Kaj za predjed

danca  

član od: 2.8.2002

sporočila: 257

tema odprta - 29. nov 2011 9:09 | ogledi: 11.334 | odgovori: 13

Prosim za nasvet, kaj pripraviti za predjed (hladno, toplo), če bosta za glavno jed ribji brodet in polenta. Je nujno, da je tudi uvodna jed (ali dve) iz morja? Hvala za pomoč.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

29. nov 2011 10:35

Bi rekla, da ni pravila. Če želiš vse "obarvati" morsko, je lahko taka tudi predjed, lahko pa daš kaj drugega. Sama se, če je glavna jed morska, ravnam tako, da je tudi predjed v tem stilu, ali da je vsaj nekaj malega morskega zraven.

Le kakšne buzare ne bi delala, ker je že brodet omakast, ampak navsezadnje ni nič narobe niti z buzaro kot predjedjo.

V bistvu je stvar okusa. Včasih se pri nas začne s hobotnico v solati ali z mešano morsko solato, včasih so testenine z morskimi sadeži, lahko je tudi rižota z morskimi sadeži, potem pa školjke ali/in škampi na buzaro in tudi brodet. To prakticiramo predvsem na morju, doma brodeta ne pripravljamo.

 

mamamia

Terman  

član od: 11.5.2011

sporočila: 277

29. nov 2011 10:49

Na ribjo pojedino gre vsaka lahka mediteranska jed. Poskusi z grško solato (varčuj z feto, da ne bo preveč nasitno), hummus in surova trda zelenjava (korenček), ...

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

29. nov 2011 11:13

Ne, sploh ni nujno, je pa, vsaj po moje, primerno. Vsekakor pred ribjo jedjo ni primerno ponujati kakšne mesne predjedi (torej pašteta ali narezan pršut in tako odpade).

Preostane ti kaj zelenjavnega ali morskega. Ker bo za glavno jed brodet, torej dosti omake, juha ne pride v postev, buzara tudi ne, se pasta ne, saj boste zraven brodeta jedli polento. Rabis nekaj suhega, dobrega ampak ne prevec sofisticiranega, saj je brodet tako rekoc krona domace kuhinje. Pa tudi  prevec izdatna predjed ne sme biti. Skratka, kar potrebujes je klasicni amuse gueule. Na tejle strani

 https://www.google.com/search?q=pizzaiola+origini+de

je malo manj kot tisoc receptov in idej, pogledala sem jih le nekaj in se mi tako cedijo sline, da bom za danasnje zelo zgodnje kosilo pripravila princeske s cuketami in ker jih nimam, bodo torej princeske s kumarami.

Glede na to, da bo glavna jed bogata in izdatna, ti svetujem, da ponudis samo eno predjed, jaz bi se odlocila, ce ze, za cim bolj preprosto in hladno.

Najbolj enostavna, pa zelo dobra predjed je bakala na belo, zraven se crne olive, kaksen dan prej jih malo potolci in mariniraj v dobrem olju z dodatkom cesna, pomarancne lupine in zelisc.

Ce zraven ponudis se pravkar pecen kruh, ne bos dosti falila.

Lahko pa kupis zavitek ali dva crnega kruha - pumpernickel se mi zdi, da se mu rece. Rezine namazi z maslom, ce imas zeliscnega se bolje, zlozi jih eno na drugo in narezi na dvocentimetrske kocke. Najbolj se podajo zraven ostrige, ce jih ne dobis, je ravno zdaj sezona dondol, ampak zelo pazi da bodo res sveze.

Mirno lahko zraven ponudis tudi rezine dimljenega lososa ali jih celo nalozis na maslo preden kruh narezes na kocke.

Tudi taksna ali drugacna brusketa bo zelo dobrodosla pred brodetom.

Ali pa tortilje z zelenjavnim nadevom, receptov zanje je na kulinariki veliko.

Ce se bos odlocila za toplo predjed, ti zelo priporocam fancle z duso. To so majhne miske z nadevom iz slanih srdonov. Naredis jih cisto enostavno - rabis pol kile moke, pol kocke kvasa, stiri zlice olja, dve zlici grape, stiri zlice belega vina, malo soli in toliko mlacne vode, da zamesis mehko testo in nekaj slanih srdonov-incunov.

Ko bo testo vzhajano, zagrej olje,  testo z vroco zlico zajemaj iz posode, v vsak kos vtakni kos slanega srdona in ocvri v olju. Odcedi na papirnatem prticu.

Ali pa vzemi v ribarnici musule, jih v suhi kozici pogrej, da se odpro, nadevaj z mesanico drobtin, cesna in petersilja, polij z dobrim oljem in popeci v pecici.

Za uverturo k brodetu lahko ponudis tudi karkoli ocvrtega - skampe, kalamare, sipe, melanzane, cukete itd.

 

Pred tabo je vsekakor sladka dilema.

Po pravici povedano, kadar pri nas skuhamo brodet nikoli ne ponudimo predjedi. Brodet je, ne glede na to kako imenitne so ribe ki ga sestavljajo in kako debela ocala smo imeli pri odstranjevanju koscic se zmeraj tipicna merenda, tako kot golaz, vampi ali pastafazol.

Brodet je jed, ki za razliko od mnogih, prav tako ljudskih jedi - past in rizotov - caka na lacnega jedca, je vedno poln okusa in je s polento, ki je skroba polna priloga, popoln obrok. Ko cakamo da se skuha pasta ali rizota je cas za tri olive, dva srdona, koscek popecenega kruha in glaz vina, brodet pa nastopa solo.

Kralj brodet je pa kar naenkrat na mizi, poln vonja, okusa in storij o ze zdavnaj ujetih ribah, skuhanih brodetih in pojedeni polenti.

Dobro kuho in seveda dober tek ti voscim.

 

 

 

 

 

 

 

 

nola

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15158

29. nov 2011 11:31

Ker tvoji jedci obožujejo morsko hrano ti svetujem, da je tudi predjed morska. Verjamem sicer, da bi bili zadovoljni tudi z pršutom in sirom, toda še bolj bodo veseli česa morskega.

Izbire za pripravo predjedi imaš veliko, odločitev pa bo tvoja, koliko časa, denarja in truda želiš vložiti.

Predvsem pa bi za predjed ponudila nekaj ,kar ni na osnovi rib, ker bo že glavna jed ribja. Pa nekako se mi zdi, da bi bila hladna bolj primerna kot topla. Za aperitiv bi ponudila travarico.

Moji predlogi za hladno predjed:

- hobotnica v solati (lahko z krompirjem ali paradižnikom)

- solata z morskimi sadeži

- solata z gamberi in kalamari

- ribji namaz

- lahko pa krožnik morskih dobrot (hobotnica v solati z paradižnikom), ribji namaz , nabodalo iz popečenih gamberov in kalamarov z balzamično glazuro

- škampov  ali gamberin koktail

- popečeni škampi  (ali gamberi) v solati na posteljici iz rukole z balzamično glazuro ( ta je odlična za okus in dekoracijo)

- sipa v solati z olivami

- krožnik mešanih dobrot: kozji sir z domačim oljčnim oljem, marinirane olive, hladni sardoni na lešo

- dimljen losos in brie

Zraven pa kakšen dober hrustljav kruh.

 

 

 

 

-

 

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

29. nov 2011 11:31

Nola, tole si pa tako dobro napisala, da so se mi prav pocedile sline. Če bi bila jaz na dancinem mestu, bi vsekakor upoštevala tvoje nasvete.

rosie

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

29. nov 2011 11:58

rosie je napisal/a:

Nola, tole si pa tako dobro napisala, da so se mi prav pocedile sline. Če bi bila jaz na dancinem mestu, bi vsekakor upoštevala tvoje nasvete.



rosie

Hvala rosie (če se ne motim si generacijo moja ali tam nekaj). Pa rada dobro jem.

nola

danca  

član od: 2.8.2002

sporočila: 257

29. nov 2011 12:18

Vsem hvala za ideje, še posebej pa Noli. Navadno nimam toliko zadreg, kaj ponuditi vnaprej, tokrat pač. A zdaj ne več, bom upoštevala Noline nasvete, ker se strinjam z vsem, kar je napisala. Morda se bom lotila zanimivih mišk, ker so nekaj posebnega, pa kruh bomo spekli in nekaj mariniranih oliv pripravili. Za po večerji bom naredila nekaj ne preveč sladkega, morda z jabolki ali skuto. Kakšen namig tudi za to? Hvala vnaprej.

matejaoz  

član od: 1.6.2010

sporočila: 329

29. nov 2011 13:14

Pri nas doma in tudi naši gosti obožujejo solato iz surimov, ki jo lahko naredimo tudi dan prej, je pa izjemno enostavna za pripravo, pa še v hladilniku zdrži tudi par dni.

Surime narežemo na rezine, debele največ 2-3 mm, solimo, dodamo narezan peteršilj (zeleni del) ter polimonamo. Če je prekislo dolijemo malo vode.

Pri nas je klasika za ribji  večer takale:

koktejl s škampi

solata iz surimov

ribji namaz

gratinirane školjke v pečici

škampi na buzaro

riba, pečena v soli

panna cotta

porcije pa so majhne, je pa veliko hodov.

Mogoče ti zgoraj našteto kaj pomaga.

 

 

 

matejaoz

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

29. nov 2011 13:33

Fancle z dušo so običajno vzeli za malico (navadno kar v žep) ribiči s Križa. To je bila ribiška merenda, jedlo se jo je na čolnih, ne v hiši. Takorekoč transportna hrana

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti