Par indijskih tekačic

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

2. sep 2011 17:43

O tehle racah,ki naj bi jedle rdeče polže je bil nedolgo nazaj na TV Slovenija prispevek oziroma reportaža.

In sicer naj bi jih celo rentali.Če sem prav zasledila kraj dogajanja je bilo to nekje v Prekmurju.Delovno vizo so imele za celo vas,lokacijo so menjavale tedensko.

Najprej mi je bilo smešno,vendar ko vso to rdečo golazen vsakodnevno spremljam po domačem vrtu si želim da bi bil tale renta-raca tudi kje bližje.

 

 

lp

anaevahttp://poosmiinpol.blogspot.com/

Luidor  

član od: 18.9.2007

sporočila: 7

2. sep 2011 18:20

Ojla, 

jaz imam tudi tele račke, za oddat imam dva racmančka stara tri mesece ("divje" barve z zeleno glavo), pa šest račk in racmančkov starih en mesec, vsi so že toliko veliki kot starša. Moji imajo majhen ribniček (kupljen plastičen vkopan v zemljo) in zelo rade plavajo. Lani sem imela ogromno rdečih polžev, zato sem račke tudi kupila, letos nisem na vrtu našla niti enega. :)

Tudi moje imajo na voljo bivšo pasjo hišico, pa so najraje kar zunaj ali v lopi. Dobijo skledico eko krmil za perutnino (ne za nesnice) in malo koruze. Fino se razumejo tudi s kokoškami. 

Se priporočam za oddat, ker jih imam preveč za velikost vrta in ribnika.

 

Lp, Katarina

 

Luidor

sunny79  

član od: 19.1.2008

sporočila: 43

2. sep 2011 18:47

No naše ne plavajo,...pa imajo to možnost. Od tašče so pa skrižane (po naključju) z divjo raco in te pa veselo čofotajo po vodi. Naše ne gredo v vodo višjo od njihovih tačk, ....so pa zelo lepe. Imajo posebno hojo, ki niti malo ne spominja na račjo, prej na pingvinovo. So pa potomke para, ki je imel rodovnik (samo je že od starosti poginil). Ker živimo na lokaciji, ki je v bližini grabnov, je prej bilo ogromno rdečih polžev, zdaj se je pa stvar precej izboljšala, saj komaj kje še opazimo kakšnega.

sunny79

juti  

član od: 19.9.2002

sporočila: 73

2. sep 2011 18:58

sunny79 je napisal/a:

Ribnika ne rabijo, ker ne znajo plavati, kot druge race, potrebujejo pa večjo posodo z vodo, ker se z njo polivajo, pa spaknjujejo kljune, ki so lepljivi od polžev in drugih ličink. V posodo z vodo jim lahko daš malo kruha, pri nas pa imajo še posodo z zmleto koruzo. Če pa imajo prevelik luksus s hrano, se pa rade malo polenijo in ne gredo iskat polžev.  Pri nas imajo malo hiško (tako kot je pasja),poleti so pa kar zunaj. Samičke so bolj marljive od samce.

sunny79

 

Tole pa ne bo ravno držalo. Naši tekačici sta v ribniku plavali skupaj z mlakaricami, mandarinkami in karolinkami - pa nihče od nas ni opazil, da bi plavali kaj drugače/slabše od ostalih.

Evo, po dolgem brskanju sem celo našla fotko, kjer sta dami v vodi.

Na splošno se mi zdi, da med ljudmi vlada kar neka fama, da določene sorte rac ne potrebujejo vode za plavanje. Ne morem verjeti, da lahko kdo tako razmišlja, ker vidim naše ljubljenčke, kako uživajo v vodi - se igrajo, umivajo, v vročini hladijo... Saj race spadajo med t.i. "vodno perutnino", ne?

juti

stasafrank  

član od: 29.6.2003

sporočila: 518

2. sep 2011 19:57

Indijske tekačice sem zrihtala mami, ker si jih je želela, in komaj čaka, da bodo mlade, ker se je čistro zatresklaa vanje... Dejansko pojedo toliko polžev, da se še komaj vlečejo okoli, vrt jih ne zanima sploh (verjetno ni dovolj beljakovinske hrane gori.. 

Sprehajajo se prosto po 1ha zemlje okoli hiše, cel dan so zunaj in plavajo v potoku ali pa se skrijejo  med rože v senčko. Enkrat sem jih začela poditi,ker sem videla da nekaj okoli begonij kljuvajo, pa me je mama okrcala naj ne delam neumnosti, ker ji vse suhe cvetke popincirajo iz  rož, vse sveže pa pustijo ...

Skratka...

Staša

sunny79  

član od: 19.1.2008

sporočila: 43

2. sep 2011 20:43

Na splošno se mi zdi, da med ljudmi vlada kar neka fama, da določene sorte rac ne potrebujejo vode za plavanje. Ne morem verjeti, da lahko kdo tako razmišlja, ker vidim naše ljubljenčke, kako uživajo v vodi - se igrajo, umivajo, v vročini hladijo... Saj race spadajo med t.i. "vodno perutnino", ne?

 

Ko smo jih dobili, so nas opozorili, da ta vrsta rac ne plava. Naše nikoli niso plavale tako kot ostale race, so se pa veselo samo polivale z vodo. Pa to ni samo moje razmišljanje, ampak poleg tega kar smo od njihovih vzrediteljev slišali se tako tudi obnašajo. Imajo prostor kjer bi se lahko namakale, pa v 7 letih nisem nobene opazila, da bi dejansko tudi plavala.  Očitno ta stvar ni tako nagonska kot pri drugih vrstah. Sem pa pri tašči opazila, da ko so bile v družbi ostalih rac, ki so plavale, so jih le-te počasi zvabile v vodo. Zgledalo je, kot da bi jih učile plavati....zanimivo a ne?

Meni se je vse skupaj zdelo zelo srčkano

sunny79

juti  

član od: 19.9.2002

sporočila: 73

3. sep 2011 9:37

sunny79 je napisal/a:

Ko smo jih dobili, so nas opozorili, da ta vrsta rac ne plava. Naše nikoli niso plavale tako kot ostale race, so se pa veselo samo polivale z vodo. Pa to ni samo moje razmišljanje, ampak poleg tega kar smo od njihovih vzrediteljev slišali se tako tudi obnašajo.
sunny79

 

Saj vem, da to več ni osnovna tema, ampak mene tako razmišljane (in širjenje dezinformacij) vzrediteljev prav razjezi. Žal jih poznam kar nekaj, ki vzrejajo živali v slabih pogojih in jih nato prodajajo nevednim kupcem - ob nakupu pa seveda zagotavljajo, da je določena žival povsem nezahtevna, ne potrebuje tega, niti onega - vse samo z namenom zmanjšanja stroškov in seveda čimvečjega dobička.

 

V naši bližini živi eden izmed bolj znanih slovenskih vzrediteljev vodne perutnine (poleg te se pri njem najde še marsikaj - od nojev, papig, pavov, divjih prašičev, lisice, tudi kakšne sove itd.). Za moje pojme živijo živali v katastrofalnih razmerah - premale kletke ali ograde, redkokdaj sveža voda, večina rac niti nima možnosti kopanja, kdaj pa kdaj ostanejo živali tudi brez hrane... Ampak je zelo znan, ima dobre veze in mu nobena inšpekcija ne pride do živega. On živali preprosto smatra za "stroje", na katerih služi in je to to.

 

Se opravičujem za off topic, ampak sem se morala malo "spihat".  

sunny79  

član od: 19.1.2008

sporočila: 43

3. sep 2011 11:18

No, jaz sem podala samo svoje izkušnje s to vrsto rac. Drugače so pa bile račke prinešene z vsemi ustreznimi dokumenti iz Nemčije, kjer so že prej zelo lepo skrbeli za njih. Podarili so nam jih tamkajšnji sorodniki.

No, upam, da ne bomo spet (za)šli iz teme kupim par indijskih tekačic na temo kaj vse se dogaja na tem planetu.

 

Pa brez zamere!

 

LP

sunny79

barb*  

član od: 19.12.2005

sporočila: 157

3. sep 2011 13:46

Da se še jaz oglasim na tole temo. Sama imam zelo rada pernate živali in pri meni doma se poleg kokoši, gosi, pegatk, najdejo tudi račke indijske tekačice. Imam razstavne živali, kupljene večino v Nemčiji, pa prvič slišim, da bi imele dokumente. Vse kar lahko ima je obroček in razstavni karton. Toliko o tem.

So pa tekačice resnično nezahtevne za vzrejo, znesejo okoli 100 jajc na leto, tekajo po travniku cel dan in pobirajo polže, vse vrste ličink in koloradske hrošče.

Res pa je, da potrebujejo:

- veliko vode za pitje za izpiranje polžev

- zaradi velike količine popite vode so njihovi kakeci skoraj neopazni

- če nimajo nobenih krmil na voljo bodo začele jesti tudi solato

- potrebujejo hiško, v kateri nesejo jajca in kamor se zatečejo pred neurjem, čeprav najbolj uživajo v dežju.

Pa še moja spletna stran, če koga zanima:

http://www.okrasna-perutnina.com

lp



barby

Sporočilo je spremenil(a) barb* dne 03. 2011 13:47

Dolores  

član od: 20.6.2005

sporočila: 1304

5. sep 2011 11:36

Najlepše se zahvaljujem vsem, ki ste se oglasili in mi pomagali z nasveti. Ste kot ena velika mama, na katero se lahko vedno zaneseš.

Katarina, poslala sem ti sporočilo na ZS.

Dolores

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti