Koliko denarja za gospodinjstvo

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

29. jan 2012 14:06

xxs, občudujem tvoje skrbno načrtovanje skozi mesec, ,  a tisto s 6 glavicami radiča in basanjem v ameriški hladilnik, no, me je spomnilo na eno svetopisemsko zgodbo

 

In ponavljam, seveda, ko ne bo denarja za elektriko, bo čisto vseeno, kaj dam v lonec, da bo le kaj dati, nikakor pa to ne bo veliko zelenjave (še vedno pišem o nas, blokovskih, brez sorodnikov s peteršiljčkom )

lp



mzm

Sporočilo je spremenil(a) mišzmoke dne 29. 2012 14:07

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

29. jan 2012 15:27

No ja, dobri ste. S tako malo denarja jaz oač ne znam živeti. Dnevno porabim cca 10-15 evrov za tisti nujni nakup (kruh, jogurti , kak kos mesa,zelenjava.....) tako da to znese okrog 50-70 evrov na teden. Pol pa še sobotni nakupi : kosilo sobota in nedelja (malo bolj potratno, seve ) in še nekaj malenkosti za čez teden cca 100 evrov. In pridemo na nekje na 700 do 800 evrov. No tu je všteto tudi vse ostalo: čistila, higienski pripomočki, hrana za našo hišno ljubljenko muco Alenko,...... Zadeva sicer varira za kake sto , sto petdeset evrov dol ampak tu nekje se giblje moj družinski mesečni proračun. A je to veliko al malo ne vem in se niti ne obremenjujem s tem. Ker, živi se samo enkrat !! 

hedonist

Aljo  

član od: 19.10.2005

sporočila: 90

30. jan 2012 7:36

Takole mesec je pri kraju in naredila sem mesečni pregled stroškov in prišla do številke 430, kar mi je v posebno veselje, ker nisem imela občutka, da se je kaj zmanjšalo, ali da bi bili reveži lačni. Očitno se bo dalo še znižati. Sploh glede na to da je to zimski mesec, ko vse sveže kupim (sadje!). Zmanjšali smo porabo za približno vsaj 100€. tako da sedaj nadaljujem zadeve tudi naslednje mesece in se bom verjetno na to tudi navadila.

Lep dan!

 

Aljo

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

30. jan 2012 18:00

Bravo, Aljo!

JJ

Hestia  

član od: 9.10.2010

sporočila: 7

3. feb 2012 20:10

Tudi sama sem spremljala gospodinjske  izdatke v mesecu januarju 2012. Za hrano  sem po računih porabila 763 EUR, čistil pa razen zobnih past nisem kupovala, ker jih imam še dovolj na zalogi. Številka bi bila še višja, če ne bi pred novim letom nakupila preveč hrane, ki smo jo porabili v prvih dneh januarja. Iz računov sem seštela  samo dve postavki: sadje in zelenjavo, za kar sem odštela 166 EUR ter za meso in ribe skupaj 139 EUR.

Kosilo kuham vsak dan za 5 odraslih, kruh pečem doma večkrat na teden (1x ali 2x tedensko pa ga kupim). Salam skoraj ne kupujem, pa tudi mesa ne pretirano. Kupujem pa veliko svežih rib na tržnici in pa veliko zelenjave, ki je na tržnici vsaj 100% dražja kot v trgovinah. 

Nakupujem 1 x tedensko (tržnica, Špar in Hofer) po spisku, vendar pa vedno kupim še veliko drugih stvari Če pa mi česa zmanjka, pa ne čakam na naslednji nakupovalni četrtek, ampak moram manjkajoče živilo kupiti tudi pri najdražjem sosedu.

Izdatke za gospodinjstvo bom spremljala tudi ta in naslednji mesec, s tem, da bom skušala kuhati bolj varčno, vendar ne na račun kvalitete živil. Ob prebiranju, da nekateri za zelenjavo porabite 20 do 30 EUR mesečno za dve osebi, sem se kar malo zamislila. Sama toliko tedensko porabim na tržnici za približno 2 kg solate, pa še vrsto druge zelenjave (kislo zelje in repo, fižol, korenje in ostalo jušno zelenjavo, pa blitvo, itd. 

Hestia

 

Hestia

kleo  

član od: 21.10.2008

sporočila: 397

3. feb 2012 20:26

bi bilo zanimivo za primerjavo še izvedeti mesečni priliv. Tisti, ki imamo 550 eur na mesec plače, si sigurno ne moremo privoščiti 763 eur stroškov za hrano in moramo presneto gledati kje bomo kupovali zelenjavo. Pač jo kupiš pri najcenejšem ponudniku in ne na tržnici, pa če je še tako domača in ne vem kaj še. Pa četudi sta dve takšni plači, ne moremo dati 2/3 denarja za hrano. Kje so še položnice in stroški za dva šoloobvezna otroka?

Hestia, ni bilo osebno zate to vse mišljeno, pač pa spremljam to temo in si ob zneskih stroškov predstavljam dohodek in življenjski standard, saj se ob zapisih in pripisih marsikaj razkrije. Nekateri premislijo ali bodo kupili dve glavi solate ali eno, drugi pa gledajo da dobijo domačo hrano, ne glede na znesek.

kleo

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

3. feb 2012 20:44

Hestia in kleo: hestija je napisala stroške za 5 odraslih oseb, 763 €, kar znese 763:5=153 €/osebo, kar se meni ne zdi nobeno pretiravanje v katerokoli stran. Glede mesečnega priliva ( kleo ): se mi zdi, da so to nekje normalni stroški, ki jih nekdo težko doseže, ki živi sam ali dvočlansko gospodinjastvo. Zdi se mi, da Hestija zelo skrbno vodi gospodinjstvo, kajti, pri petih odraslih osebah, predvidevam, da so vsaj ena ali dva člana " odrasla mladina ", stroški hitro uidejo izpod kontrole.

 

ežoj

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. feb 2012 21:58

Mesečni stroški za gospodinjstvo ali za karkoli drugega (bencin recimo)  so vedno relativni in odvisni od različnih okoliščin, med katerimi seveda odločilno igrajo dohodki družine in posledično tudi navade. S tem nisem mislila, da tisti, ki imajo več, ne kupujejo v nizkocenovnih trgovinah, pač pa na to, da je od višine dohodka odvisno preračunavanje, koliko česa kupiti. In tudi, kje kaj kupiti, če se doma ne pridela.

Sama sem po nekajkratnih zapisovanjih izdatkov za različne potrebe naše družine hitro ugotovila, kje lahko kaj racionaliziramo oziroma na kak način brzdat nekatere izdatke (predvsem hrana in pijača).

 

Zato je tudi navajnje številk lahko varljivo oziroma ne da popolne informacije, kaj se za njo vse skriva.

Ker, kot je rekla kleo, nekdo samo za hrano in pijačo porabi toliko, kot znese eni družini celoten mesečni proračun. Toda tudi prihodki so različni, ponekod v družinski proračun prispevajo trije, štirje, ponekod le eden.

 

Vse to nam kroji jedilnik.

 

mamamia

beva  

član od: 7.1.2010

sporočila: 741

3. feb 2012 22:09

Mamamia,!

beva

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

4. feb 2012 2:28

Vse to je dejstvo ja.

Glede klestenja jedilnika. Pred leti sem pila kokto in sokove, tako kot večina. Veliko se je takrat začelo govorit kako to ni zdravo, se nabira na rit, škodi zobem itd. En večer sem malo računala koliko letno vržem za takšne reči in ugotovila, da bi za tisto vsoto lahko kupila nekaj, kar mi bo res v veselje. Sokci in kokakole so takoj šli iz košarice, začela sem pit vodo iz pipe. Največji vic je v tem, da se od takrat nikoli nisem počutila prikrajšano ker 'moram' pit samo vodo, počutje je šlo na boljše, pa še letna nagrada boža dušo. Še vedno je kakšna kola v hladilniku za goste in še vedno si kdaj privoščim kozarec hruškovega soka za zajtrk namesto kave. Kaj hočem povedat je to, da racionalizacija nakupovalne košarice ni nujno vedno neprijetno zategovanje pasov.

OlivaB

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti