Toskana - cinque terre

matejaoz  

član od: 1.6.2010

sporočila: 329

tema odprta - 1. jan 2012 11:18 | ogledi: 9.982 | odgovori: 6

Pozdravljeni

Letos bi rada obiskala Toskano. Zanima me sledeče: lani so bile katastrofalne poplave v Italiji, predvsem v Toskani, najbolj pa naj bi bil prizadet ravno ta del petih dežel- Cinque Terre. Prosim za informacije iz prve roke (pregledala sem njihovo spletno stran), kakšno je zdaj tam stanje po poplavah: ali je ohranjenega sploh kaj od te lepote ali se je boljše se tej lokaciji izognit ?

Hvala za pomoč

 

matejaoz

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

1. jan 2012 11:39

Za tole žal ne vem, nisem na tekočem, mi je pa Toskana, sploh obala, prečudovita!

Mogoče povprašaš pri lokalnih TICih, imajo info iz prve roke?

OlivaB

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

1. jan 2012 11:46

...You may have heard that the popular tourist destination of the Cinque Terre, Liguria in Italy has been extensively damaged as a result of recent flooding. The Cinque Terre villages of Monterosso and Vernazza were particularly badly hit...

 

...On October 25th, flash flooding, triggered by unusually heavy rain, ripped through Italy's Liguria region and inflicted serious damage on the Cinque Terre towns of Vernazza and Monterosso al Mare. In these towns, flooding was accompanied by landslides, filling streets with rocks, mud and debris up to 12 feet deep. One person died in Monterosso and two in Vernazza — a tragic but thankfully small number of victims considering the scope of the damage...

 

...One of the areas most damaged were the cliff-side towns of Cinque Terra, the five small fishing villages that are popular with Italian and international tourists. The five steep towns, with houses and vineyards carved into the fertile hills above the Italian Riviera, are normally connected by winding roads and a single train line that drives straight through the center of the inclines. But, the flooding has broken that connection, and two of the five UNESCO World Heritage Cites, the towns of Vernazza and Monterosso, were severely affected by mud and debris that ran down the hills....

 

Iz lastnih izkušenj ti ne morem pomagati, sem pa tole našla, članki so datirani med oktobrom in decembrom letos. Je pa bilo nekje omenjeno, da so v teh območjih zelo usmerjeni v obnovo, ker so to pač močno turistična območja, ki živijo od obiskovalcev.

Viva Meier

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

1. jan 2012 14:05

Viva Meier je napisal/a:

 

........ članki so datirani med oktobrom in decembrom letos.........



Viva Meier

Hja, hja, hja..... Danes sem mičken razpoloženjsko razpoložena.....

lp

cervus

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

1. jan 2012 14:23

Joj elaphus če nisem 10x tvoj post prebrala preden mi je potegnilo . Grem raje spat še eno kitico, vidim da jo nujno rabim

Viva Meier

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

20. maj 2012 9:45

Morda komu prav pride za letošnjo dopustno sezono: v Toskani smo bli 2 tedna nazaj, med drugim smo zavili tudi proti Cinque Terram. Najprej proti Vernazzi, bolj znana, a tudi močno poškodovana v poplavah in stanje tudi sedaj ni dosti boljše. Z avtom dostop do mesta ni mogoč, treba ga je pustiti približno kilometer in pol stran in potem iti peš. Med vožnjo do tega parkirišča po ozki dolini medtem ves čas gledaš zelo očitno razdejanje, ki je še vedno prisotno po lanskem oktobru. Mesto se vsekakor obnavlja, odprte je nekaj infrastrukture, a zadeva je še vedno precej žalostna. Zatem smo odšli v Corniglio, ki poplav ni doživela tako katastrofalno, luštna vasica, sploh ob lepem vremenu, ko lahko posedaš na terasah lokalov in podobno.

 

Ob tem moram dodati, da so to precej hribovite zadeve, kjer v slabem vremenu stvari postanejo zelo adrenalinske. Mi smo bili tam v lahkem dežju pred pripravljajočo se nevihto in domačini so imeli več ali manj enako sporočilo za nas - pojdite čimprej od tod, če nimate nekih dejanskih opravkov, ker postane vse skupaj tu zelo grdo ob dežju. Ceste do teh vasi so precej ozke in izjemno ovinkaste, v zgornji polovici hribov pa se ob dežju obesi težka megla. S sabo smo imeli izkušenega voznika pa mi je srce kar precej bilo na tem območju. Mislim, da bi imela še slabši občutek, če bi po teh cesticah in ovinkih se rinil ogromen avtobus.

 

All in all, zadeva je ok za pogledat, ampak v lepem (že napol sušnem) vremenu. Daje mnogo možnosti za sprehajanje/pohodništvo, ker je gorsko pobočje dobesedno prepredeno s potmi, tudi kake mamice z vozički bi se verjetno tu dobro počutile. Seveda so to mirni kraji, bolj za kako romantiko in/ali razmišljanje, animacija in večji šoping pač domujeta drugje. Poleti, absolutno poleti. Njihove predpoplavne klime ne želim doživeti nikoli več.

Viva Meier

***amy***  

član od: 24.1.2008

sporočila: 289

21. maj 2012 18:15

Če počakaš do 25. junija, ti poročam iz prve roke.  

Amy C.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti