Motnja pozornosti s hiperaktivnostjo /adhd

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

11. maj 2012 14:44

Negluten, hvala za tole tvojo izkušnjo, ki je podobna naši. Želela bi, da bi zdravniki bili pripravljeni in sposobni gledati malo širše.

Psihiatri niso niti omenili možnosti, da bi lahko bil vzrok depresije in mogoče celo ADHd v prehrani, podobno je bil gastroenterolog (zelo priznan gospod) zgrožen nad menoj, da pomislim na celiakijo v povezavi z depresijo. Pa vendar je ob nedavni kontroli na psihiatriji zdravnica specializantka potrdila, da ji je znana možnost povezave iz strokovne literature in da ji je naš primer zelo zanimiv. Še ni indoktrinirana...?

Žal celiakija ni dobičkonosna za farmacijo, kvečjemu za proizvajalce spec. hrane, ki sledijo potrebam.

robida

Monika7  

član od: 22.8.2010

sporočila: 201

13. maj 2012 8:00

Definitivno je povezava. Ko sem se sama izobraževala o celiakiji je v veliko (tujih) znanstvenih knjigah bila zabeležena povezava. Ker nekako gluten "slabša" bolezen tako, da onemogoča možganom da bi se razvijali kot pri vsakem otroku. Seveda to ne pomeni, d bo otrok z motnjo pozornosti sedaj miren 5 ur skupaj, ampak bodo pa se simptomi znatno zmanjšali.

 

Če kdo želi imam super knjigo o tej temi na računalniku, ampak je v angleščini. Prav tako so v njej podrobno opisane študije ter primeri obrokov za otroka z motnjo pozornosti.

Monika7

negluten  

član od: 26.10.2011

sporočila: 13

15. maj 2012 11:25

Monika7, moram te popraviti. Gluten ne ovira razvoja možganov. Problem pri celiakiji je v nepoplnem delovanju črevesja, ki spušča v našo kri stvari, ki tam nimajo kaj iskati. V našem primeru je to gluten (pšenična beljakovina). Telo na te tujke odreagira s protitelesi, bolje rečeno protivnetno. Seveda je od posameznika odvisno kje se teh tujkov največ nahaja, ne nujno v črevesju, kar bi povzročilo vnetje sluznice. To bi bil tudi lep (no morda že preveč lep) pokazatelj, da je z našo prehrano nekaj narobe. (morda še misel, zdravniki ki se resno posvečajo problemu alergij ugotavljajo, da ima le dobrih 20% do 25% ljudi težave tam kjer je problem, vsi ostali imajo težave, ki jih težko povezujemo z izvorom) Ker pa v življenju ni vse popolno ta protitelesa pogosto povzročijo avtoimuno reakcijo tudi na živčevju. Ta reakcija pa po letih zlorabljanja lastnega telesa povzroči poslodice v obliki nepravilnega delovanja. Te nepravilnosti sem prej že opisovala.

Intoleranca in alergija ni eno in isto imata pa obe enake posledice. Ugotavljam namreč, da ne želimo upoštevati tega kar vemo. Pretirano bombandiranje organizma z enolično, prehrano je slabo in lahko povzroča genetske spremembe. Te spremembe pa običajno niso niti dobre niti blagodejne. Da ne bo pomote ta enolična prehrana je lahko tudi špinača. Če pa pogledamo z distance, danes jemo skoraj striktno pšenico, mleko in meso z manjšim dodatkom zelenjave, v mislih imam seveda kaj se dnevno po pravilu znajde v našem jedilniku.

Pa še iz psilološkega zornega kota. Če so bili včasih narcisoidni ljudje izjema so danes pravilo, seveda pa je naslednji korak psihopatstvo (ne želim se spuščati v analizo, želim zgolj pokazati na pot, ki se nakazuje in lahkotnost v našem žigosanju drugačnih).Želim povedati, da smo vsi normalni in z normalnimi sposobnotmi. Med nami pa so seveda osebnostne in telesne nianse. Razumem tudi da se ljudje radi označujejo za normalne in nenormalne. Vendar pa kako naj jaz vem, da nekdo ni normallen, če ni tak kot jaz. Hkrati pa roko na srce kater normalen človek je lahko resno osredotočen brez odmora na eno in isto stvar 8 ur, v mislih imam stoprocentno osredotočenost. Izkušnje so mi pokazale da ravno tisti, ki se vidijo kot najbolj normalne tega nikakor ne zmorejo.

Robida si MAMA v najboljšem možnem pomenu besede. Bila si se sposobna dvigniti in stopiti čez čustva prizadetosti in prestopila si doktrino, prišla si do spoznanja, ga uvedla v življenje in to ti je poplačalo z izboljšanjem sinovega zdravja.

Sabina

negluten

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

15. maj 2012 13:17

negluten je napisal/a:

 Pretirano bombandiranje organizma z enolično, prehrano je slabo in lahko povzroča genetske spremembe.
negluten

Lahko tole malo bolj razložiš, prosim. Prvič namreč slišim, da bi bila taka hrana mutagena.

rimljanka

negluten  

član od: 26.10.2011

sporočila: 13

15. maj 2012 16:57

Rimljanka sem bilo prepričano, da smo sposobni razmišljati na široko. Ampak šalo na stran.

Verjetno te motijo tile stavki:

»Intoleranca in alergija ni eno in isto imata pa obe enake posledice. Ugotavljam namreč, da ne želimo upoštevati tega kar vemo. Pretirano bombandiranje organizma z enolično, prehrano je slabo in lahko povzroča genetske spremembe.«

To česar nihče od nas noče priznati je, da se intoleranca danes, bo v kolikor bomo nadaljevali po stari poti, nekaj generacij pozneje spremenila v genetsko pogojeno alergijo. (alergija na jajca, meso, pšenico, mleko)

Drugo kar se lahko zgodi pri enolični prehrani pa je neravnovesje v organizmu, če ne drugega že zaradi pomanjkanja hranil. Kar vodi v pretirano prisotnost prostih radikalov. Kaj ti povzročajo? Med drugim tudi gensko spremembo osnovnih telesnih gradnikov, celic.

V kolikor pa si ti pričakovala, da se bomo spremenili v muhe z Marsa. No ja počasi se daaleč pride. Morda celo vse do muhe z Marsa. 

Sicer pa me moja liberalnost drži v prepričanju, da je današnji človek prišel do sem tudi s pomočjo mutacije.

Pa prosim lepo brez zamere me nekaj danes daje. Kakšna zategnjena tercijalka bi rekla, da neresnost.

Sabina

negluten

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

15. maj 2012 17:40

No, če mi podtikaš neke muhe z Marsa, si pa res ne bom več jemala časa, da bi kaj več kot tole še napisala. Moje vprašanje je bilo korektno in resno, ti mi podtikaš nekaj čisto drugega. Takih igric se ne grem.

Če te daje neresnost, jo stresaj kje drugje kot v temi, ki je za mnoge (menda tudi zate) še kako resna. In moje vprašanje je bilo namenjeno temu, da razjasnimo nekaj, kar pač meni (in verjamem, da še komu drugemu) ni jasno.

 

 

 

rimljanka

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

15. maj 2012 18:55

Da se navežem na temo od Negluten - v enem izmed člankov, ki sem jih prebrala, je avtorica zapisala približno tako - "primorani ste na brezglutensko dieto - zgodila se vam je ena najboljših možnih stvari!" V nadaljevanju razloži tezo s tem, da je človek na GF dieti primoran spremeniti prehrano, kar je še zlasti v ZDA ob njihovem načinu prehranjevanja velik preskok. Pomislite - preiti iz hitre hrane raznih burgerjev, KFC, prigrizkov, kol...na svežo zelenjavo, meso in druge vire OH kot so proso, amarant, kvinoja, ajda. O ceni raje nebi, vpliv na zdravje preko hrane je pa velik.

Doma počasi ugotavljam, da niti ni tak problem, saj smo se že prej prehranjevali razmeroma zdravo, prav tako so nam bili proso, ajda, kvinoja...domači na jedilniku. Z malo domišljije in nekaj izkušnjami gre marsikaj. Predvsem pa z dobro voljo. Ki pa je ne zmanjka ob opazovanju pozitivnega učinka take prehrane. Trenutno stanje je tako zelo boljše od prej oz. se tako dobrega ne spomnim. Koncentracija pri učenju se je dramatično povečala, ura in pol skupaj ni več problem, s tem, da je Concerta že zdavnaj popustila. Upam, da bo čim manj zdrosov navzdol...

Vsem staršem ADHD pa še enkrat polagam na srce ob vsem prebranem gradivu - poskusite z dieto. Priznam, tudi jaz sem na začetku omahovala, pa mi je zdaj žal vsakega izgubljenega dneva. Za ADHD je značilna "megla v glavi" ali brain fog, tega pa povezujejo neposredno z glutenom. Verjetno ne bo čisto vsem bolje, veliki večini pa naj bi bilo, ztako vsaj navajajo v študijah. Nenazadnje bi bilo lahko to tudi razlaga tako množičnega porasta primerov ADHD pri nas in v svetu - s porastom prehranskih alergij - med drugim tudi z občutljivostjo na gluten.

robida

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti