Zdrava prehrana

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

tema odprta - 5. dec 2011 0:17 | ogledi: 30.686 | odgovori: 91

Kaj vem, mogoče me je k tej temu vzpodbudila razprava o vegeti.

Kaj sploh to je - zdrava prehrana? Je to način prehranjevanja, da jemo vsega v zmernih količinah, in nam telo sporča, da je to čisto okej, ker smo zdravi in se dobro počutimo, čeprav v prehrani ni polnozrnatega kruha, margarine namesto masti in masla,  in so jogurti iz melka s 3,2 maščobe?  In ker uporabljamo tudi že pripravljene polizdelke in si kavo sladkamo z belim sladkorjem? Govorim v prispodah, ampak mislim, da se razumemo.

Jemo meso, ribe, krompir, kruh, testenine, riž, zelenjavo - kupljenio ali z domačega vrta, kot so pač možnosti, skratka raznovrstna hrana je na naših krožnikih, vsega po malem, kot nam tekne.

 

Ali pa je zdrava prehrana gledanje po E-jih n izločanje vsega, kar jih vsebuje, odklanjanje vsega, kar ni iz polnozrnate moke in ima kaj maščob, morda celo zgolj vegetarijsnska, veganska ali presna hrana?

 

Sama sem pristaš raznovrstne prehrane, vsega po malem in po zdravi pameti, brez izločanja nekatere hrane, ker pač velja za nezdravo. Ne pristajam na črno-bele variante, češ samo vegetarijanska prehrana zagiotavlja zdravje - saj poznamo tudi s kulianrike nekaj priemerov, ko so punce resno zbolele, ne glede na zagovarjanje svojega načina prehranjevanja, temelječega na eko in bio in podobnem. Prepričana sem, da nam je veliko zapisanega že v genih n da so najtežje bolezni splet veliko več okoliščin, kot zgolj v zvezi s prehrano.

 

 Ne pravim, da se moramo basat s čipsi, juhami iz vrečke in industrijsko pripravljeno hrano, prav tako pa sem prepričana, da ščep vegete ali ena jušna kocka v kakšni hrani nima katastrofalnega vpliva na naše zdravje.

 

Oziroma, obsedenost s (preveč) zdravo prehrnao in ukvarjanje zgolj s tem, kaj smemo in česa ne, kaj je priporočljvo in kaj ne, ima po mojem mnenju kašne druge korenine, kot le skrb za zdravje. Glava se mi zdi, da je ključ vsega.

 

 

 

 

 

mamamia

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

5. dec 2011 5:52

Mamamia, naj dodam moje mnenje: 

po mojem ni dobro pretiravati v nobeni stvari. Ne verjamem nobenemu, ki trdi, da je ocvrta hrana nekajkrat na leto škodljiva, prav tako E ji in ostali dodatki (Vegete ne maram, še posebej odkar sem jo enkrat poskusila tukaj, in ugotovila, da je še manj dobra kot v Slo). 

Kadar pečem, se ne držim nazaj s sladkorjem in moko, saj tega ne jeva vsak dan, ampak samo občasno. Kruh pečem doma, vse ostalo kupiva. V trenutnem okolju eko in bio standardov ni, in raje ne sprašujem, od kod je sadje, ki ga na trgu prodajajo, zagotovo pa ni lokalno pridelano. 

Svojega vrta še nimava, zaenkrat imam na oknu baziliko in rožmarin, in sem prav ponosna nanju. 

Popolnoma se strinjam s tabo, ko praviš, da ima pretirano ukvarjanje s prehrano še kakšen drug vzrok. Po pameti, vsega po malem, pa vsakodnevno gibanje, in smo tam :))

 

LP

 

 

 

 

 

 

Saša

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

5. dec 2011 7:07

Moje mnenje je, da se moramo naučiti poslušati svoje telo. Sem za zmernost pri hrani, delu, počitku, zabavi, pijači, športu...čeprav priznam, včasih mi ne uspeva najbolje. Če s čim pretiravaš, ti telo (ali samo glava) hitro začne sporočati, da nekaj ni v redu. Ljudje smo pač različni, naše potrebe pa ravno tako... Kar nekoga spravi na zeleno vejo, lahko drugega zelo blizu groba... Pravila se mi zdi, da ni.

peter

Terman  

član od: 11.5.2011

sporočila: 277

5. dec 2011 8:44

Zdrava prehrana je prehrana, ki ti zagotavlja vsa potrebna hranila, ne odvzema zalog iz telesa in ti mogoča dobro počutje. Primer take hrane je PRAVA slovenska tradicionalna hrana - meso in sladice samo za praznike, po skoraj vsakem prazniku pa obdoboje posta. Normalen jedilnik je bil polnozrnata žita (takrat drugih ni bilo), stročnice in zelenjava.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. dec 2011 9:53

Terman je napisal/a:

Zdrava prehrana je prehrana, ki ti zagotavlja vsa potrebna hranila, ne odvzema zalog iz telesa in ti mogoča dobro počutje. Primer take hrane je PRAVA slovenska tradicionalna hrana - meso in sladice samo za praznike, po skoraj vsakem prazniku pa obdoboje posta. Normalen jedilnik je bil polnozrnata žita (takrat drugih ni bilo), stročnice in zelenjava.


No, pa mleko in mlečni izdelki, lokalno tudi ribe in druge živali, doselkjive iz narave. Pa na sadje si pozabil, suho sadje je bilo pomemben vir kalorij, vsaj preko zime. In med, ja, tega ne smemo pozabiti.

Če le danes jemo tako lokalno in domače..........

rimljanka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

5. dec 2011 10:19

Težko primerjamo življenje pred sto ali celo pred petdesetimi leti in danes. Takrat se je drugače jedlo, pa tudi drugače delalo. Dandanašnji človek veliko sedi, se veliko vozi, poje več kot porabi... Strinjam se z Mamamio, ni treba zagnati vika in krika, če ne goltaš ves čas polnozrnatih izdelkov, rjavega sladkorja itd itd. Važne so količine, torej zmernost, porabiti kar vneseš vase, pa veliko dobre volje, smeha in upanja.

Jaz se res izogibam prenekaterim artiklom, to pa zato, ker sem srečna penzionistka, imam dovolj časa, da skrbno izberem živila, ki jih imava rada, imam čas, da mesim in pečem in kuham, zato se mi zdi, da je zdravo tisto, kar pojem. Nimam pa slabe vesti, če spoham dunajca in naredim tenstan krompir, kasneje pa zmažem še kakšno kalorično sladico. So bila pa aktivna leta, ko sem dirjala skozi življenje in vrgla vase skorajda kar je bilo, le da si delal naprej.No, malo sem že karikirala. Sploh zadnja delovna leta, ko se je življenje tako spremenilo, da si se moral skoraj fotokoprati, da si vse postoril.

Ne samo hrana, stres je tisti, ki povzroči marsikatero težavo, najbrž je pa kombinacija obeh lahko usodna. Meni se tudi hitra hrana ne zdi sporna, če jo poješ počasi in kdaj pa kdaj.  

 

naor

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

5. dec 2011 10:37

Jaz pojem vse kar imam rada in če si kaj poželim, si to tudi privoščim. Nimam pa težav, da bi imela vsak dan željo po sladkem, mastnem...

Tako da ob normalnem raznolikem prehranjevanju si brez vsake slabe vesti privoščim krof, krem šnito, ocvrte miške, dunajski zrezek in še kaj, kadar me prime. Če bi čutila, da mi kaj od tega povzroči zdravstvene težave (tiščanje v želodcu, zbadanje pod desnim rebrom itd) bi se pač dobroti za nekaj časa odrekla.

E-jev tudi jaz ne preganjam, ker sem na njih že predolgo in bi jih, če bi jih naenkrat zreducirala, moje telo verjetno pogrešalo.

zeta

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

5. dec 2011 11:10

Me veseli tak odziv, zdravo mi deluje ... , vidim, da nisem osamljena v svojem pojmovanju primerne prehrane (se mi zdi boljši kot pojem zdrava prehrana ...).

 

mamamia

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

5. dec 2011 20:25

Meni zdrava prehrana pomeni vse kar je brez vsega, kar je nastalo v laboratorijih. Vse kar nima ojačevalcev okusa, aditivov, umetnih emulgatorjev, antioksidantov, konzervansov, sladil...Zato pa imamo razne začimbe, sadje, sol, med..., da naredimo jed po svojem okusu.

Ne razumem nekaterih, ki kupujejo že zmešane začimbe za perutnino, ribe, kuhano vino..., če pa imajo vse začimbe doma, samo pač vsako posebej v svoji posodici. Pa še kak odvečen E je poleg tistih vnaprej pripravljenih.

Nimam nič proti hitri prehrani, v kateri vidim, iz česa je. Pa naj bo to hamburger, pomfri, kebap, čips, samo naj bo naravnega okusa, oz. naj ne čutim v ustih tisti prezačinjen okus.

Sem za to, da človek je vse (tudi biblija to pravi), ampak zmerno, v kolikor ga ne začne zdravje zafrkavat. Potem pa samo še po pameti

 

yulchi

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

5. dec 2011 22:58

pri zdravi prehrani poleg zlate sredine in zmernosti šteje tudi celotni življenjski cikel izdelkov, preden so se znašli na policah trgovin - od tega, v kakšnem okolju in na kakšen način so vzredili živali oz. gojili sadje/zelenjavo, do vrste semen (gensko spremenjeno  vs gensko nesprememnjeno). najbolj zdrava je seveda lokalno pridelana hrana, s čim manjšo količino in čim manj škodljivimi škropivi, gnojili, rasnimi hormoni, steroidi in drugimi snovmi, ki jih tlačijo povsod za čimvečji in čim hitrejši rezultat (kar je po moje popolnoma zgrešeno in se bo moralo korenito spremeniti, saj dolgoročno pač ne zdrži vode in je nikoli ne bo), pri čemer izdelki z oznako 'eko' ne smejo vsebovati ničesar umetnega.

ker pa je to težko izvesti v praksi, če že ne živiš zunaj mesta z lastnim vrtom in dovolj časa in vztrajnosti, da se ukvarjaš s pridelovanjem, ali pa imaš poznanstva med lokalnimi kmeti, je pač najbolje jesti s pametjo, kar so našteli že številni komentarji pred mojim.

zelo pomembno pri tem je seveda, da pri jedi uživamo, in če pač uživamo ob nezdravi hrani, po njej posežemo redkeje oz. jo sami pripravimo. v obeh primerih postane le še slajša :)

 

MiriBon

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

6. dec 2011 8:47

Pri branju takih tem, mi pride na misel dogedek, ki se je lahko pripetil pred kakimi 10.000 imi leti: dva možakarja sedita pred votlino in ugotavljata, kako vse gre hudiču, kako so se ljudje začeli nezdravo prehranjevat, a si mislite, so začeli hrano kuhat in pražit na ognju, pa kam bo vse to pripeljalo................. in pripeljalo je do E- jev v prehrani ( med ostalim )  v današnjem času.

Kaj si mislite, ko vidite, da hrana vsebuje ( recimo ) E140, E160? To so naravna barvila, klorofil in rdeča iz pradižnika. Ali recimo E620 in E621? To so glutaminska kislina in natrijev glutaminat ( glavna sestavina veget in jušnih kock ). To pa bi vas motilo? Če pa jeste sir, kakršnokoli meso, soja sos, alge, gobe, jajca, ribe................. in vam nobeden ne reče, da so dobri ravno zaradi vsebnosti E620 in E621, bo v redu, dokler ne veste. Pa drugač to so vse naravni produkti in po kakšnem kriteriju določate, kateri naraven produkt je " zdrav " in kateri ni. Naravni produkti so tudi strihnin, atropin, kurare, ricin. Po drugi strani, recimo, molekula vode je sestavljena iz dveh atomov vodika in enega kisika ( no, vsaj je tako bilo, ko sem jaz hodil v šolo, morda so sedaj kaj spremenili ). Kakšna je razlika med molekulo vode, ki je iztisnjena iz sada kakšneega citrusa in eno, ki je sintetizirana iz ( recimo ) prdca dinosavra ( ki vsebije vodik in kisik ) in je ravno pravi čas udarila strela v bližini in pospešila sintezo. Pa, recimo, veliko je vas, ki prisežete na rjavi sladkor. Ali veste, da je večinoma umetno narejen, mešanjem rafiniranega ( belega ) sladkorja in melase? Ali, recimo, kakšna je razlika v solati, ki je gnojena s ureo iz tovarne dušika ruše, in tako, ki je gnojena s ureo, ki jo je poscalo govedo?

Imam jaz še en kup vprašanj, za ljubitelje zdrave prehrane, pa bodi dovolj.

Jaz jem vse in vse ( takorekoč ) imam rad.

A ja, Vanja, ti si res ena bajsika, bi mogla res izgubit enih par kil, le glej, da ne več, ker boš pol postala prozorna.

 

 

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti