Žvečenje hrane

žižula  

član od: 10.4.2011

sporočila: 78

tema odprta - 22. avg 2011 20:50 | ogledi: 8.720 | odgovori: 7

Zadnje čase so mi v oči padli razni članki, na katere ste verjetno naleteli tudi sami. V njih piše, da naj bi tisti, ki hrano prežvečijo premalo (npr. 20 x na grižljaj) bili bolj podvrženi debelosti kot ostali, ki grižljaj prežvečijo npr 40x. Je smiselno, saj tako pogoltnemo premalo prežvečeno hrano, pojemo jo preveč, saj s samim žvečenjem mine več časa in tako možgani prej dojamejo, da smo siti.

Iz radovednosti sem štela kolikokrat prežvečim hrano, preden jo pogoltnem dol in sem bila kar malo šokirana. čiiisto premalo, sploh če med obrokom še debatiram, takrat hrano kar na hitro požrem, brez da bi velikokrat prežvečila. ŠOK!

 

Ste se kdaj posvetili temu, če hrano prežvečite dovolj oz. se vam zdi da bi jo lahko bolj (v smislu, manj klepetanja in želje po praznih ustih, da poveste kaj si mislite?) 

 

Priznam, malo bolj pazim, da hrano bolj prežvečim. Samo še v navado mi mora priti.

žižula

neznan uporabnik

22. avg 2011 21:17

Draga žižula,

med jedjo se kaj preveč ne govori. Ko neseš žlico al vilco v usta, neseš tja hrano, da jo prežvečiš. In potem razno govorjenje s polnimi usti ni primerno. Ker žvečenjeo je je okej. Čim pa poleg govoriš, vdihuješ zrak. Ta zrak zna povzročat, da se ti kaj zatakne in skašlaš avtomatično vsebino na sred mize. Najbolj fino je v skledo solate, ki tam stoji. To je samo nekontroliran odziv telesa. Sem že doživel,da so zbruhali vse prej pojedene torte.

 

Samo zaj sem spet degutanten in me luna nosi

Kaj preveč kolikokrat usta prežvečijo ni pomembno in ta fama od 32x kolk je zobov do 40x, je ena navadna glupost. Hrano se vedno prežeči toliko,da jo lahko s pomočjo sline pogoltneš.

 

A nadaljujem o puke sessionih z zgodbami o puke sessionih za finimi mizami?

 

 

Multivitamin

multivitamin

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

22. avg 2011 22:31

Sigurno je ne prežvečim niti 20x. Mogoče je res nekaj na tem, da bi jo morali večkrat prežvečiti, ampak glede na to, da jemo veliko kuhane hrane,  se mi zdi precej logično, da je ne valjamo po ustih celo minuto.

JJ

neznan uporabnik

22. avg 2011 22:44

Đeniska živjo, valda ne. Predvsem se je, da se naje. Ni hranjenje namenjemo četanju kdo s kom pa kak in kdaj. Se htro zatakne. To se pol dela pr kofetu. Pol se pa obira

 

Si dobla job?

 

Multivitamin

multivitamin

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

23. avg 2011 10:57

Glede na to, da je za mano operacija čeljusti, po kateri se je bilo treba naučiti nazaj jesti, to kar obvladam, takrat sem še žlico Čokolina cca 30 premetala po ustih gor in dol, samo da sem čeljusti razgibavala. Mi je vse skupaj prešlo v navado. Seveda ostanek namizja nad tem ni (bil) tako navdušen, ker me je (bilo) vedno treba čakati, da sem spraznila krožnik. Posledično še danes vse prežvečim in jem počasi. Takrat so mi še žvečilne skoraj na recept predpisali.

Loni Makaroni

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

23. avg 2011 15:56

Multi, sej ne da tok govorim med jedjo, sam ne nardim pa totalne brozge iz vsakega grižljaja Za hujšat je pa najboljš, če 5x prežvečiš, pol pa ven pljuneš hehe

Na žalost še ne... ampak upanje umre zadnje

JJ

dari  

član od: 21.8.2004

sporočila: 1521

23. avg 2011 17:28

Bo nekaj na tem,da je treba počasi jest. Imam svaka je tako počasi,da ni res,žena že posodo pomiva on še je.In poje kar lepe porcije, a ni debel.Isto prijateljica in njen partner,tako počasi,da je joj,šlankari.Mi pa zmečemo v sebe en ,dva tri. Sicer vsak po svoje.

dari

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

23. avg 2011 19:02

Mene pa pri tem zeeelooo počasnem hranjenju moti to, da se ti hrana že na polovici ohladi

JJ

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti