Ose, ose, ali bo zima huda

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

16. avg 2011 22:38

rimljanka je napisal/a:

janko1 je napisal/a:

 Jaz bi prej dejal, da je letos os zato veliko, ker imajo dovolj hrane in se lahko bolj razmnožijo. Naravnih sovražnikov os se pa tudo ne vidi mnogo (osar). Le zakaj? 
janko1

Tako je, janko1, pravi(len) odgovor. Zdaj mi pa še razloži, katero žival si mislil z osarjem, morda čebelarja? Še nikoli ga nisem videla v živo. Srečnež, če si ga.



rimljanka

Lahko je mišljen tudi sršenar

 

 

Sergej

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

16. avg 2011 23:05

Po radiu so povedali, da je letos 50% več os kot lani. Pri nas pred hišo letos še jabolka ne moreš v miru pojesti. Pa naj bo po tvoje, rimmy: samo da bo v našem koncu oreng zima.

tulka

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

17. avg 2011 6:08

Jaz pa kar nekaj dam na to, da obnašanje v naravi lahko nakazuje tudi vreme.  Če naš pes vsaj 14 dni naprej začuti, da bo nastopila vročina (to dejstvo preverjam že 9 let - pred nastopom vročine mu prične množično izpadati podlanka in letos se je to  pričelo šele 2 tedna nazaj, ko je vremenarji še niso napovedali), zakaj ose ne bi bile sposobne zaznati sprememb v ozračju, ki vodijo v hujšo zimo.  Lahko, da zato osja matica veliko več zalega, da bi vsaj del preživel zimo, lahko da jih ni več, so pa v pričakovanju hude zime veliko bolj požrešne .   Mimogrede: tudi za eno vrsto mravelj, tisto, ki je rada v bližini hiš, vem, da bo dež, kadar romajo v procesijah po svojih poteh, v katerih je v suhem obdobju najti komaj kakšno. Nasploh opažam, da stari vremenski pregovori niso tako mimo, če jih jemljemo z nekaj zdrave tolerance.

Cila

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

17. avg 2011 7:47

Čisto prav si napisala. Človek se je oddaljil od narave in skoraj ne sliši in ne vidi več, kar je zaznaval človek, preden je izumil vso novodobno tehnologijo( po drugi strani pravim pa tudi hvala bogu za vso to mašinerijo).

Tulka, snega naj zapade, da se boste lahko kepali, smučali. Le v mestu naj ga bo malo manj, da ne bo težav. Le prej nam bo še kar toplo in prav je tako. Zdaj je še poletje!

 

 

 

naor

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

17. avg 2011 9:05

Ampak, kako so pa prišli do tistega famoznega izračuna, da je os za 50% več kot lani? A to jih štejejo ali kaj? In kakšna je pa možnost, da so napačno prešteli? Ker, tudi ljudi je težko prešteti, vsej informacijski tehnologiji navkljub grejo vsakih deset let enkrat še v živo to prešteti.....Medtem pa pri osah pa vse databaze delajo tik-tak ali kaj?

Vendelina jr.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

17. avg 2011 9:15

Ah, radio vse prenese, pa TV, pa tisk, pa internet,...... verjamem, da je kje os več kot lani, pri nas jih pač ni. No, če imaš nesrečo, da imaš za hišnim opažem osir,... ste to preverili, tulka?), jih je veliko, verjemi, preverjeno, so pred 4 dnevi pri moji sestri odkrili osir pod napuščem blizu vhodnih vrat, ko so stvar uredili, kot se pač uredi, os skoraj ni. Včeraj smo sedeli zunaj, prav tam, na mizi narezane breskve, pa ni bilo nobene, ob uri, ko jih je pred tednom dni bilo veliko.

Sicer pa, nihanja populacij živih bitij so v naravi normalna reč, stalnica pač, ker v naravnih sistemih je pač tako, da je edina stalnica to, da ni nič stalnega, nespremenljivega.

Vedno, kadar kdo "jamra", da je veliko os, muh, komarjev, ....vsega, kar mu tisti hip ni po godu, pač mirno zaključim, da mene bi pa hudo skrbelo, če bi jih sploh ne bilo. Takrat se bi pa morali hudo zamisliti oz. biti palt zvona.

Saj, ko čebele poginjajo, umirajo,.....je cel halo, ko druge žuželke, nikogar (razen redkih izjem) ne prizadane. Pa so enako pomembne v naravi. Edina razlika je, da niso neposredno gospodarsko pomembne, kar pač čebele so.

rimljanka

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

17. avg 2011 9:23

Pri nas je letos čisto preveč os, prav grozno je že. Imamo 3 lovilce za mrčes, in treba jih je prazniti na vsake dva dni, ker so skoraj do vrha polni. Jaz sem imela ravno včeraj  precej boleče srečanje z eno ...

 

Drugače pa pri nas stari ljudje tudi govorijo, da če je veliko os, bo huda zima. Čeprav bi bilo meni bolj logično, da če je huda zima bo manj os...kakorkoli, jaz bom hude zime zelo vesela

Roncolino

MALČICA  

član od: 8.6.2006

sporočila: 451

17. avg 2011 9:46

Jaz pa čedalje bolj poslušam stare ljudi, tudi lune sem začela spremljati glede vremene, ljudi, saditve, pa še česa. Pri nas letos je vsega več kot lani, sadja in zelenjave, čebula je bila bolj oblečena, pri koruzi pa komaj prideš do storža. os je v avgustu, ko sadje dozoreva, ogromno. Mi smo na drevesa nastavili kar domače lovilce in moramo vsako jutro, ko jih še ni, sprazniti in nastaviti na novo. Sedaj lahko vsaj zunaj jemo. Živali so bolj naravne, kot ljudje. Znajo prisluhniti tistemu, kar mi več ne slišimo.

Malčica

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

17. avg 2011 10:14

Kar se os tiče jih je letos vsaj pri nas ogromno. Mene je tudi že obdelala ena, je bolelo ko hudič, pol pa je naprej srbelo. No, jaz sem zadevo namazala z oljem čajevca, pa je nehalo srbeti. Toliko, če bo še kdo utrpel napad.

kara

kroki  

član od: 22.10.2003

sporočila: 508

17. avg 2011 10:17

Včeraj sem ravno na Tv (nemška postaja- katera ne vpršat, morda RTL), gledala prispevek o osah. Os naj bi bilo zaradi tega toliko veliko, ker če je zima močna, veliko matic preživi, če pa je zima mila, je večja možnosti, da jih napadejo razne gljivice in co., ki pa jih pri veliko bolj nižjih temepraturah ni oz. je možnosti manjša, s tem se zniža število matic in temu primerno manj je os. Mila zima - manj os. Ostra zima- več os.

Navet strokovnajak pa je, da prva osa, ki pride, to je obvezno potrebno pokončati, saj drugače v roku 15 minut z njo prileti vso sorodstvo na malico (imajo prirojen čut, da moraj poskrbeti za podmladek). Nasvet je bil tudi ta, da gredo rade na meso in sadje, ne marajo pa čokolade. Zato naj bi bolj se sladkali z čokoladnimi sladicami, kot sadnimi.

Mal povzetka včerajšnega prispevka.

 

http://www.mojalbum.com/jagikroki/torte

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti