Pomoč, maček lula na sedežno

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

tema odprta - 16. avg 2011 15:27 | ogledi: 14.965 | odgovori: 16

MMogoče se vam zdi ogabno, smešno, ampak stvar je sledeča.

Imamo 3 leta starega mačka. Je veliko zunaj, ponoči pa največkrat spi na sedežni, kjer ima postlano in tam vedno leži. Potem so mi ga proti koncu šolskega leta otroci pozabili zjutraj spustit iz hiše, vrata na balkon kjer ima stranišče pa so bila zaptra. Seveda revček ni moral točiko časa držat in se je polulal na sedežno. O.K. smo počistili, ampak sedaj se še vednovelikokrat polula na čisto isto mesto' Zakaj? Kako naj ga odvadim? Sicer sedaj dam ponoči na to mesto rjuho, da ne gre v sedežno.

Teka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

16. avg 2011 16:03

Tam lula zato, ker mu nos pove, da je to mesto za lulanje in ker se je tako pač navadil. Mački velikjo bolje vohajo od ljudi in če je dovolj počiščeno za naš nos, zanje še vedno ostane dovolj vonjav.

Odkrito povedano, ne vem, kako ga odvaditi - pri naših mačkih do zdaj takih nesreč nismo imeli, pa sobivamo z njimi že odkar pomnim, poleg tega so pa tako ali tako bolj svobodnjaki in čez poletje večino časa preživijo zunaj. Sicer je pa mačkoljubih kulinarikov kar veliko, ni vrag, da ni med njimi tudi kakega mačjega šepetalca, ki bo vedel svetovati. Nova sedežna je seveda skrajni ukrep.

Sonja

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

16. avg 2011 16:31

V trgovini za male živali lahko probaš nabavit sredstvo Urine-Off (nimajo v vsaki, lahko probaš poiskat prodajalca v najdi.si). Je odstranjevalec vonja in madežev urina, naj bi pomagal, da živali ne bi hodile lulat na vedno isto mesto le zato, ker jim že "diši" po "WC-ju". Ampak bo najverjetneje zaleglo LE IN IZKLJUČNO, če gre dejansko za opravljanje potrebe in ne za kako mačjo foro (npr. maček od kolegov lula na točno določena mesta v stanovanju, kadar se kaj v domačem redu spremeni in je to zanj oblika protesta).

Da preventivno zaščitiš sedežno, pa kupi raje plenične podloge. Dejansko ne prepuščajo in jo v primeru, da bi se gor polulal, pač vržeš stran (dobiš jih npr. v Leclercu, drugače pa se meni zdi, da so najugodnejše v Sanolaborju, pa še različne velikosti imajo).

tjas

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

16. avg 2011 16:36

K tistemu, kar je povedala tjas, bi jaz dodala, da je v takih primerih pametno obiskati še veterinarja, ker se za spremenjenimi navadami v zvezi z lulanjem pogosto skriva kakšen uroinfekt, zlasti pri samcih; še toliko bolj, če so kastrirani. lp, proxima

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

16. avg 2011 16:53

Se strinjam z vsem zgoraj napisanim. Bi pa rekla, da mora biti mačje stranišče na takem mestu, da mu je vedno, ob vsakem trenutku dosegljivo. Balkon morda ni najprimernejši prostor, saj se vrata pač zapirajo, ko je hladno, ponoči ali pa jih kdo kar avtomatsko zapre in mucek nima dostopa na stranišče. Bolje je najti kotiček v delu hodnika ali pa kar v vašem WC-ju, kopalnici in tam puščati vrata vedno priprta. Če je stranišče vsak dan lepo očiščeno in celo zaprtega tipa, v prostoru ne bo nobenega vonja, tega se ti res ni treba bati. Če je mucek zdrav in če se mu ni kaj posebej zamerilo, bo zagotovo redno uporabljal svoje stranišče, saj se muce tega zelo hitro naučijo in se držijo reda. So pa občutljive na to, da je pesek v stranišču čist, brez starih grudic urina in kakcov.

 

zeta

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

16. avg 2011 19:07

Muc bo tisto vohal vse dotlej, dokler boste imeli tisto sedežno.

Vendelina jr.

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

16. avg 2011 19:34

Imamo leto in pol staro sterilizirano muco. Letos smo pripeljali še muca, ki bo v kratkem kastriran in je star skoraj pet mesecev. Do nedavnega sta bila oba čista, kakšen mesec pa se pojavljajo polulana mesta - enkrat je to na sedežni garnituri, drugič na posetelji, tretjič med zlikanimi cunjami, ki čakajo na mizi v sobi za likanje. Mi pa čistimo, kregamo muci, ker ne vemo katera je krivec, čeprav sumimo starejšo muco, ker se večkrat obnaša prizadeto in maščevalno (pa ne le sedaj, ko imamo novega muca, ampak že ves čas). Mačje stranišče imata vsak svoje in tudi vedno dostopno in izgleda da ga tudi uporabljata. Sta skoraj izključno hišni muci in sta zelo zelo malo zunaj, tako da zunaj ne opravljata potrebe.  Sedaj še nekako gre, ker so otroci doma, toda bliža se konec počitnic in od oktobra naprej bosta skupaj z manjšim psom zaprta v stanovanju od 7.00 do 14-15 ure. Ne vemo več kaj bi še naredili - danes sta bila 2 incidenta. Ali menite da bi pomagalo, da bi določena mesta na katerih ju ne želimo videti, posprejali s sprejem, ki odganja mačke. Tako res ne gre več naprej.Sedaj stza oba skupaj s svojimi stranišči kazensko zaprta v kurilnici. 

lep pozdrav

tedyka

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

16. avg 2011 20:11

Tedyka, predvsem ne boš dosegla zaželjenega cilja, če boš muco kregala, kaznovala oz. ju začasno preselila v kurilnico. Najverjetneje je starejša muca užaljena in prizadeta, ker čuti, da je zapostavljena glede na prišleka. Morda boš rekla, da to ni res, ampak zelo mogoče je, da se vključno z otroci, vsi malo bolj posvečate tamalemu, ker je v obdobju, ko je pač bolj cart kot odrasla muca. Če je že po naravi bolj občutljiva, jo to še huje prizadane. In ker praviš, da imate še kužka, morate pozornost deliti vsem trem in tako se zlahka zgodi, da se čuti nekdo prikrajšan.

Svetujem ti, da si o tem prebereš še na drugih forumih, kjer je o tem kar veliko govora. Če je bila muca do pred kratkim čista in so se težave pričele pojavljati kasneje, zdravstveno pa vse klapa, potem je vzrok v nečem, kar muco zelo moti in situacija se bo uredila šele, ko bo vzrok odpravljen. Poskusi za začetek več pozornosti posvetiti starejši muci in mogoče se bo situacija presenetljivo hitro uredila. Saj vem, da imate radi živali ampak ljudje včasih nehote in ne da bi se zavedali naredimo napako. To je tako kot ko pride v družino dojenček. Takrat je potrebno starejšemu posveti še več pozornosti, da ne dobi občutka zapostavljenosti.

zeta

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

16. avg 2011 22:01

Mogoče bo pomagalo, ne vem. Nam je. Ne sicer na sedežno, ampak so tuji mački markirali okoli vhodnih vrat in so bile vonjave, da buhpomagi.Smo oprali z visokotlačnim čistilcem (ne se smejat, prosim, sem morala poguglat - mi mu rečemo kar kerher, čeprav ni te znamke ), nato sem pa posprejala s čisto navadnim deodorantom - takim, ki je kar močno dišal, in ne le enkrat, ampak več dni večkrat na dan (v tistih časih se še niso dobili spreji, ki bi odganjali mačke, oz. mi nismo vedeli zanje). In zdaj imamo mir pred markiranjem. Mogoče bi tudi na sedežni pomagalo - kakor je že limnol napisala, mački presneto dobro vohajo in bi jim bilo mogoče nadležno.

lp

cervus

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

17. avg 2011 18:33

@Teddyka, morda gre za stres ob novem prišleku (mislim na starejšo muco), lahko je v stresu "tamali", morda je vzrok zdravstvene narave (to boste lahko preverili samo s preegledom pri veterinarju). Vsekakor je možnih vzrokov več, zato bi jaz na vašem mestu najprej pregledala, kako je z mačjimi sečili, potem pa poskusila ublažiti morebiten stres. V ta namen se dobijo feromoni

http://supercombe.si/feromoni/463-feliway-feromoni

ki mačkam pomagajo ublažiti stanje tesnobe, negotovosti, strahu in podobno, ki je velikokrat vzrok za markiranje ali pa "protestno" lulanje.

Seveda pa je potrebno vsa polulana mesta popolnoma očistiti vonja (kot so že predhodnice napisale), ki daje mački znak, da je tu "mesto za lulanje". Urine Off pomaga, morda pa bo treba debelo blazino na sedežni garnituri (misli pri Teki) celo zamenjati ali pa vsaj globinsko očistiti. Vonj urina je namreč zelo trdovraten in ga mački zavohajo še dosti časa.
Poglej še na tele forume, morda boš našla situacije, podobne tvoji in pametne odgovore

http://www.mojpes.net/forum/index.php/board,328.0.h

 http://67.159.218.25/forum/index.php?sid=3902e035d

  http://www.mojpes.com/forum3/viewforum.php?f=100&am

Mojca

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

17. avg 2011 18:40

Tema o markiranju in lulanju po stanovanju:

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,36030.0

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,38699.0

 

... pa še o opravljanju potrebe na napačnih krajih
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,30766.0

... pa še o boleznih sečil pri mačkah

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,26497.0

 

Upam, da se bo pri obeh problem razrešil čim lepše in da vzrok ni kaj resnejšega, kar se zdravja tiče. Uživajte s svojimi kosmatinci

 

 

 

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti