Vegeta

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8697

27. feb 2004 10:37

Bravo "nskoru" in "barbka" - predlagam, pod steklen zvon, in to je to. Ne obremenjujte se s stvarmi, pač živimo v 21. stoletju in to nas "sleduje". Pozdravček!

Noa  

član od: 13.2.2003

sporočila: 716

27. feb 2004 12:48

Heeej, mirno kri! Tako kot vsaka druga stvar, je tudi to stvar posameznika! Dokler nisem imela otrok tudi jaz nisem pazila, kaj zmečem vase. Sedaj se mi pa zdi, da sem jim pač dolžna dati čim manj packarije, vsaj tiste, za katero vem in ki se ji lahko brez težav izognem. Ravno zaradi tega ker življenje v "steklenem zvonu" pač ni mogoče in ker je že toooooliko drugih škodljivih dejavnikov, ki se jim ne moremo izogniti. Proti vegeti in raznim začinkam in kockam pa sem še posebej nastrojena, verjetno zato, ker jih določeni člani moje žlahte stresejo čisto na vsko jed in če sem na raznih družinskih kosilih, mi take jedi obležijo v želodcu in mi ne naredijo dobro. Mene že sam okus izredno moti - res je, da me tudi ti umetno povdarjeni okusi azijske kuhinje odbijajo. Všeč so mi naravni okusi, ki se jih ojača z naravnimi začimbami. To je le moje mnenje. In pač odgovor na vprašanje Barbare. Če bi dobila na svoje vprašanje 10 odgovorov, ki se povsam ujemajo z njenim razmišljanjem, to verjetno ne bi bilo zanimivo. Saj gre za izmenjavo mnenj, nede?! Pa pa in lep pozdravček vsem!

Barbek  

član od: 26.2.2004

sporočila: 61

27. feb 2004 14:02

Noa, absolutno! Živeli okusi! Ta tema mi je malo skočila v oči, ker imam svakinjo, ki se blazno boji vegete, ker je tako strupena, ampak mi ne ve prepričljivo razložiti, kako ona ve, da je strupena - samo, da je to nekje prebrala. Po drugi strani pa npr. kadi, kar je pa ne skrbi toliko. No, brez nje verjetno ne bi šla sploh raziskovat te vegete, ampak enostavno ne maram, da se mi "prodaja muda za bubrege".

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

27. feb 2004 14:36

Saj mene so pa k zdravniku poslali, češ, da mi primanjkuje soli. Ko kuham, sem namreč z njo zelo šparovna. Kolikor je organizem potrebuje, jo dobi že z vsem ostalim. Ampak doma mi še kar niso verjeli. Kolikokrat se nasmejim ob reklami za "zdravo" otroško hrano stila čokolino, čokolešnik in co. Pa jo še vseeno jem. In kdaj pa ima zaposlena oseba čas kuhati juho, da ima potem osnovo za nimampojma katero jed... Saj vegete res ne uporabljam, segam pa po drugih "obogatenih" dodatkih. Loni

mišo  

član od: 27.3.2003

sporočila: 36

27. feb 2004 18:33

Take razprave so zelo koristne, seveda je najboljše če se uporablja sveža začimba in sveže živilo pri priprave jedi. No, žal, tega se ne da dobiti vedno in niti po ceni ni vedno. Da bi pripravljali in jedli tako kot so to počeli mnogo let pred nami, tega pa ne moremo iz znanih razlogov, najbolj problematična je količina pridelane hrane. Uporaba dodatkov za izboljšanje okusa v normalnih količinah je skoraj vsakdanja stvar v kuhinji. Kuhajmo v dobri posodi, uporabljajmo neoporečna živila, kuhajmo z veseljem in uzemimo si čas za uživanje pripravljene jedi, to je osnova za zadovoljstvo pri hrani. Barbek, to so pozitivna razmišljanja, bravo, to je prava pot do zadovoljstva v življenju

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

2. mar 2004 10:52

živjo, barbek, hotel sem ti dati link na temo, kjer smo v forumu že pisali in razplavljali o glutaminatu pa umami okusu, pa je zdaj ne najdem (nimam plus paketa, sram me je...). Torej če na hitro povzamem, takret sem na svoje veliko presenečenje ugotovil (iz povzetkov znanstvenih konferenc na temo nutriciologije), da res ni škodljiv. Če ni slučajno človek alergičen nanj (jasno), ali pa če gre za enormne količine se lahko pri nekaterih občutljivih razvije toksični šok. Sicer ga celo priporočajo za starostnike, ki imajo zmanjšano sposobnost zaznavanja okusov in zato premajhen apetit. Kljub temu ga seveda ne uporabljam, pa če je derivat naravnih snovi ali kemikalija. Tako kot ne uporabljam npr. domačega ruma (špirit+ aroma Etola Celje?!?) ampak pravi rum ali vanilijevega sladkorja - raje rjav sladkor in vanilijev strok. Tista tabela o škodljivih E-jih je bila tudi že zdavnaj razkrinkana kot goljufija (tudi tema forumov) Saj so res nekateri aditivi bolj strup kot ne, samo tam vmes se je našla kot rakotvorna citronska kislina (limonca) ipd. Pa Mišota ne jemljite resno. Leta sem delal v planinskih kočah (!), pa če tam nobenemu ne pade na pamet "reciklirat" hrano, komu pa bo. halo? Zaslužki so bili seveda na pijači in v razlikah med prikazovanjem nabavljenega/pokvarjenega/izdanega. Biznis mi je sicer tuja stvar samo če je šef rekel, da se da pri nabavljanju hrane in kuhanju da še kar zmotovilit okoli poslovanja, bo že držalo. Noben običajen gostinec pa ni glih bogataš, sploh če upoštevaš njegovo vloženo delo.

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

2. mar 2004 17:23

Groza. Zdrava hrana.......Vsi starši skrbimo, da bi se naš otrok zdravo prehranjeval. Ne preveč sladkarij, ne preveč maščobe, ne tega, ne onega. Sama pač vegete ne uporabljam in koco pač kadar je časovna stiska ali utrujenost. Kaj pa to - moji otroci imajo kosilo v šoli. Po novem sistemu, ki je bil uveden lani ( dobre stare, debele in nasmejane kuharice se sedaj kislo držijo - šteti morajo krompirčke in solatke na krožniku. Sosedov Tinček mora doditi točno toliko špinače kot naša Maja, pa čeprav kuharica Marjeta točno in že dolgo ve, da Maja špinače ne poskusi, Tine jo pa obožuje Hrana pride v kuhinjo že na pol pripravljena ( kuhan krompir!!!!) Da o različnih namazih ne govorim. Vse je pakirano, porcionirano ne glede na starost in otrokove potrebe, da o kakšni ŽELJI niti ne govorimo. Ker mislim, da sem vestna mati, smatram, da otrok potrebuje topel obrok tekom dneva in da ne čaka do šestih zvečer, da mu "zdravo" skuham. Malo sem se razpisala in imela dan oklepajev - pa ne bom popravljala. Moram pripravit nekaj za večerjo. Res pa je, da v restavracijah nikoli ne jem juhe če na jedilniku ni tudi kuhana govedina ali pa ni posebej označeno, da je to kostna juha. No še to - le kje pristane vsa ta zelenjava iz tako opevanih pokihanih solatnih barov???

Fani  

član od: 18.7.2002

sporočila: 371

3. mar 2004 17:38

No, tudi jaz sem za zdravo pamet pri upoštevanju "zdrave prehrane". Odločila sem se sicer, da vegete ne uporabljam, vendar v prvi vrsti zaradi okusa, v drugi pa seveda tudi zato, ker bogvekaj dobrega ne more biti, pa če je škodljiva ali ne, brez težav se ji je mogoče ogniti. Če bi bilo treba, jo imam doma in bi jo uporabila. Strinjam se, da vse prevečkrat verjamemo predavanjem "rekla-kazala" in da jih še prodajamo naprej. Tudi jaz želim prej vedeti, zakaj. Vedno pa tega "zato" ne moreš dobiti oz. zahtevalo bi preveč vložene energije in časa. Takrat uberem srednjo pot. Natreen in podobna umetna sladila - da ali ne? Ne, če mi znese drugače; da, če je že tako. Brez težav sem se navadila piti čaj brez sladkorja in bolj grenko kavo kot včasih. Če kavo kuham sama, tisto malenkost sladkorja dam navadnega (saj ni petnajsta žlička v istem dnevu), če mi jo skuha kdo drug, ne bom razlagala svojih pomislekov proti umetnim sladilom (tabletka gor ali dol, saj ni petnajsta v istem dnevu). In podobno naprej. Zdrava prehrana in otroci? Na misel mi prihaja prvi stavek iz ene knjige za strarše: "O vzgoji otrok sem vedala vse - dokler nisem dobila svojih." Naj mi oprostijo tisti, ki so dejansko uspeli svoje otroke navaditi na kaše, solate, nesladkane čaje, zelenjavo... (in da se je to obdržalo tudi po prvem rojstnem dnevu seveda). Naprej glej post od Cirile - Postne jedi... Pa brez zamere in lep pozdrav, Fani

ligojna  

član od: 22.12.2003

sporočila: 1501

4. mar 2004 12:29

Dišavnice in zelenjavo lahko konzerviramo tudi s soljo in uporabljamo kot dodatek jedem.Ker je dodano veliko soli,jedi ni potrebno dodatno soliti. 1 kg korenja,1 kg peteršilja,1 kg čebule,1 kg paradižnikov,1 velik por,1 velika zelena,600g soli. Vse sestavine dobro operi,osuši,zmelji na mesoreznici in zmešaj s soljo.Pustiš nekaj časa,da se masa razsoli,vložiš v kozarce,potlačiš in zapreš v kozarce. 1kg dišavnic,150g soli. Drobno zrezane dišavnice zrežeš,pomešaš s soljo,nasuješ v kozarce,dobro potlačiš da iztisneš zrak in zapreš.

Maya May  

član od: 20.11.2001

sporočila: 55

4. mar 2004 23:32

No, jaz bi samo odgovorila na tisto "nikjer na netu ne najdem raziskav, ki bi potrjevale...." Z raziskavami je tako, da jih mora nekdo plačati. In ker so raziskave ponavadi drage, je seveda neumno pričakovati, da bodo neodvisne študije (ki bi v resnici pokazale, kakšen nek izdelek res je) brezplačne. Vsaj 90% neodvisnih študij, ki so objavljene na netu, je plačljivih, kar pomeni, da morate za njihov ogled plačati, kar bo seveda vsakdo, ki ga nekaj res zanima, tudi storil, saj gre ponavadi za nekaj dolarjev. Veliko strokovnih študij pa plačajo trgovci/proizvajalci in jih pred objavo seveda "priredijo" na tak način, da uporabniku ostanejo v spominu seveda le pozitivne lastnosti stvari, torej ravno tiste, ki jih je uporabnik želel prebrati. Take študije so ponavadi na voljo brezplačno. Tudi na netu. Vprašanje je, zakaj bi objavili, da je neka zadeva škodljiva, če se pa z njo preživlja/ukvarja toliko in toliko ljudi. In če smo že ravno pri ojačevalcih okusa - v kupljenih jedeh (pa naj gre za juho v vrečki, puding, torto, salamo, hrenovko, pašteto, marmelade, bonbone, itd) ga je res veliko, žal le premalokrat vemo, kje je, ker ga je res enostavno "prikriti". V določenih oblikah nam določenim ljudem škodi - meni osebno glutaminat povzroča migreno, moj fant je nanj alergičen. In da v istem dnevu jeva v kitajski restavraciji (kjer ga na veliko uporaljajo) in juho iz knorr kocke, sva zapečatena - jaz z glavobolom, fant s srbečico za cel teden...

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti