Recept za pz kruh iz sveže mlete moke

Morrigan  

član od: 25.4.2003

sporočila: 22

tema odprta - 2. jan 2012 18:40 | ogledi: 13.358 | odgovori: 18

pozdravljeni, jaz bi pa lepo prosila, če mi lahko napišete kakšen recept za polnozrnat kruh iz sveže mlete moke (ne iz trgovinske moke).

Ko sem pekla iz mlinotestove moke, je bil kruh super, se je lepo dvignil, ni se drobil, ma za petico. Odkar moko meljem sama, mi ne gre in ne gre. Sem preizkusila že kar nekaj receptov, nazadnje "totalno polnozrnat kruhek" iz baze, pa je tudi ratala ena žalost...kruh je nizek, v sredini pocast. Sploh ne vem več, kaj narest; na trgovinsko moko pa ne bi spet prešaltala, če sem že šla v nabavo mlinčka. Lepo prosim za vašo pomoč!

Morrigan

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

2. jan 2012 19:25

Če vprašaš gospodinje z dolgo kilometrino pri peki kruha (sem ravno kake 14 dni nazaj o tem brala v enem intervjuju z eno kmetico, ki peče kruh), boš izvedela, da iz sveže mlete moke ni dobrega kruha, moka mora biti uležana. Kolikor se spomnim, je imela enake težave, sicer z belo moko, ribaracarak, ko je predlani pripeljala moko, ki so jo v mlinu namleli iz pšenice, ki so jo pridelali pri njih doma. Morda ti bo ona še kaj več povedala, lahko pa jo tudi prosiš za nasvet po ZS.

rimljanka

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

2. jan 2012 19:34

Meni se je tudi kolegica pritoževala, da iz moke, ki jo je kupila v mlinu nikakor ni mogoče narediti vlečenega testa. Verjetno mora moka resnično nekaj časa odstati, se presušiti in kaj vem kaj še. Povprašaj kakšno kmečko žensko, ki ima veliko izkušenj iz tega področja, boš dobila najzanesljivejše informacije iz prve roke.

zeta

Morrigan  

član od: 25.4.2003

sporočila: 22

2. jan 2012 19:50

hvala, rimljanka in zeta. Tega pa nisem vedela... po pravici povedano, sem mlinček kupila zato, ker sem brala par člankov o tem, da pečemo kruh iz "mrtve" moke (ker dolgo odleži v skladiščih/trgovinah) . Da je potrebno moko namleti svežo in jo porabiti v max 48 urah... na, zdaj pa to :)  hvala obema, sem bila že čisto obupana, kaj se dogaja z mojo peko.

Morrigan

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

2. jan 2012 19:57

No, moka v nobenem primeru ne morew biti mrtva, ker nikoli ni bila živa. Kaj bi se v 48 urah spremenilo, res ne vem, upam, da ne nakladajo o kakih encimih, vitaminih,......da ne govorim o mineralih, ki se v tem času spremenijo, iztgubijo, pokvarijo,..... Prvi in drugi se pri peki tako ali tako, če ne prej, tretji pa se seveda tudi pri peki ne. Ker načeloma 8s tehtnim premsilekom, zakaj bi bilo tako) zaupam modrostim starejših, se pridružujem tistim, ki pravijo, da mora biti moka uležana.

Pravkar pečem kruh iz mešanice polbele/tritikaline moke, v razmerju 1:1 in v pečici sta hlebčka videti čsito OK, res pa je, da je bila samo tritikalina moka pravkar zmleta, polbela je iz mlina.

Na tvojem mestu bi naredila dvoje: namlela bi moko, jo pustila en teden v papirnati vrečki in iz nje spekla kruh. Del sveže namlete moke pa bi zmešala z enako količino kupljene in spekla kruh. Potem ti bo marsikaj jasno.

rimljanka

Morrigan  

član od: 25.4.2003

sporočila: 22

2. jan 2012 20:10

Rimljanka, hvala za tvoja nasveta. Res bom tako naredila, pa da vidim, kje se skriva hakeljc. Hvala za odgovor!

Morrigan

lipa1  

član od: 19.10.2007

sporočila: 193

2. jan 2012 20:14

Pozdravljena

 

Tudi jaz imam mlin na kamne in si sproti meljem moko za kruh. Problem je, da ima polnozrnata domača moka iz celega zrna premalo lepka. Kruh je obvezno nizek, če daš samo doma mleto moko, malce je bolje če moko preseješ in ne uporabiš večjih delov otrobov.

Imaš dve možnosti; prva je da dodaš kakšno tretjino bele kupljene moke, druga pa da kruh zamesiš kot drugače, ga nič ne pustiš vzhajat v skledi, ampak ga daš v podolgovat visok pekač za kolač na peki papir in v pečico na 50 in ko je vzhajan, prižgeš pečico in spečeš, tako je malo višji.

Doma semlete moke jaz ne pustim v vrečki za kasnejšo uporabo mi ni všeč, uporabim sveže mleto.

Uporabim različne mešanice žit. Kruh je ponavadi zelo nasiten, dodam tudi semenje.

 

Receptov je več v bazi. Tole je površen odgovor iz mojih izkušenj.

Drugo pa so moke iz domačih mlinov, kjer naj bi nekako navlažili zrno, ko se melje in zato moka ni najboljša za uporabo.



lipa1

Sporočilo je spremenil(a) lipa1 dne 02. 2012 20:18

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

2. jan 2012 21:38

MOja mama, ki je v maldih letih mlela v mlinu, ki so ga imeli doma, je dodala še, da imaš morda preveč vlažno žito, pa pride potem bolj zbita moka. Jo pred peko preseješ, da se izrahlja? Saj jo lahko skozi sito, ki prepusti vse delce, recimo, kar skozi kakšno cedilo.

Ja, lipa1, moka mora biti za mletje ravno prav vlažna, mama pravi, da so v mlin vedno vozili suho žito, mloinar ga je pa po lastni presoji vlažil.

No, moj kruh je pečen, in je visok, rahel, tak, kot mora biti. Sem pa danes žito, preden sem ga mlela, sušila na radiatorju.


rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 02. 2012 21:41

Morrigan  

član od: 25.4.2003

sporočila: 22

3. jan 2012 18:45

hm, ne vem, kako je z vlažnostjo, žito hranim v papirnatih vrečkah v kuhinji omarici. Ponavadi kupim cca 5 kg žita naenkrat, tako da niti ne stoji prav dolgo - mislita, da se v kuhinji preveč navlaži? Moke prav posebej ne presejem, ker je itak sveže zmleta in rahlo nasipana iz mlinčka.

Rimljanka, bi mi zaupala tvoj recept za kruh? Koliko časa pa sušiš žito oz. kako veš, da je zadosti suho?

Morrigan

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

3. jan 2012 19:05

Joj, vsi moji postopki so "na oko". Včeraj sem žito dala za kake 3 ure na srednje topel radiator, vmes nekjakrat pomešala. Še toplo sem zmlela, imam mlin, ki sem ga dokupila za MUM aparat. Včeraj sem mlela na 1, toirej najbolj na drobno, mislim, da ima mlin 6 stopenj.

Testo: 3 enote tritikaline moke, 2 enoti pšenične 850 moke, sol, svež kvas, žlička, sladkorja, malo mleka, malo olja in voda po potrebi. Testo zamesi MUM, jaz samo po potrebi, "na oko", glede na to, kakšno je videti testo, dodam ali moko ali vodo, po potrebi. Tokrat sem še dodala malo navadne bele moke, recimo za en del.

Testo je vzhajalo na toplem kako uro, potem sem ga premesila (tu uporabim malo ostre moke, da se testo nikamor ne lepi), precej na hitro, razdelila na dva hlebčka in še dodatno vzhajala v pekaču, v topli pečici. Ko je bil primerno vzhajan, sem vzela pekač iz pečice, jo segrela ne nekje 180 stopinj (uporabljam malo pečico, namizno, ki sem jo kupila v Hoferju) in dala vanj pekač s hlebčkoma. Ko se je kruh zdel pečen, sem vzela hlebčka iz pekača in ju narobe obrnjena pustila še dobre 5 minut v pečici, kar na rešetki.

Ohladila sem ju na pultu, enega na hitro do konca na znanji okenski polici, ker se je "mudilo", ga je bilo nujno poskusiti. En hlebček sem načela danes popoldan, od sinoči je bil v pvc vrečki. Kruh je mehek, visok, tak, kot si ga lahko le želiš. (pa, da ne boš msilila, da mi vedno uspe tak, kje pa).

Ne vem, če sem ti s tem kaj pomagala, upam, da sem, vsaj malce.

rimljanka

SABIAN  

član od: 3.2.2004

sporočila: 110

3. jan 2012 21:30

Tudi jaz imam doma mlin in odkar ga imam, pečem samo še iz sveže namlete moke (pirine). pečem tudi biskvite, piškote itd in do sedaj mi je vse ratalo. Problem, ki sem ga tudi jaz včasih imela pri polnozrnatih mokah je, da je treba testo zamesiti zelo na mehko. Jaz ga sicer mešam s kitchenaidom, ampak štos je v tem, da moke nikoli ne dam naenkrat. Na dno dam kvas, sladkor, sol, zalijem s pol litra zelo tople vode in dodam nekaj žlic (tistih ta velikih za serviranje) moke. Medtem ko mikser meša, dodajam moko postopoma in ko se testo odlepi od posode, ga pustim vzhajati. Potem prižgem pečico, vzamem vzhajano testo in ga malo pregnetem ter dam v podolgovat model. Pustim 5 minut,dam v pečico in pečem 35 minut. Tako skoraj vsak drugi dan. 

 

Lep dan,

Sabina

 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti