Kje v mariborskih kavarnicah/pubih imajo za vas najboljši kakav, narejen z dosti ljubezni :)

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

tema odprta - 11. jan 2012 16:36 | ogledi: 20.220 | odgovori: 19

Nekako že skoraj postajam ekspert za kakavčič, saj razen tega in proje/orce ne pijem drugega, ko grem za dušo kam posedeti ali pa kako porečt z družbo. Kave nasploh ne pijem, zatorej me zanima, ako kdo od vas sploh pije kakav kje drugje kot doma, kje imajo, po vasem mnenju najboljsi kakav v mestu?
Obožujem če upostevajo moje želje in če se potrudijo a v veliko kavarnicah dobim takega, za drek štuklat al pa mlačnega, da sem pol takoj slabe volje in gre vsa pozitiva v maloro.
Najrajsi imam vreli kakav, da spari, a kljub IZRECNIM navodilom da mora biti vreli, se ocitno delajo norca, saj dobiva neke mlačne zvarke brez kančka inovativnosti.
Samo pomislite, kako bi se mi šele sline cedile, ako bi bil kakao super vroč, z sexy penico na vrhu, ter še malo posipan s kakšnim cimetom.
Sedaj bom enkrat probal, da mi mešajo 2dc mleka in 1dc vode, ker mi je itak premastno 3,5 mleko, pa da vidim kaj bodo porekli. Če jim bo kakšen problem dati v fajno veliko šalco in mi fini kakavčič narediti :P

MBrando

_tmickena_  

član od: 20.6.2006

sporočila: 293

11. jan 2012 16:44

Občasno pa res tudi paše kakav namesto kave  v lokalu, samo ponavadi rajši belo kavo naročim, je meni boljša. Samo pridejo tudi kakavovi trenutki ;)

 

Mogoče pa to da rečeš da bi vrel kakav, oni vzamejo kt štos, pa ti dajo zato mlačnega? Ne vem, samo razmišljam. Si kdaj kakšnemu natakarju to že povedal? Pa ni treba na slab način, ampak samo lep način, bodo že sprejeli. Drugače pa v MB pa res ne vem kje je dober kakav, niti nič ne poznam kar se tiče MB.

 

_tmickena_

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

11. jan 2012 16:58

Če si ogledaš, kako delajo kakav, to mora biti takoj jasno, v čem je stvar: namreč mleko segrejejo tako, da vanj pihnejo paro, potem pa stresejo vanj neko instant mešanico, v kateri je tako ali tako okrog 75 % sladkorja. Pravega kakava - zakuhanega v vrelo mleko - ne dobiš nikjer drugje razen doma. Žal. Zato sem nad kakavom v lokalih že zdavnaj obupala in si ga, kadar me prime, privoščim v lastni kuhinji, ampak tako res ritualno, temnega, s peno na vrhu in s čisto malo sladkorja. 

Sonja

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

11. jan 2012 17:07

MBrando mogoče malo analiziraj tvoj način komunikacije (to ni napad, samo predlog, ker te ne poznam in ne vem kakšen pristop imaš). Namreč take težave, kot jih ti opisuješ imam izjemoma redko, pa pogosto pijem vse drugo kot kavo, ker nisem ravno kavopivka. Če rečem mrzlo mleko dobim mrzlo, če rečem vroče dobim vroče, če nočem kapučino pene dobim brez... in tako več ali manj zmeraj. (Malo pogostejši problem je edino voda, ki brez mojih prošenj, varira od tako mrzle, da rosa polzi po kozarcu do take mlakuže, da se bojim da me bo zašraufalo v želodcu, ampak ok, tudi to se z malo dobre volje da pokorigirati). Tako, da pomisli, če si res jasno povedal kaj želiš, pa nenazadnje preveri tudi pri natakarju če mu je jasno. Sama dostikrat rečem, da bi nekaj specifično tako in tako, ker me v drugih lokalih ne poslušajo in prinesejo narobe. Potem pa sploh dobim kar hočem. Drugače pa v MBju prisegam na Ilicha, mi je všeč postrežba, ambient, lokacija

 

Viva Meier

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

11. jan 2012 17:11

tmickena: Ne itak da na normalen način povem, ampak res ne razumem, kje tiči zajec :D. Sem par frendic povprašal, katere so delale v kavarnicah, če je to kakšna uvozna USA fora, češ, oparo si bo usta, pol pa nas bo tožo (JA,celo v take teorije zarote sem šel :P), ampak so rekle da to ni fora, ampak da enostavno celoten sistem temelji na študentih, kateri se menjujejo kot spodnjice in se ne naučijo. Tudi v taki banalni zadevci kot je kakav, je treba najti balans in harmonijo. Saj to je to, ko vidim vse vaše bele kavice, z ljubeznijo pripravljene in tako lepo penaste, hjooo...

Limnol: vem vem, točno tako kot si rekla. A to so redki obredi in če že, pol pač naj letijo hitri OHji v mene. Ampak vidiš, če že slabo, pol naj vsaj lepo izgleda, naj je pripravljeno po želji in vse bo ok.
To glede doma je res drugo, ampak pač, rad bi tudi kdaj veni kot gospod posedel, knjigo bral in srebal mojo orco al pa kakav. Da o peni ne govorim.
Sem prebral malo o magic milku od TW pa se mi kuj bliska pred očmi, ko sem videl kakšna pena nastane. Hjo, skoraj že ŠLAG PENA :DDD
Ko pridejo dinarčki že hitim...


Je pa res, da ko so frendice delale v kafičih, sem vedno dobil najjači kakav in točno takšen kot sem ga želel. Vidite, v tem je fora, ne da se moram z nekom poznati, da dobim kakav kot se šika, ampak da mi pač tudi neznanec naredi z kančkom pozitive in upoštevanjem želja!

 

MBrando

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

11. jan 2012 18:46

oh, a že tretje ime........

Lisa

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

11. jan 2012 20:40

MBrando je napisal/a:

Je pa res, da ko so frendice delale v kafičih, sem vedno dobil najjači kakav in točno takšen kot sem ga želel. Vidite, v tem je fora, ne da se moram z nekom poznati, da dobim kakav kot se šika, ampak da mi pač tudi neznanec naredi z kančkom pozitive in upoštevanjem želja!
MBrando

 

In najmanj 5 naslednjih gostov, ki so naročili kakav, je dobilo......kaj meniš, kakšnega? Drugače pa, a la cart postrežba, pa bo, menda jo tudi kje v tvojem koncu premorete?

rimljanka

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

11. jan 2012 21:09

Brando, mogoče pa od gostincev preveč pričakuješ. Dober kakav nastane iz dobrih sestavin, to pa je mleko in pravi grenak kakav za kuhanje pa sladkor. Takega je najbolje pripraviti doma in si ga privoščiti ob tehle zimskih večerih. Vročega in slastnega.

V lokalih pripravljajo instant napitke in tudi kakav ni izjema, zato je okus medel in tudi barva svetlejša. In verjetno je polovica mleka nadomestila voda, tako da, tudi če je napitek še tako vrel, ne more biti kreften, kot pričakuješ, da bo.

zeta

nina _  

član od: 31.10.2008

sporočila: 156

11. jan 2012 21:13

Dober grenki kakav strežejo v Čajeku. Instant variante pa so po mojih izkušnjah povsod precej... neizrazite ;).

 

nina _

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

11. jan 2012 22:58

Čajek...yes yes could be. Obožujem njihovo pšenično kavico. Mmmm, sedaj moram samo še nekak scumprat da bo tega vsaj za 3dcl pred mano :D
Drugače pa hvala za nasvet, grem tekom teh dni na pravi kakav. Sem že od večih ljudi slišal, da se v Čajeku res orenk grenki kakav dobi, kar v bistvu prav paše, če zraven kako njihovo über fino tortico mazneš!!
Nom,nom :)))

MBrando

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

12. jan 2012 2:11

Mešanice za kakav imajo navadno dodano mleko v prahu. Take so moje izkušnje iz raznih potovanj, tudi po Evropi, v SLO grem pa vedno na kapučino.

Če preliješ mleko v prahu z VRELO vodo, se bodo naredile grudice in ne bo homogeno. Tega se še dobro spomnim iz časov, ko je bilo moje dete še doječek in je kak teden ali dva pil mleko, narejeno iz mleka v prahu.

To je razlog, da kakav, ki ga naročiš v kafičih, ni tako vroč, kot bi ti bilo všeč.

Se pa verjetno nakjde kak lokal, kjer ga resnično delajo iz spenjenega mleka. Če mešanici za kakav dodajajo mleko, je pa sigurno preveč "močno" oz. mastno. 

No, vsaj take so moje izkušnje s temi kakavi.

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti