Lonci

Aljo  

član od: 19.10.2005

sporočila: 90

tema odprta - 31. avg 2011 7:53 | ogledi: 12.260 | odgovori: 29

Po nekajletni uporabi loncev in posod, ki so bile v merkatorjevih akcijah zberi in izberi ali nekaj podobnega, sem se sedaj odločila, da bi si končno kupila malo boljšo posodo.

Zanima me, kaj priporočate.

potrebujem lonec za juho, kuhanje kromprija itd.

in kozico za golaže, rižote in podobno

kaj uporabljate email, rosfrei, teflon.

Rada bi nekaj takega, da se ne bi sprijemalo.

 

Aljo

*Etka  

član od: 19.2.2004

sporočila: 744

31. avg 2011 8:20

Jaz imam en WMF komplet iz Müllerja. Potem sem še na točke v Sparu dokupila nekaj WMF posode. Pred kratkim še en ekonom lonec. Imam še nekaj emajl lončkov in 3 teflon ponve. WMF se super obnese, ni pa poceni.

Aljo  

član od: 19.10.2005

sporočila: 90

31. avg 2011 11:45

hvala.

 

Aljo

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

31. avg 2011 12:07

Sama imam tudi WMF, ponev za koga ubit od Tefala, nekaj posod iz Ikee, vse za indukcijo, moj prisega na AMC, ker ga pač ima, na mojo plato itak ne paše. Ponev za palačinke in eno malo večjo posodo imam znamke Biva (primerna tudi za v pečico), oboje iz Merkurja. na znamko navadno ne gledam, gledam na to, kaj rabim. Bratu sem par let nazaj kupila set posode Tescoma, je tudi v redu. Toliko o znamkah... Pač gledam, da paše na indukcijo. Ravno včeraj sem letala okoli za džezvo, ker danes mami montirajo indukcijsko ploščo, pa da ne bi ostala brez jutranje kave , pa sem ji hitro vzela še eno ponev zraven.

Loni Makaroni

Aljo  

član od: 19.10.2005

sporočila: 90

2. sep 2011 11:30

ljudje božji,

sem bila v Müllerju, to pa stane.

bom še malo počakala oziroma kupim eno pa bom videla kaj bo.

Aljo

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

2. sep 2011 14:15

Če nočeš preveč zapraviti, pa bi želela solidno posodo, poglej, če imajo v Mercatorju še lonce in kastrole turške znamke YMS. Pred kakšnimi petimi, šestimi leti sem kupila veliko kastrolo, drži malo več kot sedem litrov in jo z  velikim veseljem uporabljam za kuhanje juhe, brodeta, pasticade in večjih količin jedi tipo golaž.

Kupila sem jo pa zato, ker je bila več kot enkrat cenejša od primerljive Lagostine. Imeli so cel program, tudi manjše kastrolce, deluje tudi na indukciji.

Vsekakor si pa privošči vsaj eno Lecreuset kastrolo. Te sicer niso poceni, so pa nenadomestljive. Pa ne zapravljaj denarja za njihove ponve, pekače itd. Kupi kastrolo, ki bo ravno prav velika, da boš v njej skuhala kar si se namenila za svojo družino. 24 cm je univerzalna.

nola

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

2. sep 2011 17:04

Dokler nimaš neomejenega budžeta za posodo, pomisli malo v to smer: Za kuhanje krompirja, juhe in testenin ne rabiš drage posode. Za to zadostuje poceni posoda z velikim volumnom in ravnim dnom, da se ne vrti po morebitni stekleni kuhalni plošči.

 

Rabiš tudi teflonsko ponev za palačinke, vmešana in jajca na oko, za popeči kak kos mesa.

Za golaže, paprikaše, raguje in podobne enolončnice pa kupi nekaj, kar lahko gre s kuhalne plošče v pečico. Vsako od teh zadev kupi malo večjo, kot misliš da jo rabiš in kupi tako drago, kot si jo lahko privoščiš. Marsikatere dame KulSLo z "malo več kilometrine" smo svojo zbirko loncev kupovale po en komad na nekaj mesecev ali na leto.

Z malo potrpljenja boš imela v par letih lepo zbirko kvalitetne posode. Počasi se daleč pride....

Vanja

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

2. sep 2011 18:39

Osebno nebi mogla brez velike litoželezne ponve. Idealna za razne rižote, testenine, omake, golaže... Večina kosil je kuhanih v njej. Lahko bi bila tudi kastrola. No pri tem kosu se ne špara. Potem je tu še Tefal ponev za palačinke in dva velika piskra za kuhanje raznih cmokov, marmelad, ter manjši za čaje. Za v pečico (rižote, pasolj) mi je daleč najljubša lončena skleda iz Merkurja.

Če moraš čez noč iz nule opremit kuhinjo, je Ikea sistem idealen. Kupiš nekaj poceni osnovnih kosov, potem pa vsakih nekaj mesecev zamenjaš kak kos s kvalitetnejšim. 

OlivaB

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

2. sep 2011 18:53

Še to sem pozabila, tud če imaš 'neomejene' finance je bolje kupovat postopoma. Vsakič ko greš po trgovinah vidiš kaj novega, bolj uporabnega. Pa tudi enkrat tu enkrat tam slišiš od koga kaj je fajn in bi imela tko da itak sčasoma dopolnjuješ svojo zbirko.

OlivaB

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

2. sep 2011 19:00

Kar se tiče teflona in podobnih reči - še nisem srečala take, ki bi jo odnesla čisto brez prask. Imela sem aluguss od wmf, pa je ravno tako v dveh letih postala odrgnjena kot zdaj ta noname  (čeprav sem menjala v prvi vrsti zato, ker tista aluguss ni bila za na indukcijo). Pa sicer precej pazim in ne  uporabljam vilic ali ostrih reči pri kuhi, vedno plastične ali lesene kuhle. Tako da se mi zdi, da moraš to vzet v zakup in menjat vsakih nekaj let. Tudi posode ne delajo več za 30 let ...

 

Imam pa nekaj emajliranih posod(-ic), dve teflonski ponvi, dve kozici (ena od teh inox, kar mi niti malo ni všeč, ampak ajde, je posoda), eno goro pekačev in dve keramični posodi še od prejšnjega štedilnika, ki ju zdaj uporabljam za pečico ob priložnosti.

 

Pri vsej tej tehniki danes moram pa ponvi prat na roke, ker imata na zunanji strani podna nekaj plehnatega, da zadeva funkcionira na indukciji, in če dam v stroj, ena pušča neke kovinske sledi, druga pa rjavi :/ Bom pa počasi morala menjat en pekač (rjavi in malo spraskan) in eno kozico (rjavi). Malo po malo.

rag_doll

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti