Zdrava prehrana

mamimamasta  

član od: 20.6.2013

sporočila: 16

19. dec 2014 8:32

Hmmm, po mojem je pomembno imeti zdrav odnos do hrane, ne biti obseden z njo in se ves čas ukvarjati s svojo prehrano. 

mamimamasta

Lopatka  

član od: 28.4.2011

sporočila: 354

19. dec 2014 8:54

Ko sem prvič slišala za PALEO, sem si mislila: 'Kaj je pa zdaj spet to nekaj novega?' Potem, ko sem si o tem malo prebrala, sem ugotovila, da je to edino prehranjevanje, ki ga poznam (in seveda zagovarjam). Sem pa vesela, da je 'IN' končno nekaj pametnega :) Pri nas doma se je vedno jedlo skromno - torej tisto kar je zraslo doma. Sedaj pa sama svoj jedilnik popestrim še s kakšnim živilom, ki ga dobim oz. kupim od kakšnega lokalnega kmeta.

Glede masti (domače) in olja (iz trgovine) je pa jasno, da je bolje uporabit malo domače masti od domačega pujska, za katerega vemo kaj je jedel, kot pa uporabiti olje, ki je kdove kako predelano in obdelano. Enkrat sem imela celo priliko dobiti domače hladno stiskano sončnično olje. To se sploh ne more primerjati z oljem, ki ga kupimo v trgovini. Ima relativno močan vonj in okus, olje, iz trgovine pa tega nima.

Lopatka

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

19. dec 2014 11:21

Za moje pojme je zdrav tisti način prehranjevanja, ki nas preprosto povedano ohranja zdrave. Ki poskrbi da smo vedno polni energije, ne mislimo stalno na hrano, da nas položi mogoče en prehlad ali dva na 10 let. Pri meni super funkcionira, me pa veseli da je vdno modernejši (celo pri nas). 80/10/10 Mojega osebnega zdravnika sem zadnič videla živega leta 2003, baje pa da je že nekaj let pokojen... 

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

20. dec 2014 16:24

Lopatka je napisal/a:

 Pri nas doma se je vedno jedlo skromno - torej tisto kar je zraslo doma.


Lopatka

 

KAj pa tisti, ki živimo v blokih, mi bi pomrli, če bi jedli tisto, kar sami pridelamo. Ker od lončka bazilike in še kake druge dišavnice pa res ne moremo živeti. 

Poleg tega, a si kdaj pomislila, da so razlika med hrano Enega in drugega naroda ali ene in druge celine samo začimbe in dišavnice in malenkostno drugačna tehnika kuhanja? Sestavine so, bi rekla tam enih 90% enake, ne glede na to, kam greš.

V osnovi jemo vsi riž in neke vrste pasto. Poglej recimo samo raviole: Povsod po svetu naletiš nanje, samo enkrat se jim reče ravioli ali tortelini (odvisno od oblike), pierogi, pot stickers, idrijski žlikrofi...Zelenjavo tudi, zelja je toliko vrst, da sploh pozabimo, da mednje spadajo tudi brokoli in Bok Choy. Pa kruh, meso, ribe. Azijci zaostajajo samo pri sladkarijah, te njihove niso za nikamor. :) 

 

In tista, ki se hvali, da že 10 let ni bila pri zdravniku? V resnici ne veš, kaj se kuha v telesu. Se zgodi premnogim, ki pravijo, ja, nikol nisem bil pri zdravniku, zdaj imam pa ....tole grozovito sranje. No, prehlada pri nas nismo imeli ne vem koliko let, potem smo vse nadoknadili, ko je naše dete šlo v vrtec in doma veselo delilo z nami viruse, ki jih je tam pobrala. 

 

 

Vanja

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

20. dec 2014 19:00

Vanja, se posipam s pepelom - edino kar sem videla zdravnika je ta na medicini dela enkrat na 5 let. Glede na to da nisem pisarniški molj nas kar dobro prešlatajo, testi alergij, slikat pljuča itd. V mislih sem imela da k zdravniku kot bolnik nisem rabila it, tudi bolniške še nisem imela (pa nisem 25letnica). Če je tebi to težko verjet ni moj problem. 

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

20. dec 2014 20:12

Tisti, ki živimo v blokih, si zrihtamo kak kos zemlje in si sami čim več  pridelamo, mleko in meso pa dobivamo s kakšnih primernih kmetj. Treba je pač vložiti več truda v to in se pozanimati in zorganizirati. Delo na vrtu pa itak krepi, poleti je to lahko namesto fitnesa Nikakor ti v bloku ni treba umreti brez zdrave hrane.

Tisti, ki imamo službo, imamo pa tudi redne sistematske preglede....

marjja

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

20. dec 2014 20:30

marjja je napisal/a:

Delo na vrtu pa itak krepi, poleti je to lahko namesto fitnesa


marjja

Krepa.

Commis débarrasseur

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

20. dec 2014 20:43

Marjja, zdaj si pa predstavljaj, da imate vsi ljubljančani, pa poglejmo še čez plot, recimo vsi, ki živijo v Tokiju ali v Sao Paolu, New Yorku, Berlinu...svojo gredo, da pridelajo vse, kar sami zase rabijo. Enostavno ni mogoče. 

Če je tebi delo na vrtu brez kakršnihkoli težav dobra zamenjava, rečem samo, good for you. Mene navadno naslednji dan križ boli, da ne vem, kam se naj dam, kto na mizo h kirotu, da me "poravna". :) Nič ni bilo bolje z mojimi dragimi bližnjimi sorodnicami, ki jih je po dolgotrajnem delu na vrtu vedno štihalo.

 

Kam je pa zdaj izginil tisti zapis že nisem bila pri zdravniku, ker sem ga hotela prilimat posebej za Marjjo, da bi videla, da si nisem nič izmislila.

 

 

Vanja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

20. dec 2014 21:46

In kaj je treba zdaj prav napadati Lopatko, če je napisala, kako so in jedo doma? Oni imajo pač zemljo in jo obdelujejo. Saj ni nikjer napisala, da je to vsezveličaven recept za vse ljudiu tega sveta. Le to je napisala, kako pri njih doma živijo.

In, če OliviB ni treba okoli zdravnikov hoditi, zakaj pa bi?

Delo na vrtu je zdrava oblika rekreacije, če se je lotiš po pameti. Če za koga ni, naj pač tega ne počne. Kdo ga pa sili?

rimljanka

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

20. dec 2014 21:58

Rimljanka, jaz sem odgovorila Marjja in Lopatki zato, ker pač ni realno, kar pišeta. Vsak svoj konec zemlje, yeah right!

Imava pa, ti in jaz, eno skupno znanko, ki je 2009 rekla, da 38 let ni bila pri zdravniku, zdaj pa tole! In "tole" je bilo kar resno. Se spomniš?

Ja, k zdravniku se gre sem pa tja na pregled, da mogoče ni kaj takega, kar se pač na prvo žogo ne vidi. Saj veš, pritisk pa sladkor, pa prostata in ginekološji, pa mamografija....Če je kaj narobe, lahko temu primerno ukrepaš. Če hočeš, jasno. Oliva je pa napisala, da ni bila pri zdravniku že 10 let (ali nekaj podobnega).

 



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 20.dec 2014 22:00

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti