Otrok in učenje angleščine - pridobitev ali odvzem svobode?

qkie  

član od: 27.12.2009

sporočila: 1

tema odprta - 27. sep 2011 22:23 | ogledi: 10.654 | odgovori: 33

Kaj pomeni zgodnje učenje angleščine za otroka? Ali to predstavja obremenitev ali pridobitev?

Sem študentka, ki nudi učenje in inštrukcije angleščine osnovnošolcem in predšolskim otrokom. Preden se odpre diskusija, naj še tukaj prilepim, kar sem napisala na drugem forumu. 

Nekateri starši preveč zahtevajo od otrok in pričakujejo, da bo le-ta postal njihov mali genij. Otrok potrebuje občutek svobode in igrivost, dokler to še ima, saj bo kmalu odrasel in naložen z obveznostmi.

Po drugi strani pa poglejte, koliko težav imajo preveč sami sebi prepuščeni otroci - ti, ki jih starši preveč razvadijo in ne naučijo, da v življenju ni pomembna samo igra. Takšni otroci imajo težave z navajanjem na delanje domačh nalog, in na učenje tudi drugih predmetov, ne le angleščine. Ko se starši tega zavedo, je težko otroka čez noč navaditi na razumevanje, da življenje ni le igra, pač pa tudi učenje, ki prinaša znanje, s katerim se odpravimo od doma v svet. Dandanašnji svet pa zahteva komunikacijo. Ne v slovenščini, temveč v angleščini.

Sprijazniti se moramo, da je angleški jezik postal naš drugi materni jezik. Z njim se lahko sporazumeva cel svet. V kolikor pogledate ocene osovnošolcev, je poleg matematike, velika težava tudi angleščina. Zato menim, da JE PRAV, da se otrok s tujim jezikom seznani čim prej, saj mu bo poznan, ga bo zanimal, in mu ne bo predstavljal težav v življenju. Dokazano je, da prav seznanjenje otroka s tujim jezikom v zgodnjem otroštvu, omogoči sposobnost govornega izražanja kasneje.

Katero mnenje torej zagovrjati? Ubrati je potrebno srednjo pot. To ne pomeni, da se otroku naloži bukva, ki jo je potrebno predelati, in se ga vpiše na intenzivni jezikovni tečaj, temveč naj otrok skozi igro, poslušanje, zanimive vaje, uganke, spoznava svet tujega jezika. To ne pomeni, da otroku odvzamemo svobodo in mu krademo čas za igro. Tudi sam bo to vzel kot igro, ki bo postala del njegove narave - recimo, kakor otroka na zabaven način učimo učenja umivanja zob, ali oblačenja, tako ga učimo tudi jezika. Pa učenje osnovnih ptreb otroku odvzema svobdo? Nikakor ne, ker so te svari pomembne za njegovo prihodnost. Verjemite, da vam bo kasneje hvaležen.

Sicer tudi sama nudim učenje angleščine otrok. S svojim programom jih motiviram, in spodbujam k zanimanju na privlačen način. Svet je igriv in znanje ne predstavlja odvzemanja, temveč spoznavanje, dajanje, naložbo, in nenazadnje tudi kompetenco. Grobo rečeno, nekoč je bilo življenjsko pomembno znanje, kako speči domač kruh, danes je pomembno znanje angleščine, ki odpira vrata v svet 21. stoletja, v katerem bomo ta kruh lahko kupili.

(odstranjeno zaradi nedovoljenega reklamiranja - moderator2)

 

Lep pozdrav,
Tjaša



qkie

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

27. sep 2011 22:38

Ni, si nas pa širokopotezno podučila. A marsikdo od nas s tem nekaj izkušenj že ima, mislim z zgodnjim učenjem tujega jezika. Tudi o ubiranju srednje poti bi ti lahko marsikaj povedala, imam kakšno izkušnjo več od enoletne študijske izmenjave v tujini.

 

Opazka  odvzem svobode je preveč skrajna za moj okus.

 

Moj sin je bil prva generacija otrok v vrtcih, v Mariboru, ki so imeli v vrtcu tuj jezik - dva krat po pol do tri četrt ure nemščine (mi smo pač izbrali ta jezik, eni so se učili angleščino). Odlična popotnica za naprej. Otroci so skozi igro osvojili osnove jezika, obrestovalo se je še in še, sploh tisti, ki so potem nadaljevali v šoli alina tečajih zunaj osnovnošolskih programov.

Zato sem z vsemi štirimi za zgodnje učenje tujega jezika. Pri tebi ali kje drugje. Razen če je tebi interes le v tem, da pač ti poučuješ otroke, ne pa da si govorila na splošno?

 

mamamia

neznan uporabnik

27. sep 2011 22:58

@qkie - ti povem, da je najbolje znat kruh pečt pa juho skuhat. Če hočeš preživet v 21th century. Si to obvladala že? Al samo obvladaš poučevanje??? Kaj pa, če res obvladaš poučevanje - mogoče bi bilo strašno fino, da se malo naučiš iz vesolja spustit na tla, nato se naučiš kako se reče kruhu, moki, korenčku in ostalemu v angleščini. In nato skozi igro pečenja kruha učiš malčke angleščine. To bi ti bla jako smart investment v tvoj 21th science fiction. Ti bo šlo, al ti pomagamo?

 

Drugač pa idi h dohtarju pa naj ti napiše kak xanax. So modre barve in pomagajo pri takih težkonočnih razmišljanjih

 

 

MULTI_reloaded



Sporočilo je spremenil(a) MULTI_reloaded dne 27. 2011 23:00

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

28. sep 2011 6:50

qkie je napisal/a:

Sprijazniti se moramo, da je angleški jezik postal naš drugi materni jezik. Z njim se lahko sporazumeva cel svet.

Oprosti, ampak med komunikacijskim jezikom in maternim jezikom je pa velika razlika in angleščina za veliko večino prebivalcev Slovenije NI materni jezik, pa tudi nikoli ne bo. Bo in je pa eden od jezikov sporazumevanja.

In velik, velik del sveta se sporazumeva rusko, kitajsko, špansko, portugalsko. Angleščina pač še zdaleč ni vse v tem času in (tudi) prostoru. Ampak, ti poučuješ pač angleščino in res ni, da bi opozarjala na druge jezike, a ne?

O (pre)zgodnjem učenju jezika pa toliko, da so prednamci že davno vedeli, da "preveč še s putrom ni dobro". Po pameti torej. Ker v tvojem zapisu so ravno ta nasprotja. Preveč in perhitro je hitro, verjemi.

Vzela si si veliko časa, da bi si naredila reklamo, kajne? Ostalo sta ti pa že napisala moja predhodnika, le dobro ju preberi.

Dušica draga, kruha se ne bo dalo kupiti, če ga nihče ne bo znal speči. Nekaj besednih zvez, znanih mi od nekod (saj veš, od kod, ne?), visokoletečih, ne nujno z veliko vsebine v ozadju. Ker je pač trenutno "in". Hmmmmm.

rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 28. 2011 06:57

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

28. sep 2011 8:01

Meni se ne zdi nič narobe, če otrok skozi igro spozna še kakno tujo besedo. Problem pa je, da imajo kar naenkrat kup aktivnosti, ki jih je potrebno dodatno plačevati. 

trac

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

28. sep 2011 8:21

Pa ni le plačevanje problem, meni se zdi večji to, da so otroci kot na tekočem traku: z dejavnsoti na dejavnost ves popoldan, vsak dan, običajno proti koncu OŠ počasi začne zmanjkovati časa za osnovno - za obveznosti v šoli in začno se težave. Še huje pa je, če pregorevajo, ker bi radi "vse" in žal pogosto to ni v njih, apmak so to, pa če se zavedajo ali ne, to želje oz. pričakovanja njihovih staršev.

Druga skrajnost je enako napačna. Nič. Takim tudi v šoli praviloma ne gre. Ker imajo ves ljubi popoldan čas. Pa ga seveda ne znajo izkoristiti.

Skratka, srednja pot je najboljša, kako jo najti za svojega otroka  - ne rečem, da je lahko, ampak, to je pa v domeni staršev IN otrok, seveda.

rimljanka

Mygrace

sporočila: 6506

28. sep 2011 8:48

Ena moja sestrična je drajsala svoje otroke po cele dneve gor pa dol.

Hvalabogu je imela hčer, ki je svojo suverenost že zelo zgodaj pokazala in je rekla: "Mami, jst sm ZMATRANA!!"

 

Druga moja sestrična se še ne da. Drajsa otroke gor pa dol. Ne glede na to, da se tamaladva upirata na vse kriplje. In ker ne sliši (mati), poleg prostočasnih dejavnosti drajsa enega od tamalčkov zdaj še h pedagogu. In ji ne kapne.

 

Jezika se super na mimgrede naučimo, če se doma skozi igro uporabljajo tudi tuji izrazi. Tudi staršem prov pride.

 

Meni je za določene stvari v otrokovih prezgodnjih letih škoda denarja. Se pa strinjam, da je dolgčas človekov najhujši sovražnik in da je treba otroke zaposlit. Fizično in mentalno.

 

Aja! Mi smo naše pošiljali naročevat sladice in iskat ključe na recepcijo vedno in povsod že od rane mladosti, najprej smo se na pamet naučili, kako se čemu reče ("No, dej ponovi zdej!"), potem so pa dobili gušt po tem, da so lahko tudi v širnem tujem svetu samostojni.

Če dovolj dolgo počakaš, pride čas, ko se nekdo zaljubi v tujca in takrat gre učenje inostranih jezika kot po maslu

O tem, koliko in kako nekateri služijo na bolanih starševskih ambicijah pa kdaj drugič.

Mygrace

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

28. sep 2011 9:13

Imam sina, ki še ni dopolnil pet let in hči, staro tri leta in pol. Začetek septembra je čas, ko nas v vrtcu založijo z množico reklamnih materialov: telovadba, angleščina, plesna šola, karate, plavanje, balet, lutke in še bi se kaj našlo. Moja dva sta vpisana le na telovadbo enkrat tedensko. Pri čemer sem imela manjše probleme, ker telovadba poteka večinoma 2x na teden, meni se je zdelo to preveč, zato sva potem našla ponudbo, kjer poteka telovadba le enkrat na teden.

Veliko staršev v skupini mojega sina otroke vpisujejo v tri dejavnosti. Kar pomeni 2x tedensko telovadba, 2x tedensko angleščina, 1x tedensko plesna šola. Ta kombinacija je dokaj pogosta pri petletnikih v našem vrtcu.

Veliko je tudi takih, ki svoje petletnike vpisujejo na kombinacijo 2x telovadba, 2x angleščina, ali pa 2x telovadba, 1x plesna šola ali lutke. Takih z eno popoldansko aktivnostjo nas je najmanj.

Meni osebno se zdi, da je so obveznosti 3x na teden popoldne preveč za predšolske otroke, da o petih niti ne govorim. Skratka da poenostavim: raje kakšna intersna dejavnost manj kot več.

Drugim se zdi, da smo starši, ki ne vpisujemo otrok v popoldanske dejavnosti leni (se nam ne da vozit otroke). Opazka izhaja predvsem iz dejstva, da določene aktivnosti, med njimi tudi angleščina, potekajo v času vrtca in da s tem ne izgubijo veliko popoldankega časa. Kar je res.

Kar se tiče angleščine. Predšolske otroke lahko tudi starši učimo tujega jezika. Ko gre naša družina na počitnice v tujino, jima približam osnovne tujega jezika. Vljudnostne fraze kot so dober dan, hvala, prosim, poznata in jih tudi uporabljata. Seveda sprašujeta tudi za druge besede, npr. kako se reče žoga, kolo, kako štejemo ipd., in tudi za te besede povem, kako se izgovorijo v tujem jeziku. To se mi zdi povsem dovolj za take malčke - predšolske otroke. Poleg tega obstajajo tudi luštne knjigice v tujem jeziku, s katerimi starši dovolj dobro lahko približamo otrokom prve tujejezične besede.

Torej angleščina (oz. katerikoli drug jezik) za predšolkse DA, vendar v domačem okolju.

Za osnovnošolske otroke pa odvisno od otroka. Če so motorično bolj razviti, potem se mi zdijo športne interesne dejavnosti primernejše. Če  prvošolček ne hodi na noben tuj jezik mi nič narobe, nič zamujenega Če pa izrazijo željo po angleščini...seveda, zakaj pa ne?

Vilma

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

28. sep 2011 10:43

Smo še to: izkušnja mariborskih vrtcev z zgodnjim učenjem tujega jezika - dva krat tedensko po pol ure, v dopoldanskem času torej, med bivanjem v vrtcu, skozi igro, je odlična. To pa ja ni preveč. Meni je bilo to idealno, ker je tudi v zgodnjem otroštvu pomemben pravilen način podajanja znanja. otrok odnese več, kot če doma zgolj učimo posameznih besed, in za povrh ni šlo za kak klasičen tečaj, mapak skozi igro. Doma je pa potem lahko nadgradnja.

Ko so bili moji v vrtcu, nista razen te nemščine imela nobenih drugih dejavnosti, popoldneve smo preživljali   vsi štirje skupaj. Po četrtem razredu osnovne šole pa vsak po en šport, po lastni izbiri, in dva krat tedensko tečaj nemščine.

Naložba se že obrestuje. Šport je prispeval, da sta skozi puberteto šla skorajda neopazno, pridobila sta delovne navade, okusila slasti zmage in grenkobo porazov. O prednostih, da poleg angleščine, ki sta se je tako ali tako učila skozi vso osnnovno šolo in gimnazijo, aktivno obvladata še nemščino, ne izgubljam besed. Pa še čas sta se naučila organizirati, saj ga je, kljub vsakodnevnim treningom včasih, ostalo dovolj še za kaj drugega.

To se mi zdi ena taka srednja pot.

mamamia

mamamia

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

28. sep 2011 11:51

V našem lokalnem vrtcu je angleščina v popoldanskem času med 15.00 in 15.45 uro. Torej malo podaljaš vrtčevsko bivanje, kar seveda ni preveč oz. predolgo. S tem se strinjam mamamia.

Nisem pa prepričana, da imajo tako organizirano vsi vrtci po Sloveniji. V Ljubljani je imela prijateljica dvojčka pri štirih letih na angleščini 2x tedensko popoldne, pa jih je naslednje leto izpisala. Sta bila preutrujena (sta sama povedala), ker sta imela poleg angleščine sine še nogomet , hči pa balet, oba 2x tedensko. Bolj se je bližal petek, bolj sta bila utrujena.

Da še malo nadaljujem. 45 minut koncentracije za tuj jezik je za otroka v vrtcu preveč. Pol ure, tako kot je pri vas v Mariboru, bi zadostovalo.

Ne poznam otroka, ki bi sam izrazil željo, da bi šel na angleščino. Na telovadbo, smučanje, ples - ja, tuji jeziki - ne.

Pa še to. Sama sem prišla v stik z angleščino prvič v petem razredu OŠ, pa moje aktivno znanje angleščine zaradi tega nič ne zaostaja.

Ne želim prepričevati, da učenje tujih jezikov že v vrtcu ni primerno. Odrasli in otroci smo si pri željah in potrebah različni, zato je prav, da obstaja raznovrstna ponudba.

Prepričana pa sem, da moja dva z učenjem angleščine že v vrtcu ne bosta profitirala. Pa še želje (vsaj zaenkrat) ne izrazita.

Vilma

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

28. sep 2011 11:52

Vilma je napisal/a:

Veliko staršev v skupini mojega sina otroke vpisujejo v tri dejavnosti. Kar pomeni 2x tedensko telovadba, 2x tedensko angleščina, 1x tedensko plesna šola. Ta kombinacija je dokaj pogosta pri petletnikih v našem vrtcu.

...

Drugim se zdi, da smo starši, ki ne vpisujemo otrok v popoldanske dejavnosti leni (se nam ne da vozit otroke). Opazka izhaja predvsem iz dejstva, da določene aktivnosti, med njimi tudi angleščina, potekajo v času vrtca in da s tem ne izgubijo veliko popoldankega časa. Kar je res.

 

Vilma

 

1. Grozljivo, da pet let stare otroke tako obremenjujejo. Razumem, da naj bi jim te dejavnosti koristile, ampak vseeno pa so to neke obveznosti, ki jih je za tako majhnega otroka po mojem mnenju čisto preveč.

 

2. Mogoče pa so leni tisti starši, ki otroka raje za 1 ali 2 uri nekam odpeljejo in imajo mir?

JJ

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti