Lesni pepel

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

20. sep 2011 21:58

Kolikor mi je poznano, so pred industrijsko revolucijo, v Ameriki nabirali travo z imenom barilla, ki so jo kurili in z tem pepelom potem delali milo. No,ne me pa vprašat kakšna je ta trava, očitno, da ima nekaj takega v sebi, da rata iz tega milo, mogoče bi več Rimljanka vedela povedat o tem.

janko1

janko1  

član od: 3.11.2010

sporočila: 468

20. sep 2011 22:27

Saj niso samo v Ameriki delali mila.

 

Seveda ne. Hotel sem samo povedat, da so včasih uporabljali še kaj drugega. Pa ne samo v Ameriki, tudi drugod.

janko1

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

20. sep 2011 22:34

Zakaj morate vedno tako udrihati? Saj sem lepo povedal, da bom pač vzel bolj čistega, če že imam izbiro. Ne mi zdaj reči, da bi vi pa vsi iz principa vzeli v trgovini npr. čevlje iz umetnega usnja, četudi bi obstajal popolnoma enak model za popolnoma enako ceno tudi iz pravega! Poudaril sem pa čistost pepela zgolj zato, ker vem, kaj vse se zna znajti na ognju. S prijateljem sem bil že zmenjen, da bom po prvomajskem kresu dobil pepel z grmade, kjer bo "kuril samo svež les", potem se pa pripeljem na žur in vidim, kako na kup letijo gume in kar celi kanistri nafte. Manj od polakiranega pohištva so me takrat skrbeli edinole še cajtngi, a nekako imam občutek, da jih niti zanemarljiva količina ni bila tam. Od enega horoskopa Mete Malus me pa res ne bi pobralo, ja, se strinjam, no!

Mila iz natrijevega hidroksida, kupljenega v kemični trgovini, sem napravil že kar nekaj, od nekdaj sem si pa želel poskusiti tudi "primitivnejšo" varianto, kar tudi sicer rad počnem. Rad sem namreč obdan s stvarmi in uporabljam izdelke, kjer je od surovine do končne oblike bila čim preprostejša pot s čim manj vmešavanja industrije in visoke znanosti. Pa ne zato, ker bi bil nezaupljiv, skeptik, nasprotnik ipd., kakor koli že to imenujemo, pač pa zato, ker uživam v stvareh, za katere lahko v čim večji meri rečem, da sem jih naredil sam, rad imam pa tudi možnost prevzeti večino življenja v svoje roke, če in kolikor bi bilo kdaj treba. S preprostimi stvarmi - npr. ko zakurim ogenj z dvema kremenoma in brezovim "puhom" (ritidomom), kar ne traja pol toliko časa, kolikor ste tule porabili za delanje se norca - imam neko prvinsko veselje in zadovoljstvo ob misli na vse tisoče let zgodovine in truda ljudi, ki so te stvari odkrivali nekoliko drugače kot mi in so na vse skupaj tudi drugače gledali.

Hvaležen sem, da imamo v današnjih časih možnost imeti dva ali celo več pogledov na isto stvar, po drugi strani pa žalosten, kadar vidim, da nekdo v nič daje vse poglede razen svojega - ki je, resnici na ljubo, po zaslugi človekove čredoljubnosti po navadi kar tisti večinski pogled. To se mi zdi nekako tako, kot bi imel npr. 5 otrok, potem pa bi vse razen najljubšega stalno dajal v nič.

Saj imam rad debate, ampak tile forumi postajajo počasi mlatilnice! 

PS: Da ne bo pomote, tegale odziva še zdaleč ni sprožila samo tale tema ali samo en odgovor, pa tudi, na nek način, nisem pisal samo v svojem imenu. Tak vtis dobivam na splošno.

Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 20. 2011 22:36

Tatjana  

član od: 10.4.2002

sporočila: 301

20. sep 2011 22:44

Hvaležen sem, da imamo v današnjih časih možnost imeti dva ali celo več pogledov na isto stvar, po drugi strani pa žalosten, kadar vidim, da nekdo v nič daje vse poglede razen svojega - ki je, resnici na ljubo, po zaslugi človekove čredoljubnosti po navadi kar tisti večinski pogled. To se mi zdi nekako tako, kot bi imel npr. 5 otrok, potem pa bi vse razen najljubšega stalno dajal v nič.

 

666, bolj se ne bi mogla strinjati.

Tatjana

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

21. sep 2011 6:11

*ebiga, 666, a se ti ne zdi, da si ti še najbolj nestrpen, le tvoje gledišče je pravo, vsak, k misli drugače po tvoje vsiljuje svoje mnenje in zaničuje drugače misleče.

Pa drugač, če si tolk proti sadovom znanosti in napredka, upam, da po vodo hodiš na kak studenec, oblačiš se v kože, hodiš v stranišče na štrbunk ( toalet papir žih ne uporabljaš, cajtnge še manj v te namene), za razsvetljavo si prižigaš sveče, to, da se pojaviš na internetnem portalu je verjetno kaka hudičeva rabota, v soglasju s tvojim nikom ( a ne, da je 666 znamenje satana? ).

Tatjana takisto.

ežoj

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

21. sep 2011 6:49

Očitno je nestrpen (za nekatere) vsak, ki ima drugačno mnenje (od nekaterih) in si to mnenje upa napisati.

rimljanka

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

21. sep 2011 7:03

ežoj je napisal/a:

...Pa drugač, če si tolk proti sadovom znanosti in napredka...ežoj

666 je napisal/a:

...Rad sem namreč obdan s stvarmi in uporabljam izdelke, kjer je od surovine do končne oblike bila čim preprostejša pot s čim manj vmešavanja industrije in visoke znanosti. Pa ne zato, ker bi bil nezaupljiv, skeptik, nasprotnik ipd., kakor koli že to imenujemo, pač pa zato, ker uživam v stvareh, za katere lahko v čim večji meri rečem, da sem jih naredil sam, rad imam pa tudi možnost prevzeti večino življenja v svoje roke, če in kolikor bi bilo kdaj treba...

Ežoj, popuščaš

LP, V.

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

21. sep 2011 9:04

Ne bom pristal na binarno logiko, češ, "če ni naš, je njihov". Upira se mi.

Se vam ne zdi mogoče, da je človek hkrati navdušen nad znanostjo in nad primitivnimi metodami? Hkrati kuha milo iz pepela in serje v normalno školjko? Potem, j*ebiga! ne morem pomagati.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

21. sep 2011 10:43

Matr, s tisto školjko si me pa presenetil.

Pa drugač poznam stari postopek izdelave sveč iz loja, imam pa tudi enostaven recept kako se naredijo bolhe ( rabiš le žagovno od bukovega lesa, konjsko scalnico in posodo ki se dobro zapre, v srednjem veku neštetokrat preizkušen recept ), če koga zanima..............

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti