En zajeten kup vprašanj v zvezi z gojenjem

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

6. sep 2011 19:00

rimljanka je napisal/a:

Pri nas že od davno poznamo podobno napravo, rečemo ji srpača. Ja, ja, naše babice in dedki so vedeli in uporabljali marsikaj.........................



rimljanka

Pri nas podobnemu orodju rečemo pralca:

http://www2.arnes.si/~osljbg2s/kd/predmeti/korodja

Se da pa dobit v merkurju. Opleto je endvatri.

lp

cervus

goblinsly  

član od: 29.8.2011

sporočila: 24

28. sep 2011 19:57

Hvala vsem za nasvete, v največji meri jih bom upošteval in vas tudi obveščal o uspehu/neuspehu.

Moj, meni tako dragi, vrt na okenjski polici ne vem ali bo naslednje leto še aktualen. Sam sem namreč alergik in ugotavljam, da je možno da je tudi tale vrt eden od virov alergije. Glede na to, da sem stalno v stiku z njim je to precej problematično. Ampak bomo videli.

Zdaj pa samo vprašanje glede Melise, zdaj ko sem paradižnik posekal je začela rasti kot zmešana. Dokler bo rasla jo bom izkoriščal za okusen čaj. Glede sušenja. Danes sem jo natrgal, zvezal v šop, opral, posušil in obesil, v njo pa usmeril ventilator ( da se do konca posuši voda s katero sem jo opral, da ne bi prišlo do gnitja/plesni ). Nato pa bi jo pač nekam obesil in čakal. Torej vprašanja:

- kam mi predlagate, da jo obesim

- glede na to, da mora biti na zračnem mestu....ali se ne bo na njej nabiral prah in bom potem to v čaj nesel ?

- ko se do konca posuši, ali naj natrgam in uporabim liste, ali lahko uporabim tudi stebla ? Sam sem imel namen vse skupaj dati v mikser in zmiksati v prah, nato pa spraviti v kozarce.


No, če ima še kdo kakšen nasvet glede melise, bom zelo vesel. :)

goblinsly

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

28. sep 2011 20:24

Će imaš možnost, jo čim manj mečkaj, naloži na papir, pokrij z drugim papirjem, ga obteži in daj na sonce, vsaj na notranjo stran okna, če nimaš balkona (bo še vsaj 3 dni sonce in vroče). Ko bdo listi suhi, vsaj za silo, jih potrgaj s stebelcv, pa lahko do konca posušiš. Morajo pa biti pred trganjem skoraj suhi (če pritisneš list na suho ustnico, ne smeš imeti občutka hladnega, pa je list suh). Stebelc jaz ne bi uporabljala. Liste shrani, če so res suhi, v kozarcih s pokrovom na navoj, sicer raje v papirni vrečki ali vrečki iz blaga. Sicer imaš pa tule veliko o shranjevanju suhih zelišč.

Glede alergije in rastlin pa takole: pač imej le take rastline, ki ne cvetijo do takrat, ko jih uporabiš: meta, melisa, žajbelj, rožmarin, bazilika, peteršilj, zelena, luštrk,.....

Konec koncev, en tak vrtiček na oknu ni nič v primerjavi z vsem cvetnim prahom, ki ga raznaša veter, tudi, če si v 15 nadstropju.

rimljanka

goblinsly  

član od: 29.8.2011

sporočila: 24

28. sep 2011 23:46

Tole glede melise bom naredil, kot si mi svetovala in seveda poročal.

Glede alergije lahko rečem le, da si mi na obraz pripela nasmešek. Upam da je temu tako, da mi alergijo povzročajo le rastline, ki cvetijo. Npr. letos zgodaj spomladi sem posadil rukolo in kmalu sem imel občutek, da pri meni povzroča alergijo, ko delam z njo, že 1 mesec po sajenju. Škoda, ker pri meni je rasla tako hitro, da bi jo lahko vsak dan ogromno pojedel in še bi je imel. Ne vem če obstaja kakšna ustreznica, ki bi rasla tako hitro, konec koncev rukola še danes ponekod velja za plevel.

Imaš pa prav, ne vem zakaj bi bil na splošno alergičen na rastline oz. ne vem če taka alergija sploh obstaja, alergija naj bi bila le na cvetni prah, ki je jasno prisoten, ko rastline cvetijo. No, kakorkoli, najbolj upam, da drži tvoj zadnji stavek. Nerad bi se odpovedal svojemu, naj bo še tako majhen, vrtičku.

 

goblinsly

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

29. sep 2011 6:30

Plevel je itak kategorija, ki jo postavi človek. Tudi vrtnica, nezaželena sredi njive pšenice je plevel, kajne?

Ker vemo, da placebo deluje, tudi, če vemo, da je placebo, si pomagaj tako, da se prepričuješin prepričaš, da tvoje rastline in rastline na splošno tebi NE povzročajo alergije. Če ti že ne bo pomagalo (dvomim), ti tudi škodilo ne bo.

rimljanka

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

29. sep 2011 12:54

Bom še jaz tukaj pristavila svoj lonček. Kot začetnica z delom na vrtu imam nekaj vprašanj.

Po lanskoletni selitvi v novogradnjo smo letos prvič začeli obdelovati svoj vrtiček. Ker sva z možem zemljo zanj uspela urediti šele v maju, sva bila pri določenih vrtninah že malo pozna. Lepo so nama obrodile kumare in bučke, tudi paradižnika je bilo veliko, pridelala pa sva tudi nekaj paprik. Pa solate smo imeli dovolj še za druge. Za začetek kar fajn

Por mi je lepo zrastel, a je še zelo tanek, zato sem razmišljala, da bi ga čez zimo pustila v zemlji (imam sorto, ki je prezimna). Kaj moram storiti? Ga kar pustim ali ga je pred zimo treba pokriti?

Tudi s korenčkom sem imela nekaj težav. Prvi posevek sploh ni vzkalil, zato sem ga posejala še enkrat. Zdaj imam nekaj vrstic korenčka, a je še neodebeljen. Do kdaj ga lahko pustim v zemlji? Imam dve sorti, eno bolj "hitro" (Amsterdamski korenček), drugo pa bolj pozno (Flaker). Za slednjega sem razmišljala, da bi ga v zemlji pustila kar do pomladi - nekje sem slišala, da je to možno. Bi to šlo? Kaj moram storiti? Ga pokrijem?

Imam pa še nekaj gomoljne zelene. Po nasvetu sosede sem ji potrgala zunanje liste, da se bodo gomolji odebelili, a so tudi še precej majhni (cca. 4 do 5 cm premera imajo). Je tudi zeleno možno v zemlji pustiti do pomladi?

Vesela bom vseh nasvetov.

Katja D.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

29. sep 2011 16:10

KatjaD, predlagam, da post prekopiraš v temo MOJ VRT, tu pa ga pusti ali izbriši.

rimljanka

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

30. sep 2011 11:39

Rimljanka, hvala za nasvet, sem že skopirala v predlagano temo.

Katja D.

onaon  

član od: 21.6.2010

sporočila: 72

6. nov 2011 18:04

cemkcku4 je napisal/a:

Se opravičujem, ker nisem poznal drugega imena za tagetes.Meni je vse bolj za hobi.

 

Slika ploskoreza je tukaj:

http://www.shrani.si/f/K/1L/4bhyywBx/ploskorez.jpg

 Jaz sem jih prinesel že enih par mojim sorodnikom in najbližjim prijateljem.Vsi so navdušeni, saj gre pletje zelo hitro.Kolega pravi, da ko je prej prišel z dopusta je potreboval skoraj 2 dni, da je vse oplel.Sedaj je gotov 2-3 urah.

Brušenje se odsvetuje, saj se lahko spremeni kot, s tem pa efektivnost.

 Pri pletju gre instrument rahlo pod površino zemlje in večinoma se plevel odstrani z koreninami.Prav tako ga pustiš ležati na vrtu tam kjer je, saj tudi preprečuje izhlapevanje vode iz tal, zaradi izdrtih korenin, pa ne raste več in se osuši.Enostavno tudi narediš rižo za sajenje in zelo hitro potem tudi zasiplješ.



Zoki

 

ali se že ve kje se ta zadeva kupi, bi jo imela ampak v naših trgovinah jo še nisem zasledila?!

onaon

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti