Še enkrat o posodi

limona  

član od: 27.8.2003

sporočila: 231

tema odprta - 16. nov 2011 10:38 | ogledi: 9.123 | odgovori: 17

 kopiram:

Slovo teflonskih posod zaradi rakotvornega premaza!

Varnost - četrtek, 13.10.2011 ob 08:00

Avtor: (lr)

Enega od simbolov modernih gospodinjskih pripomočkov − teflonsko posodo – bi lahko v prihodnjih treh letih prenehali izdelovati. Do leta 2015 morajo namreč izdelovalci teflonske posode spremeniti patent in iz proizvodnje izločiti rakotvorno perfluorooktansko kislino.

Ključne besede: gospodinjski nasveti premazi wellness varovanje doma

Teflonske ponve in posode so primerne za kuhanje ali pečenje hrane z nizko vsebnostjo maščob, saj ne zahtevajo veliko čiščenja. Za peko takšna posoda skoraj ne potrebuje olja, ker se na njeno površino hrana ne prime. Vendar pa je razlog za to posebna perfluorooktanska kislina, s katero premažejo površino posode.

Američani prvi z uradnimi opozorili

V začetku leta 2006 je ameriška agencija za varstvo okolja (EPA) izdala zahtevo, da vsi proizvajalci teflonske posode najkasneje do leta 2015 odstranijo perfluorooktansko kislino iz svoje proizvodnje. Le-ta naj bi bila namreč rakotvorna, so ugotovili v več raziskavah, slabila pa naj bi tudi imunski sistem in dvigovala nivo holesterola. V študijah so ugotovili tudi, da je nizke vsebnosti strupene kisline moč zaslediti v krvi 90 odstotkov Američanov ter v organizmu večine novorojenčkov.

Kako se kemikalija prenaša na ljudi, ni jasno, saj znanstveniki še niso uspeli dokazati, kako teflonska posoda dejansko vpliva na poslabšanje zdravja. Podjetje DuPont (izumitelj teflona) se je znašlo na udaru tožb in jih tudi že nekaj izgubilo, saj naj bi načrtno skrivalo podatke o toksičnosti perfluorooktanske kisline.

Kaj lahko storite?

Ameriška agencija za varstvo okolja priporoča, če že imate teflonsko posodo, da jo uporabljate pravilno. Temperatura, do katere še lahko segrejete posodo, je lahko največ 260 stopinj Celzija,če je višja, pa kemikalije iz premaznega sloja začnejo izhlapevati. Zato bi se morali vedno izogibati najmočnejšemu ognju na štedilniku, ki lahko posodo segreje tudi do 380 ali več stopinj.

Po možnosti pa se raje izogibajte teflonski posodi.  Mednarodne korporacije, kot je DuPont, ko jim doma stopijo na rep, običajno na veliko začnejo izvažati tehnologijo in proizvode v države, ki so neosveščene, neobveščene ali preprosto nerazvite. Se kdaj vprašate, zakaj je pri nas nenavadno veliko teflonskih izdelkov, ki jih dobite zelo "ugodno" že tako, da zberete kup nalepk znanega trgovca?

 

S katero posodo ste najbolj zadovoljne, pa da se ne poškoduje hitro. Sama sem zelo dolgo uporabljala alugus, vendar se sčasoma obrabi in jo je potrebno menjati, ni pa poceni. Uporabljam tudi keramično posodo, pa kljub temu da zelo pazim se je poškodovala (majhni risi). Teflonsko sem zmetala že zdavnaj vstran, saj se je tudi tu zgornja plast poškodovala. Še kakšni predlogi?

LP

limona

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

16. nov 2011 11:42

Če že sprašuješ, kakšno posodo imam najraje. Polno. Prazna me ne zanima.

janko1

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

16. nov 2011 11:58

Limona, tole se sicer ne nanaša direktno na tvoje vprašanje, ampak na članek, ki si ga prilimala pred tem:

"Pravijo, da je barvo avtomobila, ki  ga želiš kupiti, in načinom smrti neka podobnost. Ne enega ne drugega si ne moreš izbrati. So seveda izjeme, le kje jih ni, moja družina sodi mednje. Ne glede barve avtomobila, pač pa glede načina smrti. Končali bomo, in to je dokončno odločeno, strašne smrti od lakote. Krivec naše tragedije so množična občila, od časopisov, revij, prek radia do televizije. Način naše kolektivne smrti je določila žena. V njeni naravi je, da se strašno rada izobražuje. Zlasti zdravstveno. Odkar doktor romani izhajajo bolj poredko, prebira in posluša vsa zdravstvena in prehrambena navodila po naših občilih. Žal se po njih tudi ravna. Že dolgo je tega, kar smo v naši kuhinji odpovedali gostoljubje svinjski masti in kmalu zatem tudi izdelkom iz drobovine – zaradi vsebovanega holesterola. Zbogom, paštetice, krvavičke, pečeničke, slastna ocvrta slanina ter podobne dobrote.

Potem je žena prebrala, da testenine redijo. Ker nesreča nikoli ne pride sama, je neki lump v ženski reviji pisal, da so paradižniki vir rakastih obolenj. Zdaj so iz naše mize izginili špageti a la karbonara, makaroni s paradižnikovo omako in še in še podobnih dobrot. Ko je neka baraba na televiziji očrnila še olje, češ da je to počasi delujoči strup, smo presedlali na margarino. Toda ali ni vrag, da je nekdo v nekem članku ostro nastopil tudi proti slednji, ker da po škodljivosti ne zaostaja za oljem. Zdaj pražimo čebulo v vreli vodi. Uživanje jajc nam je zagrenil neki strokovnjak v tedniku, celo sol je pri kuhi domala prepovedal. Žena je z jedilnika sladostrastno črtala jajca, v mehko in v trdo kuhana, na oko in sploh. Solimo nič več, v silni želji po soli včasih ližem belo oblogo s cvetličnih lončkov.

Pred mesecem je prek televizije neko vegetarijansko babše prepričalo ženo, da so vse oblike mesa v prehrani greh proti telesu in da so edina res zdrava hrana korenje, repa, zelje, solata in neškropljena jabolka. Sočasno je neki tip po radiu znanstveno razlagal, da so povrtnine dvorezen nož, da je njihova uporaba znanstveno vprašljiva, še zlasti če so uspevale na prsti, gnojeni z živalskim gnojem ali z umetnimi gnojili. Zdaj so nam ostali še med, mleko in kruh. Vendar so nam v tedniku kaj kmalu dali vedeti, da med povzroča sladkorno bolezen, mleko da bojda lahko kruto poškoduje vranico, kruh pa da deluje podobno kot testenine. V silni prehrambeni stiski se je žena s hčerjo zatekla h kamiličnemu čaju, k ovsenim kosmičem in na vodi kuhanem rižu, jaz pa k pivu in krompirju v oblicah. A se je že čez nekaj dni našel neki sadist, trdeč, da pivo povzroča protin, v krompirju pa da so odkrili nekatere strupene snovi, ki lahko usodno poškodujejo prostato. Za nekaj časa sem presedlal na vino in otrobe; ker pa vino uničuje jetra in ker ovseni kosmiči in otrobi po teoriji nekega zlikovca, objavljeni v dnevniku, zavirajo normalno delovanje hipofize, ne vemo več, kako in kaj. Žena ima zdaj 35 kilogramov, hči kakšen kilogram več, sumiva, da nama občasno pobegne na kakšno zastrupljanje s pico, jaz pa sem vedno bolj podoben pokojnemu faraonu Ramzesu, potem ko so njegove ostanke zdravili v Parizu. Verna soseda je bojazni pred našim pogubljenjem poklicala duhovnika, ta je z ministrantom prizvončkljal in nas je hotel dati v poslednje olje. Tega pa ne, je z zadnjimi silami zatulila žena, brala sem, da je poslednje olje navadno rastlinsko olje in zato smrt za organizem. Tako zdaj brez napotnice za prvi razred v onostranstvu čakamo zlakoteni, mumificirani, toda zdravi za odhod iz tega prehrambenega svinjaka."

 

Avtor sicer ni omenil, ampak lahko bi še dodali, da je itak vsa hrana strupena, ker imamo strupene posode Od nečesa bo pač treba umret....

JJ

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

16. nov 2011 12:24

Limona, priporočam ti črne kastrole EMO Celje. Pri normalnem rokovanju se zlepa ne poškodujejo. Ker je moja babica od nekdaj kuhala v teh piskrih in sta dedkom dočakala več kot 90 let (dedek 91, babica 93), posoda preverjeno tudi škodljiva ni. To potrjuje še dodatno dejstvo, da jo delajo že od leta 1894, pa baje američani niso odkrili še nič smrtonosnega...

Jaz imam kar nekaj primerkov te posode in upam, da si za 90. rojstni dan po vzoru moje babice v njej na svinjski masti in čebuli potenstam krompir.

LP, V.

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

16. nov 2011 13:00

VilmaS, se strinjam Te posode so res super. Tudi mi jih mamo že odkar pomnim, pa še od prej


JJ

Sporočilo je spremenil(a) JanisJoplin dne 16.nov 2011 13:01

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

16. nov 2011 14:12

Kako ste neozaveščene, JJ pa VilmS, kaj takega .... pražen krompir, na masti, v emo posodi, pa kaj vam je vseeno za lastno zdravje??? Jojojoj, kam nas bo to pripeljalo. Na Kitajsko?

 

mamamia

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

16. nov 2011 14:34

Mamamia

LP, V.

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

16. nov 2011 14:39

mamamia, pristavi piskr, pršibam s  in kislim zeljem. Pa če potem takoj umrem.

Loni Makaroni

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

16. nov 2011 17:48

Loni je napisal/a:

mamamia, pristavi piskr, pršibam s  in kislim zeljem. Pa če potem takoj umrem.


Loni Makaroni

 

A ni boljš umret (mogoče malo prej-ni pa nujno) sit in zadovoljen (recimo s pečenico in kislim zeljem v želodčku), kot pa živet dolgo in mučno življenje, ko te preganjajo vsi mogoči strahovi in strupi... Jaz že vem odgovor

JJ

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

16. nov 2011 18:00

Za restan krompir so EMO posode najboljše, ker potem brez slabe vesti praskaš iz ponve tisto najboljše, kar se prilepi na dno (v teflonki se noče nič prijeti, šmrc, litoželezne pa ne smeš praskat, šmrc šmrc).

Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

16. nov 2011 20:22

Prime se ne na teflon, zapeče pa ... Samo nisem upala povedat, da uporabljam tudi teflon, ne bi več danes izzivala ... mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti