v bližino kavča. Ne velja samo za gibanje, ampak še za marsikaj.

 

Ker je bilo v glavnem že vse povedano, ti predlagam recept za današnje ali katero drugo kosilo:

Rdeč radič ali vitlof s polento

potrebuješ:

rdeč radič (ni nujno, da je štrucar ali beljen) ali vitlof

jabolko

malo nemastne juhe, najbolje zelenjavne, belega vina ali vode

polento

sol, poper, olivno olje

V teflonski ali v ponvi z debelim dnom najprej brez maščobe in tekočine popraži olupljeno in na koščke narezano jabolko, dodaj radič, najprej malo popeci na suho, potem pa po malo zalivaj s katerokoli tekočino. Posoli in popopraj

Med tem v slanem kropu skuhaj mehko polento.

Polento daj na ogret krožnik, nanjo naloži radič in vse skupaj pokapljaj z žličko olivnega olja.

Če je zares nujno, dodaj še kos tune, popečene na žaru.

Pa dober tek!

 

 

 

nola

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

23. jan 2012 17:42

Nola, tole bo pri nas jutri na štedilniku.

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

23. jan 2012 19:31

Pri nas tudi.

mamamia

Levinjav  

član od: 15.11.2005

sporočila: 447

28. jan 2012 13:50

Ja, ima Vendelina kar prav, bom parafirala svojega svaka, ki je nekoč rekel "vse sem s svojimi zobmi zgrizel", tako sem se tudi sama spravila v to stanje in sama se morem iz njega izkopati....

Ja začela sem se držati mota veckrat na dan po malo.... jabolko je že obrok a ne? Gibam se po ta novem, vsak dan in še otroka zraven, potegnem, tako, da nam je zaeenkrat v užitek,.... 

Drugače pa ja, Vendelina, včasih, ko sem še živela pri starših, smo se držali mediteransko/dalmatinskega kuhanja (predvsam zato, ker je oče Dalmatinec) in smo bili vsi zdravi, za očeta lahko trdim še danes, da je bolj zdrav kot jaz, po poroki pa se je začela težka kontinentalna kuhinja,..... in vse skupaj se je začelo... 

Kar se tiče prehrane, na novo sem začela spoznavati starodavna žita, stročnice, na mojo velko presenečenje hčere obožujejo čičeriko  .  Mesa je veliko manj na krožniku, krompirju in kruhu sem se pa čisto odpovedala, da ne govorim o slaščicah....

Malo mi že zmanjkuje idej, predvsem kaj jesti med službenim časom, ker sem se solat na 100 in en način že počasi naveličala. Mogoče kakšna ideja?

Drugače Nola, hvala za recept, sem ga poizkusila in res je dober, ga je celo mož pohvalil, ki je zaprisežen ljubitelj mesa in mesnih izdelkov. 

Če se vam, da še kakšne ideje, jih bom zelo vesela in tudi hvaležna zanje.

LP Levinjav 

Levinjav

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. jan 2012 19:25

No, vidiš, saj gre.

Sama hodim na malice/kosila med službo samo v primeru, da je to povezano s kakšnim družabnim kontaktom - hočem reči, če se zbere ekipa ali se dogovorim s kolegico/kolegom. Zgolj za to, da bi jedla, ker je kao čas za kosilo in si razbijala glavo, kaj bom jedla-.... škoda obremenjevati možgane za to. Tisto energijo, ki jo človek v pisarni pokuri, se pa čisto lepo  nadomesti s tekočim jogurtom.

Vendelina jr.

narava  

član od: 23.9.2014

sporočila: 13

4. okt 2014 10:24

Pri vseh srčno žilnih boleznih in povišanju holesterola je življenjskega pomena, da takoj prenehamo uživati živalsko prehrano ter začnemo uživati izključno polnovredno rastlinsko prehrano. Citiram iz knjige "Jedilnik Druge gasilske brigade"

Živalska hrana je idealna prehrana za pojav koronarne srčne bolezni


Živila živalskega izvora namreč vsebujejo vse elemente, potrebne za pojav koronarne srčne bolezni: nasičeno maščobo, ki maši arterije, holesterol, ki pospešuje nastajanje žilnih oblog, živalske beljakovine, ki zvišujejo raven holesterola in povzročajo vnetja, ter oksidante, zaradi katerih nastajajo prosti radikali. Vse te sestavine omogočajo nastanek žilnih oblog in poškodujejo svilnate notranje stene arterij, ven in kapilar, po katerih se pretaka kri, in katerih skupna dolžina znaša skoraj sto tisoč kilometrov.


Rastlinska prehrana prepreči ali celo odpravi že obstoječo koronarno srčno bolezen


Živila rastlinskega izvora zavirajo nastajanje žilnih oblog in krepijo zdravje notranjih arterijskih sten, saj vsebujejo zdrave nenasičene maščobe, telesu prijazne beljakovine, antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale, obenem pa ne vsebujejo prav nič holesterola. V nasprotju z živili živalskega izvora so rastline prave zakladnice hranilnih snovi, zato zmorejo preprečiti in celo odpraviti že obstoječo koronarno srčno bolezen. Rastline so polne vitaminov, mineralov, rastlinskih učinkovin in bioflavonoidov.

narava

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

4. okt 2014 11:04

Daj narava,oladi malo,no, saj nismo sami bebci tukaj ...

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti