Diabetes in hujšanje

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

tema odprta - 13. dec 2011 11:53 | ogledi: 12.687 | odgovori: 41

Zanima me ali je morda kdo na kulinariki znižal stopnjo diabetesa samo s tem, da je shujšal? Sem precejšnja začetnica na tem področju in se še zelo lovim, saj me je presenetilo in pretreslo dejstvo, da imam slakor v krvi.

Zelo rada jem in seveda tudi kuham, zato se mi zdaj podira svet. Mar bom za večno obsojena na  enolične jedi in kuhanje na dva dela. Kako je z mesom? Baje se svinjskega moraš na daleč izogniti. Pa ravno to imam  najraje Pa sladice!!!!Držim strogo dieto že 10 dni, pa še vedno imam zjutraj okoli 6, čez dan pa 7-8 po jedi tudi 11.

Zdravnik mi ni dal nobenih nasvetov, rekel je le dieta in hujšanje. Je takšen, manj zgovoren. Kdo bi si mislil, da se bo to zgodilo meni, ko vendar nihče v družini sladkorne ni imel. Jemljem tablete za pritisk, kjer piše, da niso za diabetike. Morda je to razlog. Joj kako je to hudo pred prazniki!!!!!

kara

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

13. dec 2011 12:06

kara, najprej se umiri (tudi stres povzroča povečano količino sladkorja v krvi), potem zajemi sapo in odpri spetno stran: http://diabetes.si/

Potem stopi v knjižnico in poglej nekaj kuharskih knjig s tega področja. Priporočam ti tudi, da naročiš revijo DITA, boš imela kup zanesljivih informacij veno pri roki.

Glede tablet proti povišanemu tlaku pa le preveri, morda za začetek kar prifarmacevtki v lekarni.

Še to: sladkor v krvi imamo vsi, brez njega pač ne gre, povišanega pa res imaš. In verjemi, lep del je vezan na trenutni stres, sem resno mislila s tistim, da se moraš najprej umiriti, potem pa pogledati s svetle plati na tvojo trenutno težavo.

Okoli sladic pa tole:http://diabetes.si/diabeticna_prehrana/diabeticn Malo poglej, saj ni, da jih ne bi smela.......

 

rimljanka

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

13. dec 2011 14:21

Joj Rimljanka, tole je pa res, v stresu sem pa strašnem. Se bom probala skulirat.

No, vseeno pa bo treba še drugače pristopiti k reševanju. Za začetek res najprej dieta. Malo sem že pogledala tudi za recepti. Bom pekla vseeno, pa uživala bolj z nosom kot jezikom. Morda kakšne piškote s arašidnim maslom, pa pirino moko itd. Moram pa še ugotoviti kako je s kakšnim vinčekom, ta ob praznikih nikjer ne bo manjkal.

Dito sem že kupovala, ko sem še hotela shujšati zaradi lepote. Kupila pa sem si tudi merilec za ugotavljanje sladkorja v krvi.

Nič ne pomaga, se bo treba sprijazniti. 

kara

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

13. dec 2011 16:05

Psiha je pol vsega kara, videla na lastnih očeh. Pred nekaj tedni se je v taki zagati znašel oče. Tudi njega je zdravnik precej hitro odslovil (a recesija vpliva tudi na gostobesednost??) tako da znanje si boš mogla predvsem sama preskrbeti, nujno pa začni spreminjati pogled na svet. Oče bi za sladice prodal dušo, obadva sva znana med sorodniki, da se nama najbolj prikupiš z dobro torto ipd. Ko sem zvedela, da ima povišan sladkor sem se strašansko ustrašila, saj je vedno govoril, da če bi se mogel odpovedati sladicam, ne ve kako bi. Evo pa je, enostavno jih je nehal jesti in pravi "je za moje dobro, pa za to, da bova še dolgo skupaj..."  . V zadnjem mesecu je tako pojedel košček zavitka in par piškotov in nikoli si nisem predstavljala, da bi bil česa takega sposoben. (Da ne omenjam, da je zraven še ugotovil, da se veliko bolje počuti, ko ni zapacan s sladicami.)

 

Tako da, malo poglej svoj življenski "planer", gotovo imaš še veliko stvari za videti, doživeti, spoznati, veliko prijateljev, s katerimi te čakajo prelepi trenutki, morda celo svoje otroke, družino... Nobene teh stvari ni vredno zamuditi zaradi težav, ki bi ti jih presežek zažitega sladkorja lahko povzročal. Upam.

 

In ne pozabi, da imaš bolezen, katere zdravljenje je v zadnjih letih strašansko napredovalo, stanje se da z znanjem in disciplino dobro nadzorovati, s tem naštetim pa te čaka prav lepa prihodnost.

Viva Meier

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

14. dec 2011 7:19

Najlepša hvala Viva Meier, tole je bilo res balzam za moje sladkosnedno srce. Predvsem to, ko praviš, da se po cca 14 dneh odrekanja nezdravim razvadam počutim polna energije, kajti prej sem se nekako prebijala skozi dan, težko sem vstajala, zvečer ( sedaj je to že ob 17. uri popoldne) pa sem že dremala na fotelju.

Zaenkrat zdravil še nimam, verjetno pa se bo stanje še poslabšalo, kajti pri mojih letih, nekaj čez 50 jih imam, ni za računat, da gre lahko bistveno na bolje.

Pravzaprav najbolj pogrešam meso in jajca, te namreč obožujem. Pa ni kaj, kot praviš imam še nekaj za postoriti na tem svetu.

Lep dan ti želim!

kara

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

14. dec 2011 7:33

kara je napisal/a:

Pravzaprav najbolj pogrešam meso in jajca, te namreč obožujem. Pa ni kaj, kot praviš imam še nekaj za postoriti na tem svetu.

kara

Kako to misliš? Saj je vsa hrana dovoljena, z omejitvami sicer........Ne pretiravaj v ničemer, niti v odrekanju, tudi to je slabo za organizem.

Predvsem pa: OBVEZNO več, po možnosti 5 obrokov, enakomerno razporejenih čez dan, zmernih po količini, veliko gibanja, umiritev, pa zadosti pij, vode predvsem. In brez panike, v 14 dneh se nič ne uredi, telo zahteva svoj čas.

Tudi o tistem, da ne gre bistveno na bolje pri tvojih letih, jaz ne bi premišljala. Vse je odvisno od tega, kako gledaš na vse skupaj. Vzemi kot izziv in opomin, pa bo. (Mi je rekla zadnjič ena pubertenica, ki ima diabetes in celiakijo od malega: koliko je takih, ki jim je mnogo huje kot meni, zakaj bi jaz tarnala, saj mi nič ne manjka, se čisto lepo tako živi. Dekle je polno življenja, energije, optimizma,......)

rimljanka

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

14. dec 2011 8:50

Veš Rimljanka, saj se jaz tudi zavedam, da je veliko ljudi, ki so bistveno slabšega zdravja, z hudimi diagnozami in bi bilo skrajno otročje, da bi se smilila sama sebi. Soočam se s tem, kar je in bom sigurno sčasoma sprejela in se navadila na nov način hranjenja.

Kar vem o hrani sem prebrala na internetu, tam pa piše, da jajca povečujejo sladkor v krvi, zato sem jih pač črtala. V teh dneh imam namen nabaviti nekaj literature in pa povprašati za konkretne nasvete nekoga, ki je dalj časa bolnik, morda se bom tudi napotila v diabetično ambulanto.

Prav prija pa mi, ko mi daješ tako prijazne in optimistične napotke. Hvala.

kara

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

14. dec 2011 17:06

Dekleta, koristni nasveti!

Bi pa vprašala: kaj je to in kje se dobi merilec KS?

Sama imam tudi neke težave s tega področja... Zjutraj je sladkor zelo nizek, slabosti...

Hvala!

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

14. dec 2011 17:13

Kupiš ga v lekarni, sama naprava niti ni ne vem kako draga, tisti lističi pa zelo - 50 listkov 30€.

 

rrr

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

14. dec 2011 17:20

Merilniki krvnega sladkorja se dobijo za kupit v spletnih trgovinah in lekarnah (recimo bolha, vsezazdravje ipd.) in stanejo tam nekje nekaj deset do sto evrov. Potem seveda potrebuješ še testne lističe, ki jih moraš dokupiti, in za vsako meritev žrtvovati malo krvi. Kako je s kalibracijo teh hišnih strojčkov, ne ve nihče.

Vendar pa je vprašanje, če je to res smiselno - na vsak način se prej pomeni s svojim zdravnikom, da ugotovita, ali je tvojim težavam res krivo nihanje vsebnosti krvnega sladkorja, ker se človek zjutraj lahko slabo počuti iz več razlogov. Ne vem, kako je drugje, ampak v našem zdravstvenem domu ti na željo krvni sladkor in maščobe določijo kadarkoli zastonj. Pozanimaj se, predno se vržeč v stroške, ki mogoče sploh niso potrebni.

Sonja

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

14. dec 2011 17:58

 

 morda se bom tudi napotila v diabetično ambulanto.
kara[/citat]

 

Kako pa to misliš, morda?

Seveda je tvoja čisto ta prva pot prav v diabetično ambulanto, gotovo ti je tvoj osebni zdravnik napisal napotnico za pregled pri diabetologu. 

Vsa vprašanja, tudi tista, ki jih nisi tukaj postavila, zdravila , ki jih jemlješ, bolezni, ki si jih prebolela in tiste kronične, s katerimi živiš si napiši na en list , ker drugače boš verjetno pri diabetologu, kjer ti bodo nasuli informacijl, pozabila kaj si hotela vprašat. Diabetes je ena najbolj servisiranih bolezni po vsem svetu, tako, da boš dobila tudi natisnjeno večino tega, o čemer sprašuješ, dieta je pa dandanes popolnoma liberalna.

Ampak seveda pod kontrolo diabetologa, morda boš šla kdaj v Disneyland, k diabetologu boš pa gotovo hodila do bridkega (ali milega) konca.

To z jajci in svinjino je, kar se tiče sladkorja, seveda oslarija, verjetno sta z zdravnikom govorila v smeri holesterola, ne vem kako je s tem, pred kratkim sem si dopisovala tudi z eno članico, ki je spraševala podobno kot ti, žal mi ni sporočila ali tudi ona ni dobila napotnice za diabetologa.

No, preden se odpoveš jajčni kremi in pršutu, se vsekakor oglasi v najbližji diabetološki ambulanti.

 

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti