Goji jagode

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

tema odprta - 29. sep 2011 14:46 | ogledi: 10.446 | odgovori: 7

Vprašala bi vas  ali je katera že delala liker iz goji jagod in kako se naredi.Meni so letos kar bogato obrodile,okus mi ni preveč všeč,morda bi bil boljši ,če bi iz njih naredila liker,vsaj zaradi zdravilnosti.

antonija7

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

3. okt 2011 9:25

Kaj res nobena ne ve kako se dela liker iz goji jagod,zato bom poskusila sama.V liter žganja sem dala 25dg goji jagod,eno hruško viljamovko,dodala bom še strok vanilije,košček cimetove skorje,10 zrn kardonoma,pomarančno lupinico(ekološko),pustila bom to v temi 2 meseca in bomo videli rezultat.Katera pa ve še kakšen recept,pa naj mi prosim napiše. antonija7

_tmickena_  

član od: 20.6.2006

sporočila: 293

3. okt 2011 19:01

antonija7: verjetno se naredi podobno kot ostale likerje, na tak ali drugačen način. na tvoj način ne pozabi sladkorja dodat. jaz osebno ne bi cimeta dodala niti kardamoma, mi sem ne pašeta. javi kako ti uspe!

_tmickena_

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

3. okt 2011 22:23

moje goji jagode še sedaj cvetijo, plodove so odmetavale takoj, ko so se zavezale, sedaj pa so bele od plesni. Antonija povej prosim, kako ti je uspelo, da imaš toliko plodov!

Glede likerja bi pa jaz glede na okus, ki je kislast, uporabla recept za šipkov liker. Jaz ne bi dodajala ne hruške in ne citrusov, dodala pa bi cimet, strok vanijije, klinčke. In sadjevec. Pa v shrambo kaka dva meseca, pred novim letom pa v stekleničke.

1.V 3l kozarec za vlaganje bi dala plodove, začimbe in med ter prelila s sadjevcem. .Na 1kg plodov bi dala 1kg kostanjevega meda, 1/2l prekuhane ohlajene vode in 1,5 l sadjevca.

2.Če imaš tako dosti plodov, bi naredila še drugi kozarec.Tu pa bi dodala žajbelj, ki gre zelo dobro s kislim sadjem. Moj prelog: 3/4 kg sadje, 100 listov žajblja, 1/2 kg sladkorja prevri v 1/2l vode (ohladi) in prelij z 1,5l sadjevca. Če se ti zdi, da bo prekoslo dodaj več sladkorja.

3. Tretji predlog je, da namesto sadjevca uporabiš beli rum. Dodaš začimbe, podobno kot v prvem prelogu, manj vode, ker je rum 40%, domači sadjevec pa običajno 50%, likerji pa med 25-30%.

4. Plodove posuši in pozimi pripravljaj iz njih sadni čaj. Z dodatkom ruma....

Upam, da ti bo kateri od predlogov všeč.

jovita

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

4. okt 2011 8:09

tmickena,za tvoj nasvet je že malo prepozno,sem že vse dala v kozarec,bom pa seveda na koncu prekuhala kakšen deci vode z sladkorjem.Javila ti bom kako mi bo uspelo.

Jovita bom pa drugo rundo,ko mi boo dozoreli saj so že čisto polni plodov naredila kot šipkov liker,tisti mi zelo dobro uspe,drugo pa bom res poskusila po tvojem receptu saj se mi zdi zelo zanimiv.Veš gojik bo prebližno še za kakšen liter ali dva,bom pa definitivno poskusila narediti vsaj še tri vrste likerja po pol litra iz tvojih receptov.

Za odmetavanje plodov pa bi ti priporočila,morda imaš goji nasejeno na preveč vlažnih tleh,jaz imam nasejeno pet gojik in samo dve mi zelo bogato obrodita(letos prvič),rasteta pa na zelo suhih tleh.Spomladi sem vsaki dala malo hlevskega gnoja,drugače pa nisem imela nobenega dela z njimi,tudi mene sta te dve zelo presenetili,ostale tudi imajo nekaj plodov,vendar še zdaleč ne toliko kot te dve,pa jih imam kakšno leto ali dve,nevem točno,ker kupujem kar nekaj dreves.

antonija7

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

4. okt 2011 16:07

Hvala Antonija7.Sem že razmišljala o tem, da jo bom presadila.Sedaj je na robu zelenjavnega vrta, pa se jezim, ker dela tako dolge poganjke.Mislim, da bo šla na žično oporo, ali pa ob ograjo.Pa poškropila jo bom z žveplom,takrat ko bom škropila breskve.Sem pogledala na netu, pa jih nekateri gojijo na brajdi.Očitno ima premalo prostora, zdaj se pa maščuje.Drugo leto ti sporočim o uspehu.

Si posadila asimino ali žižulo?Če ja, kako ti uspevata?

jovita

antonija7  

član od: 11.5.2011

sporočila: 219

5. okt 2011 8:42

Ja draga jovita posadila sem tako žižolo,ki pa mi nekako še ne uspeva preveč,res je da je letos cvetela ,kupila sem jo lani v jeseni v Bilju,plodov pa še ni imela,no glavno da raste,bo drugo leto boljše.Posadila sem tudi dve Asiminiji,eno v jeseni in eno spomladi,kar lepo rasteta,pravijo da prva tri leta rastejo bolj počasi,potem pa hitreje,čakam kaj bo.Glavno,da jih zima ne pokonča,nasajeni pa ju imam ob hiši,tako da imata popldansko senco,kar jima paše.Zraven tega imam nasejeni tudi dve ploščati breskvi in ena izmed njih je letos že obrodila.

antonija7

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

6. okt 2011 5:34

super.Bom jeseni poizkusila tudi jaz.Za asimino imam že izbran prostor, kjar jo bom nasadila.Pa za goji jagodo tudi.

Goji jagode se dobijo v trgovini posušene.Lahko jih uporabiš tudi za liker, nekateri prisegajo na likerje iz posušenega sadja.

jovita

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti