Keramična ponev virtinor uničena?

spelcamarelca  

član od: 19.12.2005

sporočila: 8

tema odprta - 9. jan 2012 18:39 | ogledi: 11.736 | odgovori: 19

Spoštovane,

 

kupila sem keramično ponev (nortanjost ponve je bela), vendar jo je moja gospa mama, ne da bi videla in preprečila, drgnila z žico. Ponev ima sedaj črne raze oziroma je kot da bi žica "puščala" barvo.

 

Prosim za kak nasvet kako naj to počistim, ali naj se sploh matram, je varno sedaj ponev uporabljati ali naj jo kar stran fliknem.

 

Hvala naprej vsem za odgovor!

spelcamarelca

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

9. jan 2012 19:03

Praviloma se na keramično ponev hrana med kuhanjem ne prijemlje. Če bi se tudi kaj prijelo, je gobica za pomivanje posode sigurno čisto dovoj, da se počisti. Jaz žice za posodo že leta ne uporabljam.

Škoda, da mame nisi podučila o načinu uporabe in čiščenju te posode, verjetno nima izkušenj, pa se je stvari lotila kakor ve in zna. Poskusi z gobico in cetom ali karkoli že uporabljaš za posodo in rahlo podrgni, mogoče boš pa lahko odstranila, saj naj bi bila keramika odporna na praske. Ne bodi huda na mamo, pač ni vedela in se ji je zgodilo.

zeta

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

9. jan 2012 19:10

Ah, je grozna ta gospa mama. Ampak očitno s svojo pametjo kar dobro vozi, sicer bi si ti zdaj morala kuhati sama (pa verjetno počne zate še kaj, recimo pomiva posodo). Predvsem ne razumem, zakaj zdaj ponev ne bi bila več varna. Iz jeklenih loncev lahko ješ, če je malo črnega od žice namazanega na dnu posode, pa je nevarno ali kaj?  Če je edino, kar je pri ponvi važno, to, da je od znotraj bela, potem jo seveda vrži stran. Če jo imaš pa za kuhanje, pa v njej veselo kuhaj naprej, tisto črno bo sčasoma zbledelo, nekaj pa zna tudi ostati. Pa kaj potem. 

Sonja

spelcamarelca  

član od: 19.12.2005

sporočila: 8

9. jan 2012 19:37

Hvala za nasvete.

Spoštovana Zeta:

Na mamo nisem huda, čeprav mi že leta drgne teflonke in ostale "občutljive" posode, ki jih potem moram zavrečt in kupit nove, pa še nikoli ji nisem rekla nič žalega. Najprej zato, ker osemdesetletni gospe pač nočem pametovat, drugič zaradi vzgoje in spoštovanja. Pa še pozabi rada, tako da je pravzaprav najlažje, da naredim tako.

S keramično posodo nimam izkušenj, zato je tudi nisem mogla naučiti. 

 

Moje vprašanje je bilo bolj v smeri, če je treba ponev vrečt stran (ker pač nimam izkušenj s keramiko. mene črno nič ne moti, le da ni "strupeno", kot je s teflonom, ne? in če se da očistit, zakaj ne?

 

Gospa Sonja, morda vas je zavedel moj nadimek. Sem sicer spelcamarelca, vendar sem v petem desetletju in kuham od svojega 12 leta, ko sem taisti gospe mami pripravljala kosila, ko je prišla iz službe. In ja pomivam še od prej. Sama. Se pravi približno 40 let. Preseneča me vaš ton, ki je podcenjujoč in žaljiv, ki ni običajen na tem forumu, ki ga z veseljem prebiram in se iz njega učim že od 2005. leta.

 

Vendar kot že rečeno, hvala za nasvete.

spelcamarelca

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

9. jan 2012 20:06

Spelcamarelca, oprosti, ampak meni je pa tvoje poimenovanje mame z "gospo mamo" zvenelo precej čudno in sem točno tako razmišljala kot limnol.

rrr

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

9. jan 2012 20:07

Spelcamarelca, 

nikakor ni bil moj namen, da te žalim. Glede na to, da sva podobnih let in z zelo podobnim kuharskim stažem, me pa sploh čudi, da sprašuješ, kaj bi zdaj -  s 40 leti prakse pomivanja posode in z zgodovino razpraskanih teflonk?  Nobeno pomanjkanje spoštovanja ni, če mami razložiš, kako se s temi ponvami ravna, glede na to, da so v uporabi že okoli 30 let. Če si ne more zapomnit, kar se pri njenih letih tudi lahko zgodi, moraš biti pa tako ali tako pripravljena še na kaj drugega kot samo na črno sled v beli ponvi. Tako da razloga za vznemirjenje res ne vidim. Raje se pomiri in si ne daj pokvariti večera. 

Sonja

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

10. jan 2012 10:01

Jaz sem pa zelo razočarana s posodo s keramično prevleko. Namreč, ravno zaradi tega, da se ne prijemlje hrana med kuhanjem sem  kupila  takšno ponvo, predvsem za peko jajc, palačink itd. No, pa je bilo res tako krajši čas, sedaj pa je že problem. Pa nisem nič strgala z nje, ampak se prime, če ni dovolj maščobe. Pa ni bila ravno poceni.

Ali je sploh možno kupiti takšno posodo ( da se ne prime) pa, da ni to teflon?

kara

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

10. jan 2012 10:09

Kolegica Kara, keramične ponve se med seboj močno razlikujejo. Tudi sam imam eno , ki je bila zelo poceni -čudežnih 10 evrov pa se v njej rahlo prijemlje. Ostali dve,ki sem ju kupil zatem in odštel preko 40 evrov za vsako pa sta tisto, kar obljubljajo. Nič se ne prime, pečeš lahko domala brez maščob, okus ostane primaren....Tako da, vsak se odloča sam, so pa kakršnekoli že boljše od vseh dosedanjih, teflonastih.

hedonist

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

10. jan 2012 10:23

sem velik pristaš litoželezne posode, ampak ponve imam pa vse teflonske. Če kupiš dobro ponev in paziš, kaj delaš z njo, zdrži zelo dolgo. Pri posodi v glavnem kar drži, da gresta cena in kakovost vštric.

 

Lep pozdrav,

Sonja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

10. jan 2012 11:21

Tisti dan, ko sem prebrala članek o teflonu, no, sem že prej vedela, da je nevaren, sem na članek opozorila tudi mojo mamo. Naslednji dan je na pultu čakal velik kup posode s teflonom, ki je šel na smetišče.

V trgovini, pa ravno 20% popusta je bilo, sem vso to posodo nadomestila s keramično. Kako se imenuje ? Ne vem.

Všeč mi je, ker ne se prijemlje in ni občutiljiva na raze, kar me je jezilo pri teflonkah.

Imam pa težavo. Notranja obloga iz keramike poka. Jasno, da garnacijskega lista nisem shranila, ker vsega pa tudi ne.

Moja mama, s katero delimo gospodinjstvo in včasih celo pomiva posodo za mojimi, je prav tako besna na pokline v keramiki. Sicer ne vem, kaj je nenormalnega pri takem sožitju, vendar pa razumem, da je kdo jezen, če se zaradi neupoštevanja navodil  kaj poškoduje in gospa mama je še ena od sprejemljivih jeznih navedb.

Glede na to, da je s keramiko obložena posoda precej razširjena, me zanima, ali vam obloga tudi poka.

Ostale nove teflonske posode sem nesbično podarila in pošteno povedala, zakaj jih ne maram.

Imam še posodice za tortica, premera cca 10 cm, s kitajsko pismenko. Podarim s pripombo, da gredo od hiše, ker nočem teflona. So pa uporabljene 2x.

 

F r i n a

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

10. jan 2012 11:39

Ja, frina,

mama ima eno keramično ponev, ki je kar precej v uporabi, ampak je razpokana. Pravzaprav - razpoka glazura, s ponvijo je vse v redu.  Zdaj je v uporabi že čez 40 let in nič ne kaže, da bi šla kmalu rakom žvižgat. 

 

 

 

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti