Jedilniki za alergike

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

14. feb 2012 20:09

Spregledala sem prepoved koruze, se opravičujem.

 

tulka

patka  

član od: 16.8.2008

sporočila: 372

14. feb 2012 20:17

Ja Loni res ne vem kaj je tako groznega, če sem napisala da se mi smilijo. Nisem mislila nič slabega in popolnoma jasno mi je, da če se ne sme se pač ne sme. Saj si sama napisala kakšne vse ovire so jaz sem napisala samo da se mi smilijo. mislim, da s tem nisem naredila nikomur nič slabega. Nisem človek ki bi se rada smilila drugim, a ko so mi pred devetimi leti postavili diagnozo celiakija mi je šlo najbolj na živce ko so mi vsi govorili, da to ni nič takega, pa še nikoli v življenju niso preizkusili nobene diete. Včasih tudi malo sočutja pride prav.

 Eni znamo te ovire sprejeti  lažje, drugi precej težje.

patka

Avena  

član od: 14.7.2003

sporočila: 277

14. feb 2012 21:45

Saj tudi Loni ni mislila nič slabega, sem prepričana. Ravno nasprotno. Sigurno je res, da se ljudje različno spopadamo s svojimi problemi. Ampak je res, da gre vse skupaj lažje, če vzameš kot izziv. In danes je na srečo res na voljo toliko informacij, da vsak najde nekaj zase.

Moja družina se je z mojo celiakijo spopadla že pred 40 leti, ko ni bilo informacij in nobenih pametnih nadomestkov. Z veliko domišljije so mi nudili precej pester jedilnik. Pa nikoli nobenega občutka, da bi se mogla komu smiliti. FIno res ni, saj to vsi vemo, ampak ko je diagnoza znana, vsaj veš pri čem si in to je to. Hudo je, če ne veš, kaj je z otrokom in mu ne moreš pomagat.

Če se vrnem nazaj.Motovilčica, če fantek lahko uživa ajdo se dobi (vem za Sanolabor in Zrno do zrna v Lj.) tudi ajdov ali prosen zdrob. Oba sta brez glutena. Pa kvinoja in amarant bi še lahko prišla v poštev.

Avena

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

14. feb 2012 21:54

Saj res, motovilčica, kamut je tudi brez glutena in prav v Sanolaborju je moka še kar ugodna. Tudi proseno moko imajo.

tulka

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

14. feb 2012 21:59

Vem, da nisi mislila nič slabega, pa tudi ni letelo nate, saj tudi nisem tako napisala. Mišljeno je čisto na splošno. "Naš" otrok pač ničesar ne sme jesti, oziroma še tistih par zadev (večinoma zelenjava in sadje), katere sme, so močno omejene, neomejeno bi smel uživati samo sladkor in olje. In prva reakcija sogovornikov je, ubogi otrok. Se z leti naveličaš poslušanja tega. Nič mu ne manjka in pika.

Te pa vprašam, zakaj na svojo dieto gledaš kot na oviro? No, saj me zanima tudi mnenje ostalih... In se že vnaprej opravičujem, ker smetim temo.

 

Loni Makaroni

Avena  

član od: 14.7.2003

sporočila: 277

14. feb 2012 22:09

tulka je napisal/a:

Saj res, motovilčica, kamut je tudi brez glutena in prav v Sanolaborju je moka še kar ugodna. Tudi proseno moko imajo.



tulka

Ups ne, kamut vsebuje gluten!

Avena

Monika7  

član od: 22.8.2010

sporočila: 201

15. feb 2012 8:39

Še zdaj doživljam reakcije kako sem boga, pa kaj sploh lahko jem ipd. Gre mi na živce zaradi tega ker nisem boga!

Boga sem bila takrat ko sem se zvijala od bolečin in nisem upala jest, ker sem vedla da bo še slabše. Zdaj pa sem super! Vsakič ko me gastroenterolog vpraša za počutje rečem, da sem super, ker mi nič ne boli, odvajam normalno in volja do življenja se mi je vrnila. Potem pogleda laboratorijske izvide in še on reče, da sem klinično super.

Res je, da ne morem it kupit sladkarije glih kdaj si sprdnem in vse požret ob dobrem filmu. Zato si narežem stebelno zeleno, korenček ali pa poleg filma prižgem svečko, jo dam pod fondi in počasi topim čokolado ter mao mleka. Nekje sredi filma je že toliko stopljena da začnem pomakat sadje. 

Težko je sprejet diagnozo in prva reakcija je normalno šok. Ampak potem človek gre v trgovino, nabavi vse, kar najde z oznakami in eksperimentira! To je pa najboljši del!

OT: Ali ste vedele da v Avstriji prodajajo skupo brez laktoze? Poleg mnogih sirov. Sem ravno prišla iz nakupovanja včeraj in sem bila prijetno presenečena.

Monika7

motovilčica  

član od: 29.12.2009

sporočila: 231

15. feb 2012 9:17

Loni, ko so črtali še dodatna živila, sem najprej pomislila na vašega fanta. In da je kljub vsem omejitvam čisto v redu.

Smiljenje je normalna prva reakcija vseh nas, ki lahko jemo vse in si težko predstavljamo, kako je, če lahko ješ samo nekaj reči in ne moreš jesti v restavracije. Tako da mene ne moti.

Ampak ko vidiš otroka, kako že pri enem letu razume, da nečesa pač ne sme in kako z veseljem je čisto vse, kar sme, se ti neha smilit in mu z veseljem kuhaš iz tistega, kar je na njegovem seznamu. In ko vidiš tiste učke, ko mu spečeš njegove piškotke (nobenih kupljenih ne sme), veš, da je to čisto srečen otrok, ki se iskreno veseli tudi takšnih malenkosti, si pomirjen in vesel. Mi je pa izziv, kako mu zagotoviti raznoliko prehrano, da se ne bo lepega dne naveličal tistega, kar sme jesti.

Je pa zagotovo lažje, če nečesa ne smeš že od samega začetka kot če ti prepovedo nekaj jesti, ko imaš že ustaljene prehranske navade. Če drugega ne, se je treba privaditi novih okusov.  Se pa vsega navadiš in lažje gre, če dieto sprejmeš kot izziv.

Tulka kamuta res ne sme, Avena hvala da si me spomnila na kvinojo. Jo imam celo doma, pa mi ni prišla na misel.

 

motovilčica

yoy  

član od: 7.1.2008

sporočila: 58

15. feb 2012 13:52

Monika 7 res me zanima kaj v trgovini kupiš zase od navadnih stvari. Moja sedemnajst mesečna hčerkica ima celiakijo in trenutno še dieto na mleko katera ji bo izzvenela,vsaj tako pravijo ,vendar me zamina katere jogurte lahko je ,ko ne bo alergije na mleko ter katere salame ali paštete........Res moram eksperimentirat da se ne ponavlja iz dneva v dan.Za kosilo ni problem bolj za zajtrk ali večerjo.Prav vesel BI BILA INFORMACIJ KAJ JI LAHKO KUPIM RAZEN NJENIH STVARI KI JIH NE DOBIŠ VSEPOVSOD IN KO GREMO V TRGOVINO kjer ni njenih izdelkov in ko mi reče njami njami ter ji ne morem nič kupit se mi trga srce.                                                                                          lp

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

15. feb 2012 14:06

Kako ste ugotovili te diagnoze?

Tudi sama imam težave, vem, da mi določene stvari škodijo npr. sladka smetana, mastna hrana- kakšna zelenjava na ful olja, ocvrte stvari (mesa ne jem, ribe da), veliko gostilniške hrane. Izvidi iz gastroskopije ne pokažejo nič.

katti

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti