Rozen pito stran?

nejcanja  

član od: 15.3.2006

sporočila: 270

tema odprta - 27. sep 2011 14:00 | ogledi: 8.669 | odgovori: 9

Joj,malo sem ga pobiksala.....delala sem rozen pito z orehovo filo,sedaj pa čisto na koncu jezika začutim čisto malo pekoč okus.Predvidevam,da zaradi orehov. Ali naj jo vržek raje stran?

 

hvala lepa na nasvet

nejcanja

neznan uporabnik

27. sep 2011 14:41

Nikakor ne. Ko boš narezala posipaj malo s cukrom v prahu in kak kompot zraven. Ne bo nihče opazil razlike. Ker je pečeno, ni pokvarjeno. Samo malo grenko. Vsipaj gor cuker, pa kaj grenkega poleg. Recimo pelinkovec. Ti garantiram, da ne bo nihče opazo razlike.

 

 

MULTI_reloaded

nejcanja  

član od: 15.3.2006

sporočila: 270

27. sep 2011 16:09

....sem dala otrokom za probat,pa je čist mal grenko....

bolš,da vržem stran,kot pa da se kdo zastrupi...kaj pravite?

 

Lepo prosim svetujte...sicer sem orhov nadev kuhala ene 3-5 min....

 

lp

 

nejcanja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

27. sep 2011 16:22

Če se čisto na koncu jezika čuti malo pekoč okus, potem stvar ni taka, da bi se lahko s pito kdo zastrupil.  Že res, da žarki orehi verjetno res niso najbolj zdrava hrana, ampak očitno je bilo vmes par žaltavih, z večino je bilo pa še vse v redu, sicer bi na jeziku pošteno peklo. Drugo je pa seveda, če ste tako pito pripravljeni jesti. Odločiti se moraš pač sama. Kot vidiš, je le dobro tu in tam tudi med delom malo oblizniti prst in poskusiti, kaj ratuje pod tvojimi rokami, potem do takih presenečenj ne pride.

Sonja

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

27. sep 2011 16:24

Odlocit se moras sama.

Ali sploh greni in ce ter koliko ali celo zakaj greni, ti nihce od nas ne more povedat.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

s0ncek*  

član od: 23.4.2007

sporočila: 1191

27. sep 2011 16:24

Orehi so včasih pač žarki. In jaz jih v tem primeru vržem stran. Ker jih poskusim, preden jih uporabim, zaenkrat še nisem pridelala grenkega peciva. Bi ga pa vrgla stran, saj ga nihče ne bi jedel z užitkom. 

Zastrupiti se zaradi grenkih orehov verjetno ne moreš ... če ti uspe grenkobo kako prekriti, jo jejte, drugače pa, žal, vrzi v smeti. In naslednjič in vedno pred peko poskusi orehe. ;)

s0ncek*

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

27. sep 2011 21:09

Pa kaj nisi nič poskusila nadeva, ko si ga pripravila za mazanje. Tako kot pravi limnol, je potrebno včasih vsaj prste polizat, da veš kaj ustvarjaš. Drugače pa, ko jaz pripravljam takšnele stvari, najprej povoham orehe, mak, kokosovo moko ali kar koli je že takrat v igri, potem dam ščepecj tega v usta, da preverim okus, no potem pa še parkrat malo med dodajanjem ostalih sestavin, mešanjem in preden nanesem na testo. Še enkrat povoham, če diši tako kot mora in potem dokončam. Pa rozen pita ti da vendar toliko dela, da bi se morala o vsem parkrat prepričat, preden je dokončno prepozno, da bi karkoli še lahko rešila. Škoda.

zeta

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

27. sep 2011 21:34

Če se da zadevo pojesti, skratka, da orehi niso toliko spet zavoženi, da bi jih bilo neokusno jesti, jo pojejte po nasvetu Multija - z raznimi dodatki cukr, med, grenke zadeve itd. Otrokom pa kupite vrečo napolitank pa bo volk sit in koza cela.

 

P.S. Predvsem pa jo zadrži v ožjem krogu ljudi, se namreč spomnim ene blazno zabavne situacije, ki seveda vpletenim ni bila toliko zabavna takrat - moja mama je higiensko zelo sporen človek, kar se tiče rokov uporabe. Meni namreč, da je to kr neki in bo uporabila/postregla blazno potečene in stare zadeve in potem še zanikala da imajo kak čuden okus. Za eno fešto je tako spekla makove kocke v katere je romal mak, verjetno, iz obdobja vojne pri nas v 90ih Ker je tudi precej prepotentna oseba je seveda zadevo sprezentirala blazno prepričano vase, cela petelinja, da to je pa ja produkt NJENEGA dela in blablabla. Kakšen ksiht je prinesla domov, ko ji je povabljena klientela ena za drugo zavrnila/pošimfala njene "pekoče" kocke verjetno sploh ne rabim razlagat. Od takrat naprej vsaj malo bolj pazi, kaj daje v nadeve. Čeprav še vedno zelo malo...

 

Pa da ne bo izpadlo, da namigujem, da ne paziš na kvaliteto surovin, ki jih uporabiš - niti slučajno. Samo kot so rekli, le večkrat poskusi zadevo med pripravo, lažje rešiti sam en del, kot pa potem imeti zafušan izdelek. Že itak ti dam 10ko, da ti je ratalo kakršnokoli filo dati v testo brez poskušanja - pri meni se noben proces peke praktično ne konča z ZELO polnim želodčkom že med delom.

Viva Meier

neznan uporabnik

27. sep 2011 21:48

@viva - sem bil že eno leto popolnoma prepričan, da boma dobro skup vozla. Čeravno sva se na začetku grozno kregala. Si mi vsak dan bolj všeč. Komplimente od mene.

 

HRM,

 

 

MULTI_reloaded

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

28. sep 2011 15:35

Ni nujno, da so bili žarki. Nekateri orehi imajo grenko kožico, je pa res, da jih je lahko samo nekaj pa pokvarijo cel nadev.

trac

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti