Dolenjske toplice

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

tema odprta - 2. sep 2011 18:43 | ogledi: 37.550 | odgovori: 14

V kratkem grem v Dolenjske Toplice na zdravljenje . Ker predvidevam , da bom imela terapije predvsem oz. pretežno v dopoldanskem času , bi popoldneve , sploh če bo lepo vreme , rada izkoristila za ogled okolice term . Kaj mi priporočate , kaj je vredno ogleda ? Še nikoli nisem bila tam , zato sprašujem vas na Kul Slo, ker rade pomagate oz. svetujete , če le veste .

Hvala že vnaprej .

Lp

manca51

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

2. sep 2011 19:56

Nič skrbi, draga Manca, Dolenjske toplice imajo za vsak dan program in ogledala si boš lahko bližnjo okolico, pa mogoče tudi malo dlje vas bodo zapeljali. Bila sem tam že trikrat, tako da ti govorim iz " prve roke". Dolenjci so prijazni ljudje in tudi zelo gostoljubni. Prepričana sem, da nam boš poročala po vrnitvi domov o samo lepih vtisih.

Veliko zdravja in dobrega počutja ti želim!

 

 

 

naor

kozamurnik

sporočila: 2311

3. sep 2011 5:56

Moja sorodnica je hodila 2x letno na oddih v Dolenjske toplice in ni bilo besed, da bi prehvalila ponudbo, osebje, prijazne domačine. Lani in letos, pa je vse bolj razočarana nad hrano, predvsem nad glavnimi obroki in razmišlja, da bi šla drugam. Podobne pripombe je slišala tudi od ostalih dolgoletnih gostov, tako da ne gre le za eno opažanje. Marsikdo bo kdo rekel, da je to pri zdravljenju bolj " postranska " zadeva, pa vendar je veliko gostov, ki so tam ne le zaradi zdravljenja, ampak zaradi oddiha in jim dobra hrana veliko pomeni. Morda bodo moral kaj spremeniti v tej smeri.Pripomba je dobronamerna, se razume. Veliko zdravja in lepih dni na Dolenjskem koncu, Manca. murnik

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

3. sep 2011 8:25

Manca,

lažje bi ti svetovali, če napišeš, koliko si mobilna - boš tam z avtom, kolesom, peš, kako dolgo lahko hodiš, ti hrib dela težave ali ne.... ker tisti konec je čudovit, zdaj jeseni pa sploh!

Sonja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

3. sep 2011 8:35

Ja, kjar se hrane tiče pa drži. Že pred tremi leti, ko sem bila tam nazadnje, so se kar poslabšali v primerjavi s prejšnjimi leti. Ker pa menim, da si dobila zdravljenje na "socialno", pa kaj dosti ne moreš narediti.

Mislim, da je Manca kar gibljiva, ker se drugače ne bi zanimala, kam oditi ob popoldnevih.

 

 

 

naor

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

3. sep 2011 18:45

Saj sem vedela , da se lahko zanesem na vas . Punce , hvala vam .

Limnol , prav imaš , da je treba povedati kaj več o počutju oz. zdravstvenem stanju , da bi mi lahko svetovale , kaj si naj ogledam. Odkar hodim k revmatologu v Celje , se počutim dokaj dobro . Dobila sem končno tudi zdravilo ne le tablete za lajšanje bolečin , kot prej pri svoji zdravnici . V petek , torej včeraj pa mi je dal tudi injekcijo proti vnetju . Upam , da bo držala čim dlje .

Sicer pa se je mož odločil , da me bo spremljal , tako , da si bova lahko ogledala tudi kaj izven Toplic .

Torej , če imate kak predlog , lepo prosim .

Glede hrane me ne skrbi , ker nisem izbirčna , jem vse . Res pa je , da bi se rada zredila kak kilogram , ker sem v 10 . mesecih , odkar me pesti ta prekleti artritis , shujšala za celih 10 kg. No , mož bi jih pa lahko - kilgramov , vsaj še enkrat toliko pustil tam .

Prosim za kak namig .

Lep pozdrav vsem

manca51

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

4. sep 2011 0:02

Baza 20, Mirna gora, Gorjanci, izvir Krke, stari del Novega mesta, Otočec

pirnica

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

4. sep 2011 14:59

Poleg tega, kar ti je pirnica naštela, ti iz lastnih izkušenj v bližnji okolici svetujem obisk Soteske- dvorec Soteska in Hudičev turn, v katerem je po lokalnem ustnem izročilu grajska gospoda prirejala orgije, zanimiva je tudi Zeliščna kmetija Plavica, kjer morda najdeš kakšni rožico tudi za svojo bolezen, sprehod do Sušic... V kolikor nisi že sama našla ponudb na spletu, ti prilagam link. http://www.dolenjske-toplice.si/sl/informacija.asp

Če se boš odločila za izlet v Novo mesto (moj rodni kraj), ki se imenuje tudi mesto situl, ti priporočam ogled Dolenjskega muzeja, v neposredni bližini je tudi razpoznavni znak Novega mesta Kapitelj, ob sprehodu ob reki Krki si lahko z levega brega Krke ogledaš Breg, ki mu domačini pravimo tudi "vlak", vmes se okrepčaš v gostilnici Don Bobi, kjer je hrana vrhunska (včeraj preverjeno), malo naprej je grad Kamen, kjer je živela Prešernova muza Primic Julija, lahko se sprehodiš po Zupančičevem sprehajališču in si v gostišču Loka na terasi ob Krki privoščiš tortico (imajo res dobre). Tam je tudi pristanišče Rudolfovega splava (ki je zame sicer "čist mim", ampak ljudje smo si različni, zato se splavarjenje kar dobro trži). Če te zanima umetnost, si lahko v Jakčevem domu ogledaš zbirko njegovih umetniških del, v NM je bil rojen tudi Leon Štukelj...

V kolikor pa se odločiš za pot na Gorjance, ti priporočam obisk izvira, katerega ime je povezano z bajko Janeza Trdine Gospodična. Tam se umiješ in pomlajena odskakljaš naprej. Ogledaš si lahko še Krvavi kamen, ki ga od čisto navadnega kamna loči le kup legend, nadaljuješ pot naTrdinov vrh, ki ga kazi grd telekomuniacijski stolp (ampak tudi take stvari morajo biti), uživaš v razgledu na Dolenjsko ter mimogrede nabereš še nekaj jurčkov in lisičk...vse to je dostopno tudi z avtomobilom, če te bolezen ovira pri pohodništvu. Če pa se oglasiš oz. oglasita pri meni (sedaj živim ob vznožju Gorjancev), pa lahko dobita še kakšno dodatno informacijo in kozarček domačega cvička 



LP, V.

Sporočilo je spremenil(a) VilmaS dne 04. 2011 16:33

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

4. sep 2011 20:23

VilmaS, zelo, zelo mi je všeč, kar in kako si napisala in opisala!

Ognjič

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

4. sep 2011 21:04

Manca,

če bosta z avtom, potem sploh ni problema. Saj večino je že VIlma napisala. Iz Dolenjskih toplic nimata daleč do Bele Krajine - sami lepi kraji, Semič, izvir Krupe je prav impozanten in prideš z avtom čisto zraven.

Tudi dolina Krke je čisto blizu - a veš, da je Krka edina reka pri nas, ki tvori lehnjak po celem toku, od Zagradca do Kostanjevice? Prav lepi slapovi so pri Dvoru in Žužemberku, tam počasi obnavljajo grad, okolica je pa prečudovita. Da o Otočcu sploh ne govorimo. V drugi smer pa tudi Muljava ni prav daleč (saj veš, Krjavelj pa to). Okoli Dolenjskih toplic je tudi nekaj zelo prijetnih učnih poti, dolgih med 2 in 3 km - povprašaj v hotelu, ti bodo dali točne informacije kam in kako odkorakati.

Pa ne pozabita stopiti do kakega kmečkega turizma na malico.

Lepo se imejta!

 

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti