Zdrava prehrana

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

21. dec 2014 7:27

Ja, ja, sploh prostata, ta je za nas še kako nevarna.

rimljanka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

21. dec 2014 8:32

Meni je tudi malo hecno, ko nekateri menijo, da si naj tisti v blokih na svojem vrtičku pridelajo nekaj hrane. Ker to preprosto ne gre, ni dovolj zemlje za vse,, ki stanujejo v blokih. Tudi nimajo vsi možnosti zdrave in "zdrave" hrane dobivat z okoliških kmetij, pozabljamo pa še en pomemben element - zdrava hrana ni poceni, in tisti, ki se komaj prebijajo iz meseca v mesec, nimajo denarja za iskanje kmetij, kjer bi dobili kaj zdravega (niti nimajo avta, da bi se lahko tja peljali, a tudi bus jim zna biti strošek). Zato kupujejo cenejši kruh in cenejše izdelke, ker za kvalitetno hrano preprosto nimajo.

 

 

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

21. dec 2014 10:56

rimljanka je napisal/a:

Ja, ja, sploh prostata, ta je za nas še kako nevarna.



rimljanka

 

nekatere imamo še fante ob sebi in še malo nanje pomislimo. Ja vem, teżko za razumet. 

Vanja

emalisej  

član od: 16.1.2013

sporočila: 60

21. dec 2014 15:26

Sama mislim,da je najbolj zdravo jesti skromno. Če samo gledam, kako so moji živeli: prahrana je temeljila na raznoraznih mineštrah, zelenjavi in testeninah- z zelo malo mesa (pač je bilo luksuz). Največja poslalstica so bile domače klobase, ocvirki. Ampak tega je bilo za številčno družino malo, tako, da ne morem trditi, da se je pretiravalo z mastjo. Ker je bil v družini ribič, smo občasno še kakšno postrv pojedli.

Najbolj žalostno je to, da je poceni hrana v glavnem nezdrava. Včeraj sem kupila dve hobotnici, skupaj 2 kg sta me koštala 24 evrov Ribe so sedaj pravi luksuz, medtem ko se je mesu v trgovini zelo znižala cena.  Sama občasno kupim kaj pri kmetu, ampak so cene domačega mesa hudo zasoljene. Imam  možnost nakupa ekološko rejenih piščancev- ne morete primerjati okusa s piščancem iz hipermarketa.

Največja neumnost se mi pa zdijo vsa ta superživila- cene gredo v nebo. Npr. zelo hvaljena maca je v domovini tretirana kot navaden krompir.

 

emalisej

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

21. dec 2014 16:55

Temelj zdrave prehrane je v glavi, ker če moraš neprestano preračunavati in razglabljati, kaj bi jedel in kako in od kod in ali bo to šlo v tvojo dieto - je samo po sebi patološko, ne glede na to, kaj potem res ješ. Predvsem se ni zdravo kregat brez potrebe, ker to požene pritisk v nebo. Saj ideja, da naj bi vsakdo obdeloval svoj vrtiček, ni ravno nova, je pa res, da je vsi s svojim vrtičkom niso čisto razumeli.

"Vse življenje sem bil zdrav, zdaj pa tole" je  brez dvoma najbolj zabaven napis, kar se jih je kdaj znašlo na kakem nagrobniku (pa tudi ni več čisto nov....). Da je človek zdrav, seveda lahko naredi največ sam. Če seveda govoroimo o tem, kar lahko naredi. Ker velika večina zdravja pa le ni higiena ali umazanija, bogaboječnost ali žlehtnoba, ampak preprosto sreča.

Sonja

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

21. dec 2014 17:53

V ZDA itak vse najbolje vedo, to sem že skužila.  Sem šla še enkrat brat, kje sem napisala da naj bi VSI v blokih imeli vrt?  Bloki so tudi v manjših krajih, kjer se do občinske zemlje pride peš, tudi s kolesom.  Pa brez veze razlagati oz. prepričevati prepričanega.  

Mi je pa pred časom znanka s kmetije omenila, kako je mož dal v kraju razglas, naj tisti, ki potrebuje drva, pride k njemu v gozd in si jih nabere oz. naseka ostanke vej, ki ostanejo od "glavnega" hloda, nameče na prikolico, on pa u jih dostavi na dom, zastonj, vse z namenom, da se gozd očisti. Nobeden ni rabil drv! Pa spet objavi, da rabi par pridnih delavcev za pobiranje krompirja, plača z domačimi pridelki, za prevoz poskrbljeno. Nobeden se ni javil! Pa toliko revnih in lačnih ljudi vsepovsod?

V počitnicah jaz večkrat s kolesom obiščem to znanko in kaj pomagam, nikoli ne grem praznih rok domov.

Res pa ne živim v velemestu, hvalabogu

Da bi pa kdo krepnil izključno od dela na vrtu, pa še nisem slišala...

marjja

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

22. dec 2014 8:38

Zato pa je prav, da tisti, ki živimo v blokih podpiramo lokalne pridelovalce, še posebej tiste, ki se trudijo z ekološko pridelavo. Bolj žalostno pa je, da marsikdo, ki ima zemljo, tega ne izkoristi. Potem pa gledamo po teliviziji jamranje, kako nimajo pravega orodja, mehanizacije ...

trac

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

20. okt 2017 11:22

Da ne odpiram nove teme, bom nadaljevala tu:

Na prvi strani je rubrika "Zdravi recepti". Zanima me, kdo razvršča recepte med "zdrave"?

 

rdkapica

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

20. okt 2017 14:13

Mene tudi. Pa kaj je definicija zdrave hrane tudi. 

Sonja

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

23. okt 2017 15:04

Hm, nobenega odgovora, nobenega pojasnila - zanimivo, očitno se recepti v rubriko razvrščajo sami od sebe in prav tako se je ta rubrika naredila sama od sebe. Če se dela samo, potem res ne moremo najti krivcev.

rdkapica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti