Ameriške moke

lolitabopa  

član od: 15.12.2011

sporočila: 21

tema odprta - 18. jan 2012 20:54 | ogledi: 12.532 | odgovori: 19

Pozdravljeni!

Nisem našla nič na to temo, zato odpiram novo. (upam da ga nisem posrala, ker *** vsakega nadere ko odpre odprto temo...)

Gre za to da študiram eno knjigo (oz. ''serijo'' knjig), in sicer Artisan Bread in Five minutes a DAy. Gre za kruh brez mesenja. In imam vprašanje glede ameriških vrst mok, ker mi ne štimajo rezultati, ki bi jih morala dobiti.

Vprašanje za tiste ki živite v ameriki, oz. se spoznate na njihove vrste mok, kakšna je Unbleached all-purpose white flour, oz. katera moka je to v sloveniji? Piše da ima protein content od 10-11,7 %. Pri nas nihče ne meri proteinskega nivoja, tam pa je očitno to pomembno?

Vprašujem pa zato, ker piše, da je ne ''smemo'' zamenjati za bleached all purpose flour, ker potem ne štimajo mere. A so vse moke v Sloveniji beljene (tega podatka nisem našla na internetu), ali so moke v sloveniji nebeljene?

Poleg tega pa, kakšna moka je white whole wheat flour?

Pa cornmeal, ali je to koruzni zdrob ali koruzna moka (v slovarju je oboje enako napisano)?

Pa še za tiste, ki živite v USA - a pri vas nimate ostre in mehke moke?

Hvala vnaprej!

 

lolitabopa

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

18. jan 2012 21:07

Kdo vsakega nadere?

rimljanka

kaja45  

član od: 29.6.2007

sporočila: 95

18. jan 2012 22:13

Ja tale cornmeal tudi mene preganja že lep čas, grrr. K čiliju menda želo paše cornbread, ki bi ga že zdavnaj naredila, če bi mi bilo jasno, kaj je uporabiti, zdrob ali moko!

kaja45

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

18. jan 2012 22:24

Pol enega, pol drugega, ne moreš zgrešiti.

Pa ne hecam se, čisto resno mislim. Zdrob nekoliko zrahlja testo, koruzna moka pa lahko povzoči, da je kruh pocast, če ne dodaš zraven tudi malo bele moke.

 

Glede prevodov pa znabiti hec: pred leti sem kupila eno knjigo o pecivu in je bil pecilni prašek preveden kot suhi kvas. Sem takrat pisala izdajatelju, ker kar je preveč, je pa res preveč.

Pa o tem, da prevajalci oddaj za nekatre  TV mešajo por in mlado čebulo ne govorim.

 

Za primerjavo mok smo pa enkrat že debatirale, samo se res ne spomnim, kdaj, in kakšen je bil naziv teme.

Se bo pa gotovo Vanja USA oglasila in povedala izprve roke.

 

 

 

 

mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

18. jan 2012 22:28

Kdaj je moka še moka in ne že zdrob? Kdaj je zdrob še zdrob in ne že moka?

Zadnje čase se, za moj okus, prav vsi zdrobi drastično približujejo ostri moki. Na mojo veliko žalost.

Kar se tiče beljakovin v naših mokah, izvoli, tule se najde. Torej ni res, da pri nas nihče ne meri količine beljakovin v moki. Če tega podatka ni na ovojnini, ga ni, ker ga zakonodaja pač ne zahteva.

 
rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 18. 2012 22:34

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. jan 2012 4:26

Lolitabopa, res ti ni treba s toliko jeze  postavljati vprašanje. Američani pač imajo drugačne sisteme.

All purpose flour že leta in leta uporabljam za tako rekoč vse: Od kruha, do peciva, piškote, skratka, vse.

Tukaj nikjer ne objavljajo, koliko je porteinov v različnih mokah, se pa nekateri na to precej dobro spoznajo in je pomembno, da za izvrstne rezultate uporabiš moko za pecivo.

 

Ostre moke tukaj še nisem zasledila. Bleached flour sem uporabljala pri naraščaju nekaj mesecev nazaj in jim takoj povedala, da je ne smejo več kupovati, ker se pač ni "obnašala" tako, kot običajna "all-purpose" moka. All purpose ne pomeni nič drugega kot to, da je namenjena za široko porabo, od peciva, do kruha, kvašenega testa in kaj pa vem kaj še. Je pa res, da so muffini iz namenske moke za pecivo rahlejši.

Če ti napišejo, da ne uporabljaj "all bleached flour", je ne poznaš, v Sloveniji se (vsaj mislim) ne dobi, zakaj si beliš lase s tem?

Whole Wheat flour je samo polnozrnata pšenična moka. Bele sicer še nisem kupila, vem pa, da jo imajo. Zakaj je ena bela in ena samo "whole wheat flour", pa ne vem in priznam, da me niti ne zanima.

 

 

Vanja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. jan 2012 4:34

Kaja, cornmeal je  čudna moka, ki zelo diši po svežih corn tortillas-ih , ni drobna, kot mleta bela moka, ni taka, kot polenta in ni tako mleta, kot polnozrnata pšenična moka. Meni se vedno zdi, da je nekoliko mokra.

Poišči v kaki specializirani trgovini z mehiško hrano. Pazi samo, da ne boš kupila instantne, se mi zdi, da se ji reče "masa"  in se jo uporbalja v druge namene, tudi za arepas.

Cornmeal se uporabi čisto na kuncu pri kuhanju čilija za zgostitev. Če čilija ne zgostim s tem, se mi zdi, da mu nekaj manjka.

Corn bread z bučkami in mletimi pekani, po vrhu pa malo masla z javorjevim sirupom....nebesa.

 

 

Vanja

lolitabopa  

član od: 15.12.2011

sporočila: 21

19. jan 2012 9:09

Vanja v zda oprosti če je zgledalo kot da z jezo postavljam vprašanje. Drugi stavek je bil mišljen le kot dobra stara štajerska zajebancija  (pardon my french...). In če je kogarkoli užalil se mu globoko in iz srca opravičujem....

Lase si belim zato, ker dosti receptov poberem z interneta, večina je iz ameriških spletnih strani. Nabavila sem si že cups merice, da jim lahko sledim, ostalo pa mi je še nekaj vprašanj, ki jih v sloveniji težko razrešim. In nekaj se jih nanaša tudi na moke.

Jasno mi je kaj pomeni all purpose flour. To je naša namenska moka, ki je dejansko mešanica ostre in gladke (Če niste prepričani, uporabite večnamensko moko. To je mešanica gladke in ostre moke v razmerju 1 : 1 in je primerna za pripravo vseh vrst jedi .) http://www.spar.si/spar/prehranadanes/zdravnasve

Bela polnozrnata je v enem receptu in me je pač zanimalo kakšna je to.

Glede cornmeala praviš da ni ne moka ne zdrob temveč nekaj tretjega kar se dobi v specializiranih trgovinah? Kako pa se potem pravite koruzni moki in koruznemu zdrobu v ameriki? (da bom vedela ko vidim v receptu.)

Verjetno je najboljše narediti tako kot pravi mamamia, pol enega pol drugega. A je razlika če uporabiš instant zdrob ali navadni?

Mamamia, vem ka jmisliš o prevodih, imam eno knjigo o kruhu kjer so vso moko prevedli kot ostro moko, verjetno je v originalu napisano strong flour, ali kaj takega...

Rimljanka hvala za link, jaz sem iskala proteine in ne beljakovine (donda...). Hvala bogu za wiki...

Torej v slo ni beljene moke?

lp



lolitabopa

Sporočilo je spremenil(a) lolitabopa dne 19. 2012 09:11

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

19. jan 2012 9:28

In kaj , kolegica Lolitabopa , te je tako navdušilo v ameriški kulinariki ?

hedonist

brusketka  

član od: 11.11.2011

sporočila: 97

19. jan 2012 9:38

hm...zanimivo, da si se tako poglobila. Drugače pa vsaj meni ameriški izdelki niso tako dobri kot naši. Imam teto iz amerike, ki pravi, da se veseli obiska tudi zaradi hrane, ker se ji zdi bol okusna. Vedno ko pride z družino kljub temu da je prijavljena v hotelu, saj nimamo veliko placa preživi kosila pa tudi kdaj zajtrke pri nas.

brusketka

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

19. jan 2012 11:24

mislim da se v EU ne sme uporabljat belil za moko, tako da je vsa nasa kar unbleached. 

Iz wikipedije - http://en.wikipedia.org/wiki/Whole-wheat_flour-

White whole-wheat flour is flour milled from hard white spring wheat, rather than traditional red wheat. In the United Kingdom, whole-wheat flour is more commonly made from white wheat instead of red as in the United States. The difference is that soft white wheat has a lower gluten content and also lacks the tannins and phenolic acid that red wheat contain, causing white whole wheat to appear and taste more like refined red wheat; it is whitish in color and does not taste bitter.

Za cornmeal http://en.wikipedia.org/wiki/Cornmeal pa jaz uporabljam po potrebi moko ali zdrob. Ce mesis kruh bi raje uporabila moko, ce delas s pecilnim praskom zdrob, ce ga potrebujes za potrest po pekacu je pa itak vseeno. 

Kruh je zame ena blazno fascinantna rec in "very forgiving"  V vsakem primeru pa opazuj testo, obcutek zanj dobis z vajo in ne tako natancno merit.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti