Koliko denarja za gospodinjstvo

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

9. jan 2012 14:25

Jaz si tudi ne znam predstavljat kakšen bi bil moj vrt, če bi ga imela. Raje ne. Nikoli nisem delala na zemlji in sem glede tega popolnoma neizobražena. Kdaj, kaj, kam posejat, posadit, s čim in kako pognojit, kako se lepa gredica naredi..., ne obvladam. Tudi nisem nikdar imela želje, da bi to počela, jih pa veliko poznam, ki so neverjetno navdušeni in komaj čakajo, da se letni čas obrne in lahko pričnejo z vrtičkanjem. In ko jih takole poslušam, včasih pomislim, če bi pa pred leti začela in občutila vonj zemlje in obirala plodove lastnega dela, bi mogoče dan danes občutila ravno takšno ljubezen in veselje, kot moji prijatelji in znanci. Pa v katerem naslednjih življenj...

zeta

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

9. jan 2012 14:48

Pri elektriki za enočlansko gospodinjstvo se res ne špara na ta način, da pereš in likaš ob sobotah. Ker je vikend v belem svetu ali gozdu na domačem hribu vreden pač več kot 50 centov prihranka na mesec. 

Kar se pa gredice tiče...se pa to z leti zelo spreminja. V mladih letih se nisem mogla načuditi staršema, ki sta se vsak dan po službi zapodila med zelenje in kopala, grebla, ravnala..... to pač ni bil moj svet. 30 let pozneje se pa tudi jaz že razgledujem po kaki gredici za v najem kje v bližini, ne zaradi varčevanja, ampak zaradi čisto drugih stvari. Bomo videli, kaj vse prinese čas....

Sonja

laik  

član od: 10.10.2008

sporočila: 156

9. jan 2012 14:51

Za ostale sicer ne vm, meni pa moj vrt pomeni sproščanje, rekreacijo in še korist, ko pobiram svoje sadove. Ni ga čez mineštro zelenjave, ki je ubrana tik pred kuhanjem in lastnega vrta....

Ravno včeraj sem pobrala zadnje plodove goji jagod, brtičnega ohrota, zelja, radiča, rdečega zelja in brokoli. Danes pada zelenjavni mix.

Včasih sem tudi jaz bila "mestno dekle", vendar življanja na podeželju ne zamenjam za nič na svetu. vsak pač ima svoj stil življanja in tako je prav.

 

laik

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

9. jan 2012 15:08

Bravo Ežoj - točno tako je kot si napisal. Vse življenje že živim z vrtom (najprej doma, nato na svojem) in ni ga večjega užitka, kot nabirati zelenjavo, ki si jo sam posejal in posadil. Saj ne rečem, nekaj let vmes sem v vrtu videla bolj delo kot užitek (pa tudi še sedaj kdaj, ko je vroče, vrt pa zaraščen-toda trud se večinoma izkplača).

Tudi še sedaj, ko zima ni tako huda, kuhamo skoraj izključno zelenjavo, ki smo jo sami pridelali - nekaj jo imam zamrznjene, nekaj vložene, veliko je je pa še vedno zunaj na vrtu in njivici. Tudi jaz sem bolj mestno dekle, ki se je primožilo na vas, toda sedaj mi vrt in njivo zavida marsikatera soseda, pa ne po urejenosti, po tem, da na njem vedno nekaj raste, zori, da se na njem vedno nekaj obira. Koliko pa to pripomore k družinskemu proračunu pa pravzaprav ne vem - če je letina dobra, prav gotovo kar nekaj - če pa je letina slaba, bi pa bilo bolje, da bi denar kar spomladi odnesla zelenjadarju na tržnici. Toda meni je to drugotnega pomena, ker vem kakšno zelenjavo uživamo, ker se veselim časa, ko bomo posejali prvo solato in špinačo, posadili česen, čebulo in krompir ter nato posejali še vso ostalo zelenjavo. Veselili se bomo vsake kaleče rastlinice in nestrpno čakali prvega pridelaka. Ni ga slajšega krompirja od prvega zgodnjega krompirja z domače njive.  In s tem početjem sem okužila tudi moža, ki mi pripravi gredice, njivo, pomaga posaditi kakšno zelenjavo.

Da pa ne bom samo smetila - pravzaprav ne vem koliko mesečno zapravim zgolj za gospodinjstvo - mislim da tam nekje 500-600 €. Jemo zgolj doma, največkrat doma pripravljeno pozno kosiloin če kdo rabi še nekaj malega za večerjo. Tudi slaščic ne kupujemo ampak ponavadi v nedeljo kaj spečem. Je pa tako, da kuhamo bolj domačo hrano in le redko posegamo po kakšnih dragih sestavinah - niti nismo vajeni take hrane.

 

lep dan še naprej

tedyka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

9. jan 2012 15:10

Ah, vsa mestna dekleta in fantje zadnje čase, če so v (ali pa ik pred njim) vrtnarijo tudi v mestu, sploh tam, čez lužo je menda čist "in", če imaš vrt na strehi, sredi NYC, recimo. V Ljubljani, vem, da uspešno gojijo panje čebel tudni na strehi CD, recimo.

Vsak pač ni za vse, tako je tudi naravno. Meni pa vrt vsekakor pomeni nekja takega kot laiku in ežoju in..... Kaj čmo, sem pač, in to s ponosom, "devojka sa sela", kot poje, se ve, katera.

Varčevanje ni nujno edini razlog, zakaj vrtnarimo, večinoma sploh ne, razlogi so tam, kjer jih tudi limnol vidi. Saj, če bi vsi hpoteli vrtnariti, bi pa bila prevelika konkurenca.

rimljanka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

9. jan 2012 15:18

Tudi jaz sem mestno dekle in srečna, ker sem lani dobila svojo prvo krpico zemlje v mestu. Svoj vrt na kmetih pa sem imela le eno leto in mi je bil v sramoto in slabo vest sem imela. Vrt mora biti čim bližje domu, da lahko prčkaš po njem vsak dan. Niso pa vsi za zemljo kot niso vsi matematiki ali jezikoslovci. Res pa je bolj kot ne veselje in užitek, ker veš kaj poješ. Jaz sem se letos najedla svojih bučk, ki so rasle kot nore. Bila sem zelo jezna, ker sem prej kupovala na tržnici "domače", ki so smrdele po gnojnici, ali pa uvožene od kdo ve kod. Pa seveda še druge pridelke.

Ker pa je tu govora tudi o prihranku elektrike, bom povedala, da sem se danes odločila za "prestop" k drugemu ponudniku. Elektro mojega mesta mi je splezalo vrh glave. Naj se imajo lepo.

 

 

 

naor

Mygrace

sporočila: 6506

9. jan 2012 15:29

Aja, elektrika:

ne vem sicer zdele na pamet ampak pri dvotarifni elektriki je višja tarifa toliko dražja , da se v primeru, če nimaš vsaj 2/3 nižjetarifne porabe, račun ne izide...

Je že nekaj časa enotarifna elektrika bolj ekonimična.

 

Vrt? Če drugega ne, ti mozak bolje dela. Pa občutek za odgovornost se bolj razvije....

 

Mygrace

tburgar  

član od: 11.9.2009

sporočila: 435

9. jan 2012 15:51

Oj, no da še jaz pristavim k tejle temi

imamo že nekajlet enotarifni števec, takrat sem izračunala, da bo poraba višja za vsega 2 ali 3€ na mesec in res ni bistvene razlike, s tem, da sem prej neprestano gledala, kdaj bom prali, pekli...zdaj pa to naredim ko imam čas- npr. 5 strojev v enem dnevu operem, posušim, polikam in imam nekaj časa mir. Zamenjava števca nas ni stala nič.

Kar se pa vrta tiče je pa tudi moja ljubezen- pa moram reči, da včasih ni bila, tako da razumem tiste ki jim pač do tega ni, tako kot tudi tiste, ki vam ni večjega užitka kot nabrati in takoj skuhati- jaz se mojim vedno pohvalim, ko je prvo kompletno kosilo z vrta npr. korenčkova juha, pečen krompir in solata.

Z mesečnimi stroški za hrano je pa pri nas tako- približno 400€ na mesec za 4 skoraj odrasle,( en najstnik trenira) poskušam znižati, pa kar ne gre, zraven so tudi osnovna čistila, nekaj kozmetike. Kruh pečem sama, kar nekaj zelenjave in sadja je z vrta- samo to je res bolj zato, da vemo kaj jemo, po moje kakšnega prav prihranka pri tem ni.

 

tabu

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

9. jan 2012 21:35

Perem, ko se nabere umazano perilo, likam, ko sem razpoložena.  Prepričana sem, da kakih bistvenih razlik ni, četudi bi gledala na cenejši tok.

 

Drugo so pa ostali stroški.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti