Wellnes kosilo

Moycaa  

član od: 11.9.2004

sporočila: 738

23. okt 2011 9:56

Ok, mamamia, ni totalno zgrešil - je pa zgrešil. V osnovi imaš prav. Res pa je tudi, da sem glede teh stvari preveč tečna. Pisala sem diplomsko na to temo in iz tega izhaja moja tečnoba.

 

Lp!

Moycaa

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

23. okt 2011 10:24

Moycaa,

če se napisala diplomo na temo wellnessa, si verjetno ugotovila kaj novega in zanimivega in bi nam lahko o njem povedala kaj več (v bistvu si povedala samo, da superjaz nima pojma, ti pa veliko, zdaj naj si pa vsak misli, kar hoče). Verjetno nisem edina, ki bi me zanimalo. Blog mogoče?

Sonja

Moycaa  

član od: 11.9.2004

sporočila: 738

23. okt 2011 15:16

Opredelitev pojma wellness:

Pojem "wellness" je prvi uporabil dr. Dunn. Poudarjal je zelo tesno povezavo med telesom, mislijo in duhom. Z eno besedo je zajel gibanji, ki sta v 70.-ih letih 20. st. zajeli Ameriko – well-being (dobro počutje) in fitnes (gibanje).

 Well – being (dobro počutje) – pojem izhaja iz definicije zdravja, ki jo je postavila WHO, po kateri je zdravje "stanje popolne usklajenosti telesnega, duševnega (psihičnega) in socialnega dobrega počutja".

Fitness – gibanje, ki je nastalo sredi šestdesetih let in je bilo popolnoma prilagojeno novemu pojmovanju zdravja kot novo "sport for all" gibanje v ZDA.

 

Obe besedi, ki tvorita skovanko wellness, opisujeta gibanje, naklonjeno zdravju in zdravemu načinu življenja. Wellness je harmonično zdravstveno stanje telesa, duševnosti in duha. Temelji na samoodgovornosti človeka in njegovem odnosu do okolja. Sestavljajo ga štiri temeljne sestavine: telesna aktivnost, zdrava prehrana, duševne aktivnosti in osebna sprostitev (Slovenska turistična organizacija, 2004).

 

Wellness filozofija temelji na osveščenosti posameznika, ki zna ceniti lastno telo, ki neguje in ohranja dobro in stabilno psihično ravnovesje, ki upošteva načela zdravega bivanja , hranjenja in duševnih aktivnosti.

  

Donald Ardell (v Gojčičevi, 2005) je razvil enega izmed najbolj priljubljenih modelov wellnessa. V središče dejavnikov (telesni fitness, zdrava prehrana, duševne aktivnosti, sprostitev in okoljska ozaveščenost) je postavil samoodgovornost.

  

Avtorji, ki se teoretično ukvarjajo s pojavom wellnessa, razlikujejo štiri sestavine wellnessa: telesni fitnes, zdrava prehrana, osebna sprostitev in duševne aktivnosti.

 

Lp!

  

Moycaa

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

23. okt 2011 15:29

Hvala Moycaa!

Stavim, da nas je večina imela bolj meglene predstave in ne prav veliko vedenja o tem, da je bistvo koncepta wellnessa pravzaprav samoodgovornost - da torej ne gre za ležanje v brbotalniku ali srkanje zeliščnega čaja, ko te nekdo masira po partiji tenisa, ampak za način življenja, za katerega moraš večino sam narediti. In da spada zraven tudi "možganski" del - ne samo, da se izobraziš, kaj tvoje telo počne in kako zanj najbolje poskrbiš, ampak da poskrbiš tudi za fitness v glavi, vsestransko aktivnost skratka.

V tem kontekstu tudi wellness kosilo izpade malo drugače, kajne?

Sonja

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

23. okt 2011 16:06

Zdrav duh v zdravem telesu torej, in tako že ene par tisoč let...

lp

mzm

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

23. okt 2011 16:12

Točno tako, točno tako..... 1001. odkritje tople vode, ampak kaj, ko imamo ljudje to tako zelo radi, pa še fajn se nam zdi, ko se gremo stretching in ne joge ali, bog ne daj, razteznih vaj po navodilih Staneta Ureka (bog ve, kaj zdaj počne telovadec Tomaž - če ni tudi že pokojni?)....

Sonja

Mygrace

sporočila: 6506

23. okt 2011 17:00

Tale samoodgovornost je meni pri wellnessu (kakor tudi drugje) najbolj všeč.

Moycaa, hvala. Super. Kratko, jedrnato, razumljivo.

Mygrace

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti