Domači "slow food"

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. dec 2011 2:47

Naj mi bo oproščeno, jaz tega "slow food-a" ne kapiram preveč in se mi zdi eno samo preseravanje, da se ga imenuje tako. :)

 

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 08.dec 2011 05:11

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

8. dec 2011 5:04

Dobro jutro!

 

tmickena, svaka ti čast, slow food je kar projekt. 

 

Mi smo nekako razvili tradicijo večerov z veliko predjedmi, in lahko glavno jedjo: Ne gremo se slow fooda, ker je to v majhnem stanovanju super prezahteven projekt, pa vseeno nekaj idej: zeliščno maslo, zeliščni skutni namazi, olivni namaz, pistacijin namaz, popečeni jajčevci s sirom(smetano) in orehi, zaviti v zvitke in začinjeni, solata caprese (paradižnik, mozarela, olivno olje, bazilika), nabodala s pecorinom in hruškami z malo meda, doma narejeni grisini (z rožmarinom) so obvezni, suhe slive v panceti ali začinjen pancetin čips, mini bruskete s paradižnikom, baziliko in inčuni, omaka iz bučk in paradižnika (podušiš oboje na olivnem olju, začiniš, enkratna salsa za grisine). Kakšne suhe mesnine so tudi dobrodošle :), ali pa goveji trakci s kaprami na rukoli... idej ogromno!

Ocvte predjedi: niso ravno najbolj zdrave, pa vseeno: riževi arancini z mocarelo, ocvrti inčuni, ocvrti bučkini cvetovi, polnjene olive... 

 

LP,

 

Saša

Saša

_tmickena_  

član od: 20.6.2006

sporočila: 293

8. dec 2011 23:11

Yulchi: To je vse lepo in prav in kdaj pa kdaj res tako paše, samo meni se je tega malo preveč nabralo trenutno, malo mi je to preveč.. ma sej me bo kmalu spet prijelo, samo da grem čez to fazo.

Nola: top kometar! Se načeloma strinjam s tabo! Samo meni je všeč ta počasnost, mislm uživanje!

Vanja: jah no seveda da ti je oproščeno.

Sashika: Res je slow food  izziv (hvala za kompliment), z dneva v dan se bolj tepem po glavi, v kaj se spuščam, bom pa poenostavila, tako nekaj podobno naredila kot vi! No ko bom pa res velika pa bom "super čef majstrica" z naj naj naj kuhinjo! :D Sm pa tudi pri tebi dobila kako preprosto ideo! Super hvala ti!

 

Punce, dame, gospodične mične, lep večer še naprej!



_tmickena_

Sporočilo je spremenil(a) _tmickena_ dne 08.dec 2011 23:14

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

9. dec 2011 7:55

yulchi je napisal/a:

Uh, mi v Prekmurju smo znani po tem slow food-u. Vsak praznik je že skoraj kot na gostiji. Kosilo se začne ob 12.00 in traja vse do večera. Poleg aperitiva in juhe imamo še vsaj tri hode zaporedoma, ob koncu prve runde še pecivo in kava, potem malo sprehod ali samo "čvekanje", odvisno v katero skupino spadaš (jaz osebno peljam psa na dooolg sprehod) sledi še popoldanska malica okoli 17.00 ure, še malo hrane in za zaključek večerja, po navadi segrejemo kar ostane od pojedine. Tako da se na koncu razidemo celi utrujeni od vseh teh dobrot in celodnevnega (dobesedno) žretja.



yulchi

Ravno tu nastane razlika med "slow foodom" in vašim žretjem. Po koncu slow fooda ni nihče celi utrujen ali nažrt in se počuti dobro in je pripravljen na vsakršnokoli nadaljne preživljanje večera ali aktivnosti. Kar se pri kakem pohanem piščancu, pečenki ali kakšni slovenski kmečki pojedini ravno ne da početi.

Se pa tu strinjam z Vanjinim zapisom, tudi meni gre na živce ta izraz in kar se pri njem pričakuje. Imam pa rad raznoliko prehrano pri obedu, manjše porcije in več njih. Sploh v družbi s prijatelji, ponavadi so na mizi recimo dve glavne jedi in precej prilog. Vsega skupaj ni več kot en tipičen obrok na osebo.

Mi je pa izziv pripravit ravno pravi čas, prijetnega izgleda obed za svoje prijatelje. To ponavadi počneva skupaj s prijateljem. Sledi pa velikokrat razočaranje, to je treba sprejeti, manjka kakšna sestavina pa tudi kak pripomoček. Pa babe tulijo cel večer, da so lačne, ampak midva sva v svojem svetu in neznansko uživava.

Commis débarrasseur

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

9. dec 2011 10:15

Zzak, prav nazorno si naslikal včasih klasično nedeljsko družinsko kosilo, hi hi :) Že nekaj let na srečo ni več tako, ker so star(ej)ši ugotovili, da tako ne gre. 

Midva z možem ponavadi organizirava večerje za 3-4 prijatelje, jst imam čez kuhanje in meni, dragi pa vse ostalo (pospravljanje, pripravljanje mize...), en prijatelje je somelje, tako da prinese vino... Jst neizmerno uživam v nakupovanju sestavin, v "predpripravi" sestavin, preiskušanju novih kombinacij - res je, da ponavadi začnem stvari pripravljati dopoldne in večino dneva preživim v kuhinji/dnevni sobi, ampak se trud izplača. Kaj lepšega kot večer v dobri družbi in ob dobri hrani? 

Jutri zvečer imamo predbožični "italiijanski" večer, nekaj lahkega za finger food, lazanja (na željo gostov), sadje, čokolatini. Naj ne bi bilo pretežko :)

Do sedaj nama je samo enkrat uspelo poskusiti slow food meni, ki ni bil pretežek, pa še tam so bile porcije prevelike (vse je bilo odlično), glede na to, da so med jedmi postregli mini porcije svojih specialitet. 

 

LP, 

 

Saša

 

 

Saša

clara  

član od: 4.11.2008

sporočila: 11

15. mar 2016 13:58

mamamia je napisal/a:

Evo, majhen obrok, za enega začetnih toplih hodov na priemr (slika je iz knjige Kulinarika na Queen Mary 2) - listanto testo, čebulni nadev, šparglji ....



mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 07.dec 2011 16:04

Pozdravljena mamamia, že nekaj let je odkar ste objavili to sliko. Bi bilo možno dobiti recept? Hvala

lp

 

clara

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

15. mar 2016 20:28

Ja, seveda, bom prepisala iz tiste knjige, samo kak dan mi daj časa. 

lp

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti