En zajeten kup vprašanj v zvezi z gojenjem

goblinsly  

član od: 29.8.2011

sporočila: 24

tema odprta - 29. avg 2011 19:43 | ogledi: 12.016 | odgovori: 28

Ker je to moj prvi post na tem forumu, en lep pozdrav vsem skupaj !

Ker imam en kup vprašanj sem dolgo časa razmišljal, kam naj jih zapišem, mislim, da bo tale stran kar primerna.

Živim v centru Ljubljane, posledično imam malce manj prostora za gojenje, imam 2 okenjski polici, na eni imam posodo cirka 1x1x0.2m, na drugi pa 2 navadni koriti. Do sedaj sem imel največ sreče z gojenjem peteršilja in bazilike, letos sem uspešno gojil meliso ( čaj je odličen ), za hec sem probal posaditi tudi češnjev paradižnik, nabral sem ga za okoli 3kg, cvetov je bilo še za vsaj potencialnih 10kg, vendar sem žal vse skupaj moral porezati ker se je stvar tako razrasla, da nisem več videl skozi okno, paradižniki pa so padali na avtomobile na dvorišču.

 

No, da ne bom preveč zašel...Naslednje leto želim do potankosti preštudirati kaj se mi splača saditi. Baziliko in peteršilj sigurno ( majhna stekleniška posušene bazilike je okoli 1€, da o tistih majhnih paketkih napol rumenega peteršilja v Merkatorju sploh ne govorim ), meliso tudi.

Za naprej bom pa rabil nasvete. Čeprav gojim zaradi lastnega veselja, malce pogledam tudi na to ali se mi finančno izplača. Najbolj primerne so seveda začimbnice, v trgovini so ponavadi drage kot hudič, doma pa se jih da na majhnem prostoru pridelati ogromno. Poleg vsega naštega je pa neprecenljiv tisti "Jamie Oliver" občutek, ko kuhaš in se sprehodiš do okna, natrgaš božji dar ter ga dodaš k hrani. Torej, z nasveti na plano.

 

Drugo vprašanje bo pa še bolj aktualno naslednje leto. Na vikendu imamo kar precej neobdelane zemlje, vendar v družini trenutno ni interesa/časa, da bi jo kdo obdeloval. Je sicer precej oddaljen od mojega doma ampak se bo že uredilo, verjetno bo malce več plevela, itd. Bolj pa je problem s tem kaj saditi. Sam npr. obožujem paradižnik in po dosedanjih izkušnjah ga ni težko gojiti. Problem pa nastane, da ga bom lahko užival kvečjemu 4 mesece, potem pa ne. Bolj aktualno bi bilo nekaj, kar bi zdržalo celo zimo oz. nekaj kar bi lahko zmrznil ( na spletu nisem našel podatkov, če se sme npr. paradižnik, korenje, kumare in podobno zmrzniti ter je to potem mogoče uporabljati za solate, se pravi brez kuhanja ). Pa ponovno, morda se mi ne splača ravno gojiti krompirja, ker je v trgovini res zelo poceni. Kakšna čebula/česen bi bila pa že zanimiva, cene sploh niso nizke, še toliko bolj če upoštevamo, da pašejo praktično v vsako jed.

Vnaprej hvala za odgovore in Lp ;)

 

 

goblinsly

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

29. avg 2011 20:46

Glede drugega  tvojega vprašanja (tisto o vrtu): http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1658 ; kar se pa tiče tega, da bi rad odmrznjeno zelenjavo surovo porabil v solati - škodljiva verjetno ni, kdovekako okusna pa tudi ne.

lp

P.s. Aja, pa pozdravljen na kulinariki!



cervus

Sporočilo je spremenil(a) elaphus dne 29. 2011 20:47

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

30. avg 2011 7:55

Ne vemo kje je ta tvoj vikend - to bi veliko povedalo, da bi ti lahko kaj pametnega svetovali - so namreč predeli kjer stalno malo vleče in je treba ob sončnih dneh vsaj malo zalivati dnevno in predeli, kjer so jutranje rose tako izdatne, da zalivanje skoraj ni potrebno, pa še druge stvari.

Ker na vrtu ne boš vsak dan, pa mogoče tudi vsak teden ne, malo razmisli tudi v tej smeri, da se vrt kar hitro razraste. Zelenjavo pa je potrebno opleti, mogoče povezati ali porezati, pa obrati ob pravem času in poleti pomeni nekaj dni veliko, teden pa sploh. Ne gre pa tudi vsega gledati skozi to, kaj se splača in kaj ne, večinoma je neprecenljiv občutek, da ješ domače, da veš kaj ješ.

Če bi se sama odločala o takem vrtu, kot razmišljaš ti, bi za začetek že letos jeseni dobro prekopala zemljo, da dobro premrzne do naslednje pomladi. Mogoče bi kje v bližini tudi nabavila pravi hlevski gnoj in ga pustila na kupu nekje ob bodočem vrtu, da se malo uleži in dozori. To lahko narediš že letos. Čez zimo malo naštudiraj kakšno knjigo o vrtu in si naredi plan.

Sama bi zasadila kakšnih 5 kg krompirja - mlad, sveže skopan krompir v pečici je najboljši - takega ne kupiš nikjer.

Mogoče bi nasadila malo graha in stročjega fižola (tu je treba v času zorenja sicer kar redno obirati), pa korenček (ostane celo sezono in tudi čez zimo), pa rdečo peso (tudi ostane celo sezono, viške lahko vložiš), pa blitvo, pa kakšno sadiko zelene (kupi gomoljno, ker listja boš imel vseeno dovolj), pa petršilj (za celo sezono, redno ga je treba rezati, viške pa lahko posušiš ali pa daš v skrinjo, jeseni pa lahko koreninice skoplješ in spraviš v skrinjo), pa por (poseješ in nato sredi poletja presadiš ali kupiš sadike), kakšno zelje in ohrovt - prve zgodnje sadike lahko kupiš že maja in boš obiral sadove nekje julija, nato pa na gredo s katere boš julija skopal preostnek krompirja (če ga ne boste že prej pojedli), posadiš jesensko zelje, cvetačo in ohrovt, pa brokoli in brstični ohrovt, kar boš lahko obiral v oktobru vse do slane, ohrovt še kasneje, ker mu prve slane dajo šele pravi okus. Seveda lahko posadiš tudi paradižnik in papriko, mogoče tudi  melancane. Bučke in kumare pa so že druga zgodba, saj ne rodijo dobro, če se jih redno ne obira.

Seveda ne pozabi tudi na kakšno gredico solate in predvsem radiča - za začetek bi že spomladi posejala večjo gredo tržaškega solatnika, uživaš ga lahko celo sezono, če pa preraste ga enostavno požanješ in na novo spet požene, pa je spet dober (našega letošnjega smo poželi mislim da že 4 krat).  N gredico kjer je bil krompir seveda lahko poseješ tudi zimski radič, pa konec avgusta špinačo in motovilec, ki ostnejo tudi čez zimo.

Kupuj stare preizskušane sorte, ker te dajo zagotovljen uspeh. Malo pa se že sedaj razglej, kaj gojijo tvoji sosedje, to ti bo največ povedalo, kaj dobro uspeva v tem kraju (mi namreč ne vemo, kje je ta tvoj vikend).

In za konec še to - malo tudi razmisli o orodju - veš čisto nekaj drugega je zemlja na vrtu, kjer je obdelano že desetletja. Novina je ponavadi vsaj nekaj let trda in zbita in potrebuje kar konkretno obdelavo, kar mnogim vzeme pogum. Toda redno pletje, okopavanje, gnojenje in vztrajnost obrodijo sadove.

Vrt je obveznost in trdo delo, ki pa obrodi okusne sadove. Nikakor pa ne razmišljaj v tej smeri, da boš samo obiral, na začetku boš moral kar konkretno dajati (tako finančno, kakor tudi z delom). Se pa splača - verjemi.

Tako le nekaj misli ob začetku tvoje vrtnarske kariere - pogum in dobra volja premagata vse. Pa veliko uspeha ti želim.

 

 

tedyka

goblinsly  

član od: 29.8.2011

sporočila: 24

1. sep 2011 0:22

Hvala za odgovor,

Aktualni so ubistvu 3 vikendi, 1 v Mariboru, 1 v Kranju in 1 v Breznici ( par km od Kranja in višja lega ). V Mariboru se vsako leto sadi oz. sadita moj dedek in babica. Kranj in Breznico pa je imela čez moja druga babica, ki pa je žal pokojna. Kljub vsemu pa je zemlja pomojem v dobrem stanju, mislim da zdaj 1 leto ni bila obdelovana, kar pomeni preštihati in pognojiti, pa bo OK.


Glede tvoje izbire zelenjave se bom jaz verjetno bolj preprosto lotil stvari in izbral živila lažja za skladiščenje ter primerna za kuhanje. Npr. korenje, papriko in paradižnik lahko pomojem shranim v zmrzovalniku in jih uporabim za kuho ( srova odmrznjena zelenjava sklepam, da nima preveč dobrega okusa.. ). Bučke ( zucinni ) bi bile ravnotako uporabne. Kot sem omenil, česen, čebula in petršilj ravnotako. Glede začimbnic pa še razmišlam, ali naj jih imam raje na okenjski polici ali pa naj jih posadim tudi tam. Škoditi pomojem ne more, sploh bazilika, Origano in podobno, ker se višek zamrzne in/ali posuši.

Kot sem omenil, časovno bom letos v grozni stiski, tako da po tem ko bom posadil in ko bo iz zemlje kaj pokukalo ven, bom probal vsaj ponekod čez zemljo položiti malo lubja ali nečesa, da bo zemlja dalj vlažna.

No, ob priliki bom še malo pobrskal po spletu in pogledal če se da mogoče še kakšno od mojih priljubljenih rastlinic gojiti. Dosti od tvojih naštetih ( ne zameri ) se namreč nikoli ne znajde na mojem krožniku. Morda pa posadim kaj še za kakšnega drugega družinskega člana, dedek je npr. nor na fižol. :)

goblinsly

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

1. sep 2011 5:41

Če boš v taki stiski s časom, je primerna izbira kro mpir, pa še nizek fižol. Vse ostalo je treba pač večkrat okopati, pleti,.... Glede na tvoja vpraša nja sklepam, da z vrtnarjenme nimaš izkušenj, zato pri katerikoli vrtnini pričakuj tudi težave, ne le pridelek. (uši, ogorčice, rje, plesni, gosenice, bramorje, voluharja in kar je še takih).

Vrtnariti je lepo, ampak ne tako zelo enostavno, kot se morda zdi.

Naj ti ne vzame poguma in veseljea, ampak, v skladu z razpoložljivim časom se vsega loti, raje po korakih kot z veliko žlico, da ne bo prehudega razočaranja.

Ni bil moj namen, da bi ti vzela pogum, ravno nasprotno, da bi ti povedala, da boš poleg časa potreboval še marsikaj.

Sicer pa ti je tedyka v drugem zapisu nanizala veliko uporabnega.

rimljanka

andreja m  

član od: 12.10.2010

sporočila: 1114

1. sep 2011 12:59

Nekaj malega o pletju in zalivanju:

Če imaš možnost dobiti slamo...jaz sem ga včasih dajala k paradižniku,kumaram,paprikam in bučkam.No,sedaj stavim črni vrteks.

Ti zaduši plevel,hkrati dela humus in zemlja spodaj je rahla.Imaš tudi manj za zalivat,saj ti zadržuje vlago,pa tudi pleti ni treba.Paradižnik zaliješ obilno in potem nekaj dni nič,pa zopet zaliješ obilno.pa nekaj dni nič-ker dela korenine globoko in tako ga navadiš na sušo.Paprika in feferoni pa so vse nekaj drugega-imajo plitve korenine,zato je treba zalivati vedno.Solato,peteršilj...-to pa itak treba pleti.

 



andreja m

Sporočilo je spremenil(a) andreja m dne 01. 2011 14:07

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

2. sep 2011 20:15

Ker so dekleta že lepo opisale, kako in kaj, bom sama dodala še svojo izkušnjo. Ta pa je, da je vrt treba imeti na dosegu roke. Sicer imaš samo stroške in delo, na koncu pa si jezen. Tudi sama sem že pred leti nasadila krompir, misleč, da z njim ni toliko dela, pa tudi še nekaj drugih vrtnin. Ko sem prišla po določenem času, sem plela, plela in " klela".Tako sem ga biksala samo eno leto, ker nisem verjela dobronamernim osebam, da na tak način ne bo z vrtnarjenjem nič. Sicer pa se vsak uči na svojih izkušnjah. Zdaj imam vrt blizu. In tudi veliko veselja z njim, pa tudi pridelka!

 

naor

goblinsly  

član od: 29.8.2011

sporočila: 24

4. sep 2011 23:56

Hvala za vse odgovore. Ja, verjetno bo že res, da sem bil malce preveč napolnjen s samozavestjo zaradi mojih uspehov na okenjski polici. Uspelo mi je praktično vse, plel nisem niti enkrat, res pa je, da imam tukaj edinstveno gnojilo, ki mi ga za večji vrt verjetno ne bo uspelo dovolj pridelati. No, tukaj mi je zaenkrat vse rastlo kar sem posadil, in v norih količinah. No, za vrt ne bi rekel, da ne bo nihče skrbel, vsi vikendi so obiskani, nekateri bolj, nekateri manj, tako da bomo videli.

goblinsly

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

5. sep 2011 5:07

Goblinsly, moj namen je bil pokazati kaj vse se da pridelati. Sama ne vrtnarim na daljavo ampak imam vrt ob hiši , pa še manjšo njivico cca 5 min. od hiše. Imamo tudi vso potrebno ročno in strojno mehanizacijo, tako da to sploh ni problem. Sama pa vidim, da je ob kakšni tedenski odsotnosti z vrta zaradi bilo katerega razloga na vrtu kar zraste marsifkaj, kar si nismo želeli in potem sledi trdo delo. Ne glede da so vikendi obiskani, bodo morali "gostje" tudi zariti roke v zemljo - žal samo prisotnost navrtni potki ni dovolj.

Želim ti veliko veselja in uspeha z vrtnarjenjem in mogoče malo več realnega pogleda na vrtnarjenje - veš ni vedno vse tako idealno kot izgleda, z dobro voljo in pridelanimi izkušnjami se pa da marsikaj. Tako da kar pogumno in srečno.

tedyka

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

5. sep 2011 8:37

Jaz sem opazila kar veliko razliko med sadikami posajeno pri mami v vrtu in pri meni v loncih na balkonu. Razlika je predvsem v kvaliteti zemlje, saj sem jaz kupila obogateno, mamina pa je obdelana klasično brez dodatkov.

Tako je moj češnjev paradižnik zrasel čez 2 m in bil precej droban, njen pa še do m ne, ampak je bil toliko večji.Tudi njena bazilika se je bogato razrasla, moja pa niti ne. Sama sem doma gojila še timijan, majaron, lani pa meliso, meto.

Sem pa zelo vesela, da dobim solato, motovilec, radič, stročji fižol, zeleno, grah,obilico peteršilja od mami.

Jaz bi ti svetovala, da posadiš sadike, ki ne potrebujejo posebnega obdelovanja: visok fižol, nizek fižol, grah, korenje, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, peteršilj, kifeljčar.Če ti bo dopuščalo pa še kaj solate (kristalko, radič, motovilec...) Sadike je najbolje kupit pri kakšnemu preverjenemu zelenjavarju.

 

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

5. sep 2011 9:17

goblinsly je napisal/a:

Hvala za vse odgovore. Ja, verjetno bo že res, da sem bil malce preveč napolnjen s samozavestjo zaradi mojih uspehov na okenjski polici.

goblinsly

Ti kar začni z  vrtovi na vseh treh lokacijah, streznitev in pristanek na realnih tleh bo že prišla, ne skrbi. In, če ti ne bo vzela veselja, boš zastrupčljen do konca živlejnja z vrtnarjenjem. Itak je to trenutno treny, a ne?

Samo, za božjo voljo, ne primerjaj treh zabojčkov na okenski polici s tremi vrtovi.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti