Koliko denarja za gospodinjstvo

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

7. jan 2012 20:41

Pod pogojem, da oba delata, je definitivno lažje preživet v paru! Ne glede na stroške, vsaj po mojih izkušnjah.

Če pa naletiš na zgubo, kot sem sama v študentskih letih, ko je bilo treba s študenstkim delom preživeti sebe in osem let starejšega  nezaposlenega dedca...potem je definitivno težje. Da ne govorim o tem, če si smohranilka/samohranilec...

VItaminka drugače pa, da malo navržem, glede na to, da si tukaj na novo prijavljena. Ne vem sicer koliko samskih se potepa po kuliariki, po drugih forumih, specializiranih prav za to, pa jih je ogromno!  

Vilma

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

7. jan 2012 22:42

Vilma je napisal/a:

VItaminka drugače pa, da malo navržem, glede na to, da si tukaj na novo prijavljena. Ne vem sicer koliko samskih se potepa po kuliariki, po drugih forumih, specializiranih prav za to, pa jih je ogromno!  
Vilma

Kje pa piše, da vsak, ki je sam, išče, sploh po kulinaričnih forumih, partnerja? In, če živiš sam, še ni nujno, da si sam.

Drugače pa, "obratovalni stroški" stanovanja, avta, se kaj prida ne razlikujejo, če je človek sam ali sta dva. Osebna poraba in zapravljanje sta pa (lahko) druga pesem, ne pa tako zelo nujno. Odgovora po moje, vsaj enotnega, ni in ga ne more biti. Ker, kaj pomeni, da sta dva, je pač lahko zelo velika in občutna razlika.   

rimljanka

vitaminka  

član od: 6.1.2012

sporočila: 4

8. jan 2012 11:00

Hehe, ne iščem partnerja ne po kuninaričnem, ne po podobnih forumih. Sem bila dolgo časa v vezi, ki je trajala še od gimnazijskih pa vse do konca študentskih let.

Tako, da nikoli nisem živela z nekom, razen v družini, kjer mi za osnovne stroške pač ni bilo potrebno prispetati nič.

Živim sama in se spopadam z ekonomsko platjo preživetja kot samska. Vse kar pa se drugih neekonomskih stvari tiče sem pa raje samska kot pa v nemogoči vezi :).

vitaminka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. jan 2012 0:51

vitaminka je napisal/a:

 

- perem in likam ob vikendih (poceni elektrika)

 

Lp



vitaminka

 

Ker vse vedno veliko govorite o poceni elektriki: Resno me zanima, koliko je ta poceni elektrika cenejša od normalne tarife. Sem že ne vem kolikokrat vprašala, a mi nihče ne zna povedati, kolikšna je razlika.

 

Peglam namreč takrat, ko je po TVju nekaj, kar lahko gledam "na en uč in poslušam na eno uho". Eno uho zato, ker imam kar glasen peglezn.

Tudi jaz sem prepričana, da je ceneje živeti v dvoje, kot pa samsko.

Sem pa ena tistih, ki bi  (in sem) raje imela dve službi, kot pa da bi vrtičkala. Sem bila pač vedno mestno dekle. And proud of it.

 

 P.S: Vsako leto imam en kup zelišč v loncih in figa mi je letos lani prvič bogato obrodila. Čes kak mesec, ko ne bo več nevarnosti , si bom nabavila granatno jabolko.

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 09. 2012 06:06

roža  

član od: 25.5.2005

sporočila: 341

9. jan 2012 6:19

Elektro Energija (ki je prevzel stranke Elektro Ljubljana) ima npr. dražjo tarifo (VT) 0,07315 €/kWh, cenejšo (MT) pa 0,05044 €/kWh. Lahko pa izbereš enotno tarifo (ET), ki znaša  0,0658 €/kWh. 

Gen-i, ki kar hitro pridobiva nove stranke, pa 0,07499 €/kWh (VT), 0,03779  €/kWh (MT) in 0,06539 €/kWh (ET).

Seveda obstajajo še drugi distributerji...

 

Kar pa se tiče življenja v dvoje se mi zdi da je le-to lahko precej cenejše, kar se tiče obratovalnih stroškov. Lahko se zelo pozna pri najemnini - vsaj v Ljubljani (znotraj obvoznice) je precej težko najti stanovanjce za enega, ki ne "požre" polovice povprečne plače. Stanovanjski stroški za dve osebi navadno tudi niso podvojeni. 

Kar pa se tiče hrane, bi pa vsaj jaz vsekakor ceneje prišla čez, če bi bla sama.  Je moj mož prvič, ko je prespal pri meni (ko sem še živela pri starših) in odprl hladilnik vprašal, kaj mi sploh jemo. Meni pa se je ob pogledu na njihov hladilnik postavilo vprašanje, kdaj vse to pojejo. Jaz  pač prihajam iz "kmečke" družine, pa nismo bili nikoli navajeni kupovati raznih sokov, cele vrste namazov, paštet in druge konzervirane hrane. Jedli smo predvsem sezonsko hrano, zelenjavo smo pridelali doma, meso in mleko smo kupovali pri kmetu in ju sami predelovali (suhe mesnine, skuta, sir), kruh smo pekli doma.... Pri njih pa če ni v hladilniku treh vrst gorčic, pet vrst sirov, sedem vrst delikatesnih proizvodov... pa ene štirih vrst brezalkoholne pijače bo ziher eden od njih rekel, da nima nič za jest/pit. In te navade sva pač "prinesla" v skupno gospodinjstvo. Je pa res, da sem jaz nekaj njegovih prevzela, on pa je prevzel bolj malo mojih. Tako da so po mojem mnenju stroški za hrano zelo odvisni od navad in se jih da zelo oklestit, pa kljub vsemu še dobro jesti (je pa to vsekakor lažje narediti na vasi kot v mestu). Moja straša porabita na mesec za hrano in čistila/kozmetiko maksimalno 200 €. Midva (oz. zdaj smo trije, ampak tamala v tem oziru še ne predstavlja nekega stroška) pa nekje 300-400 €, čeprav v zadnjem času ta znesek kar uspešno znižujeva. 

 

roža

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

9. jan 2012 9:03

Rimljanka nikjer ne piše.  Vse kar si zapisala, drži.

Sem samo navrgla, ker se mi je v nekem trenutku zdelo, da Vitaminka mogoče išče partnerja, glede na to, da jo je zanimalo, kako samski gospodinjijo. Tudi zasedeni smo pač nekoč bili samski , oziroma s tem statusom ima pač večina izkušnje.    

Vilma

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

9. jan 2012 11:55

Pri nas razmišljamo, da bi preklopili na enotarifni tok, ker ugotavljamo, da se z dvotarifnim ne privarčuje. Se sicer po najboljših močeh trudimo, da peremo in pomivamo posodo ponoči in ob vikendih, ampak včasih se to ne izide. Po pogovoru z ljudmi, ki imajo enotarifni tok, smo ugotovili, da so stroški približno enaki, pa še slabe vesti nimaš, če daš sredi dneva prat...

 

JJ

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

9. jan 2012 14:04

Vanja je zapisala:

Sem pa ena tistih, ki bi  (in sem) raje imela dve službi, kot pa da bi vrtičkala. Sem bila pač vedno mestno dekle. And proud of it.

Ah, Vanje, to je, kot bi zapisala: raje imam dve službi, kot da hodim na koncerte ( gledališče............ ).

Vrtnarjenje je predvsem užitek, bodisi v prvotnem naporu urejanja gredic, planiranja setve........... kakor tudi  opazovanje brstenja narave, razvoja rastlin, ki je kronano nabiranjem plodov............ Si ne predstavljaš, kakšen je užitek priti na vrt, nabereš nekaj stročja, graha, solate, čebule........ česarkoli pač in je " mineštra " že tukaj. V vrtu se zmeraj kaj dogaja, zmeraj je kaj za pobrat ( evo, ravno sem se spomnil, sedaj, ko ni nič, jaz pa še imam nekaj rastlin " raštike " ki sem je le enkrat skuhal, pa eno rastlino brstičnega ohrovta, pa ( sedaj sem se spomnil ) na enem mestu nisem izkopal nekaj krompirja........... Pred nekaj dnevi sem ( v zdravstvene namene ) kuhal krompir, zabeljen z oljem in petršiljom............ a veš kolk je fajn, greš ven ( pri meni je greda oddaljena od štedilnika ( če se spomneš ) le nekaj metrov ) in vzbereš petršilj. Pri meni je finančna plat grede drugotnega pomena, rekel bi da je za imetnike vrta " kakovost življenja " ( karkoli to pomenilo ) neprimerno večja.

Uf, pa da ne smetim: vitaminka, pridi k meni za enih par mesecev, pa vodi natančno knjigovodstvo porabe gospodinjstva v dvoje in boš prišla do podatkov iz prve roke ( tudi jaz ne iščem partnerico po kulinaričnih ( in kakšnih drugih ) forumih ), žrtvujem se za statistiko ( jaz žrtev )

ežoj

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. jan 2012 14:11

Ežoj, sem imela vrt tri leta, verjel ali ne, sredi Zuericha. Edini užitek mije bilo pobirat ribez in maline.

Moram reči, da nisem občutila nikakršne ljubezni. Kot sem rekla, imam pa en haufn zelišč.

Vanja

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

9. jan 2012 14:16

glede na clanek se splaca imeti enotarifni stevec ce je 68% VT. Pa ne pozabit zraven vkljucit se stroskov nakupa in menjave stevca!! Saj je res, da se nabere stroskov, samo jaz sem se pri sebi odlocila da pretiravala pa ne bom pri varcevanju z elektriko. Pranje enega stroja mesanega perila traja cca 1,5 ure, deklarirana poraba je 1,2Kwh, kar pomeni (ce prav racunam) skoraj 15c na eno pranje pri VT, kar je pravzaprav manj kot stane prasek.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti