Kako bi vi pripravili široke rezance z kislo smetano in gorgonzolo

siprim  

član od: 14.3.2011

sporočila: 5

tema odprta - 28. nov 2011 12:43 | ogledi: 11.367 | odgovori: 6

Lp.Sem kuhar začetnik in me malo firbec matra kako bi vi pripravili široke rezance z kislo smetano in gorgonzolo.Predvem me zanimajo različni načini,mogoče katere rezance priporočate,katero gorgonzolo,bi dodali zraven še kakšen drug sir ki bi jed obogatil itd.Ne sprašujem ker bi bil nesposoben,ampak da malo vidim različne ideje.

 

Hvala

 

Šiprim




Temo je spremenil(a) siprim dne 28. nov 2011 12:44

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

28. nov 2011 14:08

Pozdravljen!

Najprej bi kislo smetano zamenjala s smetano za kuhanje.

Domače rezance kuhaš v slanem kropu, oplakneš jih z vročo vodo, da niso sluzasti...predvsem pa, da ne vpijejo toliko omake,  Na maslu bi raztopila sladko gorgonzolo, dodala smetano za kuhanje, po potebi še dosolila in obvezno dodala še malo muškatnega oreščka. Krasila bi jih  z narbanim parmezanom pa listkom peteršilja!

Zame so taki rezanci: sedi 5

Živi s srcem, ne z glavo.

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

28. nov 2011 17:22

Vsekakor bi tudi jaz zamenjala kislo smetano s sladko. Kuhana kisla smetana omake redči, slatka pa gosti.

V ponev bi nalila mešanico goveje juhe in belega vina v enakih količinah, dodala bi še vršiček žajblja in kuhala toliko časa, da bi se tekočina povrela na polovico.

Med tem bi na suho popražila pest lešnikov ali nekaj žlic makovih zrn. Eno ali drugo bi po praženju zmlela v mlinčku za kavo.

V kozici bi razpustila maslo, dodala mlet mak ali lešnike,  zalila z mešanico juhe in vina iz katere bi odstranila žajbelj, primešala še enako količino sladke smetane  in v to nadrobila gorgonzolo. Vsekakor bi vse skupaj močno popoprala ali dodala nekaj stolčenih čilijev.

Kuhanih rezancev ne bi odcejala, ampak bi jih naravnost iz vode metala na gorgonzolno mešanico, če nimaš primernega orodja za ta postopek, jih pa odcedi, ampak prihrani kakšno zajemalko vode v kateri so se kuhali in jo po pameti dodaj omaki.

Jedi ne bi kaj preveč krasila, mogoče s kakšnim žajbljevim listom in kolobarjem tistega citrusa, ki bi se mi našel pri roki. Pa pravzaprav rajši ne, meni je najbolj všeč, da takšno pašto kuhar jedcem naloži kar naravnost iz kastrole.

Ali pa bi se lotila variante klasičnega recepta Williama Verrala in bi napol kuhane rezance vrgla na stopljeno maslo, dodala malo jušne osnove ali pečenkinega soka, žlico ali dve sesekljanega drobnjaka in peteršilja, dobro mero popra in slabo muškatnega oreščka in vse skupaj zalila s sokom ene limone in dveh pomaranč.

Primešala bi zmrvljeno gorgonzolo, vse skupaj potresla z narezano mocarelo in parmezanom in na hitro popekla v pečici.

Gorgonzolo redko kupujem izrecno za kuho, navadno uporabim tisto, ki nam ostane. Ta je običajno tista ta sladka. Če jo pa kupim za kuho, vzamem pikantno. Tudi kombiniram sire po tem principu, edina stalnica je parmezan, ki je poleg pekorina edini sir, ki ga kupujem za kuhanje in imam vedno na zalogi. Občasno za kuhanje kupujem še mocarelo, včasih tudi grojer.

Rezanci so hitro in enostavno pripravljeni tudi če nimaš strojčka za valjanje in rezanje. Receptov je tu ničkoliko, jaz ti predlagam, da v vsakem primeru vzameš več rumenjakov in manj beljakov. V testo lahko dodaš tudi to ali ono zelišče, sicer ne bo dosti prispevalo k okusu in aromi, izgleda pa čedno.

nola

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

28. nov 2011 17:34

Mene je to omako naučila delati hčerka, njo pa njeni prijatelji. Jaz nasekljam čebulo, ne prav veliko, seveda pa je odvisno od števila jedcev, jo prepražim na koščku masla, dodam gorgonzolo, pa tudi kakšen drug sir, če ga imam, sploh če je polnomasten, zalijem s sladko smetano, tudi malo mleka prilijem, popopram. Sicer še nisem dala muškatnega oreščka, ampak bom poskusila naslednjič. Navadno skuham njoke, jih imam rajši kot rezance, so pa dobri tudi domači široki rezanci, lahko so pa tudi Pečjakovi, Lahovi...Na koncu pa naribam še parmezan. Pozor s soljo, gorgonzola je slana, parmezan pa tudi. Anamarija ne uporabi čebule, meni je pa všeč okus malo pretenstane čebulce, lahko je tudi šalotka.

 

naor

siprim  

član od: 14.3.2011

sporočila: 5

1. dec 2011 14:16

Hvala za ideje in nasvete :) Bomo nekaj skombinirali :)

siprim

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

3. dec 2011 2:04

Hvala za informacije! Ravno jutri bom za kosilo "varila" sirovo omako, pa imam doma na izbiro gorgonzolo, brie, neki jošt in trapista. Bo že kaj nastalo iz tega...

yulchi

helgula  

član od: 21.4.2006

sporočila: 551

3. dec 2011 8:18

Jaz pa uporabim kislo smetano. Na maslu najprej prepražim nekaj sesekljanega česna, toliko da zadiši, potem dodam kislo smetano in v smetano razdrobim še gorgonzolo.  Na koncu, ko je sir raztopljen dodam peteršilj, poper in sol po okusu, če je potrebno. Omaka je sprva res bolj redka, a se kasneje na samih testeninah kar dobro obnese. Lahko pa bi na maslo za česnom in pred kislo smetano dodal kakšno žličko moke in omaka bi bila gostejša.

 

helgula

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti