Jabolčni kis.... kan na kisu

jozeb  

član od: 8.11.2011

sporočila: 6

tema odprta - 9. nov 2011 9:32 | ogledi: 22.003 | odgovori: 28

Jabolka sem narezal na krhlje, dal v 100 l plastični sod, sdo postavil v kurilnico k peči, ima skoz temp cca 20 st C, dodal kvasovke in sladkor ter kašnih 10% prekuhane vode. Alkoholno vrenje je lepo potekalo, proti koncu vrenja sem dodal še aktiven dober kis. Zdaj pa nemesto da bi se naredil klobuk, se dela samo kan in kis ki to še ni dobiva postan in plehek okus. Enako se mi dogaja z lanskim kisom, še vedno samo kan.

A mi kdo ve povedat kaj delam narobe in če se kan sploh sme pojavit?

Hvala lepa!

 

jozeb

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

9. nov 2011 11:03

Mogoče preveč kompliciraš!?

Nikoli ne dodajam sladkor, kvas, prekuhano vodo ali zrel kis. Sploh nič ne dodajam in vse naredi mati narava. Tudi na temperaturo ne pazim kaj dosti. Zdaj je v istem nadstropju peč za centralno in malo višja temperatura. Vendar zato ni kakšne opazne razlike. Nikoli ni spodletelo ne meni in ne prej očetu in nikoli se ni pojavilo kaj kanu podobnega. Prej je problem v prevelikem klobuku s katerim izgubljam suho snov.

Se pa spomnim govoric, da pri sosedu kis ne uspe. Možje so takrat sumili, da je nekaj narobe s kletjo.

LP

 

Sergej

jozeb  

član od: 8.11.2011

sporočila: 6

10. nov 2011 18:57

Hvala za odgovor

Vendar žal vse kaže, da bom stran vrgel  tudi letošnjega 100 l "kisa". Ravno sem šel pogledat, kan je vedno močnješi, o kakšnem  klobuku ni ne duha ne sluha.

 

LP Jože

jozeb

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

10. nov 2011 20:53

Tudi jaz ničesar ne dodajam jabolčnemu soku, ko ga natočim za kis. Saj postopek itak poteka po naravni poti. Najprej alkoholno vretje, po kakšnem mesecu ga pa pretočim, da mu z tem dodam kisik iz zraka in odstranim usedlino, pa ga pustim da se skisa. Ker z tistim, kot pravijo, "cepljenjem", ko mu dodaš star kis, v bistvu dodaš samo nekaj bibic, ki malo pospešijo kisanje. Ne vem kaj določnejšega, razen iz nekaj izkušenj. Tudi nič ne pazim na temperaturo, pa do sedaj ni bilo nič narobe. Jože, ne obupaj. poskušaj enkrat bo že ratalo. Čeprav,  sedaj od letošnjih jabolk še ne more biti kisa. Je še prekmalu.

janko1

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

10. nov 2011 20:58

Natanko tako, janko1, alkoholno vrenej poteka BREZ kisika, ocetnokislinsko pa s kisikom.

jozeb, morda bi pomagalo, če bi bodoči kis prezračil, pretočil tako, da bi ga z višine zlival v drugo posodo, pa dodal kak liter kupljenega, naravnega, še bolje od soseda, recimo (li klobuk, če ga kje dobiš). Da bi s tem dodal ocetno kislinske bakterije, ker jih tvoj očitno po naravni poti ni dobil dovolj. Če ne bo pomagalo, pač ne bo, če bo, bo pa OK, saj izgubiti skoraj nimaš kaj, a ne?

rimljanka

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

11. nov 2011 6:47

Jože, katero sorto jabolk si uporabil?Če je zlati delišes dodaj kak bobovec, mušančko ali kaj podobnega.

Pri nas jabolka stolčemo s tolkačem ali zmeljemo v mlinu, stisnemo, sok pasteriziramo in napolnimo v steklenice.Tropine pustimo nekaj dni, da se "vžgejo" in nalijemo vodo gor (razmerje 1:1).Običajno to delamo kar v leseni kadi.Pustimo kak teden in stisnemo ter damo v sod.Potem pa nekaj časa pozabimo nanj.

 Medtem uporabljamo lanski oz. predlanski kis.

Včasih smo kis delali tudi iz soka, kateremu smo dodali vodo v razmerju 1:1.Uspešno.

Mislim, da je problem v presuhi masi.Ti jabolka samo narežeš,potem pa dodaš premalo vode.Znotraj jabolk pride do gnitja preden bi se naj začele kisati.Zato to kar zavrzi in naredi na novo.Pozabi na vse dodatke in rezanje.Stolči ali zmelji.Stisni....Jamčim uspeh.

Nekateri dodajo v mošt skorjo kruha...Nimam iskušenj.

jovita

regica54  

član od: 1.11.2008

sporočila: 291

11. nov 2011 14:24

Tudi mi delamo jabolčni kis in sicer jabolka zrežemo na krhlje, prelijemo z vodo, pustimo, da zavre, približno čez mesec dni pretočimo. Nato ga pustimo zoreti nekaj mesecev.

regica

jozeb  

član od: 8.11.2011

sporočila: 6

11. nov 2011 19:37

Hvala lepa vsem za nasvete!!!

Jabolka so sorte jonagold in idared, ki jih pač imam na vrtu. Pobral in obrezal sem tista jaboka, ki so popadala dol in tista slabše kvalitete. Prelil z prekuhano in osladkano vodo, da so bila vsa potopljena. Alkoholno vrenje je lepo potekalo, potem sem dodal domač dober kis, zdaj pa me moti kan (sivobela prevelka, kot plesen in tud vonj in okus ni OK), ki se dela na površini. Sicer mešam, bom ga pa še močno zračno pretočil,če bo kaj pomagalo. Z lanskim se je dogajalo enako in še zdaj čakam, če bo kaj, vendar se še vedno dela samo kan na površini, čeprav bi moral biti klobuk.

 

LP Jože

 

jozeb

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

11. nov 2011 21:10

Hm, mogoče bo pa narobe to, da ga mešaš. Ko alkoholno zavre, ga samo pretočiš, tako, da se čimbolj premeša z zrakom, posodo pokriješ z gazo ali zelo drobno mrežo zaradi mrčesa in ga ne premikaš ali mešaš, da klobuk, ki se začne delat na kisu ne potone, kar kis lahko pokvari. Najbolje je, če imaš na posodi spodaj pipico, s katero potem kis lahko odtakaš.

janko1

Pokora  

član od: 21.2.2007

sporočila: 12

12. nov 2011 0:02

Bi se kar navezala na to temo, da ne odpiram nove. Zanima me kako skladiščite kis? Kaj pravite o ideji da bi ga enostavno nalila v rostfrejast sod tako kot se to dela z vinom?

Pokora

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

12. nov 2011 17:38

Jaz jabolčni kis, ko je "hud", pretočim v navadne pomite plastenke, jih zaprem in se zelo lepo ohrani. V sod pa mislim da ne bo dobro, ker je odprt in bibice lepo začnejo papcati ocetno kislino in posledično kis, pri nas pravimo da "zvodeni". Plastenka je le zaprta in ni dostopa zraka, ki ga te žverce rabijo za svoj obstoj. Mogoče bi tudi z sodom šlo, če  zaliješ z parafinskim oljem. Mogoče pravim, ker  tega še nisem probal. Poskusi in poročaj.



janko1

Sporočilo je spremenil(a) janko1 dne 12.nov 2011 17:40

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti