Koliko denarja za gospodinjstvo

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

23. jan 2012 19:45

xxs je napisal/a:

Odvisno tudi, iz katerega konce Slovenije ste... Se mi zdi, da je Ljubljana ful dražja. Jaz nisem iz Ljubljane.

xxs

 

Meni se Ljubljana še zdaleč ne zdi ful dražja. V Ljubljani je celo več možnosti, da se dobi kje tudi kaj ceneje. Prej bi rekla, da so lahko ful dražja nekatera turistična mesta, kjer je tudi izbor trgovin precej slabši kot v Ljubljani.

Sicer pa je moje mnjenje naslednje: Kupi, skuhaj, pospravi v hladilnik itd. stvari, ki jih potrebuješ in jih pojeste z veseljem. Če si česa ne moreš privoščiti, se temu običajno tudi ni tako zelo težko odreči, dokler gre za artikle, ki niso tako zelo nujni.

Če živita tvoja starša v revščini, kot praviš, ti verjetno kak kos mesa ali pa kaj, česar veš, da sta željna, ne predstavlja tako hudega izdatka, če kupiš zanju in jima prineseš. Ne v smislu, ker si sama ne moreta privoščiti. Lahko rečeš, malo za pocrkljat, saj si zaslužita. Pa nikar v isti sapi razlagat, kako v svojem gospodinjstvu varčuješ in kako je težko ker porabiš toliko in toliko.

Tudi ni malo ljudi, ki so zelo preračunljivi in škrti, ko gre za nakupe prehrambenih izdelkov, pa privarčevanega denarja nič kaj pametno ne porabijo, prav sfrčkajo ga. Poznam primere.

Dokler lahko, ne vemo kakšni časi še pridejo, ampak do takrat, je prav, da nam denarja, ki ga porabimo za hrano pa še za kakšen priboljšek, ni žal. Mogoče bomo imeli v prihodnosti polne denarnice, pa bo do hrane iz drugih razlogov težko priti oziroma ne bomo prišli do nje.

 

zeta

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

23. jan 2012 20:03

Naor,  pridružujem se mnenju. 

Otroka sta na svojem (hvala bogu!). Mi2 si pa bova zdaj privoščila (seveda, koliko je deka dolga, da nam noge ne bodo ven gledale). Na misel mi ne pride, da bi zdaj šparala.

Vse kupujem na tržnici in v trgovini, nobene pridelave doma.

Se kar ustrašim, ko prebiram zgoraj, pravite 200 E na mesec, 5 E na teden za zelenjavo... 

Da ne bo pomote, menim, da zelo skrbno vodim moje gospodinjstvo.

 

Pozdravček!

Peter  

član od: 30.8.2001

sporočila: 31

24. jan 2012 0:41

Živim sam v lastnem gospodinjstvu (bloku). Na mesec za hrano dam cca sto evrov, imam najet vrtiček, nakupujem večinoma Hofer ali Mercator. V sezoni marsikaj naberem še v gozdu (kostanj, gobe, borovnice). Po jajca in mleko hodim na bližnjo kmetijo. Pazim da hrane če se le da ne mečem stran.

lp

Peter

Mayisa.  

član od: 21.2.2010

sporočila: 253

24. jan 2012 9:29

mišzmoke je napisal/a:

xxs, bolj, ko tuhtam, manj razumem. Praviš, da za zelenjavo v celem tednu plačaš cca 5€. Hkrati pišeš, da je le ta glavni akter na vajinem krožniku, vrta pa nimate   Kako ti to uspe?

 Meni ne. In hrane nikoli ne mečem stran, moje drugo ime je "reciklaža"

Ob nakupu kvalitetne hrane, kjer prevladujeta zelenjava in sadje, kjer ni polizdelkov, kaj šele izdelkov, ni šans, da prideva skozi mesec z 200€, pa niti z 280 ne.

lp
mzm

Takole bi zapisala tudi jaz ... 5€/teden za zalenjavo??? Tudi jaz bi recept - kako to uspe?? Ob nakupu še kar kvalitetne hrane, enostavno ne morem verjeti, da porabite samo 200 € na mesec za gospodinjstvo. Dajte kakšno specifikacijo hrane napisat ... pa da vidimo, kje je razlika ....

Mayisa

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

24. jan 2012 10:33

Pri teh odgovorih tudi mene kakšna stvar zmoti ( ravno ne razumem, kaj pravzaprav štejete zravn in kako ), glede zelenjave je tako: brstični ohrovt, manj kot 1€, glava zelja 0,5€, glava ohrovta 1€, korenje 0,5€, dve melancani 1€, pa si še kaj izberite za 1€ in, če vse to dvočlanska družina poje ( v enem tednu ), skupaj s še kakšnim koščkom mesa, nekaj riža, nekaj krompirja, kakšna kaša zravn ( ajdova, prosena.........  ), kakšne testenine....... pol, pol ste pa zmaji,( če tolk lahko pojeste ).

 

ežoj

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

24. jan 2012 11:13

ežoj je napisal sestavine (brez melancan) za pol moje zelenjavne mineštre, res da polovico zeljnate glave (ki stane najmanj 1,5€) porabim v solati in drugo polovico ohrovta kot prilogo, mineštre pa je za dva dni. In upoštevajoč, da to ni samostojen obrok, smo zagvišno  

Kje so čebula, česen,  por, špinača, rdeča pesa, črna redkev, koleraba, zelena (z gomoljem vred), radič, cikorija,  peteršilj, včasih še kak koromač, kisla in sveža repa, kislo zelje, fižol, krompir....

 

lp

 

mzm

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

24. jan 2012 12:16

Eh, mišzmoke,

kar tako se pa ne pustim prepričat, to pa zaradi tega, ker si tudi jaz sam kuham ( tako kot Peter zgoraj, živim sam, v lastnem gospodinjstve, sicer ne v bloku ampak v podeželski vili, ( s pogledom na ribnik ) ).

  Poleti pa kupujem zelo mal zelenjave, imam svojo, drugač je treba kupovat sezonske stvari. Sedaj je neumnost ( po moje ) kupovat paradajz, papriko...... pa kaj vem kaj vse še prodajajo.

V trgovino večinoma hodim ( skoraj ) s listkom, vem kaj hočem kupit in to kupim.

Kuham večinoma ( če je kakšna čorba/mineštra ) dva krožnika, se pravi, pravzaprav, kosilo za dva: polovica glave zelja, en do dva korenčka, en krompir, 250 gr. svinjskih rebr, mal kumine, strteg popra, morda mal moke za prežganje, mal rdeče paprike in imaš kosilo za ponedeljk, drugo polovico pustiš za četrtek. V torek ponoviš vajo s ohrovtom, drugopolovico pustiš za petek, v sredo spohaš melancane  in poješ s koščkom kruha in"  piksno " kisle smetane, četrtek in petek že imaš, soboto narediš testenine ( imaš še veliko korenja, pa še cel € da zagoniš za zelenjavo, v nedeljo karkoli skuhaš, imaš še celo kilo brstičnega ohrovta za prilogo......... Torej, ni treba ravno tak jedilnik, pa je to primer, ko se porabi veliko zelenjave ( v tem primeru zelje in ohrovt ). Če skuhaš recimo, kakšne zrezke, za prilogo daš bodisi kak riž, ali kašo, 1/8 glave cvetače na osebo, nekaj ( recimo pet, šest, ) glavic brstičnega ohrovta/osebo ), ali pa kombiniraj kolikor češ, če se ravno ne preseravaš, je 5€ za zelenjavo/teden ravno prav, ( seveda sadje je posebej ), rekel bi za 10€ je že razkošno. Saj nič ne spremeni, če vzameš  tist plastični ajmar kislega zelja, ali kar koli, pol pa ne kupiš ohrovt..........

Matr, a veste, kolk so zanimivi španski glagoli........... jaz pa tukaj zgubljam čas s jedilniki!

ežoj

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

24. jan 2012 12:37

mišzmoke je napisal/a:

ežoj je napisal sestavine (brez melancan) za pol moje zelenjavne mineštre, res da polovico zeljnate glave (ki stane najmanj 1,5€) porabim v solati in drugo polovico ohrovta kot prilogo, mineštre pa je za dva dni. In upoštevajoč, da to ni samostojen obrok, smo zagvišno  

Kje so čebula, česen,  por, špinača, rdeča pesa, črna redkev, koleraba, zelena (z gomoljem vred), radič, cikorija,  peteršilj, včasih še kak koromač, kisla in sveža repa, kislo zelje, fižol, krompir....

 

lp

mzm

 

Potem imate pa pri vas res ogromne zeljnate glave Pri nas je bila ena zeljnata glava (prejšnji teden v Tušu) 2,76kg, točno 1,08€

JJ

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

24. jan 2012 12:48

E, ežoj španski, magari, da bi lahko tako kuhali

Svinjska rebra odpadejo, pohanje odpade, kisla smetana odpade, prežganje odpade,  niti en dan nisi omenjal solate, pri nas je v nartavečji skledi vsak dan, in če bi od zelenjave kuhala večinoma le ohrovt in zelje, sem do sobote že na borzi dela, na primer za likanje in pospravljanje na kaki haciendi 

Brez heca, za normalno, pretežno pestro zelenjavno prehranjevanje, z malo maščob, je 5€ na teden za dva premalo.

Seveda, ko ne bo denarja za elektriko, bo čisto vseeno, kaj dam v lonec, da bo le kaj dati in bo skrb za zdravje na žalost v drugem planu.

lp

mzm

Brgita  

član od: 17.8.2006

sporočila: 267

24. jan 2012 13:10

Že tretje leto si zapisujem stroške, ki sem jih razdelila (hrana, pijača, obutev, obleka, higiena, šola, domače živali....), saj sem se na koncu meseca vedno  spraševala kam je spuhtel denar... Torej - največ gre za hrano in pijačo, od 400 do 500 €. Smo štiričlanska družina. Kuhamo doma. Imam samo majhen vrtiček za solato in začimbe. Je pa res, da bi se dalo stroške še zmanjšati

Brgita

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti