Miklavž - parkelj

PACKA  

član od: 23.9.2003

sporočila: 344

tema odprta - 5. dec 2003 10:09 | ogledi: 5.817 | odgovori: 5

Danes je pomemben večer za naše otroke. Prihaja Miklavž. Jaz bi popoldan malo pekla, pa me zanima, če imate kak poseben recept, nasvet kako narediti najboljšega , najlepšega (oz. najgršega) parklja? Hvala za ideje!

Pozdrav,

DEJA  

član od: 5.11.2003

sporočila: 30

5. dec 2003 10:25

Žal,ko bi se vsaj včeraj spomnila PACKA, imam kar nekaj receptov,ampak DOMA!!!!!Sorry, upam da ti bom drugič lahko kaj pomagala.Žal,si se prepozno spomnila.LP ANDREJA

PACKA  

član od: 23.9.2003

sporočila: 344

5. dec 2003 11:20

Se zgodi! Doma sem, ker imam bolnega sina, časa pa za ....umret. Ampak, nekaj bom že zmislila.

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

5. dec 2003 12:29

Recepta za testo ti ne morem napisat, ker ga v glavi nimam, pač pa doma. Saj boš v kakšni knjigi kaj dobila. Mora biti mlečno testo, z nekaj margarine in nič jajc, še kar gosto. bistvo: preden začneš oblikovat moraš testo dobro pregnesti (vsaj 15 minut), tako da testo postane gumijasto in se ga da oblikovat. Nakar vzames kos testa, iz njega narediš valj (npr. 10 cm dolg, 4 cm), ga daš na pečak. Spodaj s škarjami prerežeš, da dobiš noge, ki jih še malo potegneš. Ob strani zarežeš, da dobiš roke in na glavi zarežeš, da dobiš roge. Na koncu roke in noge nastrižeš na prste. Okraševanje: za kremplje zapičiš bučne peške, iz testa narediš verige, prav tako rep in majhne ogroke, ki jih je ukradel. Za oči zabodeš lešnike (rozini se zažgejo), v usta mu vtakneš rdeč jezik (izstrižeš iz blaga, moram biti zelo špičast). Pomembno je to, da je približno enako debel, sicer se tanjši deli zažgejo. Malo pustiš, da vzhaja, nato premažeš s jacem in po želji potreseš z makom, sezamov, sončničnimi peškami. Spečeš v vroči peči in nato še vroče premažeš z mešanico margarine, vode in sladkorja. Tako se sveti in še dober je. Upam, da sem razumljivo napisala. Parklji so moja specialnost. Učila sem se jih pri neki stari gospe, ki je včasih hodila od hiše do hiše in jih pekla. Pusti domišljiji prosto pot. Bistvo pa je dobro pregneteno tesno in omenjena premaza.

PACKA  

član od: 23.9.2003

sporočila: 344

6. dec 2003 13:38

Asja, nikoli ni prepozno! Včeraj parklje - so bili zelo temni, ker sem delala iz ržene moke z dodatki, danes pa lahko delamo miklavže, saj je sobota, otroci pa še vedno bolani... Pozdrav, PACKA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti