Holesterol

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

17. okt 2011 20:27

Samo ne iz ene skrajnosti v drugo- otrok potrebuje za normalen razvoj tudi holesterol! Le zmerno in z zgledom, da ne bo samo punčka na dieti, ostali člani pa na piškotih in Nutelli, pa bo šlo. Sicer pa za začetek iz domačih piškotov odstranite maslo, naj bodo maščobe samo rastlinske, pa belo moko zamenjajte s polnozrnato, malo manj sladkorja in bodo tudi piškoti takoj bolj zdravi.

Pri nas je dovoljeno za zajtrk vse nezdravo-piškoti, Gorenjkine mini roladice, napolitanke... V neomejenih količinah. Ampak samo 1x tedensko, na dan, ko se vstaja najbolj zgodaj. Otroka vesta, kateri dan je to in ni problemov, čeprav sta še majhna.

 

PS:

Mamamia je pa tudi meni že marsikatero krizo pomagala prebroditi s svojo širokosrčnostjo in se velikokrat spomnim nanjo s posebno hvaležnostjo...

 

čoko

TUMAAVGUST  

član od: 2.9.2009

sporočila: 120

19. okt 2011 16:42

Mogoče ne bi bilo slabo, če bi poklical g. Jožeta Majesa. Prejšnji teden je govoril nekaj

o holesterolu, pa nisem dobro slišala. Drugače pa vem, da 100% si ga lahko znižaš z veliko gibanja in pa vsaj malo, da paziš pri hrani. Če sta vsaj 1 uro vsak dan z otrokom v gibanju, hoja tek, žoganje ali kaj podobnega bo holesterol odplaval stran.

TUMAAVGUST

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

8. nov 2011 22:51

Vanja, ta metoda je daleč najučinkovitejša ne glede na to za kaj se gre. In tudi ne le pri otrocih  

Iz ene skrajnosti v drugo - kaj pa vem, nisem pristaš tega. Če nekdo (otrok ali odrasel) poje zdrav zajtrk in en piškot 'za na vrh' ne bo konec sveta. Kolikor vem, ni problematičen en piškot, problematična je škatla piškotov.

Sama imam že leta kontra problem, imam premalo holesterola. Zdravnik mi je naročil jest čimveč rumenjaka in masla (seveda jetrca tud sam to je že meso). Če so bili pri vas do zdaj piškoti narejeni z maslom, bodo morali bit po novem iz margarine in obratno zame ...

Pa tud, a je zdravnik povedal katerega holesterola je preveč? 

 

OlivaB

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

8. nov 2011 23:18

OlivaB, ja kake so pa potem tvoje številke? Mojga tud nič ni, a mi še nikoli nihče ni rekel, da si ga moram zvišat!

Glede na to, da petletni otrok ne hodi v trgovino, bo le ta pojedel tisto, kar mu bodo starši dali na mizo. Prav tako je neumno otroku razlagati, zakaj sta špinača ali brokoli zdrava in ju mora jesti. Lepo jih daš na krožnik in če sta obe zadevi vsaj malo primerno pripravljeni, jih bo otrok jedel. Seveda, če jih jesta tudi starša oz. ostali člani družine. Pri mizi se otroke sprašuje o njihovih dnevnih doživetjih in preden se boste zavedali, bo otrok zmazal vse, kar je na krožniku. Namesto piškota po večerji se z njimi igra kakšna igrica.

Meni je to enako bedasto kot to, da vprašaš petletnega, a naj prodamo čoln ali ne. (poznam primerek)

 

Vanja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

9. nov 2011 6:04

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

  Prav tako je neumno otroku razlagati, zakaj sta špinača ali brokoli zdrava in ju mora jesti.

 Vanja

Koliko pa mora biti star, da ni več neumno?

rimljanka

Aljo  

član od: 19.10.2005

sporočila: 90

9. nov 2011 7:56

Naše dete ima tudi 5.5 holesterol in so zagnali cel cirkus, kaj da ne sme jesti, pa sem ugotovila, da ne je kaj dosti takšnih stvari, ki jih ne sme.

Smo se pa potem pogovorili in ima tast holesterol, ki so mu ga prvič izmerili pri vojakih in sicer 6.2, se ni nikoli nič držal, pa prav normalno živi, mož ima tudi holesterol, od kar ga poznam, se je nekaj držal, pa ni bilo efekta, mu nič ne fali in smo se odločili, da iz tega ne bomo delali cirkusa.

Sem se malo pozanimala in so pred par leti znižali mejo za holesterol in za pritisk predpostavljam, da zato da se proda več zdravil.   

 

 

Aljo

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

9. nov 2011 11:25

Aljo, meje (vsaj pri nas) znižujejo, itak. Pozimi sem po sili razmer koristila Coris v Kanadi. Pritisk je bil malo nad 140, kar je zame zelo visoko. Tamkajšni zdravnik je rekel, da je to povsem ok, pri nas v Slo bi pa domov nesla svoj prvi cekar tablet    Če ješ koliko toliko zdravo in se redno gibaš, nebi smelo bit panike. 

Vanja, točnih cifer se ne spomnem, bilo je pod spodnjo mejo. Zdravnici na medicini dela to ni bilo všeč, moj zdravnik je  zganjal cirkus, da moram jetrca jest in meso. Na koncu sva se pogodila, da bom jedla vsak dan maslo in eno jajce   Občasno se tega držim, večinoma ne.

Kaj spraševati petletnike - točno tako kot si napisala, takih stvari itak ne. Sicer pa tud nekaj deset let starejše fante ni kaj spraševat take reči - postaviš krožnik predenj in to je to. Ali pa kakšne bojo zavese v spalnici - izbereš, ga o tem obvestiš in konec debate. Kaj se pa on spozna na 100 odtenkov zelene barve  

 

OlivaB

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. nov 2011 14:06

rimljanka je napisal/a:

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

  Prav tako je neumno otroku razlagati, zakaj sta špinača ali brokoli zdrava in ju mora jesti.

 Vanja

Koliko pa mora biti star, da ni več neumno?



rimljanka

 

Lej Rimmy, prečitaj dokonca, kar sem napisala. Prav nič ni treba razlagat, lepo se naredi s primerom. Midva nisva nikoli nič razlagala.  Zakaj bi otroka obremenjevala s tem, kaj je zdravo.

Smo pa imeli debato, ko je prišel z obiska pri  prijateljih in mi z velikimi očmi razlagal, kako je njihova shramba polna čipsov, piškotov in ostalih zadev. Takrat sem mu seveda obrazložila, ampak je bil že v porecej pozni osnovni šoli. Pri nas je bila za potešitev sladkosnednosti vedno košara polna sadja na kuhinjskem pultu. In tako je ostalo.

 

Vanja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

9. nov 2011 14:10

vanja, vsak po svoje pač.

rimljanka

TUMAAVGUST  

član od: 2.9.2009

sporočila: 120

6. nov 2012 10:13

Ne vem, če bo moj nasvet dobrodošel, jaz prisegam na česen in velikooo gibanja.

 

TUMAAVGUST

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti