Koliko denarja za gospodinjstvo

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

11. jan 2012 15:21

Sej ne moremo pri tem vedno ženske povprečja dvigovat kajne?

OlivaB

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

11. jan 2012 21:27

Jaz si okvirno predstavljam, da dava za gospodinjstvo tam nekje 200 evrov na mesec. Pri tem je za izpostavit, da kupujeva za fanta brezglutensko hrano, čeprav veliko naredim sama, marsikaj tudi tašča ali fantova sestra. Je pač vsaka brezglutenska reč dražja, če samo moko omenim, kje so ostala živila. Druga dražja postavka so še eko čistila, ampak teh ne kupujem vsak mesec, vedno več tudi uporabljam kis in sodo. Rada bi recimo še bolj gledala na kakovost kupljene hrane, ampak prihodki tega ne dovoljujejo za vse nakupe, tako da skušam malo po pameti in s kompromisi. Malo tudi kupujem na zalogo, predvsem nepokvarljiva živila, ampak le toliko, da imam recimo še eno pakungo riža ali sladkorja ipd. Z akcijami nimam posebnih težav - mislim, me ne ganejo, če so v akciji stvari, ki jih ne rabim.

Bom pa za ta in naslednji mesec, če me ne bo vmes minilo, zapisovala in hranila račune, pa bom videla.

Od doma sem bila navajena, da ni bilo taka blazna groza, če se je kdaj kaj vrglo na kompost, pri fantu so pa v drugo skrajnost - nikoli se nič ne vrže preč, pa če se ostanki še 2 dni jedo (pri tem se - žal - kosilo ne kuha v manjših količinah:)). Mislim, da nama nekje ratuje peljat srednjo pot, torej poskušava porabit vse in pojest ostanke, če kdaj ne uspe, ni konec sveta, poskušava pa drugič bolje speljat. Končno sem se recimo tudi naučila, koliko riža in makaronov in teh zadev je na osebo :)

Drugo leto začenjam z vrtičkanjem, čeprav že zdaj večino zelenjave dobim od tašče ali od doma, tako da pri tem ne pričakujem kakšnega prihranka, bo bolj za sprobat in za dušo in veselje.

rag_doll

staramama  

član od: 4.1.2012

sporočila: 18

12. jan 2012 22:03

Pregovor pravi: Miza ti vzame več kot lopov.

staramama

xxs  

član od: 29.7.2009

sporočila: 171

20. jan 2012 10:13

Midva zapraviva od 200 do 280 eur, vse račune shranim. Sama si kupujem brezglutenski kruh in tudi testenine, moka ipd... kupujem tiste dražje - ker ne smem bele. Se sicer strogo ne držim, pa tudi kdaj pregrešim - ker dieta je samo poizkus, ker naj bi pomagalo pri določeni težavi, ki jo imam.

 

Midva jeva enkrat do dvakrat na dan oba, jaz sicer večkrat in bolj zelenjavo. Jeva skoraj nič pripravljene hrane - edini greh so sokovi - ki jih moj kupuje v tetrapaku, ampak so za obiske in jih pije samo moj. Imam pa sicer malo svoj način organizacije v kuhinji - sva malo doma in je treba vse delat hitro... jeva oba vsak dan doma, greva sicer tudi v restavracije...

 

In s temi 200 eur )ko sva res šparala), jaz nisem ravno med suhimi... :( Pa če še tako pazim.

xxs

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

20. jan 2012 19:38

S 150 oz 200 EUR neznam priti čez mesec. Porabim približno 250 do 300 EUR. poleg tega imam vrt, pridelam krompir, fižol, sojo, seveda vso zelenjavo, kuham marmelade,paradižnikov sok, sadne sokove. Vlagam peso, kumarice.Imava jabolka skoraj za vso zimo. V trgovino hodim z listkom; imam pripetega na hladilnik in si sproti pišem kar mi zmanjka.

Kje torej zapravim preveč? Zajtrki so navadno bolj preprosti, kosilo in večerjo pa kuham. Najmanj 1x ,pogosto tudi 2x dnevno je na jedilniku meso (1x na teden ribe). Salam in konzerv ne jeva. Redno si beležim izdatke, na začetku meseca naredim plan izdatkov za tekoči mesec. Človek bi rekel, da sem kar vestna, vendar rezultatov ni.

Treba bo resno prisopiti k varčevanju, ne vem še kako, se bom že kaj pametnega spomnila, saj imam že dovolj let, saj spadam med tako imenovane "modre"

xxs  

član od: 29.7.2009

sporočila: 171

23. jan 2012 9:37

Odvisno tudi, iz katerega konce Slovenije ste... Se mi zdi, da je Ljubljana ful dražja. Jaz nisem iz Ljubljane.

 

Ampak midva ne kupujeva skoraj nič pripravljenih izdelkov. Če pogledam kozmetiko - šampon uporabljam v oni ta veliki flaži, koprivni... Pa niti ne zaradi varčevanja, ampak ker imam take probleme z lasmi, da mi je to še najbolj OK, zato je pa balzam dražji - od frizerja, sam ga manj porabim.

 

Kar se tiče hrane - jaz dam vse na porcije, meso in zmrznit. Kuham toliko kto pojeva. Niti niso tradicionalna kosila, ampak je veliko zelenjave. hrano, ki jo kuham, vsaj približno stehtam, pa ne vedno - ker že od oka vem koliko. Za zelenjavo dam 5 eur povprečno na teden - pa imam doma kunce in nimam vrta. Napolnim dva do tri predale v ta velikem ameriškem hladilniku, ki je vedno poln.

 

Hrane ne mečem stran, če se le da... Jo predelam v kaj drugega.

 

Če se pa primerjam s taščo, mi je pa jasno zakaj nekateri porabite preveč. Ona kuha kosila krat tri... za cel blok. Vse ostane in meče stran. Kupuje stalno novbe stvari, starih ne porabi in se pokvarijo.

 

xxs

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

23. jan 2012 9:57

Vikica, pri tako skrbnem gospodinjstvu ti ni treba še bolj šparati, če ti seveda znese. Namreč, potem gre to šparanje že v škodo kakovostnemu življenju. Jaz tudi gledam, da ne mečemo stran, kuham vsak dan, tudi pečem, skratka se ne preseravamo. Če pa si kaj zaželim, pa si privoščim. Pri mojih dobrih šestdesetih pa nočem brezglavo šparati, le za koga. Kljub zelo racionalnemu gospodinjstvu ugotavljam tako kot ti, da se ne da več prihraniti. To pomeni le eno, vse je zelo drago.

Smilijo se mi mladi, ki si ustvarjajo družino. Ne vem, kako čarajo, če nimajo dobrih staršev.

 

naor

xxs  

član od: 29.7.2009

sporočila: 171

23. jan 2012 18:41

Meni se je zdelo, da ko sva pa zapravila samo 200 eur, sva pa res mogoče malo gledala kaj kupiva, ker se je vlagalo stvari v gradnjo. Sicer pa lahko kupim ne vem koliko veliko in ne zapravim več - ker očitno je neka navada oziroma nek življenski stil, ki si ga navajen živet. Sva sicer v zgodnjih 30 po letih, OK povprečje je malo višje, ga moj zvišuje :) Sva sicer v negotovosti, kaj bo glede služb, ampak trenutno finance niso problem, naju pa bolj skrbi za starše. Mi ni vseeno za nikogar in se mi smilijo v kaki revščini živijo, zato mi je nekako greh, da bi si pa jaz privoščila ne vem kaj... Mi je pa zdravje vodilo - ker itak moram bit na dieti, tu ne delam kompromisov, sam se nekako da. Tu in tam, pa še vedno pojem kako pico :)) In greva na večerjo, kosilo ipd. Bom enkrat naredila en test, če se da res z manj :) Enkrat sicer mi je to uspelo, ko ni imel nihče službe, pa sva res živela repi, zelju in krompirju :))) to ne bi več :)

xxs

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

23. jan 2012 19:07

xxs, bolj, ko tuhtam, manj razumem. Praviš, da za zelenjavo v celem tednu plačaš cca 5€. Hkrati pišeš, da je le ta glavni akter na vajinem krožniku, vrta pa nimate   Kako ti to uspe?

 Meni ne. In hrane nikoli ne mečem stran, moje drugo ime je "reciklaža"

Ob nakupu kvalitetne hrane, kjer prevladujeta zelenjava in sadje, kjer ni polizdelkov, kaj šele izdelkov, ni šans, da prideva skozi mesec z 200€, pa niti z 280 ne.

lp

 

mzm

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

23. jan 2012 19:40

Zase vem, da bi lahko bolj varčna pri hrani, vendar je nikdar ne mečem stran in sem mojstrica "reciklaže", kot pravi mzm. Vse (no, skoraj vse), kar ostane, se da porabit za še en obrok.

Z leti itak ugotoviš, kaj gre v promet in kaj ne, kaj se je kdaj metalo stran,ker nihče ni jedel. Vrt sicer imamo, ob hiši, za korenček, peteršilj in zeleno, malo rukole, začimbe, obvezn krompir (na deseteih kvadratih, kiflar ... neprecenljivo...), solata. Paradižnik in paprika včasih uspejo, včasih ne, enako bučke, kumar je tudi nekaj. Daleč premalo, da bi rekli, da pridelujemo doma, a v sezoni nekaj le je. Vsekakor pa to ni varčevalni program.

 

Zelenjava za pet evrov na teden za dva? Bi šlo, če jo v Lidlu in Hoferju kupuješ, pa malo kombiniraš s tistim, kar imaš doma.

Pri nas je v glavnem zelenjava zgolj manjšinska spremljava, je le meso bolj v ospredju, razen pri možu, ob je nekje na pol-pol.

 

Pa ribe in morski sadeži nekaj nanesejo, pri nas so na jedilnku vsaj po enkrat na teden.

 

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti