Zdrava prehrana

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

8. dec 2011 22:56

Terman je napisal/a:

@Ežoj

Naraven produkt v tem kontestu ni mišljen kot iz narave izhajajoč, ampak čim manj predelan. Konec koncev je vse, kar obstaja, naravno. 

Kaj si mislim, ko vidim hrano z naravnimi barvili, recimo sir? Mislim si: zakaj jih sir, ki ga sam proizvedem, ne vsebuje. Zakaj jih tisti potrebuje/ima?

Kakšna je razlika med glutaminsko kislino v hrani, ki jo naravno vsebuje in v hrani, kjer ji je le ta dodana? Ista kot med Ferrarijem in Yugotom z motorjem od Ferrarija in 20" feltnami.

 

 

Strinjam se, doma pripravljena zelenjavna juha iz zelenjave, pridelane na svojem vrtu, je najbrž bolj zdrava (in gotovo bolj okusna) kot juha iz vrečke ali jušne kocke.

Kaj pa bio jušna kocka? A je res kakšna razlika med glutamatom iz E621 in tistim iz kvasnega ekstrakta? Po mojem mnenju je kvečjemu slabši ... E 621 je vsaj kemijsko čist, v kvasnem ekstraktu je pa verjetno še cel kup primesi, ki lahko dražeče delujejo na človeka.

 

Npr.

Bio jušna kocka 1 : Sestav: kvasni ekstrakt, morska sol, gustin, sončnično olje, sušena zelenjava, kalcijev karbonat, začimbe, zelišča iz bio pridelave.

Bio jušna kocka 2: SESTAVINE: kvasov ekstrakt*, palmina mast*, zelenjava* 6% (čebula*, korenček*, zelena*), peteršilj*, muškat*, kurkuma* *iz kontrolirane ekološke pridelave.

Bio zelenjavna jušna osnova 3: Sestavine: morska sol, maltodekstrin*, zelenjava 6,3% (korenček*, por*, redkvica*, pastinak*, čebula*), zelišča 4,4% (peteršilj*, timijan*, luštrek*, bazilika*, šetraj*, koper*), sončnično olje*, kurkuma* / *iz kontrolirane ekološke pridelave.

Podravka zelenjavna kocka: kuhinjska sol, hidrogenirana rastlinska maščoba, sušena zelenjava 15% (zelena, čebula, korenček, paradižnik, por), ojačevalci okusa (mononatrijev glutaminat, dinatrijev inozinat),sladkor, kvasni ekstrakt, začimbe,barvilo( karamel),peteršilj.

 

Je razlika ?  Meni se zdi namreč vse skupaj enaka packarija

 

Nasja

Terman  

član od: 11.5.2011

sporočila: 277

9. dec 2011 1:29

Hudič je v detaljih. Vse kar velja za BIO zelenjavo proti konvecionalni, velja tudi za zelišča in začimbe. Pri BIO izdelkih tudi ni dovoljena nobena sestavina, ki izvira iz genetsko spremnjene hrane. Torej tudi, če BIO zadeva vsebuje E, je zagotovo naraven in pridobljen iz gensko nespremenje BIO surovine. Pri konvencionalni  pri/predelavi to skoraj 100% ne drži.

 

Podravka vsebuje hidrogenirano rast. maščobo. To je ravno tista vrsta maščobe, zaradi katere so margarine na slabem glasu. Vsebuje tudi barvilo in ojačevalce okusa, ki so bili na silo dodani.

 

BIO kocka 1: samo zelišča iz BIO pridelave

BIO kocka 2 in 3: sta obe v redu, le da kocka 3 tudi posoli jed.

Šteje tudi vrsti red surovin. Prej kot je sestavina napisana, več jo jed vsebuje 

 

Imaš pa prav. Jušna kocka je vedno packarija. Bolje je sam imeti vsa suha/sceža zelišča in svežo zelenjavo ter ustvarjati osnovo po navdihu. Če si prisluhneš, vedno zadaneš popoln okus 

 

Pri večini teh dodatkov je problem ravno kemijska čistost. Če poješ nekaj trsa je čisto v redu zelenjava. Če pa poješ kemijsko čistega - beli sladkor ...

Mogoče je pametno povedat eno dejstvo: nezdrava hrana v naravi ne obstaja, vso je proizvedel človek.

 

 


Sporočilo je spremenil(a) Terman dne 09.dec 2011 01:35

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

9. dec 2011 5:50

Terman, načeloma je vsa hrana v naravi (za jedce) strupena, torej je, po tvoje, za jedca zdrava? Govorim o rastlinski hrani. Kot praviš,  jer v detajlih, samo, je pa tudi tako, da jih včasih poznamo, pogosto pa ne. In v slednjih tudi  ni videti.

rimljanka

Terman  

član od: 11.5.2011

sporočila: 277

9. dec 2011 7:19

Od kdaj pa se strupene zadeve štejejo pod hrano? 

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

9. dec 2011 8:12

Od vedno; vidiš, da se vrag skriva v detajlih. V naravi so jedci rastlin živali, imenovane rastlinojedi. No, tudi vsejedi, da ne bo pomot. Kaj meniš, se rastline nič ne branijo pred požrtjem? Hja, mene so pri poglavju Evolucija v šoli nekaj o tem učili..........tam okoli besede koevolucija.



rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 09.dec 2011 09:36

Terman  

član od: 11.5.2011

sporočila: 277

9. dec 2011 8:28

Ok, sedaj sem zmeden. Jaz rdečih mušnic, ne uvrščam pod hrano. Ravno tako surovega krompirja ne. Ga pa uvrščam med surovine.

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

9. dec 2011 8:54

Terman, daj malo ustavi konje. Če se človek malo sprehodi po temi o zajtrkih, ne more ne opaziti, da so tvoji precej nasprotju s tvojimi tukaj obelodanjenimi prepričanji.  Sedi enkrat pa izračunaj svoj ogljični odtis, da ne bo več treba razmišljat, kje se skriva kateri hudič. Ena pomembnih stvari pri zdravi hrani je tudi ta, da človek ob njej ohrani zdravo pamet in razumno mero.

Sonja

Terman  

član od: 11.5.2011

sporočila: 277

9. dec 2011 12:24

limnol je napisal/a:

Terman, daj malo ustavi konje. Če se človek malo sprehodi po temi o zajtrkih, ne more ne opaziti, da so tvoji precej nasprotju s tvojimi tukaj obelodanjenimi prepričanji.  Sedi enkrat pa izračunaj svoj ogljični odtis, da ne bo več treba razmišljat, kje se skriva kateri hudič. Ena pomembnih stvari pri zdravi hrani je tudi ta, da človek ob njej ohrani zdravo pamet in razumno mero.



Sonja

 

To sem v tej temi že nekomu pritrdil. In pritrjujem še enkrat.

 

Napisal sem: "Seveda se vse začne pri čim bolj lokalnem in sezonskem prehranjevanju." Čim, ne zgolj.

Zgolj je spet branje branje vsake deklaracije in to ni več zdravo. 

 

Glede ogljičnega odtisa: 

Lahko ti takoj napišem kje kršim načelo lokalnosti: čičerika, delno tudi ajdova kaša (zaradi kaljenja), kvinoja (nisem še našel slovenske), alge, zeleni čaj (največih uživam Slovenske zeliščne), daikon radič, banane, avokado, kivi. To je edina hrana, ki jo redno (vsak dan vsaj ena izmed naštetih stvari) uživam in sem 100%, da ni iz Evrope oz. celo Slovenije ali katere od bližnjih držav. Ne poznam pa porekla začimb in zelišč, tako da tu je še nekaj maneverskega prostora.

Avtomobila nimam (imel in zaradi neuporabe prodal). 90% km naredim peš ali na kolesu (tudi v tem mrazu), 9% z javnim prevozom (padavine) in 1% so izleti s klapo (1x na leto) in večji nakupi (1x na par mesecev), kjer si avto sposodim. Pa te ocene so bolj na oko. Dopuščam tudi odstopanja, preden kdo zahteva popis vsakega kilometra. Živim pa v zidani hiši, ki se ogreva s centralno pečjo na plin iz plinovoda. Število električnih aparatov in poraba le teh, pa je pomojem čisto nekje v Slovenskem povprečju.

 

V temo o zajtrkih pa pišem le tiste bolj nenavadne, ne vidim ravno smisla vsak pisati ovseni kosmiči (slovensko poreklo) z doma narejenim jogurtom, ali pa prosena kaša (slovensko poreklo) z mlekom iz mlekomata. Isto velja za kosila in večerje in ostale obroke.

 

Sedaj me pa postavi ob bok povprečnemu Slovencu, ki se pripelje do 1km oddaljene trgovine in kupi kitajski česen.

 

P.S.: Ko je bila limnol zmedena zaradi ene moje izjave, sem lepo na dolgo in široko napisal, kaj sem s to izjavo mislil. Mogoče bi bilo lepo, če mi nekdo pojasni kaj je bilo mišljeno s tem, da je vsa hrana v naravi strupena? Jaz se vsako leto nažrem divjih malin, drnjul, robidnic, lešnikov, ... Nisem pa še opazil nobene zastrupitve, razen staranja  (malo heca mora bit ).

jgirl  

član od: 13.7.2010

sporočila: 66

9. dec 2011 12:43

Zame je bistvo zdrave prehrane, da ješ hrano (živila), ne pa produktov. Torej, čim manj predelano hrano, brez nepotrebnega ukvarjanja s številkami (makrohranila, kalorije, itn.).

 

jgirl

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

9. dec 2011 15:46

Dragi Terman,

ne postavljam te ob bok poprečnemu Slovencu, sploh glede na to, da se že sam deklariraš za drugačnega od poprečnih Slovencev (pa le zakaj to o sebi misli večina Slovencev?). Privoščim ti, da se še naprej dobro počutiš tam, kamor se pač uvrščaš, če ti to seveda kaj pomeni. Večina se s takimi problemi verjetno sploh ne ukvarja, ne vem.

Sicer pa vendar ne gre za nobeno tekmovanje, kdo je "bolj" oziroma kdo je "manj" BIO ali karkoli že. Mogoče se gibljem v bolj čudnih krogih, ampak med mojimi znanci so najbolj trdnega zdravja tisti, ki v nobeno smer ne komplicirajo preveč, pa naj gre za bio paprike ali argo kocke, medtem ko večina gurujev zdravega življenja kar precej omenja križe in težave na vseh mogočih koncih svojih prečišenih in razkisanih teles (pa da ne bom krivična, tudi tisti najbolj športni tu in tam malo šepajo, maraton očitno le ni vedno tako zelo dober za zdravje, kot pravijo). Vsak zase glede na svoje potrebe, zmožnosti in življenjski slog pač po svojem znanju in presoji naj naredi tisto, kar zmore in kar je seveda smiselno. Po mojem mnenju je to ta hip najboljši recept. In pri tem je modro tudi sprejeti na znanje, da to, kar se obnese enemu, drugemu mogoče sploh ne ustreza ali pa mu preprosto ni všeč.

Glede ne-prehranskih ogljičnih zadev je pa tudi tako, da si ne more vsakdo privoščiti, da bi si svoj način življenja v celoti oblikoval  po svojih predstavah. Je že lepo in zdravo, če se voziš naokoli z biciklom, ne verjamem pa, da boš to počel tudi, ko boš dobil službo 30 km daleč od doma in ti bo vožnja z javnim prevozom v eno smer vzela dve uri (vsak dan, zjutraj in zvečer). Če živiš in študiraš v Ljubljani, pa res ni neka zasluga, če se ne voziš z avtom. Tako da je dobro nekatere stvari vzeti tudi malo bolj lahkotno - kar na splošno lahko človeku zelo polepša in podaljša življenje. Ja, pa hec tudi mora bit, čim več, vsak dan.

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti